Secvență din spectacolul prezentat de teatrul din Moldova

Un teatru din Moldova participă la Festivalul Internațional al țărilor CSI și Balticii

38
(reînnoit 13:23 15.05.2021)
Potrivit reprezentanței ”Rossotrudnicestvo” în Moldova, participarea actorilor din țară la festivalul internațional „Întâlniri în Rusia” a avut loc datorat sprijinului Casei Ruse din Chișinău.

CHIȘINĂU, 15 mai - Sputnik. Trupa unuia dintre cele mai importante teatre din Moldova - Teatrul Dramatic Rus de Stat ”A.P. Cehov” - participă la cel de al XXIII-lea Festival Internațional de Teatru al țărilor CSI și Statelor Baltice „Întâlniri în Rusia”, care se desfășoară până pe 18 mai la Sankt-Petersburg.

Astfel, pe 15 mai, pe scena Teatrulu-festival ”Casa Baltică”, actorii moldoveni vor prezenta publicului piesa „Iepurele alb sau Când nu toți sunt acasă” în regia artistului emerit al Republicii Moldova Dmitri Coev .

Санкт-Петербурге проходит ХХIII Международный театральный фестиваль стран СНГ и Балтии «Встречи в России»
© Photo : предоставили организаторы
Un teatru din Moldova participă la Festivalul Internațional al țărilor CSI și Balticii

”Festivalului Internațional de Teatru al țărilor CSI și Baltice „Întâlniri în Rusia” a este primul festival al teatrelor de limba rusă din străinătate care are loc în Rusia. El se desfășoară anual din 1998. Scopul festivalului este de a consolida legăturile culturale cu compatrioții care locuiesc peste hotare. Astfel, pe parcursul anilor în care a existat proiectul, în mare măsură datorită acestuia, au apărut noi festivaluri ale teatrelor de limba rusă nu numai în Federația Rusă, ci și în țările din vecinătate", a precizat reprezentanța ”Rossotrudnicestvo”.

Санкт-Петербурге проходит ХХIII Международный театральный фестиваль стран СНГ и Балтии «Встречи в России»
© Photo : предоставили организаторы
La Sankt-Petersburg are loc cel de al XXIII-lea Festival Internațional de Teatru al țărilor CSI și Statelor Baltice „Întâlniri în Rusia”

În cadrul acestui festival sunt organizate mese rotunde și conferințe, la care participanții pot afla informații despre noutățile din dramaturgie, tendințele în dezvoltarea teatrului, pot descoperi pentru sine noi nume de regizori și artiști. Programul ”Întâlnirilor din Rusia” include discuții zilnice ale criticilor de top din Moscova, Sankt-Petersburg, din țările CSI și cele Baltice despre spectacolele participanților la festival.

”Anul acesta, programul Festivalului a inclus cea de-a II-a Conferință internațională ”Teatrul rus de peste hotare ca institut al culturii ruse”, care a avut loc în perioada 13 - 14 mai. La ea au participat conducătorii teatrelor ruse din Belarus, Moldova, Kazahstan, Kîrgîzstan, Abhazia , Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Uzbekistan și Ucraina, cărora li s-au alăturat reprezentanți ai mai multor regiuni din Rusia. Participanții la conferință au discutat problemele culturii rostirii rusești pe scenă, perspectivele dezvoltării teatrelor de limba rusă în străinătate, dezvoltarea teatrului rus pentru copii și multe altele ", a adăugat reprezentanța ”Rossotrudnicestvo”.

Organizatorii al conferinței au fost Teatrul ”Casa Baltică” și Asociația lucrătorilor teatrelor ruse din străinătate, creată în 2017, care astăzi include 150 de figuri proeminente ale culturii teatrale din 40 de țări. Este demn de remarcat faptul că unul dintre conducătorii Asociației este directorul Teatrul Dramatic Rus de Stat ”A.P. Cehov”, Artistul Poporului al Republicii Moldova Constantin Haret.

Санкт-Петербурге проходит ХХIII Международный театральный фестиваль стран СНГ и Балтии «Встречи в России»
© Photo : предоставили организаторы
Unul dintre conducătorii Asociației este directorul Teatrul Dramatic Rus de Stat ”A.P. Cehov”, Artistul Poporului al Republicii Moldova Constantin Haret.

„Întâlnirile în Rusia” se desfășoară cu susținerea Ministerului Culturii al Federației Ruse, a Comitetului pentru Cultură din Sankt-Petersburg, a Uniunii Lucrătorilor de Teatru din Federația Rusă (Societatea teatrală din Rusia), a Agenției Federale pentru afacerile Comunității Statelor Independente, compatrioților care locuiesc în străinătate și pentru cooperarea umanitară internațională (Rossotrudnicestvo), a Adunării interparlamentare a statelor membre CSI.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

38
Tagurile:
Moldova, Sankt-Petesburg, teatru, Festival
Tematic
Foto: Protest cu măști la Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Bălți
Микрофон в студии радио Sputnik

Ziua Națională a Rusiei: Semnificație și curiozități

24
(reînnoit 12:23 12.06.2021)
Astăzi, ruşii de pretutindeni vor sărbători Ziua Națională a Rusiei, ocazie cu care sâmbătă şi duminică vor fi organizate numeroase evenimente culturale şi sportive.
Ziua Națională a Rusiei: Semnificație și curiozități

Pe 12 iunie 1990, Primul Congres al deputaţilor poporului din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă (RSFSR) a adoptat Declaraţia de Suveranitate a Rusiei.

Potrivit unui decret prezidenţial, semnat de primul preşedinte al Federaţiei Ruse, Boris Elţîn, ziua de 12 iunie a fost decretată zi de sărbătoare naţională – Ziua Independenţei Rusiei. Denumirea oficială „Ziua Rusiei” a fost stabilită mai târziu, în 2002, atunci când a intrat în vigoare noul Cod al Muncii care a inclus lista sărbătorilor legale.

Data de 12 iunie, când cetăţenii ruşi sărbătoresc Ziua Naţională a Rusiei, este considerată cea mai importantă sărbătoare din Rusia.

Pe 12 iunie, în anul 1990, Congresul deputaţilor poporului din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă (RSFSR) a adoptat Declaraţia privind proclamarea suveranităţii statului. La doar un an distanţă, pe 12 iunie a fost ales primul preşedinte al Rusiei, Boris Elţîn. În luna decembrie 1991, URSS şi-a încetat existenţa, iar pe 25 decembrie a fost redenumit statul, noua denumire fiind Federaţia Rusă, care a moştenit toate drepturile fostului stat sovietic.

Din anul 1994, pe 12 iunie, această zi era marcată ca ziua adoptării Declaraţiei privind proclamarea suveranităţii statului rus. Ziua Naţională a Rusiei a fost instituită în anul 2002. Conform tradiţiei, în această zi, la Kremlin are loc ceremonia oficială de decernare a premiilor şi a înaltelor distincţii de stat în domeniile cercetare, ştiinţă, tehnologii, literatură și artă.

Capitala Rusiei şi regiunile ţării au pregătit pentru această zi însemnată un program festiv extrem de divers.

În fișierul audio atașat găsiți cele mai interesante informații despre Federația Rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
zi națională, Rusia
Tematic
Rusia face un ultim avertisment: experții, despre interviul „ucrainean” al lui Putin


Загрузка...

Ziua Rusiei la Chișinău: Regată nautică și expoziție de fotografii

34
De Ziua Rusiei, locuitorii și oaspeții Chișinăului vor avea parte de un program festiv impresionant: expoziție foto, concerte, precum și o competiție de navigație.

CHIȘINĂU, 12 iunie - Sputnik. Cu ocazia Zilei Rusiei, sâmbătă la Chișinău, este organizat un program cultural-sportiv în parcul Valea Morilor, a declarat șeful biroului Rossotrudnicestvo din Republica Moldova, Andrei Muraviov, în studioul Sputnik Moldova.

Oleg Vasneţov
© Photo : Serviciul de presă al Președinției Republicii Moldova

"Le oferim cu multă plăcere acest program locuitorilor Chișinăului. Acesta include o regată nautică organizată de Federația Sportivă de Iahting din Moldova. Va fi de asemenea o expoziție de fotografii în aer liber cu denumirea „ Rusia multilaterală ”. Ea este pregătită de Casa Rusă împreună cu Agenția Internațională de Presă ”Rossia Segodnia” și Agenția Internațională de Presă și Radio Sputnik Moldova", a declarat  Muraviov".

După cum a remarcat interlocutorul Sputnik, la expoziția foto vor fi prezentate fotografii unice care reflectă multiculturalismul, multiconfesionalismul și bogăția Rusiei. De asemenea, potrivit lui Muraviov, oaspeții vor putea admira imagini cu peisaje care arată frumusețea naturii și cele mai frumoase colțuri neexplorate ale Rusiei. Iubitorii de fotografie artistică vor putea vedea imagini care dezvăluie viața indigenilor puțin numeroși din Rusia.

”Vizitatorii expoziției vor vedea fotografii cu monumente de artă unice, care păstrează în sine multe tradiții populare ce vorbesc despre apariția arhitecturii rusești. Sunt prezentate imaginile care arată viața popoarelor indigene puțin numeroase din Rusia", a mau spus  șeful Rossotrudnicestvo.

În afară de aceasta, va avea loc un concert al grupurilor muzicale pentru copii Do-Re-Micii, Cununița, Lollypops. Piesa „Te iubesc, Rusia” va fi interpretată pentru prima dată. Seara va avea loc un concert al trupei de coveruri Prizza.

Potrivit lui Muravyov, în cadrul evenimentelor festive va fi prezentat și coloritul moldovenesc: el va fi reflectată de spectacolele colectivelor de copii care vor interpreta piese nu doar în limba rusă, ci și în limba de stat, unele compoziții vor fi interpretate și în alte limbi.

„Cred că toate acestea vor crea o dispoziție festivă care va îmbina tradiții atât ale culturii rusești, cât și ale culturii moldovenești”, a conchis Muravyov.
Ziua Rusiei este sărbătorită din 1994, însă atunci această sărbătoare se numea  Ziua adoptării Declarației suveranităţii de stat a Rusiei și a devenit zi liberă oficială. A fost redenumită Ziua Rusiei în 1998.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

34
Tagurile:
expoziție, Chișinău, Ziua Rusiei
Tematic
Ce a declarat secretarul de stat american cu ocazia Zilei Rusiei


Загрузка...
Ministrul de Interne la PTF Leușeni-Albița

Ministrul interimar de Interne, la vama Leușeni: Ce s-a întâmplat

0
Ministrul interimar al Afacerilor Interne a efectuat o vizită de lucru la punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni-Albița.

CHIȘINĂU, 12 iun - Sputnik. Intensificarea eforturilor de fluidizare a traficului transfrontalier în perioada estivală a fost unul dintre subiectele abordate în cadrul vizitei de lucru a ministrului interimar de Interne la punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni-Albița. Astfel, în cadrul discuțiilor cu polițiștii de frontieră s-a atras atenția asupra problemelor întâmpinate de către aceștia la locul de muncă, dar și planificarea acțiunilor concrete pentru perioada de vară, atunci când se atestă un flux sporit de călători.

S-a decis ca angajații IGPF să acorde o atenție sporită nevoilor specifice ale unor categorii de cetățeni, cum ar fi copiii, femeile, bătrânii și persoanele cu dizabilități, precum și să fie amenajată o pistă de trecere specială pentru aceștia.

„Familiile cu copii, bătrânii, persoanele cu dizabilități și pasagerii de pe rutele internaționale nu trebuie să stea prea mult în rânduri la punctele de trecere. Este necesar de implicarea maximă la controlul trecerii frontierei de stat și să facem tot posibilul ca oamenii să nu se rețină prea mult din drumul lor”, a menționat Pavel Voicu.

În contextul vizitei, polițiștii de frontieră au prezentat și date despre fluxul traversărilor de călători și mijloace de transport de la începutul lunii iunie 2021. Astfel, în primele zece zile a lunii curente a fost înregistrat un număr de 252 395 de traversări, comparativ cu perioada analogică a lunii mai curent, numărul vizibil este în creștere, fiind înregistrate 233 758 de traversări, fapt ce demonstrează că o dată cu începutul verii, fluxul crește. Este de menționat că o astfel de creștere a fost înregistrată și în perioada analogică a anului 2020.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
vama leuseni, Ministerul Afacerilor Externe, Interne
Tematic
Frontiera moldo-română va fi supravegheată de drone?
VIDEO: Poliția de Frontieră sărbătorește 29 de ani de activitate


Загрузка...