Festivalul muzical internațional “Drumul spre Ialta”

Cântecul “Smugleanka-moldovanka”, interpretat în germană la festivalul din Crimeea

121
(reînnoit 19:44 27.04.2021)
În videoclipul la piesa “Smugleanka moldovanka”, talentata Ilina Eder va interpreta un dans popular moldovenesc.

CHIȘINĂU, 27 aprilie – Sputnik. În prejma Zilei Victoriei, în Crimeea se va desfășura Festivalul muzical internațional annual “Drumul spre Ialta”. Pe scenă vor evolua artiști din 15 state, care vor interpreta cântece din perioada războiului în limbile lor naționale, informează RIA Novosti. Din Austria, cu compoziția “Smugleanka” va veni în Crimeea tânăra Ilina Eder de 17 ani.

Из личного архива Илины Эдер
© Photo : Из личного архива Илины Эдер
Ilina Eder

Ea a ales “Smugleanka-moldovanka” fără să stea prea mult pe gânduri: “Mi-a plăcut foarte mult pentru că este o piesă de dragoste. Despre dragoste în timpul războiului. Iată de ce mi-am dorit s-o cânt”.

Ilina a găsit traducerea piesei în limba germană pe Internet. Împreună cu profesoara de canto din Viena au decis că textul coincide ideal cu originalul. Le rămânea doar să o cânte și să înregistreze un videoclip. În clip, Ilina interpretează un dans popular moldovenesc. Pentru ca piesa să fie accesibilă publicului internațional, au decis să o numească “Moldavian girl”.

În cinstea bunicilor din Rusia și Austria

Ilina s-a născut în Austria. Părinții (mama este rusoaică, tatăl - austriac) au decis să-i dea un nume în care ar fi pomenite ambele bunici – Inga austriacă și Galina din Rusia.

“Din copilărie eram înconjurată la Viena de pedagogi ruși de balet, de canto. Am frecventat în fiecare sâmbătă școala rusă, timp de zece ani. Sărbătorim 9 mai împreună cu familia. La Viena mergeam să depunem flori la monumentul soldatului rus din centrul orașului. Acum sărbătorim acasă. Tata este cu noi, chiar dacă istoria familiei nu este una prea simplă”, menționează Ilina.

În timpul celui De-Al Doilea Război Mondial, străstrăbunicul ei rus a fost jurnalist de război și a dispărut fără urma în apropierea Kievului. Doar peste mai mulți ani au fost descoperite rămășițele lui pământești. Iar străstrăbunicul austriac a luptat de cealaltă parte a frontului și a fost luat prizonier la Stalingrad. Își amintea cu căldură de ruși, “care își împărțeau pâinea chiar și cu prizonierii”.

”Deoarece am rude din Austria și Rusia, pentru mine este important ca pe pământ să fie pace, să nu se mai întâmple astfel de grozăvii. Iată de ce merg la Ialta”, spune Ilina. Totodată, ea a mai adăugat că de doi ani nu și-a văzut bunicul de la Moscova și „i s-a făcut dor de Rusia”, țară pe care a vizitat-o doar de trei ori.

“Visul meu este să continui să cânt și să dansez. Pentru mine acesta este cel mai important lucru din viață, căruia îi dedic foarte mult timp. Iată de ce consider că festivalul din Crimeea este un episod foarte important din biografia mea. Voi încerca să mă dedic în totalitate”, conchide Ilina Eder.

*cetățenii din orice țară pot vota pentru interpretul preferat pe site-ul oficial al concursului “Drumul spre Ialta” (Doroga na Ialtu).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

121
Tagurile:
Crimeea, Festival
Tematic
VIDEO – În Crimeea se va desfășura festivalul „Drumul spre Ialta”
Elena Dabija

Mihai Eminescu, comemorat la Chișinău: Evenimente consacrate poetului

21
(reînnoit 15:42 14.06.2021)
În Capitală urmează să se desfășoare mai multe manifestări culturale, dedicate comemorării a 132 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu.

 

Mihai Eminescu, comemorat la Chișinău: Evenimente consacrate poetului

În data de 15 iunie, la ora 12:00, la bustul poetului Mihai Eminescu din Grădina Publică "Ştefan cel Mare şi Sfânt" vor avea loc depuneri de flori și recitaluri de poezie. La eveniment vor participa membri ai Uniunii Scriitorilor, oameni de cultură, ziarişti şi simpli admiratori ai operei eminesciene. Despre acest lucru a anunțat directoarea Centrului Academic Internațional Eminescu, Elena Dabija.

Potrivit ei, după depunerile de flori, instițuția pe care o reprezintă va desfășura diverse manifestări culturale cu tematica Eminescu și lumea valorilor, dedicate comemorării a 132 de ani de la moartea poetului.

"Vom avea invitați de onoare care vor veni în fața publicului cu diverse comunicări, prelegeri, prezentări de carte, expoziții ș.a. Ușile Centrului sunt deschise pentru fiecare doritor", a precizat Elena Dabija.

Potrivit interlocutoarei, acum că au fost relaxate mai multe restricții cu privire la COVID-19, bibliotecile îi ademenesc pe cititori să revină în sălile instituțiilor și să participe la activitățile educative, pregătite de către bibliotecari.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

21
Tagurile:
Mihai Eminescu
Tematic
La Chișinău a apărut prima bibliotecă în aer liber - Foto


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Ziua Națională a Rusiei: Semnificație și curiozități

46
(reînnoit 12:23 12.06.2021)
Astăzi, ruşii de pretutindeni vor sărbători Ziua Națională a Rusiei, ocazie cu care sâmbătă şi duminică vor fi organizate numeroase evenimente culturale şi sportive.
Ziua Națională a Rusiei: Semnificație și curiozități

Pe 12 iunie 1990, Primul Congres al deputaţilor poporului din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă (RSFSR) a adoptat Declaraţia de Suveranitate a Rusiei.

Potrivit unui decret prezidenţial, semnat de primul preşedinte al Federaţiei Ruse, Boris Elţîn, ziua de 12 iunie a fost decretată zi de sărbătoare naţională – Ziua Independenţei Rusiei. Denumirea oficială „Ziua Rusiei” a fost stabilită mai târziu, în 2002, atunci când a intrat în vigoare noul Cod al Muncii care a inclus lista sărbătorilor legale.

Data de 12 iunie, când cetăţenii ruşi sărbătoresc Ziua Naţională a Rusiei, este considerată cea mai importantă sărbătoare din Rusia.

Pe 12 iunie, în anul 1990, Congresul deputaţilor poporului din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă (RSFSR) a adoptat Declaraţia privind proclamarea suveranităţii statului. La doar un an distanţă, pe 12 iunie a fost ales primul preşedinte al Rusiei, Boris Elţîn. În luna decembrie 1991, URSS şi-a încetat existenţa, iar pe 25 decembrie a fost redenumit statul, noua denumire fiind Federaţia Rusă, care a moştenit toate drepturile fostului stat sovietic.

Din anul 1994, pe 12 iunie, această zi era marcată ca ziua adoptării Declaraţiei privind proclamarea suveranităţii statului rus. Ziua Naţională a Rusiei a fost instituită în anul 2002. Conform tradiţiei, în această zi, la Kremlin are loc ceremonia oficială de decernare a premiilor şi a înaltelor distincţii de stat în domeniile cercetare, ştiinţă, tehnologii, literatură și artă.

Capitala Rusiei şi regiunile ţării au pregătit pentru această zi însemnată un program festiv extrem de divers.

În fișierul audio atașat găsiți cele mai interesante informații despre Federația Rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

46
Tagurile:
zi națională, Rusia
Tematic
Rusia face un ultim avertisment: experții, despre interviul „ucrainean” al lui Putin


Загрузка...
Девушка за ноутбуком

Primarul le-a tăiat plăcerea: Ce priveau pe Internet angajații unei primării

0
(reînnoit 23:42 14.06.2021)
Tristețe mare în rândul angajaților de la Primăria Slobozia care nu vor mai putea privi filme și seriale la locul de muncă, în timpul programului. Edilul-șef a decis să restricționeze accesul lucrătorilor pe site-uri care nu au legătură cu munca.

BUCUREȘTI, 14 iun – Sputnik, Georgiana Arsene. Situație neobișnuită în România, în care primarul localității Slobozia a luat decizia drastică de a restricționa accesul angajaților la site-urile care nu aveau legătură cu activitatea lor.

Edilul a hotărât să ”taie în carne vie” după ce un control informatic realizat de curând în instituție a scos la iveală faptul că mai mulți angajați din Primărie urmăreau filme și seriale pe Netflix sau stăteau pe rețelele de socializare, în timpul programului.

La momentul de față, funcționarii din primăria Slobozia mai au acces la internet doar în interes de serviciu, precizează independentonline.ro.

„Am făcut în așa fel încât să renunțăm la tot ce înseamnă acti­vități care implică hobby-uri în timpul programului de lucru. S-a limitat accesul la acele platforme și site-uri care nu aveau legătură cu munca. Poate unora nu le convine, dar trebuie să în­țeleagă faptul că lu­crăm pentru cetățeni și trebuie să-i ajutăm atunci când au nevoie de noi!”, spune primarul Dragoș Soare.

Acesta a explicat că nici o solicitare nu poate fi amânată numai pentru că o persoană nu are chef să îi facă treaba, pentru că urmărește postările colegilor pe rețelele de socializare ori pentru că se uită la filme.

De asemenea, potrivit edilului, angajaților li s-a atras atenția și s-au pus file la dosar.

Soare promite că se va face o analiză mai complexă a acestor cazuri și că, în funcție de rezultate, acolo unde se va dovedi că nu există o activitate intensă, posturile ar putea fi restructurate.

De asemenea, edilul a subliniat că funcționarii din primărie care vor avea abateri repetate vor fi sancționați sau concediați.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Internet, angajați, Primărie, România
Tematic
Vor zbura capete la Primăria Chișinău? La cine s-a referit primarul Ion Ceban


Загрузка...