Discuţii la Parlamentul RM

O parte a iniţiativelor vizând agricultura sunt practic finalizate

20
(reînnoit 18:32 06.07.2015)
Agricultorii, reprezentanţii Parlamentului şi cei ai Guvernului au ajuns la un numitor comun în privinţa mai multor iniţiative menite să soluţioneze o parte dintre problemele din agricultura moldovenească.

CHIŞINĂU, 6 iul – Sputnik. Proiectele legislative de dezvoltare a agriculturii și susținere a producătorilor agricoli autohtoni, elaborate de Comisia specială parlamentară, urmează a fi introduse în circuitul legislativ în această săptămână, anunţă serviciul de presă al Parlamentului.

Sursa face referire la discuţiile din cadrul şedinţei Comisiei speciale pentru elaborarea și aprobarea de către Parlamentul Republicii Moldova a pachetului de modificări legislative în vederea susținerii agricultorilor, prezidată, luni, de Speakerul Andrian Candu, la care au fost discutate propunerile agricultorilor în vederea redresării situației în domeniu. La discuții au mai participat ministrul Finanțelor, Anatol Arapu, și viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vlad Loghin.

Printre propunerile avansate se numără şi instituirea unui consiliu de observatori, cu participarea agricultorilor, care va monitoriza alocarea de fonduri agricole, inclusiv pentru proiectele naționale în agricultură. În acest sens a fost elaborat un proiect de Hotărâre cu privire la asigurarea transparenței în gestionarea mijloacelor financiare a proiectelor naționale și de asistență externă în domeniul agricol. Potrivit proiectului, Guvernul va modifica actele sale normative ce țin de implementarea programelor naționale în domeniul agricol, cu includerea în organele ce gestionează mijloacele financiare a reprezentanților asociațiilor de profil, inclusiv de ramură, a producătorilor agricoli, pentru a monitoriza respectarea prevederilor legale de gestionare a banilor. Această prevedere va asigura lupta cu fenomenul de corupție și monopol în gestionarea și administrarea resurselor financiare oferite prin programe naționale și de asistență externă în domeniul agricol.

O altă propunere ţine de aplicarea, începând cu 1 ianuarie 2015, a cotei zero la plata impozitului pe venit, pe un termen de 3 perioade fiscale consecutive, cu condiția reinvestirii profitului în agricultură. Pentru a evita evaziunile fiscale, Ministerul Finanțelor a propus ca veniturile obţinute de la comercializarea producţiei de fabricaţie proprie din fitotehnie şi zootehnie ale agenţilor economici să constituie cel puţin 75 % din totalul veniturilor. Totodată, în vederea aplicării eficiente a legislației, Ministerul solicită aprobarea unui clasificator al activităților conexe pe care le pot desfășura întreprinderile agricole. Potrivit altei propuneri, Codul fiscal urmează să fie completat în vederea aplicării ratei reduse a TVA de 8% pentru toate produsele agricole.

Sursa mai notează că discuțiile din cadrul ședinței au vizat și proiectul de lege privind introducerea unor norme de reglementare care să combată întârzierea plăților în tranzacțiile comerciale cu produse alimentare. La propunerea agricultorilor, proiectul de lege elaborat prevede că termenul de plată pentru carne, lapte, ouă, fructe, legume și ciuperci proaspete nu poate fi mai mare de 30 de zile calendaristice, din momentul livrării produselor agricole de către furnizori.

Părţile urmează să revină marţi la discuţii, pentru a dezbate proiectele de legi referitoare la crearea unui mecanism de creditare profitabilă pentru agricultori și a metodologiei formării prețurilor la produsele petroliere.

20
Tagurile:
Impozit pe venit, Iniţiative, Fermieri moldoveni, TVA, Parlament, Credite, Agricultură
Tematic
Arapu a explicat în ce condiţii vor primi subvenţii agricultorii
Noi discuţii în susţinerea agricultorilor în Parlament
Valută

Euro se apreciază iar semnificativ: Iată cât valorează azi

110
(reînnoit 07:43 04.12.2020)
Leul continuă să piardă teren în fața la euro. Moneda unică europeană a crescut astăzi cu tocmai 15 bani, după ce ieri s-a apreciat cu 16 bani. Și-au întărit poziția și celelalte valute.

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Banca Națională a Moldovei anunță că vineri, 4 decembrie, un dolar american echivalează cu 17,28 lei, un euro costă 20,95 lei, o hrivnă ucraineană – 61 de bani, un leu românesc - 4 lei și 30 de bani moldovenești, iar rubla rusească valorează 23 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 04 decembrie
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 04 decembrie

Astfel, euro s-a apreciat cu tocmai 15 bani, leul românesc a câștigat trei bani, dolarul american - doi bani, iar hrivna ucraineană și rubla rusească au crescut cu un ban în cotațiile oficiale.

 La unele case de schimb, euro a trecut încă ieri pragul de 21 de lei. Expertul în economie Viorel Gîrbu a declarat pentru Sputnik Moldova că deprecierea leului ține mai mult de evoluțiile de pe piața valutară externă.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

110
Tagurile:
curs valutar BNM, curs valutar pentur azi, Curs valutar, curs
Tematic
Curs valutar BNM: Euro continuă să crească în cotații
Curs valutar BNM pentru 22 noiembrie - cât costă euro și dolarul


Загрузка...
Валюта

Euro a trecut pragul de 21 de lei: Ce se întâmplă pe piața valutară din Moldova

131
(reînnoit 13:48 03.12.2020)
Expertul economic Viorel Gîrbu a explicat care este cauza deprecierii leului în raport cu moneda unică europeană. În doar o zi euro s-a scumpit cu 16 bani.

CHIȘINĂU, 3 dec - Sputnik. Banca Națională a Moldovei a anunțat pentru ziua de astăzi un curs de 20,80 de lei pentru un euro. La casele de schimb valutar acesta este comercializat astăzi cu peste 21 de lei.

Am discutat cu expertul economic Viorel Gîrbu pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă de fapt pe piața valutară din Moldova. Potrivit lui, această depreciere a leului ține mai mult de evoluțiile de pe piața valutară externă și nu este una substanțială. El a precizat că este important ca această tendință să nu se mențină, iar deprecierea să nu fie una bruscă.

”Timp de 5 zile euro a ajuns de la 1.19 la 1.21 față de dolar și aceasta este explicația pentru ceea ce se întâmplă în Moldova, dar mai scade și leul fata de valutele de referință, aici presupun că este și dorința BNM. În ce măsură intervine BNM încă nu cunoaștem, datele apar mai târziu. Aceasta depreciere este una normală... Important e sa nu fie galopanta”, a precizat Gîrbu.

Precizăm că euro s-a apreciat cu tocmai 16 bani timp de o zi, leul românesc a câștigat patru bani, iar dolarul american a câștigat doar un ban. Hrivna ucraineană și rubla rusească au rămas la aceeași valoare.

Expertul precizează că fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

131
Tagurile:
piața valutară, Moldova, Euro
Tematic
Curs valutar BNM: Euro continuă să crească în cotații


Загрузка...
Poliția

Accident în lanț în Capitală: Trei mașini s-au ciocnit

0
(reînnoit 09:42 04.12.2020)
Un accident cu implicarea mai multor mijloace de transport s-a produs pe una dintre străzile din Chișinău.

CHIȘINĂU, 4 dec – Sputnik. Accident în lanț pe o stradă din sectorul Botanica al Chișinăului. Trei unități de transport s-au ciocnit la intersecția străzii Trandafirilor cu bulevardul Decebal.

Ofițerul de presă al Poliției Capitalei Natalia Stati a comunicat pentru Sputnik Moldova că accidentul cu implicarea a trei unități de transport s-a produs aseară târziu. Din cercetările efectuate la fața locului de echipajul secției de documentare accidente rutiere, s-a stabilit că de vină ar fi șoferul de 31 de ani care conducea o Honda Element și care nu ar fi cedat trecerea unui alt automobil, de model Honda CRV, condus de un șofer de 27 de ani și care se deplasa pe drum cu prioritate.

În urma impactului, Honda CRV s-a izbit într-un automobil Mazda, condus de un șofer de 53 de ani. Din fericire, nici o persoană nu a avut de suferit. Șoferul care s-ar face vinovat de producerea accidentului riscă șase puncte de penalizare și 1500 de lei amendă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Capitală, parcări în Capitală, accident în lanț, accident auto
Tematic
Şapte accidente rutiere într-o singură zi - o persoană decedată: Sinteza infracţională
Cele mai odioase crime și accidente fatale, în Republica Moldova


Загрузка...