Pavel Filip și Rosa María Sánchez-Yebra Alonso

Moldova împrumută încă 12 milioane de euro: Vezi pentru ce vor fi cheltuiți banii - Video

1206
(reînnoit 22:07 12.07.2018)
Premierul Pavel Filip a semnat joi un acord de împrumut, oferit de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în valoare de 12 milioane de euro - iată pentru ce vor fi cheltuiți acești bani.

CHIȘINĂU, 12 iul — Sputnik. Guvernul de la Chișinău a contractat un nou împrumut în valoare de 12 milioane de euro. De această dată împrumutul este acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Documentul a fost semnat în cadrul unui briefing de presă susținut de premierul Pavel Filip și viceguvernatorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, Rosa María Sánchez-Yebra Alonso.

Banii sunt oferiți pentru procurarea a 180 de ambulanțe noi pentru Centrul Naţional de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească. În total, sistemul de sănătate are nevoie de 450 de ambulanțe, 70 au fost cumpărate anul trecut, iar anul acesta vor fi procurate încă aproximativ 180.

„Aceste 12 milioane de euro înseamnă vindecarea sistemului de sănătate, servicii de calitate pentru cetățeni, dar și o recunoaștere și susținere în demersul nostru de însănătoșire a Republicii Moldova", a menționat premierul.

La rândul său, viceguvernatorul Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei Rosa María Sánchez-Yebra Alonso a felicitat Guvernul pentru eforturile depuse în implementarea agendei de reforme, exprimând deschiderea Băncii Consiliului Europei de a sprijini și pe viitor țara noastră în realizarea unor noi proiecte, cu impact major pentru cetățeni.

Anterior, Republica Moldova a împrumutat 30 de milioane de dolari, bani oferiți de Banca Mondială pentru Operațiunea privind politicile de dezvoltare în domeniul guvernanței economice pentru Moldova.

1206
Tagurile:
12 milioane, vezi pentru ce, imprumut, Euro, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, Guvern, Rosa María Sánchez-Yebra Alonso, Pavel Filip
Tematic
Confirmat: Moldova va mai primi un împrumut pentru căile sale ferate
Un nou credit de la FMI – Andrian Candu spune că este un succes
Mulțumim, UE și Banca Mondială! Averea pe care România a făcut-o praf
Alexandru Slusari

Slusari: Fermierii solicită doar trei lucruri din partea statului - Care sunt acestea

50
(reînnoit 19:48 12.08.2020)
Deputatul Alexandru Slusari spune că fermierii solicită statului trei lucruri: finanțare pentru a acoperi cheltuielile, declararea stării de urgență în agricultură și eliberarea certificatelor de forță majoră pentru a restructura datoriile și o vacanță fiscală.
Slusari: Fermierii solicită doar trei lucruri din partea statului: Care sunt acestea

După prima ședință a grupului de lucru pe platforma parlamentară, privind soluțiile suplimentare de susținere a agricultorilor au fost formulate mai multe propuneri ce țin de competența autorităților.

Vicepreședintele Parlamentului Allexandru Slusari spune că fermieriii care au suferit din cauza condițiilor climaterice solicită statului trei lucruri, iar dacă autoritățile nu le vor soluționa problemele, ei vor intra în insolvență. Este vorba, spune Slusari, de finanțare pentru a acoperi parțial cheltuielile, declararea stării de urgență și eliberarea certificatelor de forță majoră, lucu care le va permite fermierilor să-și reeșaloneze datoriile față de creditorii privați în condiții favorabile pentru agricultori, dar nu pentru bănci și furnizorii de inputuri și trei, o vacanță fiscală în raport cu statul.

„Toate cele trei probleme țin de competența Parlamentului. Pentru a aloca bani e nevoie de rectificarea bugetului, pentru a declara starea de urgență în agricultură e nevoie de decizia Parlamentului la propunerea Guvernului și pentru a institui vacanța fiscală, la fel, e nevoie de modificat legislația, e de competența Parlamentului. Toate aceste trei probleme sunt urgente și nu pot fi amânate până la toamnă, deoarece la finele lunii august încep lucrările pentru semănarea rapiței, orzului și a grâului, e nevoie de semințe ferilizanți sau motorină, iar agricultorii nu dispun de bani”,  a menționat Alexandru Slusari.

În timp ce opoziția a cerut convocarea unei sesuni extraordinare a Parlamentului, socialiștii și democrații vor să identifice pentru început soluții. Membrii grupului de lucru și-au propus ca până la sfârșitul acestei săptămâni să fie definitivat un pachet de măsuri ce vor fi aprobate de Guvern și Parlament în următoarea perioadă. Totodată, Președintele Igor Dodon susține că urmează să fie creat un cont special pentru susținerea agricultorilor, în care cetățenii, dar și partenerii externi vor putea transfera bani pentru a sprijini sectorul agricol, afectat de secetă și grindină.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

50
Tagurile:
Agricultură, fermieri moldoveni, Secetă
Tematic
Statul ar trebui să revadă mecanismul de asigurare în agricultură: Ce propun experții
Agricultorii continuă să protesteze: Au blocat mai multe drumuri naționale la ora 12:00
Ce spune Igor Dodon despre protestele agricultorilor - reacție după ședința CSS


Загрузка...

Video: Agricultorii, cu datorii enorme, gata lase terenurile și plece peste hotare

171
Agricultorii din zona de centru a Moldovei rămân anul acesta practic fără recoltă, fără venituri, doar cu datorii. Cei care au lucrat un teren de cel puțin 100 de hectare înregistrează datorii de sute de mii de lei, ba chiar și de milioane.

Agricultorii moldoveni ajung a fi datori anul acesta nu doar față de bănci și față de furnizori, care în toamnă și primăvară le-au livrat semințe, fertilizanți, erbicide, ci și față de micii proprietari de la care arendează terenurile agricole.

Nu doar agricultorii din sudul țării sunt faliți, ci și cei din zona de codru

Ion Țărnă este agricultor din satul Ciutești, Nisporeni. El lucrează 150 de hectare de teren arabil, pe care le arendează de la micii proprietari.

Seceta i-a distrus practic toate semănăturile, el anul acesta nu va înregistrat practic niciun venit. Dar investițiile, care acum devin datorii, au depășit un milion de lei.

"Investiții sunt foarte multe. Avem tehnică procurată în această primăvară în jur de un milion de lei. În pământ am investit vreo 350-400 de mii de lei – atât am dat pe semințe, îngrășăminte, erbicide și tot așa", spune agricultorul.

Agricultorii au datorii nu doar față de bănci și furnizori, dar și față de proprietarii de terenuri.

"Din 1 noiembrie și până pe 1 decembrie, noi achităm arenda proprietarii pământurilor – în jur de 1000 de lei la hectar. Dar cred că anul acesta nu o să avem nici un leu practic să le dăm la hectar ca să le plătim arenda dumnealor", afirmă Ion Țărnă, agricultor din Ciutești, Nisporeni.

Agricultorul spune că nu are cum să facă față acestei situații. El speră că statul va intervină cu ajutoare, altfel lasă tot și pleacă la muncă peste hotare.

"Nu știu ce am să fac în continuare. Așteptăm poate statul să ne ajute ori o să lăsăm și noi tot și o să plecăm peste hotare. Altă șansă nu avem", a mai spus agricultorul din Ciutești.

Ion Țărnă spune că ajutorul de la stat i-ar permite să însămânțeze ternul la toamnă, în speranța că la anul va ploua și va avea profit.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

171
Tagurile:
Pierderi, datorii, Ciutești, agricultori, secetă
Tematic
VIDEO - Agricultorii au rămas cu plantațiile uscate pe deal: Au pierderi colosale
Agricultorii continuă să protesteze: Au blocat mai multe drumuri naționale la ora 12:00


Загрузка...

Vremea în Moldova: Prognoza meteo pentru 13-19 august

0
(reînnoit 18:06 12.08.2020)
Maxime termice ale aerului de cel mult 30 de grade Celsius prevăd meteorologii în următoarele două zile. Perioada secetoasă va dura: codurile galbene de secetă hidrologică și pericol de incendii rămân în vigoare până pe 14 august.

CHIȘINĂU, 13 aug – Sputnik. Maximele termice ale aerului vor fi astăzi cu un grad mai mici decât cele de ieri.

Se va încălzi până la +25..+28 de grade Celsius în nord, +26..+29 de grade în centru și +27..+30 de grade în sud.

Cerul va fi parțial acoperit de nori și nu sunt prevăzute precipitații.

Vântul va sufla din direcția nord-vest, cu o viteză de 3-8 metri pe secundă. Presiunea atmosferică va fi normală.

Prognoza meteo pentru 13-19 august
© Photo : SHS
Prognoza meteo pentru 13-19 august

Pentru vineri, 14 august, meteorologii anunță maxime termice ale aerului la nivelul celor de joi. Vântul își va schimba direcția – va bate din nord-est, cu o viteză de până la 6 metri pe secundă.

Sâmbătă, 15 august, maximele termice vor scădea cu un grad, comparativ cu ziua de vineri.

Perioada secetoasă va dura: codurile galbene de secetă hidrologică și pericol de incendii au fost prelungite până pe 14 august. 

A fost instituit un Cod Galben de secetă hidrologică, pentru că nivelul apei a scăzut mult în râurile mici și în bazinele acvatice din țară.

De asemenea, este în vigoare un Cod Galben de pericol excepțional de incendiu din cauze naturale, ca efect al secetei și temperaturilor înalte. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
prognoza vremii, prognoza meteo, vremea, meteo
Tematic
Seacă râurile și iazurile din Republica Moldova - Avertizare făcută de hidrologi


Загрузка...