Euro

Expert: Ce se va întâmpla dacă Moldova va trece la moneda europeană

165
(reînnoit 22:11 10.06.2018)
Expertul în economie Viorel Gîrbu a explicat ce se va întâmpla dacă țara noastră va prelua experiența Muntenegrului.

CHIȘINĂU, 11 iunie — Sputnik. În 1999, Muntenegru a renunțat la moneda sa națională și a trecut la marca germană. După dispariția acesteia și adoptarea monedei unice europene, țara a trecut în mod automat la noua valută europeană, cu acordul tacit (sau, poate chiar, fără acordul) Consiliului miniștrilor Economiei al UE.

De altfel, Muntenegru nu este unică în ceea ce privește politica sa financiară. Vaticanul, Kosovo, Monaco, San Marino și Andorra au trecut și ele „în mod arbitrar " la euro.

În Moldova, experții propun diverse căi de soluționare a problemelor economice. Ce se va întâmpla dacă țara va renunța la leu și va trece la euro? Într-un dialog cu reporterul Sputnik Moldova, expertul în economie Viorel Gîrbu a menționat:

„Pentru noi această soluție nu ar fi prea confortabilă deoarece avem de achitat multe plăți în sume foarte mici. Astfel, am plăti permanent cu monede, nu cu bancnote. Noi avem un alt nivel al prețurilor și salariilor în comparație cu Uniunea Europeană".

Propria monedă națională oferă multe oportunități pe care Moldova, din păcate, nu le valorifică, a menționat interlocutorul.

„Fiecare stat are posibilitatea de a utiliza propria politică monetară. Nivelul inflației trebuie să fie înalt, 5 — 7%, iar cursul monedei naționale trebuie să fie în scădere față de valutele acelor țări în care dorim să exportăm produsele noastre. Noi însă nu aplicăm politica monetară, iar în cazul trecerii la euro sărăcia va rămâne la locul ei", a explicat specialistul.

165
Tagurile:
Probleme economice, Muntenegru, leu, moneda nationala, euro, Viorel Gîrbu
Tematic
Avem motive să intrăm în panică? Ce se va întâmpla cu bancnotele de 500 de euro
Din 1 mai, intră în vigoare noi reguli de efectuare a operațiunilor valutare


Загрузка...