Întreprindere de producere a laptelui

Există sau nu antibiotice în laptele moldovenesc

346
(reînnoit 11:05 22.08.2016)
Informaţia că în laptele importat din Ucraina a fost depistată o cantitate importantă de antibiotice nu ar trebui să şocheze consumatorii moldoveni, deoarece şi în produsul autohton se conţine o cantitate la fel de mare de preparate antibacteriene.

CHIŞINĂU, 22 aug — Sputnik. Atât laptele moldovenesc, cât şi cel Din Ucraina nu este admis pe rafturile magazinelor din Uniunea Europeană, deoarece acesta nu corespunde standardelor europene de calitate. Declaraţia a fost făcută pentru Sputnik Moldova de expertul în domeniul agricol, Victor Moroz.

În 2016, trei întreprinderi din Ucraina au început să-şi exporte produsele lactate în Bulgaria. Dar deja în luna august importurile din Ucraina au fost sistate din cauza conţinutului înalt de antibiotice. S-a constatat că niciunul din respectivele produse nu corespunde standardelor europene şi nu poate fi comercializat pe piaţa europeană.

Însă potrivit lui Victor Moroz, nu e cazul să ne facem iluzii în privinţa calităţii laptelui moldovenesc.

„Ar fi o eroare să considerăm că laptele nostru este mai bun decât cel ucrainean şi că avem întreprinderi autohtone care au dreptul să exporte lapte în Uniunea Europeană. Ucraina a avut cel puţin nişte încercări, iar noi nici atât", a menţoinat economistul.

Acesta a mai subliniat că o bună parte din producţia realizată în magazinele noastre nici nu poate fi numită lapte.

„Suntem cam de-o baie. Laptele nostru este la fel ca cel din Ucraina. Dacă nu-s antibiotice, atunci este apuşoară. Vorbesc acum în calitate de consunator. Există foarte mult lapte care poate fi considerat doar un fel de băutură de lapte, deoarece este recondiţionat din lapte-praf", a subliniat Moroz.

Potrivit expertului, Uniunea Europeană nu a repartizat cote de produse lactate pentru Moldova, din cauza că aceasta nu corespunde cerinţelor şi standardelor europene. Dintre produsele de provenienţă animală, UE importă din ţara noastră doar miere.

346
Tagurile:
antibiotice, standarde, lapte, Piaţă, UE, Victor Moroz, Ucraina
Tematic
Risc sporit de ceartă între Moldova și Ucraina, din cauza laptelui
Laptele moldovenesc este eliminat de pe piața autohtonă
Cum laptele care va fi muls mâine ajunge pe rafturi azi


Загрузка...