Banca Națională a Moldovei

Pronostic îngrijorător: BNM anunță cu ce riscuri ne vom confrunta în 2019

278
(reînnoit 17:40 09.07.2018)
Banca Națională a Moldovei a decis menținerea ratei de bază la nivelul actual de 6.5% anual și a anunțat cu ce riscuri am putea să ne confruntăm în anul 2019.

CHIȘINĂU, 10 iulie — Sputnik. Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis menținerea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 6.5% anual. De asemenea, au fost menținute ratele de dobândă la creditele overnight la nivelul actual de 9.5% anual și la depozitele overnight — 3.5% anual.

În baza celor mai recente analize macroeconomice și a ajustării prognozei inflației pe termen mediu, a fost menținută și norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 40.0% din baza de calcul, dar și norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14.0% din baza de calcul.

Potrivit BNM, menținerea ratei de bază la nivelul actual este determinată de presiunile dezinflaționiste care vor persista în perioada imediată, însă tendința se va inversa începând cu trimestrul IV al anului curent. Creșterea economică va genera în continuare presiuni dezinflaționiste.

Potrivit prognozelor anterioare, rata anuală a inflației în luna aprilie 2018 a a fost de 3.7%.

Specialiștii de la BNM anunță că au fost identificați noi factori care s-au conturat după runda de prognoză publicată în luna mai 2018 și care vor contribui la o deviere nesemnificativă a traiectoriei pe termen scurt a inflației de la prognoză.

”Amânarea modificării tarifului la energia electrică în trimestrul curent a determinat o traiectorie superioară a prețurilor reglementate în trimestrul II 2018. Aceasta se va inversa în a doua parte a anului 2018 datorită unei diminuări anticipate mai pronunțate a tarifului în trimestrul următor. Totodată, riscurile asociate creșterii peste așteptări a prețurilor internaționale la petrol pot genera presiuni inflaționiste in anul 2019, care se vor reflecta într-o posibilă ajustare mai pronunțată a tarifelor în anul viitor”, anunță instituția printr-un comunicat.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 26 iulie.

278
Tagurile:
2019, confruntă, riscuri, BNM, îngrijorătoare, prognoze
Tematic
Riști să rămâi fără avere: Avertismentul BNM
Băncile comerciale, în vizorul BNM
imagine simbol

Amenzi de zeci de mii de lei pentru cei care dau în chirie apartamente

97
(reînnoit 13:44 21.10.2020)
Serviciului Fiscal de Stat a aplicat în 2020 amenzi de zeci de mii de lei proprietarilor care dau în chirie imobile fără contract, respectiv fără plata impozitului pe venit de 7%.

CHIȘINĂU, 21 oct - Sputnik. Serviciului Fiscal de Stat a anunțat că pe parcursul a nouă luni ale anului curent (ianuarie-septembrie) au fost identificate 312 persoane fizice care dau în locațiune/chirie bunuri imobile fără a fi înregistrate conform legislației. Acestea au fost obligate să achite la buget: plăți de bază în valoare de 163 de mii de lei, penalități – 5,8 mii de lei și amenzi – 47,5 mii de lei.

Serviciul Fiscal de Stat recomandă persoanelor care oferă în chirie bunuri imobiliare să se conformeze legislației fiscale și să achite impozitul în mărime de 7% din veniturile obținute.

Suma impozitului pe venit trebuie să fie achitat cel târziu în data de 2 a lunii curente sau în avans. În cazul în care contractul a fost încheiat după data de 2 a lunii, termenul de plată în această lună va fi a doua zi din momentul încheierii contractului. Plata impozitului poate fi efectuată în orice bancă comercială, oficiu poștal al Republicii Moldova sau pe portalul Guvernamental de plăți electronice Mpay (https://mpay.gov.md/Services/Service/VEN01).

Serviciului Fiscal de Stat anunță că angajații acestuia continuă să desfășoare cu regularitate acțiuni de aducere în cadrul legal a persoanelor fizice și juridice care oferă în chirie bunuri imobile. Astfel, pe parcursul a nouă luni ale anului curent (ianuarie-septembrie) au fost înregistrate 9411 contracte de dare în locațiune/chirie/arendă a bunurilor imobile. Contractele au fost înregistrate la Direcțiile Deservire Fiscală din teritoriul în care sunt amplasate.

Urmare a transmiterii în locațiune a bunurilor imobile și drept rezultat al înregistrării contractelor de către Serviciul Fiscal de Stat, pe în lunile ianuarie-septembrie 2020, la buget au fost încasate venituri în sumă de 17,8 milioane de lei, depășind veniturile încasate în perioada similară a anului precedent cu 1,8 milioane de lei sau o creștere de 11,2 %.

Totodată, pe parcursul lunii septembrie 2020, SFS a continuat acțiunile de conformare și verificare a persoanelor fizice care transmit în locațiune bunuri imobile. Ca rezultat, în perioada menționată au fost înregistrate la SFS 3 218 contracte de locațiune/chirie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

97
Tagurile:
Apartamente, apartamente in chirie, chirie, Imobile, amenzi, stat, Evaziune fiscală, fiscal, serviciul


Загрузка...
bani

Cursul valutar: Ce se întâmplă cu principalele valute

52
(reînnoit 09:19 21.10.2020)
Astăzi nu se vor înregistra fluctuații semnificative pe piața valutară. Cotațiile principalelor valute de referință rămân aproape neschimbate în comparație cu ziua de ieri.

CHIȘINĂU, 21 oct - Sputnik. Banca Națională a Moldovei anunță că astăzi un dolar va putea fi cumpărat cu 17 lei, un euro cu 20,08 lei, iar o hrivnă ucraineană cu 59 de bani. Leul românesc valorează astăzi 4,11 lei moldovenești - cu un ban mai mult decât ieri. Rubla rusească costă 0,21 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) 20.10.2020
© Photo : BNM
Cursul valutar pentru 21.10.2020

De altfel, în afară de cotația leului românesc se schimbă și cea a rublei, însă aceste modificări vor fi neesențiale și se vor resimți doar în cazul în care oamenii vor dori să schimbe sume mari de bani. Ieri rubla rusească a costat 0,2191 de lei, iar astăzi 0,2185 de bani. Se va schimba neesențial și cotația monedei unice. Euro se va scumpi cu mai puțin de un ban. 

Ieri majoritatea caselor de schimb au cumpărat euro cu 19,94 de lei și l-au vândut cu 20,05 bani. Dolarul a putut fi cumpărat cu 16,95 lei. Prețul de vânzare la majoritatea caselor a fost de 17,04 lei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52
Tagurile:
21 octombrie, Curs valutar
Tematic
Leul bate în retragere: Euro trece iar pragul de 20 de lei


Загрузка...
Ian Lisnevschi

Cu cine va vota electoratul PDM la prezidențiale

0
Directorul companiei sociologice „Intelect-Grup”, Ian Lisnevschi, a vorbit în studioul Sputnik Moldova cum vor proceda votanții Partidului Democrat și pe cine ar putea ei să-i susțină în turul întâi și doi la alegerile prezidențiale
Expert: Unde ar putea să migreze votanții Partidului Democrat la alegerile prezidențiale

Recent, liderul PD, Pavel Filip, i-a îndemnat pe susținătorii partidului ca aceștea să decidă de unii singuri cu cine să voteze la prezidențiale. Liderul democraților spunea că nu este necesar să le indice colegilor și simpatizanților partidului pe cine dintre candidați să-l susțină, în condițiile în care PD nu și-a înaintat propriul candidat pentru acest scrutin.

Sociologul Ian Lisnevschi spune că recenta decizie a democraților de a-și îndemna alegătorii să voteze cu cine vor ei la prezidențiale ține de strategia pe care a adoptat-o formațiunea dată în aceste alegeri. Totodată, expertul mai spune cum ar putea să se împartă voturile alegătorilor PD-ului pentru cele două tururi de scrutin.

„Dacă ne întrebăm unde se vor regăsi electorii PD-ului la alegerile prezidențiale pentru cele două tururi, o treime dintre ei vor vota cu Igor Dodon, o treime nu vor ieși la vot, iar o parte ar putea să voteze cu partidele de dreapta, nu neapărat cu Maia Sandu. De ce? - pentru că între candidatul PAS la prezidențiale și democrați există animozități, care s-au păstrat încă din campaniile electorale precedente”, a punctat Ian Lisnevschi.

Partidului Democrat, nu participă la alegerile prezidențiale cu propriul candidat. Alegerile prezidențiale în Moldova se vor desfășura pe 1 nioembrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
alegeri prezidențiale, votanți, PD
Tematic
Favoriții pentru Președinție: Ce rating au candidații
Care este cauza divergențelor dintre Sandu și Năstase – expert


Загрузка...