Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești

Băncile primesc pe gratis de la moldoveni 3,4 miliarde de lei

127
Expertului Veaceslav Ioniță spune, într-un articol analitic publicat marți pe pagina Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul", că moldovenii dau pe gratis băncilor 3,4 miliarde lei, dar sunt de aproape patru ori mai grijulii cu banii lor decât românii

CHIȘINĂU, 12 iul — Sputnik. Potrivit lui Ioniță, în prezent depozitele persoanelor fizice în sistemul bancar al Republicii Moldova constituie 37,6 miliarde lei și sunt în scădere cu 850 de milioane lei față de luna februarie 2017, când acestea au atins maximul istoric de 38,5 miliarde lei.

Această scădere, susține expertul, este provocată de o ușoară retragere a depozitelor cu dobândă, factor care a determinat creșterea ponderii depozitelor la vedere fără dobândă de la 8,5% la 9,2%.

Cu alte cuvinte, explică Ioniță, „depozitele moldovenilor care nu aduc dobândă din sistemul bancar la ziua de azi constituie 3,4 miliarde lei".

Însă el subliniază că „moldovenii sunt foarte atenți cu banii lor", iar „suma de 9,2% reprezintă banii pentru uz curent ai cetățenilor", adică este vorba despre „bani aflați în bănci", iar „restul sunt depozite cu dobândă".

Spre deosebire de Moldova, în România ponderea depozitelor fără dobândă se ridică la 35%, sau de 3,8 ori mai mult decât în Moldova, mai subliniază Ioniță.

În opinia lui, această pondere redusă are și o explicație negativă, deoarece cetățenii moldoveni preferă achitările în numerar și folosesc foarte puțin pentru achitări cardul bancar. Mai mult moldovenii preferă să țină banii la ciorap, iar dacă îi depun la bancă atunci doar pentru a câștiga din dobândă. Neîncrederea în achitările cu cardul ne face să fim foarte grijulii cu banii noștri, dar să nu uităm de cele 16,7 miliarde lei, bani în numerar aflați în circulație, care sigur nu aduc nici un fel de dobândă, consideră expertul.

Astfel, conchide el, moldovenii fie că țin banii la ciorap, fie la depozit cu dobândă, iar 3,4 miliarde de lei din bănci sunt banii pentru achitări curente și sunt cu mult mai puțini decât banii din buzunare, care de asemenea nu aduc venit.

127
Tagurile:
Miliarde, Furtul miliardului, Lei, Dobândă, Moldoveni, Bani, Bănci, Depozite, Veaceslav Ioniță
Tematic
Expert economic, lecție pentru ministrul Economiei și Guvernul de la Chișinău
Валюта

Euro a trecut pragul de 21 de lei: Ce se întâmplă pe piața valutară din Moldova

119
(reînnoit 13:48 03.12.2020)
Expertul economic Viorel Gîrbu a explicat care este cauza deprecierii leului în raport cu moneda unică europeană. În doar o zi euro s-a scumpit cu 16 bani.

CHIȘINĂU, 3 dec - Sputnik. Banca Națională a Moldovei a anunțat pentru ziua de astăzi un curs de 20,80 de lei pentru un euro. La casele de schimb valutar acesta este comercializat astăzi cu peste 21 de lei.

Am discutat cu expertul economic Viorel Gîrbu pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă de fapt pe piața valutară din Moldova. Potrivit lui, această depreciere a leului ține mai mult de evoluțiile de pe piața valutară externă și nu este una substanțială. El a precizat că este important ca această tendință să nu se mențină, iar deprecierea să nu fie una bruscă.

”Timp de 5 zile euro a ajuns de la 1.19 la 1.21 față de dolar și aceasta este explicația pentru ceea ce se întâmplă în Moldova, dar mai scade și leul fata de valutele de referință, aici presupun că este și dorința BNM. În ce măsură intervine BNM încă nu cunoaștem, datele apar mai târziu. Aceasta depreciere este una normală... Important e sa nu fie galopanta”, a precizat Gîrbu.

Precizăm că euro s-a apreciat cu tocmai 16 bani timp de o zi, leul românesc a câștigat patru bani, iar dolarul american a câștigat doar un ban. Hrivna ucraineană și rubla rusească au rămas la aceeași valoare.

Expertul precizează că fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

119
Tagurile:
piața valutară, Moldova, Euro
Tematic
Curs valutar BNM: Euro continuă să crească în cotații


Загрузка...
Schimb valutar

Curs valutar BNM: Euro continuă crească în cotații

93
(reînnoit 18:14 02.12.2020)
Euro și-a întărit astăzi poziția cu tocmai 16 bani în comparație cu ziua de miercuri. A câștigat câțiva bani și leul românesc, dar și dolarul american.

CHIȘINĂU, 3 dec- Sputnik. Banca Națională a Moldovei anunță că joi, 3 decembrie, un dolar american echivalează cu 17,26 lei, un euro costă 20,80 lei, o hrivnă ucraineană – 60 de bani, un leu românesc - 4 lei și 27 de bani moldovenești, iar rubla rusească valorează 22 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 03 decembrie
© Photo : BNM
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 03 decembrie

Astfel, euro s-a apreciat cu tocmai 16 bani, leul românesc a câștigat patru bani, iar dolarul american a câștigat un ban. Hrivna ucraineană și rubla rusească au rămas la aceeași valoare. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

93
Tagurile:
curs valutar, curs valutar pentur azi, curs valutar BNM, curs
Tematic
Curs valutar BNM pentru 22 noiembrie - cât costă euro și dolarul
Euro continuă să piardă din preț: Curs valutar 24 septembrie


Загрузка...
Găgăuzia

Găgăuzia salută adoptarea pachetului de legi cu privire la autonomie

41
Conducerea Găgăuziei salută adoptarea în prima lectură a trei proiecte de lege privind statutul și împuternicirile Găgăuziei și solicită deputaților să nu modifice inițiativele în a doua lectură.

COMRAT, 3 dec - Sputnik, Maxim Topal. Liderul autonomiei Găgăuze, Irina Vlah, a declarat pentru Sputnik Moldova că salută adoptarea în primă lectură de către Parlament a „pachetului de legi care vizează autonomia” în redacția inițială.

"Legiuitorii moldoveni au făcut un pas important în întâmpinarea locuitorilor Găgăuziei și și-au dovedit în practică disponibilitatea de a elimina treptat contradicțiile acumulate în relațiile dintre centru și regiune", a spus Irina Vlah.

La rândul său, președintele Adunării Populare din Găgăuzia, Vladimir Kîssa, a menționat l-a bucurat vestea despre votul deputaților pentru inițiativele adoptate în versiunea elaborată de autori.

"Suntem pentru păstrarea acestei versiuni a proiectelor de legi - cea care a fost elaborată în comun de grupul de lucru al Parlamentului Moldovei și Adunării Populare din Găgăuzia. Iar dacă vor decide să ciopârțească inițiativele, așa cum au făcut-o ultima dată, nu va avea sens să le adoptăm", a subliniat Kîssa pentru Sputnik Moldova.

Conducerea Adunării Populare își exprimă disponibilitatea de a participa la ședințele comisiilor parlamentare și așteaptă invitații pentru discuții.

Pachetul de legi care vizează autonomia se referă la trei proiecte de lege elaborate în 2016-2017 de către un grup mixt de lucru, în care au intrat membri ai Parlamentului, Adunării Populare și experți din organizația neguvernamentală CMI, condusă în calitate de consultant de actualul procuror general al Moldovei, Alexander Stoianoglo.

Esența proiectelor de lege este faptul că Parlamentul va avea dreptul să opereze modificări în Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei doar în cazul în care acestea vor primi avizul pozitiv al Adunării Populare din cadrul autonomiei. 

Precizăm că încă în anul 2016 un grup de deputați ai Adunării Populare și ai Parlamentului Republicii Moldova au elaborat trei proiecte de lege, menite să întărească statutul autonomiei găgăuze. Una dintre ele reglementa intrarea localităților în componența Găgăuziei, precum și ieșirea din componența autonomiei. 

Al doilea presupune stabilirea în sistemul administrației publice locale a unui nivel special de guvernare pentru autonomie.

Iar al treilea proiect de lege prevede că Parlamentul nu poate modifica Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei fără acordul deputaților Adunării Populare din Găgăuzia.

După ce proiectele de lege au fost înregistrare la Parlament, multă vreme nimeni nu și-a adus aminte de ele. Iar în iunie 2017 Comisia juridică parlamentară a revizuit conținutul acestor inițiative, lipsindu-le de semnificația inițială.

În această formă au fost adoptate două proiecte, al treilea proiect a fost aprobat numai în prima lectură.

Ulterior, președintele Igor Dodon, după consultări cu bașcanul din Găgăuziei și cu deputații din autonomie, a refuzat să promulge proiectele de lege și le-a trimis la reexaminare Parlamentului. Deputații nu și-au mai amintit însă de ele mai mult de doi ani.

În iulie 2020, deputații Partidului Socialiștilor le-au înregistrat din nou în Parlament, iar astăzi acestea au fost adoptate în primă lectură cu votul majorității deputaților, pe fundalul protestului deputaților din fracțiunile PAS și PPDA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

41
Tagurile:
Parlament, Găgăuzia
Тема:
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi
Tematic
Pachetul de legi cu privire la Găgăuzia, votat în prima lectură


Загрузка...