Aur

Rusia îşi sporeşte substanţial rezervele de aur

96
Banca centrală a Federaţiei Ruse îşi măreşte constant rezerva de aur, iar pe piaţa internaţională acest metal preţios continuă să se scumpească.

CHIŞINĂU, 3 mar – Sputnik. Banca centrală a Federaţiei Ruse cumpără tot mai mult aur. În 2015, potrivit Alpari, aceasta a achiziţionat cu 22 la sută mai mult aur decât în 2014.

Sursa citată subliniază că rezervele de aur deţinute în cadrul structurii rezervelor internaţionale ale Rusiei au crescut în 2015 cu 17,27 la sută.

„La 1 ianuarie curent, rezerva de aur a băncii centrale este estimată la 45,5 milioane de uncii, ceea ce constituie aproximativ 1415 tone de aur”, au subliniat experţii Alpari.

De la începutul anului curent, investiţiile în aur au devenit un trend în vogă. În primele două luni comerciale ale lui 2016, valoarea aurului a crescut cu 17 la sută, iar punctul culminant a fost atins în februarie.

Trendul rămâne valabil, iar cererea crescândă pentru aur poate fi observată datorită sporirii volumelor fondurilor hedging la nivel mondial.

96
Tagurile:
Unţie, Aur, Rezerve, Rusia
Tematic
Experţi: scad drastic rezervele de aur şi valută ale Arabiei Saudite
dolar

Cursul valutar pentru 2 decembrie: Ce se întâmplă cu dolarul

96
(reînnoit 18:46 01.12.2020)
Dolarul american crește în cotațiile oficiale, în timp ce moneda unică europeană se depreciază. Iată cursul stabilit de BNM pentru ziua de miercuri.

CHIȘINĂU, 2 dec - Sputnik. Banca Națională a Moldovei anunță că miercuri, 2 decembrie, un dolar american echivalează cu 17,25 lei, un euro costă 20,64 lei, o hrivnă ucraineană – 60 de bani, un leu românesc - 4 lei și 23 de bani moldovenești, iar rubla rusească valorează 22 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 02 decembrie
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 02 decembrie

Astfel, dolarul american a câștigat doi bani, euro s-a depreciat cu doi bani, iar leul românesc a pierdut un ban. Hrivna ucraineană și rubla rusească au rămas la aceeași valoare. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

96
Tagurile:
curs valutar pentur azi, curs valutar BNM, Curs valutar, curs
Tematic
Curs valutar BNM pentru 22 noiembrie - cât costă euro și dolarul
Curs valutar BNM: Ce se întâmplă cu euro și dolarul


Загрузка...
Mai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni

Agricultorii vor primi ajutor din partea Rusiei: Ce condiții trebuie întrunească

103
(reînnoit 18:48 01.12.2020)
Agricultorii vor putea primi ajutor din partea Federației Ruse. Guvernul a aprobat luni regulamentul privind stabilirea modului de acordare a ajutorului financiar nerambursabil. Beneficiarii pot fi fermierii ce au fost afectați de secetă în proporție de peste 60%.

CHIȘINĂU 1 dec - Sputnik. Veste bună pentru agricultorii care au fost afectați în acest an de secetă. Federația Rusă va oferi un ajutor nerambursabil și neimpozabil în valoare de aproape 60 de milioane de lei, echivalentul a 275 de milioane de ruble rusești. 

Guvernul a aprobat luni regulamentul privind stabilirea modului de acordare a ajutorului financiar. Astfel, beneficiarii vor fi producătorii agricoli care dispun și exploatează terenuri arabile, ce au fost însămânțate cu porumb pentru roada anului 2020, dar au fost afectate de secetă în proporție de peste 60 la sută. Ajutorul este prevăzut pentru compensarea parțială a prejudiciului cauzat culturii porumbului și pregătirea solului pentru recolta anului 2021.

Potrivit regulamentului, pentru a obține ajutorul financiar, agricultorul trebuie să dețină teren însămânțat cu porumb; să dispună de un cont bancar în lei și să prezinte datele din actele de constatare a prejudiciului cauzat de secetă. 

Ajutorul financiar se va acorda solicitanților sub formă de plată directă la unitatea de suprafață de teren arabil, prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului financiar va constitui șapte zile calendaristice de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Conform datelor, din totalul de circa 500 de mii de hectare de semănături cu culturi agricole de grupa a II, suprafața porumbului afectat constituie circa 51 la sută.

Amintim că la sfârșitul lunii octombrie, Moldova și Federația Rus au anunțat că sunt gata să semneze un acord de finanțare nerambursabilă. Atunci, viceprim-ministrul Serghei Pușcuța a menționat că ”Actualitatea Acordului rezidă în necesitatea susţinerii financiare urgente a producătorilor agricoli din Republica Moldova care au suferit în cursul anului 2020 din cauza secetei severe și altor fenomene nefaste precum pandemia de COVID-19”.

Guvernul a precizat că acest acord nu implică costuri suplimentare și nu implică angajamente financiare din partea Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

103
Tagurile:
agricultori, Guvern, Federația Rusă, credit nerambursabil


Загрузка...
Diana Eșanu

Medic-cardiolog către pacienți: Nu renunțați la medicamente

0
(reînnoit 18:15 02.12.2020)
Pe reţelele de socializare au apărut mai multe informaţii false precum că cei care au unele probleme ce ţin de funcționarea inimii ar trebui să renunţe la medicamente. Cardiologul Diana Eșanu dezminte aceste zvonuri și vine cu câteva recomandări.
Medic-cardiolog către pacienți: Nu renunțați la medicamente

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", medicul-cardiolog Diana Eșanu a menționat că de la începutul pandemiei au circulat zvonuri precum că cei care au unele probleme ce ţin de activitatea inimii ar trebui să renunţe la medicamente.

Specialistul spune că unele persoane au renunța în totalitate la preparate, iar în rezultat numărul celor care acuză complicații ale bolii a crescut simțitor.

"S-a demonstrat științific că renunțarea la aceste preparate duce la acutizarea bolilor și înrăutățirea stării pacienților. Aceștia trebuie să continue să administreze preparatele antihipertensive sau cele legate de sistemul cardiovascular pentru a menține o stare normală și a nu ajunge la acutizări", a subliniat medicul-cardiolog.

În paralel cu tratamentul medicamentos, pacienții trebuie să adopte și un stil de viață sănătos: efort fizic moderat, alimentație echilibrată, evitarea stresului și un regim de somn de 7-8 ore pe zi.

Diana Eșanu susține că vârsta este un factor important de risc în dezvoltarea bolilor cardiovasculare, iar odată cu înaintarea crește și riscul apariției de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, sunt și unele obiceiuri proaste pe care oamenii le au pe parcursul vieții, neconștientizând impactul acestora asupra stării de sănătate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
medicamente, cardiolog, medic
Tematic
Medic cardiolog: Unii oameni își bat joc de sănătatea lor


Загрузка...