Banca Naţională a Moldovei

BNM a sancţionat „EuroCreditBank". Ce încălcări a admis instituţia bancară

85
Banca Naţională a Moldovei a informat despre sancţiunile aplicate faţă de „EuroCreditBank", atenţionând banca asupra necesităţii respectării legislaţiei în domeniu.

CHIŞINĂU, 14 mai — Sputnik. Banca Naţională informează că în cadrul supravegherii BC „EuroCreditBank" S.A., BNM a informat banca respectivă despre faptului că a constatat în activitatea acesteia nerespectarea limitelor maxime pentru active prevăzute de Regulamentul cu privire la expunerile „mari".

„Ca urmare, BC „EuroCreditBank" S.A. a înlăturat încălcările menționate, iar Banca Națională, în conformitate cu prevederile art.38 din Legea instituțiilor financiare, a sancționat instituția în cauză cu avertisment și i-a atras atenția asupra posibilității aplicării unor sancțiuni mai aspre în cazul comiterii repetate a încălcărilor depistate", se precizează într-un comunicat al regulatorului.

Eximbank
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Articolul 38 al Legii stabileşte „Încălcări, măsuri de remediere şi sancţiuni", în cazul nerespectării prevederilor legale.

Sancţiunile se aplică în cazul în care se constată că banca (instituţia financiară), acţionarii sau administratorii ei au încălcat legea respectivă, actele normative ale Băncii Naţionale, obligaţiile fiduciare, obligaţiile prevăzute de legislaţia privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, periclitează interesele deponenţilor ori s-au angajat în operaţiuni riscante sau dubioase, nu au raportat, au raportat cu întârziere, au raportat date eronate privind indicatorii de prudenţă bancară sau alte exigenţe prevăzute în actele normative ale Băncii Naţionale etc.

Regulamentul cu privire la expunerile „mari" stabileşte limitele maxime admisibile ale riscului de concentrare a expunerilor băncii faţă de persoanele şi/sau grupul de persoane acţionând în comun, ale concentrărilor în portofoliul de expuneri şi cerinţele aferente administrării expunerilor „mari" şi are drept scop minimizarea pierderilor pe care banca le poate suporta ca rezultat al concentrării expunerilor.

Potrivit Regulamentului," Expunerea netă asumată de bancă faţă de o persoană sau un grup de persoane acţionând în comun nu trebuie să depăşească 15% din capitalul normativ total al băncii".

Documentul prevede mai multe limitări, iar în cazul în care aceste limitări se contrazic reciproc, se precizează că vor aplica acelea care sunt mai dure.

85
Tagurile:
expuneri mari, sancţiuni, BC „EuroCreditBank", BNM
Tematic
Expert-Grup: şapte soluţii pentru criza bancară din Moldova
Moldova ar putea renunța la secretul bancar
Bani

În timpul pandemiei, averea primilor zece miliardari ai lumii a crescut enorm

7
(reînnoit 21:05 25.01.2021)
Averea celor mai bogați zece miliardari din lume a crescut cu 540 de miliarde de dolari în timpul pandemiei de coronavirus, arată datele culese de organizația Oxfam.

BRUXELLES, 26 ian – Sputnik, Daniela Porovăţ. Potrivit datelor culese de organizația Oxfam, suma câștigată de primii zece miliardari ai lumii în perioada pandemiei ar fi de ajuns pentru a combate sărăcirea populației, la nivel global, ca urmare a efectelor economice ale pandemiei. De asemenea, ar rămâne bani pentru achiziționarea vaccinurilor împotriva coronavirusului pentru toată lumea.

Lista primilor zece miliardari ale căror averi au crescut imens din martie 2020 și până în prezent, adică în perioada pandemiei, cuprinde nume celebre, precum Jeff Bezos de la Amazon, Elon Musk de la Tesla și Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook.

În același timp, averea însumată a miliardarilor lumii echivalează cu totalul cheltuielilor dispuse de guvernele din G20 pentru redresarea economică.

În acest context, organizația citată cere guvernelor să ia în calcul impozitarea suplimentară a miliardarilor lumii.

Raportul organizației ”Inechitatea în vremea pandemiei” a fost publicat chiar în timp ce liderii lumii se reunesc astăzi online în cadrul primului Forumului Economic Davos ținut virtual.

De asemenea, Oxfam mai arată că măsurile de redresare economică fără precedent adoptate de guverne au dus la o explozie pe piața bursieră, ceea ce a determinat o creștere a averii miliardarilor în timp ce economia reală se confruntă cu cea mai gravă recesiune a secolului.

Din martie până în septembrie 2020, Bezos a câștigat atât de mult încât ar fi putut să le ofere tuturor celor 876.000 de angajați ai companiei Amazon un bonus de 105.000 de dolari și să rămână la fel de bogat pe cât era înainte de pandemia de coronavirus. Prin comparație, cei mai săraci oameni ai lumii ar putea avea nevoie de un deceniu pentru a-și reveni după această criză.

Oxfam mai arată că din cauza pandemiei în jur de 500 de milioane de oameni au ajuns să trăiască în sărăcie, anulând astfel evoluția pozitivă privind declinul sărăciei la nivel global înregistrată în ultimii 20 de ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

7
Tagurile:
pandemie, crescut, miliardari, avere
Tematic
Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021: Cât va dura criza economică


Загрузка...
Lei, euro, dolari

Schimbare de macaz pe piața valutară: Au scăzut euro și dolarul

94
(reînnoit 20:25 25.01.2021)
Leul moldovenesc a schimbat macazul și urcă în raport cu principalele valute de referință, după mai multe zile în care scăzuse în cotațiile oficiale. Prețul euro a scăzut cu 7 bani, iar al dolarului - cu 2 bani.

CHIȘINĂU, 26 ian - Sputnik. La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru marți, 26 ianuarie, un dolar american este cotat cu 17,46 lei, un euro – cu 21,22 lei, o hrivnă ucraineană – cu 62,02 bani, un leu românesc – cu 4,35 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,19 bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 26 ianurie
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 26 ianurie

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

BNM a anunțat că ritmul anual al inflaţiei a constituit 0,39% în luna decembrie 2020. 

La 31 decembrie 2020, activele oficiale de rezervă ale BNM se cifrau la 3 miliarde 783 de milioane 540 de mii de dolari americani (3 783,54 mil. dolari SUA). Astfel, rezervele valutare ale BNM erau în creștere cu aproape 104 milioane de dolari în comparație cu 30 noiembrie 2020.

În 2020, rezervele valutare ale BNM au crescut constant, înregistrând record după record.

Gradul de acoperire a cererii de valută pe piața internă

În lunile noiembrie și decembrie 2020, persoanele fizice au oferit un volum impresionant de valută pe piața internă, astfel încât Banca Națională a Moldovei (BNM) a considerat necesar să cumpere „surplusul”. 

Totalul net de 250,7 milioane USD al ofertei persoanelor fizice din decembrie 2020 a inclus 201,1 milioane de euro și 5 milioane de dolari, ponderea altor valute fiind mai redusă. 

În mod tradițional, cota sumelor în euro a fost cea mai mare - 80,2% în decembrie 2020.

În luna decembrie 2020, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 105,6%, potrivit datelor publicate de BNM joi, 21 ianuarie.

În noiembrie 2020, oferta persoanelor fizice a fost și mai mare, gradul de acoperire a cererii fiind de 113,7%. 

În aceste condiții, BNM a intervenit în decembrie pe piața interbancară internă prin procurări nete de valută în valoare de 41 de milioane USD.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

94
Tagurile:
Cursul oficial, cursul afișat de BNM, cursul de schimb valutar
Tematic
Topul țărilor de unde vin cei mai mulți bani în Moldova


Загрузка...