Сбор овощей в фермерском хозяйстве

Opinie: fermierii nu s-au putut orienta deocamdată spre piața UE

6
(reînnoit 13:56 03.06.2015)
Producătorii agricoli declară că mulți dintre ei depind sută la sută de piața rusă.

CHIȘINĂU, 3 iun – Sputnik Moldova. Indiferent de implementarea Acordului de Asociere RM-UE și Acordului de Liber Schimb, fermierii moldoveni nu au reușit să se orienteze în totalitate spre noua piață, a declarat marți, într-un interviu pentru Sputnik Moldova, Ion Tornea, expert economic.

”Desigur, noi nu am presupus că liberalizarea relațiilor cu UE va compensa în totalitate pierderea pieței ruse – și acest lucru nu s-a întâmplat, evident. Fermierii nu au reușit să se orienteze în totalitate spre o piață nouă”, a spus Tornea.

Expertul a remarcat că piața rusă rămâne foarte importantă pentru gospodăriile agricole din RM.

Tornea a subliniat că orice bariere în relațiile comerciale și modificări în fluxurile de export se reflectă imediat asupra economiei țării.

Igor Ivanov, agronom în catul Mălăiești, raionul Orhei, a confirmat că produsele fermierilor moldoveni sunt orientate în majoritate spre piața de Est.

”Sunt producători, care nu au ajuns la nivelul standardelor europene. Pentru asta avem de lucrat asupra calității, dar e nevoie și de cantitate. Este greu să cucerești piața europeană. Și mulți producători depind 100% de piața rusă”, a opinat Ivanov într-o discuție cu corespondentul Sputnik Moldova.

 

6
Tagurile:
piața rusă, piața europeană, fermieri moldoveni, Republica Moldova
Tematic
Sula: Producţia agricolă din Moldova corespunde cerinţelor de export


Загрузка...