A. S. Pușkin

Informații curioase: Ce a făcut A. S. Pușkin timp de trei ani în Basarabia

199
(reînnoit 10:50 06.06.2021)
În data de 6 iunie a venit pe lume marele poet rus Alexandr Pușkin. Astăzi se împlinesc 222 de ani de la nașterea scriitorului. Din 1820 până în 1823, Pușkin s-a aflat în Basarabia.

CHIȘINĂU, 6 iun – Sputnik. Alexandr Pușkin este întemeietorul limbii literare moderne ruse. Tim de trei ani, cât s-a aflat în Basarabia, poetul a scris mai bine de 160 de poezii. Cel mai cunoscut monument al poetului se află în grădina publică Ștefan cel Mare din Chișinău. Bustul este de bronz și a fost turnat, în mărimi naturale, de sculptorul Alexandr Opekușin. Este copia exactă a statuii lui Pușkin din Moscova și cel mai vechi monument din Chișinău.

Monumentul a fost inaugurat în anul 1885, atunci când primar al Chișinăului era Carl Șmid. Banii pentru înălțarea monumentului au fost colectați chiar de către locuitorii orașului.

În timpul lui Pușkin, în centrul Chișinăului se afla Taverna Verde, în care, uneori intra poetul. El era servit de o tânără moldoveancă Marionila. Versurile unuia dintre cântecele ei au fost puse de Pușkin în poezia Șalul Negru.   

Pușkin era oaspete în multe case cunoscute din Chișinău. Casa boierului Bartolomeu era una dintre cele mai ospitaliere care avea ușile deschise. Aici erau date petreceri la care îi plăcea să meargă lui Pușkin. Poetul era un bun dansator.

Astăzi în casa boierului Bartolomeu, care se află pe adresa strada Columna, 92, își are sediul o instituție municipală. În 2003, aici a fost instalat un bust comemorativ de-al lui Pușkin.

În Chișinău Pușkin a locuit în câteva imobile. Dar doar unul singur s-a păstrat până în zilele noastre. Este vorba de casa de oaspeți a bogatului negustor Naumov, în care Pușkin a locuit în toamna lui 1820. Mai târziu, acest imobil, care se află pe adresa strada Anton Pann, 91, a devenit casă-muzeu.

Atmosfera de astăzi din muzeu este foarte apropiată de cea în care a trăit și a creat tânărul poet. În muzeu sunt peste 200 de exponate: tablouri, cărți și obiecte de epocă. De mare preț sunt cărțile din biblioteca lui Pușkin. Aici, în Chișinău, Pușkin a pus pe hârtie primele rânduri din romanul "Evghenii Oneghin".  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

199
Tagurile:
Ziua de naștere a lui Pușkin, Pușkin
Tematic
Mesajul Zinaidei Greceanîi, de Ziua Limbii Ruse și a poetului A. S. Pușkin
Jocuri politice pe sicrie - Șvîdkoi despre redenumirea străzii Pușkin din Chișinău

O orchestră din Berlin aduce un omagiu victimelor invaziei naziste în URSS

25
(reînnoit 16:04 22.06.2021)
Orchestra Neue Philharmonie a adus, marți, în fața Casei Ruse din Berlin, în omagiu victimelor, la cea de-a 80-a aniversare a începutului operațiunii Barbarossa - invazia Germaniei naziste în Uniunea Sovietică, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

După spectacol, baloane albe sub formă de porumbei au fost eliberate în cer.

Ziua Comemorării și a Durerii este marcată în Rusia și în multe alte foste republici ale URSS pe 22 iunie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

25


Загрузка...
TV-пульт

Un celebru serialul rus va fi difuzat și la Televiziunea Română

237
Un serial rus de excepție, „Godunov”, lansat în 2019, va putea fi urmărit la postul TVR 1 începând cu 23 iunie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 23:00.

BUCUREȘTI, 21 iun – Sputnik, Mariu Holdean. Producția „Godunov”, regizată de Timur Alpatov şi Alexei Andrianov, a fost cel mai popular serial al anului 2019 la televiziunea rusă și va putea fi urmărit la postul TVR 1 începând cu 23 iunie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 23:00.

Considerată una dintre cele mai bune miniserii istorice realizate vreodată, „Godunov” a fost filmată în locurile în care au avut loc evenimentele, cu decoruri şi costume autentice.

Rolul principal este interpretat de Serghei Bezrukov, fost director artistic al Teatrului Dramatic din Moscova. Alături de el, din distribuţie fac parte Aleksandra Nikiforova, Svetlana Hodcenkova şi Andrei Merzlikin.

Drama istorică îl are în centru pe ţarul rus Boris Fiodorovici Godunov şi are la bază romanul „Naufragiu pe insula speranţei” al lui Konstantin Badigin din 1978.

Acţiunea are loc în secolul al XVI-lea. Rusia condusă de Ivan cel Groaznic, ai cărui ani de glorie au trecut, trăieşte vremuri tulburi, conspiraţii, răscoale şi invazii ale tătarilor. Moartea ţarului duce la instalarea pe tron a fiului său, care, fiind bolnav mintal, are nevoie de un regent. Aşa începe ascensiunea ambiţiosului Boris Godunov, fost membru al gărzii personale a lui Ivan şi căsătorit cu fiica acestuia. Întâi regent, apoi ţar încoronat de Adunarea Naţională, Godunov a fost cel care a pus capăt îndelungatei domnii a dinastiei Rurik, rămânând în istorie drept una dintre cele mai misterioase figuri politice ale Ţaratului Rusiei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

237
Tagurile:
România, rus, Serial


Загрузка...
imagini din arhivă

Scandalul de la Primărie ia amploare: Ce a pățit Chironda după scandalul cu Ion Ceban

0
Scandalul de la Primăria Capitalei continuă. Astăzi, Chironda anunță că a rămas fără unele atribuții de viceprimar după semnarea unei dispoziții de către primar.

CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Viceprimarul Capitalei Victor Chironda a rămas fără mai multe atribuții după ce primarul Ion Ceban a semnat o dispoziție în acest sens. Despre aceasta a scris Chironda pe pagina sa de Facebook, unde a și prezentat documentul integral.

"Prieteni, așa cum și am prevăzut, primarul Ion Ceban mi-a retras atribuțiile de coordonare a Direcției Arhitectură și dreptul de a semna dispoziții și acte în domeniul urbanismului, arhitecturii și construcțiilor", a scris Chironda.

 

Conform dispoziției, atribuțiile lui Chironda în calitate de viceprimar se limitează la coordonarea activității Direcției corespondență, petiții și audiență.

"Având în vedere că sie domnul primar și-a păstrat doar minime atribuții de „coordonare” și „conlucrare”, putem să constatăm că începând cu astăzi, noul Primar General de facto al municipiului Chișinău este domnul Ilie Ceban, fapt cu care îl felicit. Cum am și presupus, pentru semnarea certificatelor și autorizațiilor domnul primar are nevoie de o persoană care nu pune întrebări în plus ci semnează cuminte tot ce i se pune pe masă", a scris viceprimarul.

Sar scântei la Primăria Chișinău: Ceban cere demisia lui Chironda>>>

Amintim că scandalul a pornit după ce săptămâna trecută, viceprimarul municipiului Chișinău Victor Chironda i-a cerut primarului general Ion Ceban inițierea procedurii de anchetă de serviciu asupra arhitectului-șef al orașului, Svetlana Dogotaru, șefă a Direcţiei Generală Arhitectură, Urbanism şi Relaţii Funciare, acuzând-o că a falsificat procesul-verbal al Consiliului Urbanistic din 11.03.2021 și a admis sau a contribuit la încălcarea procedurilor de autorizare a desființării Hotelului Național.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Scandal, ceban, Chironda, Capitală, Primăria
Tematic
Chironda: Când am putea scăpa de inundațiile de pe Albișoara
Emisiunea „Contrapunct”. Invitat: Victor Chironda, viceprimarul municipiului Chișinău
Mai mulți bani pentru bugetul Chișinăului - Chironda vine cu detalii
Sar scântei la Primăria Chișinău: Ceban cere demisia lui Chironda


Загрузка...