Curtea Europeană a Drepturilor Omului

CEDO a obligat Rusia plătească 2,5 milioane de euro unor fermieri din Moldova

169
(reînnoit 15:04 19.07.2018)
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat Rusia să achite circa 2,5 milioane de euro fermierilor moldoveni din stânga Nistrului cărora le-a fost interzis accesul pe terenurile lor agricole.

CHIȘINĂU, 19 iulie — Sputnik. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a luat apărare celor 1649 de reclamanți: 1646 de fermieri și trei companii agricole. CEDO a dispus ca Rusia să achite compensații în valoare de la 1,5 mii de euro până la 50 mii de euro, în funcție de mărimea prejudiciului, comunică RIA Novosti.

Ministerul justiției al Federației Ruse examinează decizia respectivă și menționează că mai există timp pentru a o contesta.

„Concluziile Curții Europene a Drepturilor Omului expuse în hotărârea pe marginea cauzei „Sandu și alții împotriva Moldovei și Rusiei" vor fi studiate minuțios, iar decizia privind contestarea acestui act va fi luată pe parcursul termenului stabilit de trei luni", a comunicat serviciul de presă al ministerului respectiv.

Conform versiunii Curții, reclamatul în această cauză este Rusia, deși „vina pentru acțiunile ilegale cade pe seama administrației din Transnistria".

Potrivit comunicării postate pe site-ul CEDO, Curtea de la Strasbourg a examinat opt cereri care cuprind plângerile a 1646 de proprietari de terenuri agricole și a trei societăți comerciale agricole, depuse în intervalul 2004 — 2006, și a dispus ca Rusia să le achite compensații. Fermierii sunt rezidenți și locuiesc în cinci sate din stânga Nistrului aflate sub controlul Chișinăului, însă terenurile agricole pe care le dețin sunt situate pe teritoriul controlat de Tiraspol.

Se menționează că, începând cu anul 1998, autoritățile transnistrene au instituit puncte de trecere percepând taxe pentru accesul la aceste terenuri, iar în anul 2004 au cerut să fie achitat un impozit pentru pământ. Fermierii au refuzat să semneze astfel de acorduri. Ca urmare, le-a fost interzis accesul pe propriile terenuri. Trei companii arendau pământurile care aparțineau locuitorilor din aceleași cinci sate.

CEDO, bazându-se pe cauzele anterioare în care este vizată Transnistria, a examinat cauza, Moldova și Rusia având calitatea de pârâți, și a constatat că drepturile la proprietate ale fermierilor și companiilor au fost încălcate. Totodată, Curtea de la Strasbourg a considerat că Chișinăul nu poartă răspundere pentru pagubele pricinuite, iar Rusia trebuie să achite fiecărui fermier câte 1500 de euro și circa 245 de mii de euro celor trei companii. În afară de aceasta, Federației Ruse îi revine obligația de a plăti 20 000 de euro pentru acoperirea costurilor de reprezentare.

În luna aprilie reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului au convenit ca fermierii să primească certificate pentru lucrarea terenurilor care vor intra în vigoare pe 1 august 2018 și vor fi valabile timp de 20 de zile. La ora actuală au fost eliberate peste 20 de astfel de documente. Suprafața totală a terenurilor pentru care au fost obținute certificate este de 3,5 hectare. Anterior, Guvernul Republicii Moldova a dispus să fie alocat un ajutor material proprietarilor de terenuri agricole situate dincolo de șoseaua Râbnița — Tiraspol drept compensații pentru pagubele suportate în anii 2017 — 2018.

169
Tagurile:
rusia obligată să achite despăgubiri, acces interzis, terenuri agricole, fermieri moldoveni, CEDO, Transnistria, Rusia
Valută

Cursul valutar pentru weekend: Ce se întâmplă cu leul

85
(reînnoit 21:38 23.10.2020)
Banca Națională a Moldovei a stabilit cursul valutar pentru zilele de weekend - iată cât costă euro și dolarul în acest sfârșit de săptămână.

CHIȘINĂU, 24 oct - Sputnik. În weekend se menține cursul valutar stabilit pentru ziua de vineri. Astfel, un dolar american echivalează astăzi cu 17,04 lei, un euro costă 20,16 lei, hrivna ucraineană valorează 60 de bani, leu românesc – 4,13 lei moldovenești, iar o rublă rusească costă 22 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar)
Ratele de schimb (curs valutar)

În comparație cu ziua de joi, leul s-a depreciat cu un ban față de dolarul american și leul românesc și s-a întărit cu patru bani în raport cu euro. Chiar și așa leul nu și-a restabilit pozițiile pierdute pe parcursul ultimelor zile în raport cu cele mai importante valute de referință. Dacă la începutul săptămânii un dolar american echivala cu 16,96 lei acum vedem că este cu tocmai 8 bani mai puternic. La fel, luni, un euro costa 19,87 lei, iar în timp de cinci zile s-a întărit cu tocmai 29 de bani. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

85
Tagurile:
euro, dolar, leu, curs
Tematic
Curs valutar BNM pentru 4 octombrie: Ce se întâmplă cu euro și dolarul
Euro continuă să piardă din preț: Curs valutar 24 septembrie


Загрузка...
Oleg Vasnețov

Ambasadorul Rusiei: Găgăuzia a atins un ”mare succes”

50
(reînnoit 17:54 23.10.2020)
Ambasadorul Rusiei în Moldova, Oleg Vasnețov, a participat la Forumul Internațional de Investiții ”Invest Găgăuzia 2020”.

COMRAT, 23 oct - Sputnik, Maxim Topal. La forumul internațional de investiții de la Comrat, Oleg Vasnețsov a condus delegația Rusiei. Diplomatul a fost impresionat de nivelul înalt de organizare a acțiunii, lucru pe care l-a și spus, comentând desfășurarea evenimentului economic.

"În primul rând (impresionează) faptul că în condiții foarte dificile a fost posibil să se organizeze și să se adune investitori reali care sunt gata să investească și să ajute. Acest lucru influențează într-adevăr dezvoltarea economică a Găgăuziei", a spus Vasnețov.

Diplomatul a menționat că ministrul industriei și comerțului din Republica Tatarstan, vicepremierul Albert Karimov și guvernatorul regiunii Sverdlovsk, Evgheni Kuivașev, au planificat să vină la forumul de investiții anul acesta în Găgăuzia. Din păcate însă, din cauza pandemiei coronavirusului, participarea acestora nu a fost posibilă.

Forumul Internațional de Investiții Invest Găgăuzia se desfășoară anul acesta pentru a șasea oară și va dura două zile - 23 și 24 octombrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

50
Tagurile:
succes, Găgăuzia, Oleg Vasnețov
Tematic
Forumul Invest Găgăuzia 2020: Mesajul lui Chicu pentru investitori
Vlah la Forumul Invest Găgăuzia 2020: Trebuie să ne adaptăm noilor realități


Загрузка...
Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Șeful OMS avertizează următoarele luni vor fi foarte dure

69
(reînnoit 17:55 24.10.2020)
Sistemele de sănătate din anumite țări riscă să se prăbușească în lunile următoare, care vor fi ”foarte dure”, estimează directorul general al OMS.

BRUXELLES, 24 oct - Sputnik. Situația născută din propagarea coronavirusului va fi foarte dificilă în lunile care urmează, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Sputnik Franța

”Suntem la o răscruce critică a pandemiei de Covid 19, în particular în emisfera nordică. Următoarele luni vor fi foarte dificile și anumite țări sunt pe o traiectorie periculoasă”, a avertizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Numeroase state se confruntă cu o creștere a numărului de decese, iar această situație ar putea epuiza resursele sistemelor lor de sănătate, a explicat patronul OMS.

El i-a chemat pe șefii de stat și de Guvern să împiedice o asemenea prăbușire adoptând măsuri urgente pentru a evita creșterea ratei mortalității și închiderea școlilor.

Potrivit ultimelor date de la OMS, există mai mult de 41,5 milioane de cazuri în lume și mai mult de 1,13 la sută de pacienți au decedat. Țările cele mai afectate sunt SUA, India și Brazilia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

69
Tagurile:
Avertisment, OMS


Загрузка...