Curs valutar

Ce se va întâmpla în 2018 cu leul moldovenesc

785
(reînnoit 17:55 02.11.2017)
Deși la ora actuală valuta națională a Republicii Moldova continuă să se fortifice în raport cu valutele de referință, euro și dolarul, în primele luni ale lui 2018 dinamica acestuia va o va lua brusc în direcția opusă

CHIȘINĂU, 2 nov — Sputnik. Până la sfârșitul anului 2017, leul moldovenesc se va menține pe poziții forte, însă în 2018, cel mai probabil, va începe să se deprecieze, chiar din primele luni ale anului, susține expertul în economie, Veaceslav Ioniță.

„Deprecierea va fi cauzată de doi factori: 1) scumpirea lentă a produselor energetice pe plan internațional 2) restabilirea consumului populației și înviorarea activității economice. Acești factori vor duce la creșterea cererii de valută și respectiv vor contribui la deprecierea lentă a valutei naționale", a scris Ioniță pe blogul său.

Scumpirea leului în 2017, potrivit expertului, este determinată de doi factori:

1) ieftinirea resurselor energetice pe piața mondială, fapt ce face posibilă economisirea unor sume mari de valută în Moldova;

2) gospodăriile casnice și agenții economici și-au redus cheltuieli pentru consum.

Dar de ce nu intervine Banca Națională, se întreabă Ioniță! Aceasta, ne amintește el, a cumpărat deja de pe piața internă 330 de milioane de dolari și continuă să facă asta. Dar instituția nu poate accelera procesul respectiv, „deoarece și așa volumul de lei aflați în circulație este mult peste capacitatea economiei de a absorbi acești bani. BNM este între ciocan și nicovală și manevrează în așa mod încât să nu permită aprecierea și mai puternică a valutei naționale pe de o parte și să nu creeze surplus excesiv de lei pe de altă parte".

785
Tagurile:
Expert, Curs, Valute de referinţă, Leul moldovenesc, Banca Națională a Moldovei, Veaceslav Ioniță
Tematic
Ce a cauzat aprecierea leului moldovenesc în raport cu dolarul şi euro


Загрузка...