Vinuri moldoveneşti la concursul asiatic ASIA WINE TROPHY 2015

Zece vinuri moldoveneşti au cucerit Asia

143
(reînnoit 16:34 02.09.2015)
La cel mai mare concurs vinicol din spaţiul asiatic, zece vinuri produse în ţara noastră au fost premiate cu aur si argint.

CHIŞINĂU, 2 sept – Sputnik. Zece vinuri moldoveneşti au fost premiate cu aur şi argint la cel mai mare concurs de vinuri din spaţiul asiatic – ASIA WINE TROPHY 2015, a anunţat ofiţerul de presă al companiei Proasist.

La concurs au fost înscrise 3920 de vinuri din peste 20 de ţări producătoare de vinuri. Băuturile, potrivit sursei, au fost degustate si evaluate de 117 membri ai juriului, din 20 de tari. Concursul a avut loc in oraşul Daejeon, Coreea de Sud, in perioada 28 – 31 august 2015

Sursa a subliniat că vinurile din Moldova care ne plasează în topul celor mai mari naţiuni vinicole sunt:

Carpe Diem — Feteasca Regala 2014 – medalie de aur

Carpe Diem — Feteasca Neagra 2013 —  medalie de aur

Vinaria DAC – Riesling 2014 —  medalie de aur

Chi Vintage – Merlot 2013 —  medalie de aur

Ilie Gogu Winery – Pastoral 2011 —  medalie de aur

Equinox – Merlot 2011 —  medalie de aur

Cricova Crisecco —  medalie de argint

Cricova Prestige Rose 2014 —  medalie de argint

Asconi Riesling 2014 —  medalie de argint

Bostavan – DOR Alb 2014 —  medalie de argint

 

143
Tagurile:
Argint, Premii, Vinuri, Aur, Concurs, Asia
Tematic
Vinul Moldovei, inclus în cartea vinurilor de top din regiune
America a gustat din vinurile moldovenești
Vinurile și divinurile moldovenești vor ajunge în Kostroma
dolar

Cursul valutar pentru 2 decembrie: Ce se întâmplă cu dolarul

94
(reînnoit 18:46 01.12.2020)
Dolarul american crește în cotațiile oficiale, în timp ce moneda unică europeană se depreciază. Iată cursul stabilit de BNM pentru ziua de miercuri.

CHIȘINĂU, 2 dec - Sputnik. Banca Națională a Moldovei anunță că miercuri, 2 decembrie, un dolar american echivalează cu 17,25 lei, un euro costă 20,64 lei, o hrivnă ucraineană – 60 de bani, un leu românesc - 4 lei și 23 de bani moldovenești, iar rubla rusească valorează 22 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 02 decembrie
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 02 decembrie

Astfel, dolarul american a câștigat doi bani, euro s-a depreciat cu doi bani, iar leul românesc a pierdut un ban. Hrivna ucraineană și rubla rusească au rămas la aceeași valoare. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

94
Tagurile:
curs valutar pentur azi, curs valutar BNM, Curs valutar, curs
Tematic
Curs valutar BNM pentru 22 noiembrie - cât costă euro și dolarul
Curs valutar BNM: Ce se întâmplă cu euro și dolarul


Загрузка...
Mai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni

Agricultorii vor primi ajutor din partea Rusiei: Ce condiții trebuie întrunească

103
(reînnoit 18:48 01.12.2020)
Agricultorii vor putea primi ajutor din partea Federației Ruse. Guvernul a aprobat luni regulamentul privind stabilirea modului de acordare a ajutorului financiar nerambursabil. Beneficiarii pot fi fermierii ce au fost afectați de secetă în proporție de peste 60%.

CHIȘINĂU 1 dec - Sputnik. Veste bună pentru agricultorii care au fost afectați în acest an de secetă. Federația Rusă va oferi un ajutor nerambursabil și neimpozabil în valoare de aproape 60 de milioane de lei, echivalentul a 275 de milioane de ruble rusești. 

Guvernul a aprobat luni regulamentul privind stabilirea modului de acordare a ajutorului financiar. Astfel, beneficiarii vor fi producătorii agricoli care dispun și exploatează terenuri arabile, ce au fost însămânțate cu porumb pentru roada anului 2020, dar au fost afectate de secetă în proporție de peste 60 la sută. Ajutorul este prevăzut pentru compensarea parțială a prejudiciului cauzat culturii porumbului și pregătirea solului pentru recolta anului 2021.

Potrivit regulamentului, pentru a obține ajutorul financiar, agricultorul trebuie să dețină teren însămânțat cu porumb; să dispună de un cont bancar în lei și să prezinte datele din actele de constatare a prejudiciului cauzat de secetă. 

Ajutorul financiar se va acorda solicitanților sub formă de plată directă la unitatea de suprafață de teren arabil, prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului financiar va constitui șapte zile calendaristice de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Conform datelor, din totalul de circa 500 de mii de hectare de semănături cu culturi agricole de grupa a II, suprafața porumbului afectat constituie circa 51 la sută.

Amintim că la sfârșitul lunii octombrie, Moldova și Federația Rus au anunțat că sunt gata să semneze un acord de finanțare nerambursabilă. Atunci, viceprim-ministrul Serghei Pușcuța a menționat că ”Actualitatea Acordului rezidă în necesitatea susţinerii financiare urgente a producătorilor agricoli din Republica Moldova care au suferit în cursul anului 2020 din cauza secetei severe și altor fenomene nefaste precum pandemia de COVID-19”.

Guvernul a precizat că acest acord nu implică costuri suplimentare și nu implică angajamente financiare din partea Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

103
Tagurile:
agricultori, Guvern, Federația Rusă, credit nerambursabil


Загрузка...
Maia Sandu

Legea SIS: Maia Sandu cheamă oamenii la protest

0
(reînnoit 17:23 02.12.2020)
În Parlament a ajuns o inițiativă care urmărește scoaterea SIS-ului din subordinea președintelui țării, iar Maia Sandu spune că va contesta inițiativa la Curtea Constituțională, dacă va fi votată. Între timp, ea a îndemnat oamenii să iasă la protest.

CHIȘINĂU, 2 dec- Sputnik. Maia Sandu a declarat într-un briefing de presă că în Parlament a fost înregistrată o inițiativă prin care se urmărește scoaterea SIS-ului din subordinea președintelui țării. În acest mod, spune ea, vor fi reduse atribuțiile șefului statului.

Sandu a anunțat că, în cazul în care proiectul va fi votat în Legislativ, îl va contesta decizia la Curtea Constituțională. 

”Ei încearcă să anuleze votul popular din 15 noiembrie. Proiectul cu care a venit azi în Parlament PSRM și ȘOR, prin care SIS este scos din subordinea președintelui, este o idee pusă la cale de persoana care a pierdut alegerile. Se încearcă păstrarea în captivitate a unei instituții esențiale pentru securitatea statului, iar pe de altă parte se anulează rezultatul votului dat  de popor în data de 15 noiembrie. Ei vor să blocheze realizarea mandatului președintelui ales și să reducă atribuțiile președintelui. Vom apăra vocea poporului, vom contesta abuzul la Curtea Constituțională și vom cere sprijinul poporului. Am discutat și cu alți lideri subiectul și am stabilit că trebuie împreună vom opri atacurile”, a declarat Maia Sandu. 

Maia Sandu a anunțat că mâine va organiza un protest în fața Parlamentului. Deputații Partidului Socialiștilor au venit cu inițiativa ca Serviciul de Informații și Securitate să revină în subordinea Parlamentului, după ce în 2019, instituția a fost trecută în subordinea președintelui țării. Potrivit proiectului, activitatea SIS va trece sub control legislativ, iar directorul va fi numit în funcție de Parlament, pe un termen de cinci ani. Raportul proiectului pentru două lecturi a fost aprobat astăzi în Comisia juridică cu cinci voturi. Astfel, cel mai probabil mâine, subiectul va fi discutat în plenul Parlamentului. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
declarații, Maia Sandu
Tematic
Maia Sandu: Eu îmi doresc relații bune cu Rusia
Pe cine va numi Maia Sandu la funcția de prim-ministru


Загрузка...