Dolari

Moldova, în pragul catastrofei? Ce înseamnă datoria de 6,7 miliarde de dolari

1171
Expertul în economie, Veaceslav Ioniță, a explicat într-o discuție cu corespondentul Sputnik semnificația economică a datoriei externe de 6,7 miliarde de dolari a Republicii Moldova

CHIȘINĂU, 4 iul — Sputnik. Veaceslav Ioniță a subliniat că suma de 6,7 miliarde de dolari este datoria externă totală a țării noastre, care include atât obligațiunile guvernului, cât și cele ale business-ului privat față de toți creditorii.

Potrivit lui Ioniță, din cele 6,7 miliarde, datoria Guvernului Republicii Moldova este de doar circa un miliard de dolari, iar restul sumei reprezintă totalitatea datoriilor sectorului privat.

În opinia expertului, faptul că mediul de afaceri a înregistrat aceste datorii nu reprezintă o catastrofă și asta nu ar trebui să ne îngrijoreze sub nici o formă, deoarece companiile private în toate țările contactează credite, iar fără acces la surse de finanțare dezvoltarea economică ar fi imposibilă.

Potrivit lui Ioniță, cifra respectivă trebuie să ne îngrijoreze dintr-un alt punct de vedere și anume că mediul de afaceri din Republica Moldova este nevoit să se împrumute de peste hotare. Iar asta ar însemna că sursele de finanțare a afacerilor în Moldova sunt foarte puține.

„Pe piața internă nu ai de unde lua bani. Orice afacere serioasă este finanțată din exterior", a afirmat Ioniță.

El a mai spus că, deși cifra de 6,7 miliarde de dolari pare a fi una foarte mare, în realitate aceasta nu este una catastrofală, deoarece, raportată la PIB, avem o datorie de doar aproximativ 30 la sută. Asta înseamnă, în opinia expertului, că fluxurile de capital ce vin în Moldova sunt foarte mici, iar situația ar fi mai bună dacă împrumuturile din economia țării ar constitui cel puțin 60 la sută din PIB.

De asemenea, Ioniță a ținut să spulbere speculațiile că din cauza datoriei, Guvernul țării noastre ar putea să intre în incapacitate de plată. Așa ceva ar fi posibil doar dacă guvernul s-ar împrumuta de la companii private, consideră acesta. Însă Guvernul Republicii Moldova nu are împrumuturi de la companii private, iar creanțele instituțiilor de creditare publice față de țara noastră pot fi oricând renegociate și restructurate.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

1171
Tagurile:
Finanțare, Dolari, Mediul de afaceri, datorie externă, Credite, Surse, Guvern, Guvernul Republicii Moldova, Banca Națională a Moldovei
Tematic
Bugetul Moldovei pentru 2017, pe placul FMI
Secretele datoriilor imense ale SUA ies la iveală
Creditul oferit Moldovei de FMI, egal cu bugetul filmului "The Legend of Tarzan"
Cum cheltuiesc autoritățile banii din bugetul țării
Валюта

Cursul valutar BNM pentru 1 decembrie: Ce se întâmplă cu euro

90
(reînnoit 19:17 30.11.2020)
În prima zi de iarnă, euro s-a scumpit cu 11 bani, iar leul românesc - cu trei bani, potrivit cursului valutar BNM. Celelalte valute își mențin cotațiile de luni.

CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik. Banca Națională a Moldovei anunță că marți, 1 decembrie, un dolar american echivalează cu 17,23 lei, un euro costă 20,66 lei, o hrivnă ucraineană – 60 de bani, un leu românesc - 4 lei și 24 de bani moldovenești, iar rubla rusească valorează 22 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 01 decembrie
© Photo : BNM
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 01 decembrie

Astfel, dolarul american, hrivna ucraineană și rubla rusească își păstrează cotațiile de ieri, iar euro s-a apreciat astăzi cu tocmai 11 bani. A crescut și leul românesc - acesta este mai scump cu trei bani. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

90
Tagurile:
dolar, euro, curs valutar pentur azi, curs valutar BNM, Curs valutar, curs
Tematic
Curs valutar BNM pentru 22 noiembrie - cât costă euro și dolarul
Curs valutar BNM: Ce se întâmplă cu euro și dolarul


Загрузка...
Валюта

Atenție: Care este termenul limită de achitare a impozitului pe avere

71
(reînnoit 19:37 30.11.2020)
Termenul limită de achitare a impozitului pe avere, în acest an, este data de 28 decembrie. Data a fost schimbată, deoarece ziua de 25 decembrie este zi de odihnă. Cei care vor întârzia cu plata, vor fi penalizați.

CHIȘINĂU 30 nov - Sputnik. Serviciul Fiscal de Stat (SFS) anunță că data de 28 decembrie este ultima zi de achitare a impozitului pe avere. Totodată, avizele pentru plată, pentru cei care au obligația să achite impozitul pe avere, au fost deja expediate. 

SFS explică că data a fost schimbată din cauza că ziua de 25 decembrie este zi de odihnă, astfel activitatea serviciul va fi reluată luni, 28 decembrie. 

Impozitul pe avere se aplică asupra averii persoanelor fizice sub formă de bunuri imobiliare locative și case de vacanță, cu excepția loturilor de pământ. Totodată, aceste bunuri trebuie să întrunească următoarele condiții: valoarea estimată totală trebuie să constituie peste 1,5 milioane lei, iar suprafața totală trebuie să fie de peste 120 m2. 

Toți cei care trebuie să achite impozitul pe avere au primit avize de plată cu suma pe care trebuie să o achite. Totodată, SFS anunță că contribuabilii care nu vor achita impozitul până în data de 28 decembrie vor fi penalizați. Astfel pentru fiecare zi de întârziere se va aplica majorarea de întârziere (penalitatea) în mărime de 0,0329% pentru fiecare zi. 
Totuși, impozitul pe avere poate fi achitat și online, prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice Mpay (aici)

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

71
Tagurile:
impozit pe avere, Serviciul Fiscal de Stat, impozite


Загрузка...
Accident, zăpadă, iarnă

Foto Nici nu a început bine iarna, iată ce se întâmplă pe drumuri

0
(reînnoit 13:07 01.12.2020)
Prima zi de iarnă i-a prins pe unii șoferi nepregătiți de noile condiții meteo în care sunt obligați să s deplaseze. Din cauza zăpezii, unele mașini au derapat de pe acostament chiar la primele ore ale acestei dimineți.

 

CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik. Poliția de Frontieră în avertizează pe șoferii care merg în străinătate ca, înainte de a porni la drum, să se informeze despre starea vremii atât din țară, cât și din statul în care au planificat sejurul.

La fel, să se verifice și să se echipeze în conformitate cu condițiile meteo mijlocul de transport, dar și să țină cont de îndrumările și avertizările altor instituții de resort.

Secția Relații Publice a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră al MAI anunță într-un comunicat de presă că astăzi, la ora 06:40, polițiștii de frontieră din Direcția regională EST aflați în misiuni de serviciu au dat o mână de ajutor unor persoane, mașina cărora a derapat și s-a blocat pe marginea șoselei R-31.

În același timp, oamenii legi irecomandă:

Deplasarea în traficul rutier cu viteză redusă atât în localităţi, cât şi în afara lor;

Echiparea maşinilor cu pneuri corespunzătoare şi folosirea preponderentă a frânei de motor;

Păstrarea distanţei suficiente între vehicule, pentru a putea opri maşina în siguranţă.

0
Tagurile:
accidente, polei, zăpadă, iarnă


Загрузка...