Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești

Cine trebuie prezinte declarația pe venit în anul 2017

1787
(reînnoit 15:58 05.03.2018)
Data de 30 aprilie este termenul limită de depunere a declarației pe venit pentru persoanele fizice. Codul Fiscal stabilește persoanele care sunt obligate să prezinte la fisc declarația cu privire la impozitul pe venit în 2017.

CHIȘINĂU, 5 mart – Sputnik. În anul 2018, termenul limită de prezentare a Declarației impozitului pe venit pentru persoanele fizice este data de 30 aprilie. Până în această zi inclusiv, persoanele fizice trebuie să prezinte la Oficiile teritoriale ale Serviciului Fiscal de Stat (SFS) datele cu privire la venitul obținut în 2017.

Persoanele juridice vor trebui să prezinte la fisc datele cu privire la impozitul pe venit până la data de 26 martie.

Declarație cu privire la impozitul pe venit trebuie prezentată obligatoriu de persoanele fizice care au obținut anul trecut un venit ce depășește suma de 31140 de lei, cu excepția veniturilor obținute de la un singur loc de muncă. Scutirea personală în anul 2017 este de 10620 de lei.

Totodată, declarația pe venit trebuie să fie prezentată obligatoriu de persoanele fizice care obțin venituri de la mai multe locuri de muncă, precum și de persoanele care obțin pe lângă veniturile salariale și alte venituri impozabile.

Proprietarii de automobile din Moldova vor plăti un impozit suplimentar>>>

Potrivit Codului Fiscal, persoanele fizice care nu sunt obligate să prezinte declaraţia cu privire la impozitul pe venit, la depistarea faptului de plată în plus la impozit, au dreptul să prezinte o declaraţie în care vor indica suma plătită în plus la impozit, care urmează să fie restituită conform legislaţiei fiscale.

Persoanele fizice care nu vor prezenta la timp declarația pe venit riscă amendă de o mie de lei, plus o amendă în mărime de 30 la sută din suma impozitului pe care trebuiau să o achite la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat.

1787
Tagurile:
declarație pe venit, fisc, impozit, persoane fizice, taxe, avere, Moldova
Tematic
În anul 2018, impozitele și taxele vor crește
În 2018, intervin schimbări la reținerea impozitului pe venit pentru cetățeni
În 2018, în Moldova va fi impus un impozit suplimentar pe avere
Mașină

Polițele RCA se scumpesc din 1 decembrie iată cu cât

328
(reînnoit 08:12 29.11.2020)
Din 1 decembrie se scumpește asigurarea RCA, cu aproximativ 15%, ca rezultat al liberalizării tarifelor la polițele auto.

CHIȘINĂU, 29 nov - Sputnik. Polițele de asigurare Răspundere Civilă Auto (RCA) se scumpesc din 1 decembrie, conform deciziei Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNFP), publicată deja în Monitorul Oficial.

Majorarea ar fi de ordinul a 15%, conform relatărilor din presă ale asigurătorilor și observatorilor economici.

Noile prețuri pentru asigurarea RCA vor fi stabilite individual de companiile de asigurări, dar nu de CNPF cum era până acum, pentru că din 1 iulie 2019 au fost liberalizate tarifele pentru polițele de asigurare auto.

„Începând cu data de 1 decembrie 2020, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă pentru TAXI se va majora. Prima de referință aferentă asigurării RCA va constitui 4.460 lei. O decizie în acest sens a fost luată de către Comisia Națională a Pieței Financiare”, a anunțat, bunăoară, pe Facebook, Patronatul Transportatorilor Auto de Pasageri și Bagaje în Regim de Taxi (ATAT). 

Metodologia de stabilire a prețurilor polițelor auto a fost aprobată și publicată pe site-ul autorității de supraveghere.

Polița RCA este o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto pentru autovehicule în interiorul Republicii Moldova, iar „Carte Verde” este corespondentul RCA pentru circulația peste hotare. Scopul acestor polițe este despăgubirea în urma accidentelor auto. Polița RCA este obligatorie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

328
Tagurile:
scumpire, RCA
Tematic
Moldovenii, total nepregătiți de criză: Greșeala enormă pe care o facem cu toții


Загрузка...

Menghina coronavirusului: Afacerile şi cultura în condițiile noii stări de urgență

139
(reînnoit 22:43 28.11.2020)
Autoritățile au decis să reinstituie starea de urgență în sănătate publică în legătură cu situația epidemică. Aceasta va fi în vigoare din 30 noiembrie până la mijlocul lunii ianuarie a anului viitor. Interdicțiile impuse ar putea fi extrem de dureroase pentru unii.

CHIȘINĂU, 28 nov – Sputnik. Mediul afacerilor și cultura au supraviețuit cu greu primului val de restricții. Cel de al doilea, chiar dacă nu prevede interdicții atât de aspre, se va răsfrânge asupra economiei țării, menționează analiștii din țară. Aflați din sinteza Sputnik Moldova cum au reacționat la anunțul despre instituirea stării de urgență teatrele, Filarmonica Națională, dar și comunitatea oamenilor de afaceri din sectorul HoReCa.

Moldova ar putea să rămână fără profesia ”actor”

De sâmbătă, 28 noiembrie, teatrele nu nor mai putea să desfășoare activități cu prezența publicului. Această interdicție va fi în vigoare până la 15 ianuarie 2021.

”Este o lovitură gravă pentru situația economică a teatrelor și colectivele acestora. Dacă lucrurile vor continua în acest mod, peste un an am putea rămâne fără o astfel de profesie ca cea de actor”, a declarat într-un comentariu pentru Sputnic președintele Uniunii Teatrale din Moldova, directorul Teatrului ”Satiricus”, Sandu Grecu.

Potrivit acestuia, teatrele nu sunt finanțate în deplină măsură de către stat.

”Salariile angajaților teatrelor naționale sunt achitate din bugetul de stat doar în proporție de 80%, ai teatrelor republicane – de 60%. Teatrele câștigă singure partea rămasă a salariilor, din vânzarea biletelor”, a precizat Grecu.

Aceasta înseamnă, după cum a precizat interlocutorul, că acum artiștii nu-și vor primi plata deplină, în condițiile în care aceasta și așa nu este mare.

”Singurul lucru care ne mai bucură sete că măcar ni se permite să facem repetiții și să ne menținem în tonus potențialul de creație”, a menționat Grecu.

Ce soartă va avea colectivul Filarmonicii

Este îngrijorat și colectivul Filarmonicii Naționale ”Serghei Linchevici”, clădirea căreia a fost devastată recent de un incendiu extrem de puternic. După tragedie, artiștilor le-a fost pusă la dispoziție o altă platformă pe care aceștia să poată concerta până la restabilirea clădirii Filarmonicii.

”Nu am primit deocamdată regulamentul și nu știm exact în ce măsură vor fi limitate acțiunile noastre, cum vom putea desfășura activitatea noastră concertistică. Așteptăm documentul oficial”, a declarat vicedirectorul Filarmonicii Naționale ”Serghei Linchevici” Agnesa Rusu. 

În luna decembrie, colectivul Filarmonicii avea planificate mai multe concerte.

”Noi ne-am dori foarte mult să evoluăm pentru spectatori pe scenă, fie și în fața unui public nu prea numeros. Pentru noi este importantă acum și posibilitatea de a putea face repetiții, pentru ca să putem să realizăm în viitor acele proiecte pe care ni le-am propus”, a precizat interlocutoarea.

Ea a subliniat că pentru colectivul Filarmonicii este extrem de important să poată munci în continuare după ceea prin ce a fost nevoit să treacă.

”A ars clădirea istorică pe scena căreia au evoluat multe generații ale muzicienilor noștri consacrați, interpreți, artiști renumiți de peste hotare. Iar pentru noi însăși posibilitatea de a continua activitatea asupra noilor proiecte, de a concerta în fața publicului, este un mare stimul și sprijin”, a afirmat Rusu.

Restauratorii sunt îngroziți

Pe cei care activează în sectorul HoReCa, decizia Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică i-a luat prin surprindere. Acest lucru l-a menționat într-un comentariu pentru Sputnik Președintele Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Moldova, Aneta Zasavițchi.

Potrivit deciziei publicate vineri, restaurantele, barurile, cantinele, cafenelele vor avea un program de activitate redus – acestea nu vor putea deservi clienții  în intervalul orelor 22.00 - 07.00.

”Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement  își declară dezacordul cu această măsură pentru că nu există nicio statistică în care să fie demonstrată infectarea persoanelor în sectorul HoReCa”, a spus Zasavițchi.

În al doilea rând, potrivit ei, ”luând în considerare situația economică din țară, starea bugetului de stat și suportul zero care a fost din partea guvernului față de acest sector, este o măsură absolut ireală și cu efect economic foarte mare”.

De luni, stare de urgență în sănătate publică în întreaga țară>>>

Ea a menționat că are stabilită o întâlnire cu premierul, sâmbătă, pentru a discuta acest moment, exprimându-și speranța că se va ajunge la un numitor comun și restricțiile pentru sectorul HoReCa vor fi scoase.

Pierderile restauratorilor și închiderea localurilor

Aneta Zasavițchi a menționat că pentru cei din domeniu este destul de dificil să calculeze pierderile pe care le vor suporta în urma acestei decizii. ”Dar putem face referire la datele oficiale ale Inspectoratului Fiscal, care demonstrează că sectorul HoReCa în momentul de față se află la o marjă de minus 50%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut”, a subliniat ea.

Potrivit restauratorului, din cauza pandemiei, 25% din unitățile de alimentație publică și-ai suspendat activitatea, iar alte 25% urmează să-ți sisteze activitatea, fie să-și găsească după Anul Nou un alt loc unde să activeze, mai ieftin din punct de vedere a arendei. ”Cu noile restricții în general nu știm dacă celelalte 50% vor putea supraviețui”, a adăugat Zasavițchi.

Situația este la fel atât pentru rețele, cât și pentru unitățile de alimentație mai mici. ”Vorbim de aceleași cheltuieli, atât pentru arendă, cât și pe măsurile anti-COVID. Nu există o diferență între rețele sau unități de sine stătătoare”, a explicat interlocutoarea.

Ea a mai menționat că restauratorii sunt îngrijorați de emigrarea peste hotare a specialiștilor din sectorul HoReCa în actualele condiții.

Noile restricții vor lovi și mai mult în economie?

Economistul Viorel Gîrbu afirmă că noile restricții impuse de autorități vor afecta economia, dar nu în așa măsură cum s-a întâmplat în primăvara anului, atunci când autoritățile au intervenit cu primul val de restricții.

"Situația din economie la această a doua etapă a restricțiilor impuse de autorități nu este atât de rea precum a fost în al doilea trimestru al anului, în primăvara anului 2020, atunci când restricțiile au fost severe și comportamentul populației a fost diferit. Eu cred că restricții continue să înregistreze un efect negativ asupra economiei, și nu doar restricțiile, ci și situația generală din economie, care nu este benefică și comportamentul cetățeanului, dar și faptul că cetățenii au sărăcit și atunci sectorul serviciilor, în special, are de suferit în urma acestei situații", a spus Gîrbu.  

Dar oricum, restricțiile anunțate astăzi de autorități, precizează expertul economic, vor afecta economia, asta și pentru că autoritățile nu au luat toate măsurile ca să evite o atare situație.

”Dacă ne uităm la încasările în bugetul public național, atestăm faptul că avem aceste cifre pe anul curent mai mici decât cele planificate anul trecut, avem și criză, deci economia a scăzut per total și implicit și indicii care arată încasările din impozite și taxe”, a explicat economistul.

Potrivit acestuia, respective vor lovi și mai tare în economia țării, pornind de la faptul că agenții economici nu au prea fost ajutați.

”Statul nu a oferit subvenții suficiente pentru a obține business-ul în stare de operare optimă, nu au oferit scutiri substanțiale de impozite și taxe, nu au oferit suport cetățenilor care au fost disponibilizați în perioada crizei. Așa că situația se agravează, doar că ce să faci: ne apropiem la situația de colaps din sistemul nostru de ocrotire a sănătății și atunci autoritățile încearcă să manevreze și cumva să vină cu anumite restricții, restricții care sunt, într-un fel, nu foarte stricte. Spre exemplu, oricum sectorul HoReCa continue să activeze, deci toate aceste afaceri care adună mulți cetățeni și care prezintă un potențial de infectare mai mare, oricum aceste afaceri rămân operaționale, doar că pe o perioadă mai scurtă de timp. Acest lucru este mai bun decât ceea ce am avut la începutul anului, dar oricum afectează activitatea agenților economici", a declarat economistul Viorel Gîrbu.  

Economistul Viorel Gîrbu spune că, potrivit estimărilor sale, scăderea economică în anul acesta va fi de 6-7 la sută. Și o astfel de scădere se atestă în toate statele din zonă, la unele, cu economii dezvoltată, aceasta este și mai mare.

Amintim că vineri Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis instituirea stării de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării în perioada 30 noiembrie 2020 – 15 ianuarie 2021. Totodată, a impus noi restricții, inclusiv și de cele care afectează sectorul de business.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

139
Tagurile:
economie, HoReCa, cultură, afaceri, stare de urgență, restricții
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
COVID - 19: Țările în care nu pot intra moldovenii - informații actualizate
Oficial: Masca va fi purtată practic peste tot în Moldova 


Загрузка...
Victorina Luca

Romii din alte țări dezvoltă afaceri: Ce se întâmplă în Moldova

0
(reînnoit 14:58 29.11.2020)
Comunitatea romă din Republica Moldova se confruntă cu o serie de probleme. Cele mai importante sunt stereotipurile legate de această etnie, dar și discriminarea în societate.
Romii din alte țări dezvoltă afaceri: Ce se întâmplă în Moldova

Romii rămân a fi una din categoriile cele mai expuse discriminării în Moldova. Indiferent că vorbim despre accesul la educație, la serviciile medicale sau angajarea în câmpul muncii, reprezentanții comunității rome se confruntă cu mari bariere.

Avocata Victorina Luca, membră a Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării, susține că romii din Moldova se integrează cu greu în societate, aceasta însemnând și o discriminarea pe criteriul etnic - romii rămân a fi cea mai discriminate categorie de cetățeni.

"Nu există politici publice de integrare. Sunt o mulțime de stereotipuri în societate, barierele începând cu pregătirea de la grădiniță, școală. Integrarea în câmpul muncii la fel este foarte anevoioasă pentru romi", a declarat pentru Sputnik Victorina Luca.

Avocata afirmă că este nevoie de voință politică pentru a schimba atitudinea societății față de minorități. De exemplu, în țări ca Olanda, Norvegia, Suedia există o politică de integrare extraordinară a persoanelor de etnie romă. Aceștia sunt integrați în societate și chiar dezvoltă afaceri în diverse domenii.

În Republica Moldova nici autoritățile publice locale din majoritatea localităților din Moldova nu cunosc numărul romilor pe care îi au în comunitate. Oficial, în țară sunt doar nouă mii opt sute de romi, în timp ce cifra reală trece de aproximativ 240 de mii.

Cum explică avocata Victorina Luca această situație aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
discriminare, romi
Tematic
Necazul baronului Cerari: Romii pleacă din Moldova


Загрузка...