Euro

Cum ai venit de 10.000 euro dintr-un hectar de pământ

3356
(reînnoit 14:29 07.10.2020)
Investești în înființarea afacerii de la câteva sute de euro până la 10.000 de euro și în primul an de roadă ți-ai scos banii. Despre ce afacere este vorba?

O livadă de nuci întinsă pe un hectar de pământ te face bogat muncind doar două săptămâni pe an, spune inginerul Iosif Kiss, consultant specializat în cultura nucului.

Pentru a înființa o livadă de nuci, investiția variază de la câteva sute de euro la 10.000 de euro. În această sumă sunt incluse sistemele de irigații, fertilizarea solului şi tot ce mai este necesar pentru demararea proiectului. În plus, fermierii români au la dispoziție și fonduri europene incluse în Programul Național pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020, informează agrointel.ro.

Singurul obstacol până la obținerea profitului este perioada de 4-5 ani pe care trebuie să o așteptați până când nucii plantați vor intra pe rod. După aceea, afacerea intră direct pe profit, iar livada necesită lucrări de mentenanță care vă vor răpi doar două săptămâni pe an.

O livadă cu nuci este o investiție pentru viitor. Inginerul Kiss dă asigurări că 1 ha de livadă de nuc generează un venit de minim 10.000 de euro pe an.

"Spre exemplu, în cazul hibrizilor pentru lemn, fiecare lună care trece de la plantarea unui hectar de pomi înseamnă o creștere în valoare de 1.000 de euro. Nici o bancă din lume nu poate oferi o astfel de dobândă pentru banii depuși sau, în acest caz, investiți în afacerea cu nuci", spune Iosif Kiss, consultant specializat în cultura nucului.

Astfel, o analiză amplă dovedește că o afacere cu nuci oferă câștiguri de două ori mai mari decât cele ale unui salariat cu venit mediu în România.

Impozitul pentru veniturile din livezile de până în 2,5 hectare este calculat de 4.709 lei/an, iar pentru livezile mai mari de 2,5 hectare este de 4.144 lei/an, a mai spus ing. Kiss. Pentru livezile de nuc se întâlnesc scheme de plantare realizate în sistem extensiv (sub o sută de pomi/hectar), în sistem clasic, semi-intensiv, intensiv, superintensiv şi în sistem hiper-intensiv.

Schema de plantare influenţează direct şi durata de viaţa livezii, dar şi productivitatea. Cu cât productivitatea e mai mare, cu atât mai scurtă este durata de viaţă a acesteia, precizează consultantul în cultura nucului.

O exploatație hiper-intensivă de nuc produce peste 35.000 eur/an.

Valorificarea producţiilor de nuci pe piața internă sau externă se poate face în mai multe moduri:

— în coajă;

— sub formă de miez de nucă, mixt sau selectat: jumătăţi, sferturi, optimi şi spărturi;

— sub formă de ulei;

— sub formă de produs finit de sine stătător (ex. miez de nucă glazurat cu ciocolata, cu miere de albine şi seminţe de susan, lapte de nucă, etc);

— sub formă de ingredient în produse alimentare (ex. cozonac cu nucă, biscuiţi cu nucă etc).

3356
Tagurile:
investiții, Fermieri, venituri mari, hectar, Plantație, Afacere, business, Nuci, România
Tematic
Fermierii români sunt la pământ. Preţul cărnii de porc în scădere drastică
Alexandru Ghețu

Contract de muncă individual sau contract civil? Diferența enormă dintre acestea

60
(reînnoit 20:41 18.01.2021)
Important pentru toți angajații! Riscurile la care te expui dacă accepți salariul în plic sau accepți să muncești în baza unui contract civil. Ce trebuie să cunoști despre contractul tău de muncă.
Contract de muncă individual sau contract civil? Diferența enormă dintre acestea

Contractul de muncă în baza căruia ești angajat este extrem de important atât pentru prezentul, cât și viitorul tău. Reprezentanții Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale atrag atenția asupra faptului că trebuie să fim vigilenți în momentul în care ne angajăm la un loc de muncă astfel încât, mai târziu, să nu ne confruntăm cu surprize mai puțin plăcute din partea angajatorului.

Pentru a face o claritatea în ceea ce privește avantajele și dezavantajele unui contract de muncă, șeful Direcției politici în domeniul raporturilor de muncă a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Alexandru Ghețu, a explicat în cadrul emisiunii „Atitudini” de la Radio Sputnik Moldova care este diferența dintre un contract de muncă individual și contractual de muncă civil.

„Elementele care caracterizează contractual individual de muncă sunt: subiecții, munca prestată, salariul, contribuțiile de asigurări sociale și medicale și impozitul pe venit corespunzător pe care îl achită salariatul. Totodată, contractual individual de muncă prevede un program de muncă și, cel mai important, intre angajat și angajator este un raport de subordonare”, spune Alexandru Ghețu.

Totuși, mulți angajatori optează pentru contractile civile, care îi scutește de unele cheltuieli și responsabilități.

„Contractul civil nu prevede existența angajatului și angajatorului. În cazul acestui contract avem beneficiar și prestator. Pentru acest contract nu avem caracteristic regim de muncă și regim de odihnă. În cazul acestui contract nu avem program de muncă, se ia în considerare doar munca îndeplinită. Adică rezultatul final, deoarece pe beneficiar nu-l interesează când a fost făcută lucrarea, ci însăși lucrarea. Totodată, în cazul acestui contract nu avem acest raport de șef subordonat și nici evidența timpului de muncă. Contractul prestări servicii se încheie între două persoane juridice. În cazul acestui contract nu avem nici contribuții sociale, medicale sau impozite”, adaugă Alexandru Ghețu.

Cert este că doar contractual de muncă individual ne asigură în totalitate ca angajat cu drepturi depline, spune Alexandru Ghețu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

60
Tagurile:
angajator, angajat, salarii in plic, Economia tenebroasa


Загрузка...
Вячеслав Ионицэ

Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021: Cât va dura criza economică

196
(reînnoit 21:16 17.01.2021)
La sărăcia în care ne aflăm, orice creștere economică mai mică de 10% înseamnă bălăceală în continuare în glod, declară expertul economic Veaceslav Ioniță.
Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021! Cât va dura criza economică

Moldova a fost lovită dur de criza economică provocată de pandemia care face ravagii în întreaga lume. Potrivit expertului Veaceslav Ioniță, economia își va reveni de pe urma crizei din 2020 abia la sfârșitul lui 2021. Și asta, deoarece orice majorare a veniturilor moldovenilor nu va șterge cu buretele sărăcia în care țara noastră se bălăcește de trei decenii.

„Anul 2021 va fi un an de recuperare, dar va fi o recuperare grea. Dacă am vorbi de o țară dezvoltată, pentru ei o creștere de unul două procente este ceva normal. Pentru Republica Moldova, la sărăcia în care ne aflăm, orice creștere mai mică de 10% asta înseamnă bălăceală în continuare în glod și titlul ”onorific” de cea mai săracă țară din Europa”, a declarat expertul economic Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei”.

Cert este că aproximativ 20% din populația țării nu a simțit criza economică cu care se confruntă majoritatea oamenilor. Veniturile acestora nu s-au micșorat în 2020, iar despre criză au auzit doar la televizor.

„Noi de fapt avem două Moldove paralele. Avem aproximativ 20% din populație care are un nivel de bunăstare destul de ridicat. În acest an, la ei și veniturile s-au ridicat, și consumul s-a menținut, oamenii și-au procurat apartamente, s-au mutat la case pe pământ sau au cumpărat autoturisme. Acest segment de oameni nu a simțit această criză. Însă în majoritatea populației această criză lovește dur”, a opinat el.

Potrivit experților Băncii Mondiale care au analizat efectele crizei asupra business-ului și a pieței muncii din țara noastră, în 2020 și-au pierdut locul de muncă aproape 70 de mii de oameni, iar nivelul șomajului a crescut până la 8%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

196
Tagurile:
PIB, criza, saracie, criza economică
Tematic
Starea economiei Moldovei pe final de 2020 – expert economic
Anatol Usatîi, realizările în economie pe parcursul anului


Загрузка...
Euro

Euro se depreciază în raport cu leul: Cursul valutar pentru marți

0
(reînnoit 07:41 19.01.2021)
Euro pierde din cotații. BNM anunță cursul valutar pentru marți, 19 ianuarie. Astfel, prețul pentru moneda europeană a scăzut cu opt bani. În același timp, leul s-a depreciat în raport cu dolarul cu doi bani.

CHIȘINĂU 19 ian - Sputnik. Banca Națională a Moldovei anunță noile rate de schimb pentru marți, 19 ianuarie. Astfel, un dolar american va putea fi cumpărat cu 17,30 lei, un euro – cu 20,87 lei, o hrivnă ucraineană – cu 61 de bani, un leu românesc – cu 4,28 lei moldovenești, iar o rublă rusească – cu 23 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 19 ianurie
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 19 ianurie

Conform cursului valutar BNM, dolarul s-a scumpit cu doi bani, euro a scăzut cu opt bani, leul românesc a coborât cu doi bani, iar rubla rusească și hrivna ucraineană au rămas la același preț. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
curs valutar, BNM, valută străină, Euro, dolar


Загрузка...