business

Eveniment de amploare în Moldova, participă businessmeni din țară și străinătate

107
(reînnoit 21:21 22.01.2018)
În perioada 31 ianuarie - 4 februarie, în Moldova, se va desfășura expoziția „Fabricat în Moldova” la care vor participa peste 400 de agenți economici

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. Peste 420 de agenți economici vor participa la cea de-a XVII-a ediție a Expoziției naționale „Fabricat în Moldova”. Evenimentul va avea loc în perioada 31 ianuarie — 4 februarie, sub patronajul Guvernului Republicii Moldova.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) a Republicii, Sergiu Harea, a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presă că genericul ediției din acest an a Expoziției naționale „Fabricat în Moldova” este ”Fabricat în Moldova – Fabricat pentru tine”.

Conform agendei, în ziua deschiderii expoziției se vor desfășura Forumurile bilaterale Moldova – Belarus și Moldova — România. Mesele rotunde: „Economia Verde. Fabricat în Moldova” și „Învățământul dual”.

Pe data de 31 ianuarie, pentru prima dată se va desfășura defileul de modă al brandurilor “Din Inimă”. La eveniment vor fi prezenți factori de decizie, reprezentanți ai autorităților publice și ai misiunilor diplomatice acreditate în țara noastră, agenți economici autohtoni și de peste hotare.

Programul evenimentului include și un Forum Internaţional de Afaceri la Cahul. Forumul se va desfășura la data de 1 februarie, la Cahul. La eveniment se preconizează participarea a peste 200 de întreprinderi din Republica Moldova şi din străinătate.

Totodată, în cadrul expoziției va avea loc tradiționalul Târg al locurilor de muncă, organizat anual de Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă. La târg participă cu oferte de muncă peste 40 de companii.

Expoziția se va desfășura pe o suprafață de 3100 metri pătrați și se preconizează că la aceasta vor lua parte aproximativ 420 de agenți economici din toate raioanele republicii și va fi vizitată de peste 43 000 de persoane.

Printre delegații oficiale din străinătate se numără reprezentanți din Republica Belarus, Ucraina, România, Turcia, Iran, Letonia  și alte țări.

107
Tagurile:
Camera de Comerț și Industrie, forumul oamenilor de afaceri, Fabricat în Moldova
Tematic
Dodon le-a povestit businessmanilor din Belarus cum pot ajunge pe piața UE
Chișinăul către businessmenii ruși: Investiți în Moldova, ca să exportați în UE
Oleg Lipskii

Deputat: Cum ar putea fi soluționată problema restanțelor salariale la CFM

56
(reînnoit 13:50 01.03.2021)
Deputatul Oleg Lipskii consideră că problema restanțelor salariale la CFM ar putea fi soluționată. El spune că statul datorează acestei întreprinderi 174 de milioane de lei, iar dacă s-ar fi făcut o rectificare de buget, banii ar intra pe conturile CFM.
Deputat: Cum ar putea fi soluționată problema restanțelor salariale la CFM

Situația financiară la Calea Ferată a Moldovei este complicată, iar întreprinderea se confruntă cu „efectul bulgărului de zăpadă”, când se achită niște restanțe salariale mici, dar se adună altele. Din 1 martie până pe 15 martie, angajații întreprinderii de stat „Calea Ferată a Moldovei” se vor afla în șomaj tehnic din cauza pandemiei. În această perioadă, lucrătorii feroviari vor primi doar 75% din salariu.

Deputatul Oleg Lipskii, care este și președintele comisiei parlamentare speciale privind analiza situației de la CFM, consideră că problema restanțelor salariale de la această întreprindere ar putea fi soluționată doar de un guvern funcțional. El spune că statul datorează acestei întreprinderi 174 de milioane de lei, iar dacă s-ar fi făcut o rectificare de buget, banii ar intra pe conturile CFM. Deputatul a explicat de ce statul datorează CFM-lui această sumă.

„Pentru executarea lucrărilor la tronsonul Cahul - Giurgiulești, din anii precedenți, statul ar avea o datorie de 174 de milioane de lei către Calea Ferată a Moldovei. În fiecare an, întreprinderea se adresează ca acești bani să fie introduși în buget pentru ca ei să fie returnați CFM-lui. În documentele contabile este o asemenea datorie, iar dacă am avea un guvern funcțional, prin rectificarea la buget sau altfel, ține de competența Guvernul s-o facă, acești bani ar putea ajunge la CFM”, a precizat Lipskii.

Deputatul mai spune că, dacă această sumă ar fi virată către CFM, ar fi rezolvată problema restanțelor salariale la această întreprindere.

„De asemenea, CFM ar putea să obțină o vacanță din partea creditorilor - doar că aceste probleme țin de Guvern, iar Parlamentul fără Guvern nu poate soluționa problema dată”, a concluzionat Oleg Lipskii.

Datoriile Căii Ferate a Moldovei au ajuns la 665 de milioane de lei, dintre care 92 de milioane de lei sunt restanțe salariale. Mai mulți deputați spun că CFM ar putea falimenta, iar autoritățile statului ar trebui să intervină pentru a salva această întreprindere strategică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

56
Tagurile:
restanțe salariale, CFM
Tematic
Au fost sau nu plătite salariile restante feroviarilor din la Ocnița
Următoarele săptămâni vor fi decisive pentru soarta CFM - Ce se va întâmpla


Загрузка...
Birou, foto de arhivă

Se întâmplă de astăzi: Ce trebuie știe mediul  de afaceri

99
(reînnoit 10:06 01.03.2021)
Agenția Servicii Publice lansează astăzi primul centru destinat deservirii mediului de afaceri - ce servicii vor fi acordate.

CHIȘINĂU, 1 mart – Sputnik. Luni, 1 martie, este lansat un centru modern unde va fi deservit mediul de afaceri – primul de acest gen din țară.  În cadrul centrului  vor putea beneficia de servicii persoanele juridice,  autoritățile publice centrale și locale din municipiul Chișinău, precum și persoanele fizice.

Centrul va respecta în activitatea sa standardele moderne de prestare a serviciilor publice cu aplicarea principiilor „ghișeu unic” și „open space”.

Persoanele juridice,  autoritățile publice centrale și locale din mun. Chișinău, precum și persoanele fizice, vor putea beneficia de următoarele servicii În cadrul centrului:

  • înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali, servicii de licențiere;
  • înregistrarea bunurilor imobile şi lucrări cadastrale,
  • înmatricularea autoturismelor și motocicletelor;
  • aplicarea/radierea restricțiilor asupra vehiculelor;
  • furnizarea informației din Registrul de stat al transportului, Registrul de stat al conducătorilor auto, Registrul de stat al populației și fișierul manual.

Autoritățile publice centrale și locale  din mun. Chişinău – în domeniile: înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali, înregistrarea bunurilor imobile şi lucrări cadastrale, serviciile de licențiere, înmatricularea autoturismelor.

Persoanele fizice – în domeniile de evidență a persoanelor, eliberarea actelor de identitate și preschimbarea permisului de conducere.

Deservirea solicitanților se va desfăşura, conform următorului program de lucru luni - vineri, în intervalul orelor 730–1600 și în baza programării prealabile pe pagina oficială a Agenției Servicii Publice www.asp.gov.md sau prin intermediul Call-centrului la numărul de telefon 14909.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

99
Tagurile:
Mediul de afaceri, centru, Agenția Servicii Publice
Tematic
Afaceri pe timp de pandemie: Cum rezistă tiinerii antreprenori


Загрузка...
Soare

Primăvara își intră pe deplin în drepturi: Câte grade vor fi

0
(reînnoit 19:55 01.03.2021)
Vreme neobișnuit de caldă pentru acest început de primăvară anunță meteorologii. Iar în următoarele zile se va încălzi și mai mult.

CHIȘINĂU, 2 mart - Sputnik. Temperaturi generoase, cer variabil, fără precipitații. Asta prognozează meteorologii Serviciului Hidrometeorologic de Stat pentru astăzi, 2 martie. Potrivit meteorologilor mercurul în termometre va urca până la 10 grade pe timp de zi și până la 3 grade Celsius în orele nocturne. Astfel, în raioanele de nord +5..+8°C, în raioanele centrale +6..+9°C, în raioanele de sud +7..+10°C, în capitală +7..+9°C.

Prognoza meteo pentru 01 - 07 martie 2021
© Screenshot / SHS
Prognoza meteo pentru 01 - 07 martie 2021

Vremea caldă se va menține pe parcursul întregii săptămâni, iar pe 5 martie termometrele vor indica și +17 grade Celsius în unele raioane ale țării. Meteorologii anunță că miercuri, 3 martie, nu vor avea loc schimbări esențiale ale vremii. Începând de sâmbătă se răcește brusc, iar temperatura scade cu aproximativ 10 grade Celsius. Deocamdată meteorologii nu anunță venirea Babei Dochia, care ne aduce vreme rea, în primele zile ale lunii martie: cer înnorat, vreme ploioasa, cu lapovița și chiar ninsoare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Meteo, meteorit, meteoriți


Загрузка...