CHIȘINĂU, 15 dec — Sputnik. Expertul în economie și fostul deputat Veaceslav Ioniță susține că Moldova s-ar transforma într-o „republică bananieră" și prezintă drept argument un grafic ce arată cum reușește statul nostru să acumuleze impozite și taxe, din care ar trebui să fie acoperite cheltuielile bugetare.
Potrivit lui Ioniță, cel mai clar tablou despre cum merg treburile într-o țară îl reprezintă gradul de acoperire cu venituri fiscale a cheltuielilor guvernamentale.
Astfel el arată că în ultimii 15 ani acest indicator varia în Moldova între 70 și 85 la sută. Restul necesităților financiare erau acoperite din granturi, privatizări, împrumuturi și alte surse.
Însă anul 2016, subliniază Ioniță, pare a fi „începutului sfârșitului". Mai exact, el arată că în anul curent guvernul țării reușește să acopere din impozite numai 62,4 la sută din totalul cheltuielilor preconizate.
Referindu-se la anul 2017, Veaceslav Ioniță susține că „situația devine și mai dramatică". El precizează că la anul „doar 57% din cheltuielile guvernamentale au acoperire cu venituri fiscale".
Cu alte cuvinte, potrivit expertului, țara noastră devine dependentă în totalitate de granturi, împrumuturi externe și vânzări ale patrimoniu public.
Concluzia lui Ioniță este că „limita de jos unde am ajuns este fără precedent în istoria noastră", iar actuala situație ar fi mai proastă decât cea de după crizele din 1998 și din 2009.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>
Contractul de muncă în baza căruia ești angajat este extrem de important atât pentru prezentul, cât și viitorul tău. Reprezentanții Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale atrag atenția asupra faptului că trebuie să fim vigilenți în momentul în care ne angajăm la un loc de muncă astfel încât, mai târziu, să nu ne confruntăm cu surprize mai puțin plăcute din partea angajatorului.
Pentru a face o claritatea în ceea ce privește avantajele și dezavantajele unui contract de muncă, șeful Direcției politici în domeniul raporturilor de muncă a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Alexandru Ghețu, a explicat în cadrul emisiunii „Atitudini” de la Radio Sputnik Moldova care este diferența dintre un contract de muncă individual și contractual de muncă civil.
„Elementele care caracterizează contractual individual de muncă sunt: subiecții, munca prestată, salariul, contribuțiile de asigurări sociale și medicale și impozitul pe venit corespunzător pe care îl achită salariatul. Totodată, contractual individual de muncă prevede un program de muncă și, cel mai important, intre angajat și angajator este un raport de subordonare”, spune Alexandru Ghețu.
Totuși, mulți angajatori optează pentru contractile civile, care îi scutește de unele cheltuieli și responsabilități.
„Contractul civil nu prevede existența angajatului și angajatorului. În cazul acestui contract avem beneficiar și prestator. Pentru acest contract nu avem caracteristic regim de muncă și regim de odihnă. În cazul acestui contract nu avem program de muncă, se ia în considerare doar munca îndeplinită. Adică rezultatul final, deoarece pe beneficiar nu-l interesează când a fost făcută lucrarea, ci însăși lucrarea. Totodată, în cazul acestui contract nu avem acest raport de șef subordonat și nici evidența timpului de muncă. Contractul prestări servicii se încheie între două persoane juridice. În cazul acestui contract nu avem nici contribuții sociale, medicale sau impozite”, adaugă Alexandru Ghețu.
Cert este că doar contractual de muncă individual ne asigură în totalitate ca angajat cu drepturi depline, spune Alexandru Ghețu.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Moldova a fost lovită dur de criza economică provocată de pandemia care face ravagii în întreaga lume. Potrivit expertului Veaceslav Ioniță, economia își va reveni de pe urma crizei din 2020 abia la sfârșitul lui 2021. Și asta, deoarece orice majorare a veniturilor moldovenilor nu va șterge cu buretele sărăcia în care țara noastră se bălăcește de trei decenii.
„Anul 2021 va fi un an de recuperare, dar va fi o recuperare grea. Dacă am vorbi de o țară dezvoltată, pentru ei o creștere de unul două procente este ceva normal. Pentru Republica Moldova, la sărăcia în care ne aflăm, orice creștere mai mică de 10% asta înseamnă bălăceală în continuare în glod și titlul ”onorific” de cea mai săracă țară din Europa”, a declarat expertul economic Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei”.
Cert este că aproximativ 20% din populația țării nu a simțit criza economică cu care se confruntă majoritatea oamenilor. Veniturile acestora nu s-au micșorat în 2020, iar despre criză au auzit doar la televizor.
„Noi de fapt avem două Moldove paralele. Avem aproximativ 20% din populație care are un nivel de bunăstare destul de ridicat. În acest an, la ei și veniturile s-au ridicat, și consumul s-a menținut, oamenii și-au procurat apartamente, s-au mutat la case pe pământ sau au cumpărat autoturisme. Acest segment de oameni nu a simțit această criză. Însă în majoritatea populației această criză lovește dur”, a opinat el.
Potrivit experților Băncii Mondiale care au analizat efectele crizei asupra business-ului și a pieței muncii din țara noastră, în 2020 și-au pierdut locul de muncă aproape 70 de mii de oameni, iar nivelul șomajului a crescut până la 8%.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU 19 ian - Sputnik. Banca Națională a Moldovei anunță noile rate de schimb pentru marți, 19 ianuarie. Astfel, un dolar american va putea fi cumpărat cu 17,30 lei, un euro – cu 20,87 lei, o hrivnă ucraineană – cu 61 de bani, un leu românesc – cu 4,28 lei moldovenești, iar o rublă rusească – cu 23 de bani.
Conform cursului valutar BNM, dolarul s-a scumpit cu doi bani, euro a scăzut cu opt bani, leul românesc a coborât cu doi bani, iar rubla rusească și hrivna ucraineană au rămas la același preț.
Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova