CHIȘINĂU, 25 oct – Sputnik. Luni, în cadrul unor dezbateri pe teme de securitate economică națională organizate la Bălți, directorul unei importante întreprinderi de produse lactate din țară Gheorghe Angheluță, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu modul în care Republica Moldova își construiește parteneriatele externe.
Potrivit lui Angheluță, atunci când autoritățile noastre negociază cu organizațiile internaționale trebuie să țină cont că Moldova nu poate fi pusă în condiții egale cu statele mari, pentru că asta ar dezavantaja producătorii autohtoni.
”Viitorul președinte, atunci când va negocia cu UE sau cu OMC, trebuie să insiste pe faptul că noi nu putem fi puși în aceleași condiții cu țările mari, pentru că avem o țară săracă și o piață sensibilă”, a declarat Angheluță.
Totodată el este nemulțumit de modul în care Republica Moldova a negociat acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană, de pe urma căruia au de suferit producătorii autohtoni.
”Cred că trebuia să avem o altfel de abordare atunci când s-a negociat cu Uniunea Europeană. Eu activez în industria lactatelor și am constat că țara noastră nu este autorizată să exporte produse animaliere, dar Uniunea Europeană poate aduce la noi. Trebuia să se negocieze astfel ca, în perioada în care Moldova nu are dreptul de a exporta, să fie interzisă importarea în țara noastră a produselor de origine animalieră din Uniunea Europeană. Pentru că în aceste condiții piața locală este afectată foarte mult”, a spus Angheluță.
Potrivit omului de afaceri, atunci când s-a încercat impunerea anumitor cote la importul de lapte din Ucraina, autorităţile de acolo amenințau că se vor adresa la Organizația Mondială a Comerțului.
”Este incomparabil volumul producției de lapte din Ucraina, care constituie aproximativ 12 milioane de tone, cu cel din Moldova — aproximativ 500 de mii de tone. Iar acum câteva luni, când au fost introduse cote la importul de lapte, partea ucraineană amenința că se va adresa la OMC pentru a le anula”, a mai spus Angheluță.
Anterior, președintele Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Lapte din Republica Moldova, Carolina Linte, a declarat pentru Sputnik Moldova că ”pentru a ne proteja piața și producătorii autohtoni de importuri este necesar ca autoritățile să aibă dorință și voință”.
Situația financiară la Calea Ferată a Moldovei este complicată, iar întreprinderea se confruntă cu „efectul bulgărului de zăpadă”, când se achită niște restanțe salariale mici, dar se adună altele. Din 1 martie până pe 15 martie, angajații întreprinderii de stat „Calea Ferată a Moldovei” se vor afla în șomaj tehnic din cauza pandemiei. În această perioadă, lucrătorii feroviari vor primi doar 75% din salariu.
Deputatul Oleg Lipskii, care este și președintele comisiei parlamentare speciale privind analiza situației de la CFM, consideră că problema restanțelor salariale de la această întreprindere ar putea fi soluționată doar de un guvern funcțional. El spune că statul datorează acestei întreprinderi 174 de milioane de lei, iar dacă s-ar fi făcut o rectificare de buget, banii ar intra pe conturile CFM. Deputatul a explicat de ce statul datorează CFM-lui această sumă.
„Pentru executarea lucrărilor la tronsonul Cahul - Giurgiulești, din anii precedenți, statul ar avea o datorie de 174 de milioane de lei către Calea Ferată a Moldovei. În fiecare an, întreprinderea se adresează ca acești bani să fie introduși în buget pentru ca ei să fie returnați CFM-lui. În documentele contabile este o asemenea datorie, iar dacă am avea un guvern funcțional, prin rectificarea la buget sau altfel, ține de competența Guvernul s-o facă, acești bani ar putea ajunge la CFM”, a precizat Lipskii.
Deputatul mai spune că, dacă această sumă ar fi virată către CFM, ar fi rezolvată problema restanțelor salariale la această întreprindere.
„De asemenea, CFM ar putea să obțină o vacanță din partea creditorilor - doar că aceste probleme țin de Guvern, iar Parlamentul fără Guvern nu poate soluționa problema dată”, a concluzionat Oleg Lipskii.
Datoriile Căii Ferate a Moldovei au ajuns la 665 de milioane de lei, dintre care 92 de milioane de lei sunt restanțe salariale. Mai mulți deputați spun că CFM ar putea falimenta, iar autoritățile statului ar trebui să intervină pentru a salva această întreprindere strategică.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 1 mart – Sputnik. Luni, 1 martie, este lansat un centru modern unde va fi deservit mediul de afaceri – primul de acest gen din țară. În cadrul centrului vor putea beneficia de servicii persoanele juridice, autoritățile publice centrale și locale din municipiul Chișinău, precum și persoanele fizice.
Centrul va respecta în activitatea sa standardele moderne de prestare a serviciilor publice cu aplicarea principiilor „ghișeu unic” și „open space”.
Persoanele juridice, autoritățile publice centrale și locale din mun. Chișinău, precum și persoanele fizice, vor putea beneficia de următoarele servicii În cadrul centrului:
Autoritățile publice centrale și locale din mun. Chişinău – în domeniile: înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali, înregistrarea bunurilor imobile şi lucrări cadastrale, serviciile de licențiere, înmatricularea autoturismelor.
Persoanele fizice – în domeniile de evidență a persoanelor, eliberarea actelor de identitate și preschimbarea permisului de conducere.
Deservirea solicitanților se va desfăşura, conform următorului program de lucru luni - vineri, în intervalul orelor 730–1600 și în baza programării prealabile pe pagina oficială a Agenției Servicii Publice www.asp.gov.md sau prin intermediul Call-centrului la numărul de telefon 14909.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 2 mart - Sputnik. Temperaturi generoase, cer variabil, fără precipitații. Asta prognozează meteorologii Serviciului Hidrometeorologic de Stat pentru astăzi, 2 martie. Potrivit meteorologilor mercurul în termometre va urca până la 10 grade pe timp de zi și până la 3 grade Celsius în orele nocturne. Astfel, în raioanele de nord +5..+8°C, în raioanele centrale +6..+9°C, în raioanele de sud +7..+10°C, în capitală +7..+9°C.
Vremea caldă se va menține pe parcursul întregii săptămâni, iar pe 5 martie termometrele vor indica și +17 grade Celsius în unele raioane ale țării. Meteorologii anunță că miercuri, 3 martie, nu vor avea loc schimbări esențiale ale vremii. Începând de sâmbătă se răcește brusc, iar temperatura scade cu aproximativ 10 grade Celsius. Deocamdată meteorologii nu anunță venirea Babei Dochia, care ne aduce vreme rea, în primele zile ale lunii martie: cer înnorat, vreme ploioasa, cu lapovița și chiar ninsoare.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova