Schimb valutar, foto de arhivă

De astăzi se schimbă regulile de efectuare a operațiunilor valutare

1032
(reînnoit 22:29 30.04.2018)
Noile reglementări vor intra în vigoare pe 1 mai 2018 și vor avea drept efect simplificarea în continuare a plăților /transferurilor în cadrul operațiunilor valutare, în special a celor care se efectuează cu utilizarea dispozitivelor de comunicație electronică, digitale sau informatice.

CHIȘINĂU, 1 mai – Sputnik. Din 1 mai vor fi simplificate regulile de efectuare a plăților și transferurilor în cadrul operațiunilor valutare, potrivit Regulamentului privind condițiile și modul de efectuare a operațiunilor valutare, aprobat de Banca Națională a Moldovei (BNM). De asemenea, au fost optimizate reglementările aferente efectuării plăților și transferurilor în cadrul operațiunilor valutare, inclusiv a celor notificate/autorizate.

Noul cadru normativ prevede că persoanele fizice și juridice vor putea efectua fără prezentarea documentelor justificative anumite plăți /transferuri fără numerar în sumă ce nu depășește 10 mii de euro. De asemenea, persoanele fizice vor avea dreptul să efectueze fără prezentarea documentelor justificative anumite operațiuni în numerar în sumă de până la 10 mii de euro, iar persoanele juridice – în sumă de până la 5000 de euro.

Prestatorii de servicii de plată rezidenți (prestatori SPR) vor trebui să obțină, în conformitate cu reglementările lor interne, informația privind destinatarul, scopul și suma plății /transferului, precum și să verifice dacă plata /transferul se încadrează în prevederile Legii privind reglementarea valutară. Prestatorii SPR nu vor fi obligați să solicite prezentarea actului de identitate pentru efectuarea operațiunilor valutare în cazurile stipulate expres în regulament. Aceștia vor avea dreptul de a determina de sine stătător, în reglementările lor interne, modul de prezentare a documentelor pentru efectuarea plăților /transferurilor.

Potrivit BNM, simplificarea regulilor de efectuare a plăților /transferurilor în cadrul operațiunilor valutare nu exonerează nerezidenții și rezidenții, inclusiv prestatorii SPR, de respectarea legislației Republicii Moldova în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului.

Noile reglementări vor intra în vigoare la 1 mai 2018 și vor avea drept efect simplificarea în continuare a plăților /transferurilor în cadrul operațiunilor valutare, în special a celor care se efectuează cu utilizarea dispozitivelor de comunicație electronică, digitale sau informatice.

1032
Tagurile:
simplificate, operatiuni valutare, transferuri, plati, reguli, 1 mai, BNM
Tematic
Ce se va întâmpla cu dolarul în 2018, în ce valută să ne păstrăm economiile
Guvernul pregătește o decizie importantă pentru cei care au avut economii la bancă


Загрузка...