Iuri Gagarin în cabina de pilotaj a navei spațiale Vostok în timpul primului zbor spațial orbital din 12 aprilie 1961.

Sputnik și Rossotrudnichestvo prezintă „Primul zbor către stele”

94
(reînnoit 07:37 12.04.2021)
Astăzi se împlinesc 60 de ani de la primul zbor al omului în spațiu, iar cu acest prilej este prezentată o expoziție online de fotografii - unele foarte cunoscute, publicate odată în cele mai renumite publicații din lume, iar altele destul de rare.

CHIȘINĂU, 12 apr - Sputnik. Agenția Rossotrudnichestvo și Centrul Rus pentru Știință și Cultură din Chișinău, împreună cu Sputnik Moldova și Agenția Internațională de Știri „Russia Today”, au pregătit o expoziție online de fotografii „Primul zbor către stele” dedicată lui Iuri Gagarin.

„Expoziția include peste treizeci de fotografii - unele cunoscute pe scară largă, publicate la un moment dat în zeci de publicații din întreaga lume, iar altele destul de rare - care descriu diferite momente din viața cosmonautului. Aici sunt și imagini despre pregătirea sa înainte de zbor în Orășelul Stelar și despre întâlnirea solemnă după legendarul zbor, despre călătoriile sale în diferite țări și orașe cu Misiunea Păcii, precum și imagini cu momente de relaxare cu familia și prietenii", spune șef al Centrului Rus pentru Știință și Cultură Andrei Muraviov.

Sunt și imagini cu detașamentul de cosmonauți sovietici, în primul rând se află Iuri Gagarin și Serghei Koroliov.

Este o fotografie a lucrătorilor dintr-una din fabrici care ascultă raportul TASS despre primul zbor al omului în spațiu. Iată Koroliov de platforma de lansare din Baikonur îi rostește ultimele cuvinte de despărțire lui Gagarin, deja îmbrăcat într-un costum spațial și gata să urce în capsula „Vostok-ului” său.

Și, desigur, este o fotografie a grupului de căutare la locul aterizării vehiculului de coborâre, care a lăsat o brazdă caracteristică pe câmpul colhozului. 

Trebuie remarcat faptul că „Primul zbor către stele” este o continuare a acestui gen de lucrări comune ale Sputnik Moldova și Rossotrudnichestvo. De exemplu, anul trecut a fost organizată o expoziție similară dedicată Zilei Victoriei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

94
Tagurile:
Sputnik, Rossotrudnicestvo, spațiu, cosmos, zbor
Tematic
VIDEO: Nava spațială Soiuz se conectează la ISS după ce l-a onorat pe Gagarin
Elena Pintilei

Republica Moldova a participat la grandiosul proiect "Лики памяти"

11
(reînnoit 19:55 24.06.2021)
În orașul Erevan din Armenia s-a desfășurat o nouă ediție a Proectului "Лики памяти". Republica Moldova participă pentru al patrulea an la ineditul eveniment.
Republica Moldova a particiăat la grandiosul proiect "Лики памяти"

În cadrul proiectului "Лики памяти" (”Chipurile memoriei”), reprezentanți din zeci de țări ale lumii au discutat despre activitatea specialiștilor din cadrul laboratoarelor de restaurare și conservare a documentelor de patrimoniu. Astfel, au fost prezentate: cadrul legislativ de funcționare, instalații și metode inovaționale de lucru, utilizate în biblioteci, muzee și arhive. Evenimentul s-a desfășurat timp de cinci zile.

"Pe parcursul evenimentului, colegii din întreaga lume au participat la lecții teoretice și practice, au povestit despre problemele și succesele din domeniu și au luat cunoștință de noile metode și tehnologii utilizate în restaurarea și conservarea obiectelor de patrimoniu precum sunt cărțile de colecție sau documentele de arhivă. Vom organiza un seminar cu colegii din Moldova pentru a împărtăși experiența evenimentului din acest an", a declarat pentru Spuntik Moldova directoarea Bibliotecii Naționale Elena Pintelei.

Potrivit interlocutoarei, majoritatea instituțiilor de la noi încearcă să asigure toate condițiile de păstrare a obiectelor de valoare din incinta bibliotecilor, muzeelor. În țara noastră există doar un laborator pentru restaurarea cărților, care se află în incinta Bibliotecii Naționale.

Proiectul "Лики памяти" este susținut de Fondul Interstatal de cooperare umanitară în cadrul CSI. În acest an, evenimentul a ajuns la cea de-a X-a ediție.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

11
Tagurile:
cărți, bibliotecă
Tematic
Programul "Novateca" a modernizat peste o mie de biblioteci din întreaga ţară


Загрузка...

O orchestră din Berlin aduce un omagiu victimelor invaziei naziste în URSS

26
(reînnoit 16:04 22.06.2021)
Orchestra Neue Philharmonie a adus, marți, în fața Casei Ruse din Berlin, în omagiu victimelor, la cea de-a 80-a aniversare a începutului operațiunii Barbarossa - invazia Germaniei naziste în Uniunea Sovietică, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

După spectacol, baloane albe sub formă de porumbei au fost eliberate în cer.

Ziua Comemorării și a Durerii este marcată în Rusia și în multe alte foste republici ale URSS pe 22 iunie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

26


Загрузка...
Penitenciar

Escrocherie de milioane, dirijată de după gratii: Cu ce se ocupa un deținut

0
(reînnoit 19:57 24.06.2021)
Un deținut, împreună cu un complice, ar fi pus la cale o schemă de escrocherie. Potrivit poliției, cei doi au creat un prejudiciu de peste un milion de lei. 

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Un bărbat de 27 de ani care își ispășește în prezent pedeapsa la o închisoare, împreună cu un tânăr de 19 ani, aflat la libertate, ar fi pus la cale o schemă frauduloasă.

Potrivit oamenilor legii, cei doi, prin intermediul unui site de anunțuri își propuneau serviciile de reparație a mașinilor, iar apoi prin înșelăciune și abuz de încredere furau automobilele. Poliția susține că prejudiciul se ridică la 1 282 352 de lei.

Ofițerii au investigat cazul timp de trei luni, ulterior au efectuat percheziții în municipiul Bălți și orașul Râșcani. În urma descinderilor, polițiștii au ridicat un laptop, plăci de înmatriculare, un pașaport tehnic al unui automobil, cartușe pentru pistol și o armă.

Astfel, a fost pornit un dosar penal, iar dacă cei doi vor fi găsiți vinovați, ei riscă până la 15 ani de pușcărie. Cel de-al doilea suspect a fost reținut și a fost plasat în izolatorul de detenție provizorie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
deținut, gratii, milioane, escrocherie


Загрузка...