lei

Salariul minim în Moldova: cum supraviețuiești cu 1000 de lei

8318
Quest moldovenesc: supraviețuiește iarna cu o mie de lei... Pentru ce îți poate ajunge salariul minimal în Moldova?

CHIȘINĂU, 15 dec- Sputnik. Salariul minimal în Moldova este cel mai mic din regiune. Acest lucru este confirmat de datele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.

Astfel, salariul minim în țara noastră este de doar 46 de euro. Locuitorii României, de exemplu, locuitorii primesc minimum 277 de euro, în Rusia — aproximativ 117 euro, iar în Ucraina — 58 de euro. Apropo, în țara vecină din est se preconizează majorarea salariului minim de două ori, începând cu anul 2017. Totodată, prețurile în țările amintite, inclusiv în Moldova, nu diferă prea mult. Și atunci apare întrebarea legitimă, cum să supraviețuiești cu acești 46 de euro, mai ales în perioada de iarnă?

Deci, pentru ce îți poate ajunge salariul minimal în Moldova?

Numai cheltuielile pentru încălzire depășesc o mie de lei. Pentru că, în septembrie curent, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a majorat cu 8,2% tariful la energia termică, până la 1068,22 lei (49,91 dolari) pentru o gigacalorie. Prin urmare, dacă 1500 de lei ar fi indicatorul mediu în facturile pentru încălzire (de fapt acestea depășesc și 2000 de lei), rezultă că doar pentru încălzire noi achităm peste 70 de euro, ceea ce depășește cu 24 de euro salariul minim!

Însă plățile pentru serviciile comunale nu se încheie aici. Mai sunt facturi pentru electricitate, gaz, apă, deservirea blocului etc. Pentru acestea nu ne mai ajung bani. Ca și pentru alimente, transport și telefon, medicamente.

Inflaţia în Moldova şi în ţările vecine
© Sputnik / Nicolai Kibich
Inflaţia în Moldova şi în ţările vecine

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

8318
Tagurile:
energie termică, tarif, supraviețuire, salariu minim, CNSM, România, Ucraina, Rusia
Tematic
Economist: Riscăm să ajungem în 2017 fără pensii și salarii
Veste groaznică pentru deputații moldoveni: le vor fi tăiate salariile
Cine primește cel mai mare salariu în Moldova
Valentina Casian

Primar: Prin plafonarea taxelor locale Guvernul ne are de neputincioși

16
(reînnoit 15:29 01.12.2020)
Primarul orașului Strășeni, Valentina Casian, spune că noua politică fiscală aprobată de Guvern, unde se propune și plafonarea taxelor locale, va debusola și mai mult activiatea administrațiilor locale.
Primar: Prin plafonarea taxelor locale Guvernul ne are de neputincioși

Războiul dintre autoritățile centrale și aleșii locali continuă. Mărul discordiei este intenția Guvernului, prin politica fiscală, de a plafona taxele locale, iar asta îi nemuțumește pe primari, care au protestat recent la Guvern și la Ministerului Finanțelor. Primarul orașului Strășeni, Valentina Casian, a declarat pentru Sputnik Moldova că, prin semnalele date de Guvern, primarii sunt considerați incapabili de a elabora o politică fiscală la nivel local și de a avea o relație prietenoasă cu mediul de afaceri.

„Trebuie să fie în prim planul interesul general al comunității și nu ar unor cercuri înguste, ceea ce am simțit noi în acest document. Orice decizie luată de autoritatea centrală trebuie să fie bine argumentată, însoțită de o analiză de impact, ori ceea ce propune Guvernul miroase a protecționism. Consider că nu există nici un argument de a plafona taxele locale, iar cei de la Guvern nu au putut să ne prezinte un argument economic în favoarea acestui concept. Fiecare guvern vine cu politica sa fiscală, iar asta debusolează și mai mult activitatea autorităților locale”, a precizat Valentina Casian.

Conceptul privind plafonarea taxelor locale se regăsește în proiectul politicii bugetar-fiscală aprobată de Guvern. Mai multe asociații de afaceri au semnat o declarație publică în susținerea autorităților de a plafona taxele locale, care, în opinia lor, are drept scop asigurarea previzibilității și predictibilității activității de întreprinzător. Proiectul politicii fiscale pentru anul 2021  urmează să fie examinat de Parlament.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
Tagurile:
politica fiscală, Primari
Tematic
Sandu, despre protestul primarilor față de plafonarea taxelor
Politica bugetar-fiscală și vamală a fost aprobată de Guvern


Загрузка...
Валюта

Cursul valutar BNM pentru 1 decembrie: Ce se întâmplă cu euro

98
(reînnoit 19:17 30.11.2020)
În prima zi de iarnă, euro s-a scumpit cu 11 bani, iar leul românesc - cu trei bani, potrivit cursului valutar BNM. Celelalte valute își mențin cotațiile de luni.

CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik. Banca Națională a Moldovei anunță că marți, 1 decembrie, un dolar american echivalează cu 17,23 lei, un euro costă 20,66 lei, o hrivnă ucraineană – 60 de bani, un leu românesc - 4 lei și 24 de bani moldovenești, iar rubla rusească valorează 22 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 01 decembrie
© Photo : BNM
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 01 decembrie

Astfel, dolarul american, hrivna ucraineană și rubla rusească își păstrează cotațiile de ieri, iar euro s-a apreciat astăzi cu tocmai 11 bani. A crescut și leul românesc - acesta este mai scump cu trei bani. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

98
Tagurile:
dolar, euro, curs valutar pentur azi, curs valutar BNM, Curs valutar, curs
Tematic
Curs valutar BNM pentru 22 noiembrie - cât costă euro și dolarul
Curs valutar BNM: Ce se întâmplă cu euro și dolarul


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chișinău

COVID-19: Din nou avem un număr mare de infectări

0
Numărul cazurilor de infectări cu COVID-19 continuă să crească. După ce ieri ne-am bucurat că am avut 347 de infectări noi, astăzi datele sunt alarmante. Aproape 1500 de cazuri, anunță Ministerul Sănătății.

CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik. Ministerul Sănătății anunță că 1 499 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. În total, au fost făcute 3 557 de teste, dintre care primar - 3 101. Astfel, bilanțul persoanelor infectate a ajuns la 108 863. 

98 de lucrători medicali au fost testați pozitiv cu COVID-19. Acum, 294 de pacienți se află în stare gravă, dintre care 43 sunt conectați la aparate de respirație asistată. 

În același timp, 564 de oameni au fost tratați de coronavirus. De la începutul pandemiei, 95 918 pacienți s-au vindecat de COVID-19. În total, 5 368 de persoane urmează tratament la domiciliu cu forme ușoare de coronavirus, iar 29 482 sunt sub supraveghere la domiciliu.  

Din păcate, s-au înregistrat și noi decese. Ministerul Sănătății informează că astăzi au murit 19 persoane din cauza complicațiilor provocate de COVID-19. Printre cei decedați este și medicul de familie din Briceni, Elena Pleșca, în vârstă de 60 ani. Până acum, 57 lucrători medicali au decedat din cauza complicațiilor provocate de infecția COVID-19. În total, de la începutul pandemiei și-au pierdut viața 2 323 oameni. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
pandemie, coronavirus, COVID-19
Tematic
COVID-19 lovește dur în economie și oameni
COVID-19: Iată câți moldoveni s-au infectat astăzi


Загрузка...