Magazin

Ucraina ameninţă Moldova cu sancţiuni

287
Ministerul Dezvoltării Economice si Comerţului al Ucrainei pregăteşte măsuri de răspuns, după ce Guvernul Moldovei a decis să impună restricţii comerciale temporare la unele categorii de mărfuri din Ucraina.

CHIŞINĂU, 2 mai — Sputnik. Ucraina ar putea impune sancţiuni împotriva Moldovei, în cazul în care ţara noastră nu va accepta măsuri de compromis privind anularea cotelor la importul mărfurilor ucrainene, a dat de înţeles viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice şi Comerţului din Ucraina, Stepan Kubiv.

Guvernul Moldovei a introdus cote la importul din Ucraina a anumitor produse lactate şi din carne. Respectivele produse, dar şi cimentul care vor fi introduse în ţara noastră peste cota stabilită, vor fi taxate suplimentar de la 10 la 20%. Executivul precizează că măsura este una temporară şi va fi în vigoare până la 31 decembrie 2016.

„În cazul în care Moldova nu va accepta compromisul, Kievul va fi nevoit să ia măsuri restrictive de răspuns", a declarat Kubiv.

El a mai opinat că Moldova şi Ucraina ar trebui să purceadă în cel mai scurt timp la consultaţii bilaterale în această chestiune.

Fermă, vite mari cornute, producerea laptelui
© Sputnik / Александр Кондратюк

Pe de altă parte, ministrul Economiei al Republicii Moldova, Octavian Calmîc, a accentuat în cadrul unei convorbiri cu omologul său ucrainean că măsura respectivă este una temporară și are drept scop protejarea pieței interne de importurile masive înregistrate în ultimul timp din Ucraina.

„Mai mult, potrivit ministrului moldovean al Economiei, măsura dată se înscrie perfect în normele internaționale ale Organizației Mondiale a Comerțului și Acordului privind crearea zonei de comerț liber în cadrul CSI", menţionează instituţia de profil.

În cadrul dialogului, cei doi miniștri au convenit că după data de 10 mai curent, la Chișinău va veni un grup de experţi ucraineni, care în comun cu colegii de la ministerul Economiei și alte instituții guvernamentale naționale, vor analiza mai minuțios situația dată, precum și alte bariere care există la exportul de produse din Republica Moldova în Ucraina și vor elabora un set de propuneri privind depășirea situației create, reieșind din interesul reciproc avantajos al părților.

287
Tagurile:
taxe, sancţiuni, import, Stepan Kubiv, Octavian Calmîc, Ucraina
Tematic
Propunere: Taxe vamale la importul de carne, lactate și ciment
Producătorii moldoveni de lactate, alarmați de invazia produselor ucrainene
Fost ministru: lactatele din Ucraina pun pe butuci producătorul moldovean
Bani

În timpul pandemiei, averea primilor zece miliardari ai lumii a crescut enorm

1
(reînnoit 21:05 25.01.2021)
Averea celor mai bogați zece miliardari din lume a crescut cu 540 de miliarde de dolari în timpul pandemiei de coronavirus, arată datele culese de organizația Oxfam.

BRUXELLES, 26 ian – Sputnik, Daniela Porovăţ. Potrivit datelor culese de organizația Oxfam, suma câștigată de primii zece miliardari ai lumii în perioada pandemiei ar fi de ajuns pentru a combate sărăcirea populației, la nivel global, ca urmare a efectelor economice ale pandemiei. De asemenea, ar rămâne bani pentru achiziționarea vaccinurilor împotriva coronavirusului pentru toată lumea.

Lista primilor zece miliardari ale căror averi au crescut imens din martie 2020 și până în prezent, adică în perioada pandemiei, cuprinde nume celebre, precum Jeff Bezos de la Amazon, Elon Musk de la Tesla și Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook.

În același timp, averea însumată a miliardarilor lumii echivalează cu totalul cheltuielilor dispuse de guvernele din G20 pentru redresarea economică.

În acest context, organizația citată cere guvernelor să ia în calcul impozitarea suplimentară a miliardarilor lumii.

Raportul organizației ”Inechitatea în vremea pandemiei” a fost publicat chiar în timp ce liderii lumii se reunesc astăzi online în cadrul primului Forumului Economic Davos ținut virtual.

De asemenea, Oxfam mai arată că măsurile de redresare economică fără precedent adoptate de guverne au dus la o explozie pe piața bursieră, ceea ce a determinat o creștere a averii miliardarilor în timp ce economia reală se confruntă cu cea mai gravă recesiune a secolului.

Din martie până în septembrie 2020, Bezos a câștigat atât de mult încât ar fi putut să le ofere tuturor celor 876.000 de angajați ai companiei Amazon un bonus de 105.000 de dolari și să rămână la fel de bogat pe cât era înainte de pandemia de coronavirus. Prin comparație, cei mai săraci oameni ai lumii ar putea avea nevoie de un deceniu pentru a-și reveni după această criză.

Oxfam mai arată că din cauza pandemiei în jur de 500 de milioane de oameni au ajuns să trăiască în sărăcie, anulând astfel evoluția pozitivă privind declinul sărăciei la nivel global înregistrată în ultimii 20 de ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1
Tagurile:
pandemie, crescut, miliardari, avere
Tematic
Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021: Cât va dura criza economică


Загрузка...
Lei, euro, dolari

Schimbare de macaz pe piața valutară: Au scăzut euro și dolarul

90
(reînnoit 20:25 25.01.2021)
Leul moldovenesc a schimbat macazul și urcă în raport cu principalele valute de referință, după mai multe zile în care scăzuse în cotațiile oficiale. Prețul euro a scăzut cu 7 bani, iar al dolarului - cu 2 bani.

CHIȘINĂU, 26 ian - Sputnik. La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru marți, 26 ianuarie, un dolar american este cotat cu 17,46 lei, un euro – cu 21,22 lei, o hrivnă ucraineană – cu 62,02 bani, un leu românesc – cu 4,35 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,19 bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 26 ianurie
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 26 ianurie

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

BNM a anunțat că ritmul anual al inflaţiei a constituit 0,39% în luna decembrie 2020. 

La 31 decembrie 2020, activele oficiale de rezervă ale BNM se cifrau la 3 miliarde 783 de milioane 540 de mii de dolari americani (3 783,54 mil. dolari SUA). Astfel, rezervele valutare ale BNM erau în creștere cu aproape 104 milioane de dolari în comparație cu 30 noiembrie 2020.

În 2020, rezervele valutare ale BNM au crescut constant, înregistrând record după record.

Gradul de acoperire a cererii de valută pe piața internă

În lunile noiembrie și decembrie 2020, persoanele fizice au oferit un volum impresionant de valută pe piața internă, astfel încât Banca Națională a Moldovei (BNM) a considerat necesar să cumpere „surplusul”. 

Totalul net de 250,7 milioane USD al ofertei persoanelor fizice din decembrie 2020 a inclus 201,1 milioane de euro și 5 milioane de dolari, ponderea altor valute fiind mai redusă. 

În mod tradițional, cota sumelor în euro a fost cea mai mare - 80,2% în decembrie 2020.

În luna decembrie 2020, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 105,6%, potrivit datelor publicate de BNM joi, 21 ianuarie.

În noiembrie 2020, oferta persoanelor fizice a fost și mai mare, gradul de acoperire a cererii fiind de 113,7%. 

În aceste condiții, BNM a intervenit în decembrie pe piața interbancară internă prin procurări nete de valută în valoare de 41 de milioane USD.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

90
Tagurile:
Cursul oficial, cursul afișat de BNM, cursul de schimb valutar
Tematic
Topul țărilor de unde vin cei mai mulți bani în Moldova


Загрузка...