Victor Parlicov

Parlicov: în Moldova ar putea fi redus tariful la agentul termic

111
(reînnoit 22:07 20.03.2018)
Expertul în energetică, fostul director al ANRE, Victor Parlicov, consideră că, în urma reducerii tarifului la gaze, au apărut temeiuri pentru revizuirea tarifului la energia termică, însă acest lucru nu se va întâmpla până la sfârșitul anului în curs.

CHIȘINĂU, 20 mart — Sputnik. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat noile tarife la gaze naturale pentru anul 2018. Astfel, tarifele pentru consumatorii din Republica Moldova au fost reduse în medie cu 20,3%.

Decizia a fost adoptată în urma unei cereri adresate către ANRE din companiei „Moldovagaz", în care furnizorul a propus ca prețurile la gaze să fie micșorate cu 11,4%.

Potrivit lui Parlicov, deși anterior tarifele la energia electrică și agentul termic erau revizuite imediat după ce era stabilit noul preț la gaze, de data aceasta este puțin probabil să se întâmple la fel.

„A intrat în vigoare noua lege care prevede un alt mod de adoptare a tarifelor, procedura fiind mai complexă. Vom vedea dacă vor depune companiile cerere pentru modificarea tarifelor. Iar dacă nu vor depune, este interesant ce comportament va adopta ANRE", a menționat expertul.

Totodată, Parlicov este sigur că există toate motivele pentru reducerea tarifelor la agentul termic.

Însă, în opinia sa, nu se poate spune același lucru și despre prețurile la energia electrică.

„Aici trebuie de luat în calcul alți factori: prețul de import a crescut, cursul valutar s-a consolidat, noua metodologie pentru piața energiei electrice a fost adoptată, cheltuielile de bază nu au fost aprobate. Procesul respectiv este îndelungat. Cred că, în următoarele șase luni, tariful la energia electrică nu va fi revizuit. În schimb la căldură, în principiu, tarifele teoretic pot fi revizuite", a adăugat specialistul.

Potrivit fostului director ANRE, consumatorii nu vor avea pre curând un nou tarif la agentul termic. În condițiile încheierii sezonului de încălzire, este puțin probabil că Agenția se va grăbi cu luarea unei decizii. Prin urmare, cel mai probabil, noul tarif va fi aplicat abia la sfârșitul anului.

111
Tagurile:
tarif redus, gaze naturale, agent termic, energie electrică, ANRE, Victor Parlicov
Tematic
Directorul ANRE spune cu cât vor fi micșorate tarifele la gazul natural
Veaceaslav Ioniță

Ioniță: Am putea primi ajutor de la UE și Federația Rusă

68
(reînnoit 10:33 05.12.2020)
Expertul economic Veaceslav Ioniță a vorbit în studioului Sputnik Moldova despre relațiile financiare cu partenerii externi și a explicat la ce se poate aștepta țara noastră din partea acestora. 

CHIȘINĂU 5 dec - Sputnik. Orice schimbare de putere duce la o schimbare în relațiile cu partenerii externi. După alegerea Maiei Sandu în calitate de președinte, partenerii occidentali ar putea spori asistența financiară pentru Moldova. De această părere este expertul economic Veaceslav Ioniță.

În studioul Sputnik Moldova, el a menționat că "Uniunea Europeană și ceilalți parteneri ai noștri internaționali vor ajuta Republica Moldova, chiar dacă până în prezent nu există rezultate privind „furtul miliardului”. Schimbările în acest sens ar putea să se întâmple în viitorul apropiat, în maximum o lună”. 

Expertul consideră că ajutorul poate veni nu numai din Occident, ci și din Est, ca gest de bunăvoință.

„Ajutorul partenerilor bilaterali poate veni chiar mai repede. Vorbesc despre țări precum România și Polonia. Și nu aș lăsa ajutorul Rusiei pe locul doi", a spus Ioniță.

Autoritățile ar trebui să dezvolte relații economice cu toată lumea, fără o înclinare spre o parte sau alta, spune analistul.

„Aș începe să duc discuții serioase cu Rusia, pentru că nu aș vrea ca noua guvernare să se opună Occidentului și Estului - suntem fie cu aceștia, fie cu ceilalți. Nu. Suntem cu toți cei care sunt cu Moldova”, a conchis expertul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

68
Tagurile:
Federația Rusă, UE, ajutor, Veaceslav Ioniță, expert economic
Tematic
Cum explică Ioniță participarea record la vot în diasporă


Загрузка...
Valută

Cursul valutar: Euro a crescut cu 40 de bani într-o săptămână

73
(reînnoit 18:25 04.12.2020)
Cursul valutar pentru zilele de weekend rămâne neschimbat în comparație cu ziua de vineri. Trebuie remarcat că în această săptămână euro s-a apreciat semnificativ.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Banca Națională a Moldovei anunță că în zilele de weekend, 5 și 6 decembrie, un dolar american echivalează cu 17,28 lei, un euro costă 20,95 lei, o hrivnă ucraineană – 61 de bani, un leu românesc - 4 lei și 30 de bani moldovenești, iar rubla rusească valorează 23 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 04 decembrie
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 04 decembrie

Astfel, în comparație cu ziua de luni, 30 noiembrie, un euro a crescut cu 40 de bani, leul românesc cu 8 bani, dolarul american - 4 bani, iar hrivna ucraineană și rubla rusească au câștigat câte un ban.

La unele case de schimb, euro a trecut încă joi pragul de 21 de lei. Expertul în economie Viorel Gîrbu a declarat pentru Sputnik Moldova că deprecierea leului ține mai mult de evoluțiile de pe piața valutară externă.

Și președintele în exercițiu, Igor Dodon, a comentat fluctuațiile valutare după alegerile prezidențiale. El a menționat că deprecierea este controlată. 

”Nu cred că deprecierea este legată de instabilitatea politică. Eu cred că acest lucru ține de anumite argumente economice. De fapt, demult trebuia ca leul să se deprecieze puțin”, a menționat Igor Dodon. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

73
Tagurile:
curs valutar BNM, curs valutar pentur azi, Curs valutar, curs
Tematic
Curs valutar BNM: Euro continuă să crească în cotații
Curs valutar BNM pentru 22 noiembrie - cât costă euro și dolarul


Загрузка...
Monumentul Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt

VIDEO: Monumentul lui Ștefan cel Mare poartă mască de protecție

63
Pe monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului a fost aplicată o mască de protecție în această dimineață. Pe aceasta era imprimată abrevierea denumirii unui partid politic.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului purta în această dimineață mască de protecție cu însemnul Partidului Acasă Construim Europa. În fruntea acestei formațiuni politice se află fostul șef adjunct al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență Gheorghe Cavcaliuc.

Acesta a scris pe pagina sa de Facebook că în acest mod a vrut să atragă atenția asupra faptului că este necesară respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19 și a spus că, în opinia sa, guvernarea nu a gestionat așa cum s-ar cuveni criza pandemică.

La scurt timp, serviciile specializate au intervenit la fața locului și au scos masca de protecție de pe monumentul lui Ștefan cel Mare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

63
Tagurile:
mască, Ștefan cel Mare, monument
Tematic
FOTO: Un bust al domnitorul ''Ștefan cel Mare și Sfânt'' a fost inaugurat la IGSU


Загрузка...