ANRE

Tariful la apa din Chișinău va crește, iar energia electrică se va ieftini

116
(reînnoit 10:24 15.06.2018)
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică ar putea majora astăzi tarifele pentru apa livrată chișinăuienilor și reduce tariful la electricitate.

CHIȘINĂU, 15 iunie – Sputnik. Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) s-a convocat, vineri, în ședință publică la care va decide asupra reducerii tarifelor pentru energia electrică și majorarea tarifelor pentru apa livrată chișinăuienilor de SA ”Apă-Canal Chișinău”. Membrii ANRE vor analiza în prima parte a zilei solicitările înaintate de doi furnizori de energie electrică din republică cu privire la reducerea tarifului pentru electricitate și cererea furnizorului de apă din Chișinău. 

Societatea pe Acțiuni ”Apă-Canal Chișinău” a înaintat un demers către ANRE cu solicitarea de majorare a tarifelor la apa potabilă pe care o livrează consumatorilor din Chișinău. Ultima majorare a tarifului la apa potabilă în Chișinău a avut loc în luna mai anul trecut. Acum consumatorii din Capitală plătesc pentru un metru cub de apă 10,69 de lei.

Furnizorul de apă cere acum ca acest tarif pentru consumatorul final să fie majorat până la 12,13 lei pentru un metru cub, adică o creștere cu 1,44 de lei pentru o tonă de apă consumată de consumatorii casnici.

În cererea sa adresată către ANRE, Gas Natural Fenosa solicită o micșorare a tarifelor la energia livrată consumatorilor cu 5,5 la sută. În prezent consumatorii casnici achită pentru un kWh 1,99 de lei.

116
Tagurile:
consumatori, energie electrică, apă, ANRE, Moldova, tarif
Tematic
Tariful la apa potabilă din Chișinău ar putea crește din nou
Se anunță noi majorări de tarife. În Chișinău va crește din nou tariful la apă
Dorel Noroc

De ce Guvernul a renunțat la ideea de a percepe taxa pentru drumuri la pompă

92
(reînnoit 11:55 25.11.2020)
Secretarul de Stat la Ministerul Finanțelor Dorel Noroc a declarat pentru Sputnik Moldova că una din cauzele pentru care Guvernul a renunțat la includerea taxei de drum în accizul la petrol a fost poziția critică a asociațiilor de transportatori.
De ce Guvernul a renunțat la includerea taxelor rutiere în accizul la benzină

Taxa pentru folosirea drumurilor urma să fie inclusă în acciza la carburanți, potrivit proiectului inițial al politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021. Însă după mai multe discuții cu asociațiile mediului de afaceri, Guvernul renunță la aplicarea acestei măsuri fiscale. Unii experți consideră că includerea acestei taxe în prețul la carburanți ar putea fi percepută ca PR electoral în contextul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate.

„Noi am renunțat la această idee ca urmare a discuțiilor pe care le-am avut cu toate asociațiile mediului de afaceri, inclusiv cele care reprezintă domeniul transporturilor. Ei au fost mai reticenți față de implementarea acestor măsuri fiscale, pentru că trebuiau să suporte un cost mai mare. La ora actuală ei achită taxe rutiere relativ mici, iar introducerea accizei la produsele petroliere în taxa de drum le-ar fi creat probleme transportatorilor”, a precizat Dorel Noroc.

Funcționarul mai spune că transportatorii utilizează, la ora actuală, infrastructura drumurilor într-o proporție destul de mare, iar o eventuală majorare a preturilor la carburanți ar fi însemnat că statul ar pune presiune pe ei.

„Pentru a nu pune presiune pe transportatori, s-a renunțat la această propunere în politica bugetar-fiscală pentru anul viitor. Trebuie să vă mai spun că statul încă nu a pregătit și un mecanism de compensare a cheltuielilor în cazul în care s-r fi aplicat această măsură fiscală”, a punctat Dorel Noroc.

Proiectul politicii fiscale și vamale pentru anul 2021 urmează să fie aprobat de Guvern și adoptat de către Parlament.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

92
Tagurile:
petrol taxe, Produse petroliere
Tematic
Expert economic, despre politica fiscală și vamală din 2021


Загрузка...
Colete

Proiect: Coletele poștale mai scumpe de 100 de euro vor fi impozitate

90
(reînnoit 16:49 25.11.2020)
Autoritățile din Moldova reduc din nou limita de import neimpozabil al mărfurilor. Dacă anul trecut au coborât-o până la 200 de euro, începând cu 1 ianuarie 2021 plafonul va fi redus în jumătate și va constitui 100 de euro.

CHIȘINĂU, 25 nov — Sputnik. Pentru trimiterile poștale internaționale în valoare de peste 100 de euro vor trebui achitate taxe vamale începând cu 1 ianuarie curent. Propunerile de revizuire a regimului de impozitare pentru mărfurile care sosesc în Moldova în colete poștale au fost incluse în proiectul de politică fiscală și vamală, care urmează să fie aprobat de Parlament în viitorul apropiat.

Conform propunerii Ministerului Finanțelor, pragul de scutire de impozite de la 1 ianuarie 2021 ar trebui să fie de 100 de euro. Aceasta este de două ori mai puțin decât în prezent, când se percep taxe pentru coletele care au o valoare de peste 200 de euro.

Potrivit notei informative a proiectului, propunerea este formulată în conformitate cu practicile europene, unde „plafonul” fără taxe este de 22 de euro. Ministerul Finanțelor raportează că obiectivul pe termen lung este de a uniformiza dimensiunea „plafonului” fără taxe cu țările Uniunii Europene.

În plus, potrivit Ministerului Finanțelor, creșterea rapidă a comerțului electronic a dus la o concurență neloială cu producătorii locali și cu importatorii rezidenți, care "reprezintă o amenințare pentru baza impozabilă".

În cazul coletelor transmise de cetățenii de peste hotare, plafonul rămâne neschimbat la nivelul de 430 de euro pe cale aeriană și 300 de euro pe cale terestră.

Modificarea vizează asigurarea veniturilor bugetare pentru a oferi sprijin financiar pentru nevoi sociale și economice importante, se menționează în document.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

90
Tagurile:
impozit, 100, colete
Тема:
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră
Tematic
Poșta Moldovei: Măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului prin colete
În ce țări pot fi expediate colete: “Poșta Moldovei” a redeschis traficul poștal


Загрузка...
Coronavirus

Iată care este cel mai frecvent simptom al coronavirusului - studiu

0
Datele Biroului Național de Statistică din Marea Britanie, colectate între august și octombrie 2020, au dezvăluit care este cel mai frecvent simptom al Covid-19. Contrar concepţiei obişnuite, cele mai frecvente simptome nu sunt febra și tusea uscată.

BUCUREŞTI, 25 nov – Sputnik, Doina Crainic. Cele mai recente date colectate de cercetătorii de la Oficiul Național de Statistică din Marea Britanie au arătat că pierderea gustului și a mirosului (anosmia) a fost cel mai frecvent simptom raportat al Covid-19 în rândul celor care au fost testați pozitiv din august până în octombrie.

Dintre cei de peste 35 de ani, între 20 și 40% au suferit de anosmie, comparativ cu aproximativ 15-25% care au avut febră și 13-18%, care au fost cu tuse.

Diferența a fost și mai pronunțată în rândul tinerilor, până la 60% dintre cei sub 35 de ani suferind de anosmie față de 15 până la 25% care au avut febră și mai puțin de 10% tuse

Imaginea generală reflectată de date arată că, în perioada 15 august - 26 octombrie, numărul persoanelor care au fost testate pozitiv cu simptome precum pierderea gustului şi a mirosului a crescut la toate grupele de vârstă.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, numărul cazurilor pe glob se apropie de 59 de milioane și peste 1,38 milioane de oameni au murit. Țările cele mai afectate sunt Statele Unite, India și Brazilia. De asemenea, Franța, Rusia, Spania, Marea Britanie, Italia, Argentina și Columbia sunt printre zece țări cele mai afectate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
COVID-19, coronavirus, simptome
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Ne va salva sau nu de coronavirus vaccinarea - expert
Aceste produse, periculoase pentru persoanele cu coronavirus


Загрузка...