Национальный банк Молдовы

BNM: oferta de valută străină a depășit cererea

15
(reînnoit 14:06 18.06.2015)
Potrivit datelor BNM, oferta de valută din partea persoanelor fizice a crescut cu 26,4% în luna mai.

 

CHIȘINĂU, 18 iun – Sputnik. Oferta de valută străină din partea persoanelor fizice în mai 2015 a constituit 163,6 milioane de dolari și a acoperit cererea de valută din partea persoanelor juridice cu 130,6%, transmite Sputnik Moldova cu referire la datele Băncii Naționale a Moldovei.

Potrivit instituţiei, într-o lună, propunerea de valută din partea persoanelor fizice a crescut cu 26,4%, pe când cererea din partea agenților economici s-a redus cu 6,4%.

În mai, media cursului de schimb a valutei naționale în raport cu dolarul SUA a constituit 17,9505, leul consolidându-se cu 0,3% în comparație cu luna precedentă.

Pe piaţa valutară cel mai mare număr de tranzacţii este cu euro, după care urmează dolarul și rubla rusă.

 

15
Tagurile:
ofertă, cerere, valută străină
Valută

Euro se apreciază iar semnificativ: Iată cât valorează azi

101
(reînnoit 07:43 04.12.2020)
Leul continuă să piardă teren în fața la euro. Moneda unică europeană a crescut astăzi cu tocmai 15 bani, după ce ieri s-a apreciat cu 16 bani. Și-au întărit poziția și celelalte valute.

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Banca Națională a Moldovei anunță că vineri, 4 decembrie, un dolar american echivalează cu 17,28 lei, un euro costă 20,95 lei, o hrivnă ucraineană – 61 de bani, un leu românesc - 4 lei și 30 de bani moldovenești, iar rubla rusească valorează 23 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 04 decembrie
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 04 decembrie

Astfel, euro s-a apreciat cu tocmai 15 bani, leul românesc a câștigat trei bani, dolarul american - doi bani, iar hrivna ucraineană și rubla rusească au crescut cu un ban în cotațiile oficiale.

 La unele case de schimb, euro a trecut încă ieri pragul de 21 de lei. Expertul în economie Viorel Gîrbu a declarat pentru Sputnik Moldova că deprecierea leului ține mai mult de evoluțiile de pe piața valutară externă.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

101
Tagurile:
curs valutar BNM, curs valutar pentur azi, Curs valutar, curs
Tematic
Curs valutar BNM: Euro continuă să crească în cotații
Curs valutar BNM pentru 22 noiembrie - cât costă euro și dolarul


Загрузка...
Валюта

Euro a trecut pragul de 21 de lei: Ce se întâmplă pe piața valutară din Moldova

130
(reînnoit 13:48 03.12.2020)
Expertul economic Viorel Gîrbu a explicat care este cauza deprecierii leului în raport cu moneda unică europeană. În doar o zi euro s-a scumpit cu 16 bani.

CHIȘINĂU, 3 dec - Sputnik. Banca Națională a Moldovei a anunțat pentru ziua de astăzi un curs de 20,80 de lei pentru un euro. La casele de schimb valutar acesta este comercializat astăzi cu peste 21 de lei.

Am discutat cu expertul economic Viorel Gîrbu pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă de fapt pe piața valutară din Moldova. Potrivit lui, această depreciere a leului ține mai mult de evoluțiile de pe piața valutară externă și nu este una substanțială. El a precizat că este important ca această tendință să nu se mențină, iar deprecierea să nu fie una bruscă.

”Timp de 5 zile euro a ajuns de la 1.19 la 1.21 față de dolar și aceasta este explicația pentru ceea ce se întâmplă în Moldova, dar mai scade și leul fata de valutele de referință, aici presupun că este și dorința BNM. În ce măsură intervine BNM încă nu cunoaștem, datele apar mai târziu. Aceasta depreciere este una normală... Important e sa nu fie galopanta”, a precizat Gîrbu.

Precizăm că euro s-a apreciat cu tocmai 16 bani timp de o zi, leul românesc a câștigat patru bani, iar dolarul american a câștigat doar un ban. Hrivna ucraineană și rubla rusească au rămas la aceeași valoare.

Expertul precizează că fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

130
Tagurile:
piața valutară, Moldova, Euro
Tematic
Curs valutar BNM: Euro continuă să crească în cotații


Загрузка...
Peșteră

Uimitor: Au fost descoperite mii de desene preistorice - FOTO

0
(reînnoit 09:15 04.12.2020)
O descoperire arheologică majoră a fost făcută în Columbia, unde au fost dezgropate mii de picturi preistorice. Situl are o anumită configurație geografică, prin care lucrările au putut fi conservate.

BUCUREŞTI, 4 dec – Sputnik. Arheologii britanici și columbieni au descoperit un sit uriaş cu picturi preistorice în inima pădurii tropicale amazoniene, anunţa un comunicat al Universității din Exeter. Este unul dintre cele mai importante grupuri de picturi pe rocă din America de Sud. Cercetătorii estimează că majoritatea lucrărilor au o vechime între 12.600 și 11.800 de ani.

Sunt reprezentate modele geometrice, amprente de mână, figuri umane. De asemenea, apar şi multe animale desenate, precum maimuțe, șerpi, aligatori, dar și unele specii dispărute. În ciuda dispariției acestor specii, oamenii de știință consideră că picturile reprezentând aceste specii sunt deosebit de realiste.

„Sunt imagini cu adevărat incredibile, create de primii locuitori din Amazonul de Vest. Ei s-au stabilit în regiune într-un moment de schimbări climatice extreme, care au provocat transformări în vegetație și în compoziția pădurii ”, a declarat în comunicatul de presă Mark Robinson, unul dintre arheologi, citat de Sputnik France

Picturile au fost descoperite pe o piatră din Serrania de La Lindosa, o zonă montană din Columbia. Picturile s-au acumulat pe sit timp de sute, dacă nu chiar mii de ani, una peste alta. Unele au fost făcute de câțiva metri înălțime, fiind folosite scări speciale, realizate din materiale din pădure.

Artiștii preistorici au exfoliat și decojit stânca cu ajutorul focului, pentru a crea suprafețe netede pe care să deseneze.

Descoperirea a fost făcută de cercetătorii din cadrul proiectului ERC LASTJOURNEY şi va fi subiectul unui episod TV difuzat de Channel 4, intitulat „Jungle Mystery: Lost Kingdoms of the Amazon”. Descoperirile în urma săpăturilor sunt publicate în revista Quaternary International

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
desene


Загрузка...