Victor Parlicov

Expert, despre majorarea tarifelor la căldură în actualul sezon

131
(reînnoit 10:09 23.11.2016)
În actualul sezon de încălzire tarifele stabilite de „Termoelectrica” vor rămâne neschimbate. Altfel stau însă lucrurile la capitolul energie electrică: după 1 ianuarie trebuie să ne așteptăm la o creștere a prețului cu minimum 10%.

CHIȘINĂU, 23 nov — Sputnik. Eexpertul în probleme energetice, fostul șef al ANRE, Victor Parlicov, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Sputnik Moldova despre posibila evoluție a tarifelor la energia termică și electrică în actualul sezon de încălzire.

La 16 septembrie curent, ANRE a adoptat decizia privind majorarea tarifelor la energia termică cu 8,2%. Astfel, de la începutul sezonului de încălzire, consumatorii achită câte 1068 lei pentru o Gkal. Cel mai probabil, aceasta nu este ultima povară financiară care va fi pusă pe umerii populației. În Memorandumul de cooperare cu FMI, semnat de Guvernul RM, Cabinetul de Miniștri s-a angajat „să soluționeze problema datoriilor în sectorul energetic și să stabilească un astfel de nivel al tarifelor care să asigure compensarea cheltuielilor". „În sectorul electroenergetic, abaterile tarifare, acumulate de companiile energetice vor fi compensate din contul includerii lor în tarif", se menționează în document.

Potrivit lui Victor Parlicov, este prematur să prognozăm ce tarifele la energia termică vom avea în anul viitor, deoarece deocamdată nu se știe care va fi prețul la gaze stabilit de Gazprom pentru Moldova. Totuși, în pofida presiunii permanente de a majora tariful la căldură, acesta nu va fi revăzut până la sfârșitul sezonului.

Expertul consideră însă că populația nu va scăpa de majorarea tarifelor la energia electrică. Acest fapt este legat de obligația Ministerului Economiei de a compensa abaterile tarifare pentru compania Gas Natural Fenosa, acumulate în urma devalorizării valutei naționale.

Este vorba de suma de 1 miliard 800 milioane de lei pe care Guvernul s-a obligat să o restituie în decurs de patru ani prin includerea în tarife a pierderilor.

„Dacă autoritățile ar fi modificat la timp tarifele, nu s-ar fi acumulat acum aceste datorii despre care spunem că trebuie incluse în tarif. La vremea respectivă tarifele ar fi crescut mai puțin, și nu cu un procent atât de mare ca acum", a menționat expertul, subliniind că în prezent s-a creat o situație când tariful „trebuie majorat brusc, ceea ce va fi resimțit dureros de către consumatori".

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

131
Tagurile:
energie termică, energie electrică, tarife, majorare, Ministerul Economiei al RM, Victor Parlicov
Tematic
Expert: ANRE va majora tarifele, dar după alegeri și cu voie de la domnie
Premierul promite să facă publice aspectele confidențiale ale acordului cu FMI
Valentina Casian

Primar: Prin plafonarea taxelor locale Guvernul ne are de neputincioși

16
(reînnoit 15:29 01.12.2020)
Primarul orașului Strășeni, Valentina Casian, spune că noua politică fiscală aprobată de Guvern, unde se propune și plafonarea taxelor locale, va debusola și mai mult activiatea administrațiilor locale.
Primar: Prin plafonarea taxelor locale Guvernul ne are de neputincioși

Războiul dintre autoritățile centrale și aleșii locali continuă. Mărul discordiei este intenția Guvernului, prin politica fiscală, de a plafona taxele locale, iar asta îi nemuțumește pe primari, care au protestat recent la Guvern și la Ministerului Finanțelor. Primarul orașului Strășeni, Valentina Casian, a declarat pentru Sputnik Moldova că, prin semnalele date de Guvern, primarii sunt considerați incapabili de a elabora o politică fiscală la nivel local și de a avea o relație prietenoasă cu mediul de afaceri.

„Trebuie să fie în prim planul interesul general al comunității și nu ar unor cercuri înguste, ceea ce am simțit noi în acest document. Orice decizie luată de autoritatea centrală trebuie să fie bine argumentată, însoțită de o analiză de impact, ori ceea ce propune Guvernul miroase a protecționism. Consider că nu există nici un argument de a plafona taxele locale, iar cei de la Guvern nu au putut să ne prezinte un argument economic în favoarea acestui concept. Fiecare guvern vine cu politica sa fiscală, iar asta debusolează și mai mult activitatea autorităților locale”, a precizat Valentina Casian.

Conceptul privind plafonarea taxelor locale se regăsește în proiectul politicii bugetar-fiscală aprobată de Guvern. Mai multe asociații de afaceri au semnat o declarație publică în susținerea autorităților de a plafona taxele locale, care, în opinia lor, are drept scop asigurarea previzibilității și predictibilității activității de întreprinzător. Proiectul politicii fiscale pentru anul 2021  urmează să fie examinat de Parlament.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
Tagurile:
politica fiscală, Primari
Tematic
Sandu, despre protestul primarilor față de plafonarea taxelor
Politica bugetar-fiscală și vamală a fost aprobată de Guvern


Загрузка...
Валюта

Cursul valutar BNM pentru 1 decembrie: Ce se întâmplă cu euro

98
(reînnoit 19:17 30.11.2020)
În prima zi de iarnă, euro s-a scumpit cu 11 bani, iar leul românesc - cu trei bani, potrivit cursului valutar BNM. Celelalte valute își mențin cotațiile de luni.

CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik. Banca Națională a Moldovei anunță că marți, 1 decembrie, un dolar american echivalează cu 17,23 lei, un euro costă 20,66 lei, o hrivnă ucraineană – 60 de bani, un leu românesc - 4 lei și 24 de bani moldovenești, iar rubla rusească valorează 22 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 01 decembrie
© Photo : BNM
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 01 decembrie

Astfel, dolarul american, hrivna ucraineană și rubla rusească își păstrează cotațiile de ieri, iar euro s-a apreciat astăzi cu tocmai 11 bani. A crescut și leul românesc - acesta este mai scump cu trei bani. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

98
Tagurile:
dolar, euro, curs valutar pentur azi, curs valutar BNM, Curs valutar, curs
Tematic
Curs valutar BNM pentru 22 noiembrie - cât costă euro și dolarul
Curs valutar BNM: Ce se întâmplă cu euro și dolarul


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chișinău

COVID-19: Din nou avem un număr mare de infectări

27
(reînnoit 18:01 01.12.2020)
Numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 continuă să crească. După ce ieri ne-am bucurat că am avut doar 347 de noi infectări, astăzi datele sunt alarmante. Aproape 1500 de cazuri anunță Ministerul Sănătății.

CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik. Ministerul Sănătății anunță că 1 499 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. În total, au fost făcute 3 557 de teste, dintre care primar - 3 101. Astfel, bilanțul persoanelor infectate a ajuns la 108 863. 

98 de lucrători medicali au fost testați pozitiv cu COVID-19. În prezent, 294 de pacienți se află în stare gravă, dintre care 43 sunt conectați la aparate de respirație asistată. 

În același timp, 564 de oameni au fost tratați de coronavirus. De la începutul pandemiei, 95 918 pacienți s-au vindecat de COVID-19. În total, 5 368 de persoane urmează tratament la domiciliu cu forme ușoare de coronavirus, iar 29 482 sunt sub supraveghere la domiciliu.  

Din păcate, s-au înregistrat și noi decese. Ministerul Sănătății informează că astăzi au murit 19 persoane din cauza complicațiilor provocate de COVID-19. Printre cei decedați se numără și medicul de familie din Briceni Elena Pleșca, în vârstă de 60 ani. Până acum, 57 lucrători medicali au decedat din cauza complicațiilor provocate de infecția COVID-19. În total, de la începutul pandemiei și-au pierdut viața 2 323 oameni. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
pandemie, coronavirus, COVID-19
Tematic
COVID-19 lovește dur în economie și oameni
COVID-19: Iată câți moldoveni s-au infectat astăzi


Загрузка...