Ian Raiburg

Ian Raiburg face dezvăluiri: Cine sunt femeile care l-au inspirat compună melodii

136
(reînnoit 11:46 08.03.2021)
De-a lungul carierei sale muzicale, cunoscutul compozitor a creat aproximativ 400 de melodii, iar nu mai puțin de jumătate dintre ele sunt dedicate femeilor.

CHIȘINĂU, 8 mart - Sputnik. Compozitorul Ian Raiburg a vorbit în cadrul emisiunii „Sputnik Matinal” despre melodiile dedicate femeilor, având în vedere că astăzi sărbătorim 8 martie. 

Cunoscut pentru melodiile sale despre femei care au devenit șlagăre, artistul a mărturisit că nu de puține ori a fost întrebat ce relații a avut „cu Elena, cu Angela, cu Felicia” și alte femei care au devenit protagoniste ale creațiilor sale.

„Toți cred că dacă tu cânți despre un nume sau altul, înseamnă că ai avut în viața ta o relație cu acele femei. De multe ori însă versurile pentru cântecele mele erau scrise de poeți - poate că ei au avut ceva cu acele femei... Am scris multe cântece despre femei, dar am scris despre femeia în concepție globală”, a mărturisit Ian Raiburg în cadrul emisiunii „Sputnik Matinal”. 

Compozitorul susține că în procesul de creație l-au inspirat foarte mult femeile din anturajul său. 

„Așa cum văd eu femeia - o țin minte foarte bine pe bunica, și pe mama, pe femeile care erau în jurul meu. Femeia poate să fie diferită. Tu ca bărbat trebuie să vezi mai întâi de toate lângă tine femeia, nu un monstru, nu un șef care îți spune la dreapta la stânga. Asta depinde de bărbat”, a spus Ian Raiburg.

De-a lungul carierei sale muzicale, Ian Raiburg a colaborat cu mai mulți poeți de renume.

„Eu am început să scriu muzică pe versuri. Am colaborat cu Vieru, cu Matcovschi. Am scris însă și singur versuri, texte care s-au prefăcut în șlagăre. Piesa „Sărut femeie mâna ta” eu am numit-o inițial „Femeia pe care o iubesc”. Am scris piesa asta în 15 minute - și muzica și versurile. Eu nu sunt poet, dar melodia și versul trebuie să fie în cuplu. Un text pentru o melodie trebuie să aibă un apogeu - refrenul. Un vers poate fi foarte bun, dar se pierde când e pus pe melodie”, a spus compozitorul.

Ian Raiburg a mărturisit că de mule ori inspirația îi vine în toiul nopții.

„Eu pot să mă trezesc și la 3 de noapte - mă duceam și cream niște note - mă temeam să nu le uit până dimineața”, a declarat artistul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

136
Tagurile:
femei, cântece
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii (201)
Elena Dabija

Mihai Eminescu, comemorat la Chișinău: Evenimente consacrate poetului

14
(reînnoit 15:42 14.06.2021)
În Capitală urmează să se desfășoare mai multe manifestări culturale, dedicate comemorării a 132 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu.

 

Mihai Eminescu, comemorat la Chișinău: Evenimente consacrate poetului

În data de 15 iunie, la ora 12:00, la bustul poetului Mihai Eminescu din Grădina Publică "Ştefan cel Mare şi Sfânt" vor avea loc depuneri de flori și recitaluri de poezie. La eveniment vor participa membri ai Uniunii Scriitorilor, oameni de cultură, ziarişti şi simpli admiratori ai operei eminesciene. Despre acest lucru a anunțat directoarea Centrului Academic Internațional Eminescu, Elena Dabija.

Potrivit ei, după depunerile de flori, instițuția pe care o reprezintă va desfășura diverse manifestări culturale cu tematica Eminescu și lumea valorilor, dedicate comemorării a 132 de ani de la moartea poetului.

"Vom avea invitați de onoare care vor veni în fața publicului cu diverse comunicări, prelegeri, prezentări de carte, expoziții ș.a. Ușile Centrului sunt deschise pentru fiecare doritor", a precizat Elena Dabija.

Potrivit interlocutoarei, acum că au fost relaxate mai multe restricții cu privire la COVID-19, bibliotecile îi ademenesc pe cititori să revină în sălile instituțiilor și să participe la activitățile educative, pregătite de către bibliotecari.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

14
Tagurile:
Mihai Eminescu
Tematic
La Chișinău a apărut prima bibliotecă în aer liber - Foto


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Ziua Națională a Rusiei: Semnificație și curiozități

45
(reînnoit 12:23 12.06.2021)
Astăzi, ruşii de pretutindeni vor sărbători Ziua Națională a Rusiei, ocazie cu care sâmbătă şi duminică vor fi organizate numeroase evenimente culturale şi sportive.
Ziua Națională a Rusiei: Semnificație și curiozități

Pe 12 iunie 1990, Primul Congres al deputaţilor poporului din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă (RSFSR) a adoptat Declaraţia de Suveranitate a Rusiei.

Potrivit unui decret prezidenţial, semnat de primul preşedinte al Federaţiei Ruse, Boris Elţîn, ziua de 12 iunie a fost decretată zi de sărbătoare naţională – Ziua Independenţei Rusiei. Denumirea oficială „Ziua Rusiei” a fost stabilită mai târziu, în 2002, atunci când a intrat în vigoare noul Cod al Muncii care a inclus lista sărbătorilor legale.

Data de 12 iunie, când cetăţenii ruşi sărbătoresc Ziua Naţională a Rusiei, este considerată cea mai importantă sărbătoare din Rusia.

Pe 12 iunie, în anul 1990, Congresul deputaţilor poporului din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă (RSFSR) a adoptat Declaraţia privind proclamarea suveranităţii statului. La doar un an distanţă, pe 12 iunie a fost ales primul preşedinte al Rusiei, Boris Elţîn. În luna decembrie 1991, URSS şi-a încetat existenţa, iar pe 25 decembrie a fost redenumit statul, noua denumire fiind Federaţia Rusă, care a moştenit toate drepturile fostului stat sovietic.

Din anul 1994, pe 12 iunie, această zi era marcată ca ziua adoptării Declaraţiei privind proclamarea suveranităţii statului rus. Ziua Naţională a Rusiei a fost instituită în anul 2002. Conform tradiţiei, în această zi, la Kremlin are loc ceremonia oficială de decernare a premiilor şi a înaltelor distincţii de stat în domeniile cercetare, ştiinţă, tehnologii, literatură și artă.

Capitala Rusiei şi regiunile ţării au pregătit pentru această zi însemnată un program festiv extrem de divers.

În fișierul audio atașat găsiți cele mai interesante informații despre Federația Rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
zi națională, Rusia
Tematic
Rusia face un ultim avertisment: experții, despre interviul „ucrainean” al lui Putin


Загрузка...
Vladimir Putin

Putin a spus ce se va întâmpla în Rusia după ce va pleca din funcția de președinte