Râul Nistru

Veste excelentă! 10 obiective din Moldova vor fi restaurate

106
Zece obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului vor fi restaurate din fonduri europene. Obiectivele au fost selectate cu participarea cetățenilor, care și-au exprimat opțiunile votând prin internet, și a unui juriu.

CHIȘINĂU, 30 sept – Sputnik. Astăzi a fost dată publicității lista celor 10 obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului care vor beneficia de lucrări de restaurare finanțate cu bani de la Uniunea Europeană (UE).

Proiectul este realizat în cadrul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, desfășurat de Oficiul pentru Moldova al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova).

Astfel, pe malul drept al râului Nistru obiectivele selectate sunt:

Moara de vânt din satul Gaidar

Proiectul de digitalizare a desenelor animate realizate de Moldova-Film

Turnul de apă din Șoldănești

Cavoul familiei Macri din Dubăsarii Vechi

Muzeul din Doroțcaia

Obiectivele selectate de pe malul stâng al râului Nistru sunt următoarele:

Sinagoga din satul Rașcov

Aula Colegiului de Arte din orașul Bender

Turnul vânturilor din Stroești (Stroenți)

Biserica din satul Rașcov

Moara de apă din satul Beloci.

Lista finală a proiectelor care vor fi restaurate cu ajutorul UE reprezintă în proporție de 50%:50% votul publicului și decizia experților.

Procesul de selectare a obiectivelor a început în ianuarie 2020, cu un apel de depunere a ideilor de proiecte.

Ulterior, 16 proiecte au fost supuse unui proces public de votare, care s-a încheiat pe 3 august și care a înregistrat circa 37.000 de voturi.

Companiile care vor efectua lucrările de proiectare și restaurare vor fi selectate prin concurs public, în conformitate cu procedurile de achiziții ale PNUD, a precizat Oficiul pentru Moldova al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova).

Echipa Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii” va semna memorandumurile de înțelegere cu instituțiile care gestionează cele 10 obiective cultural-istorice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

106
Tagurile:
restaurare, obiective, Moldova
Tematic
Destinații turistice din Moldova pe care le puteți vizita vara aceasta
Studiu: Moldovenii vor să viziteze destinațiile turistice autohtone! Ce-i oprește totuși?
Destinații turistice atractive: Ce poți descoperi în satul Hogineşti
Elena Dabija

Mihai Eminescu, comemorat la Chișinău: Evenimente consacrate poetului

30
(reînnoit 15:42 14.06.2021)
În Capitală urmează să se desfășoare mai multe manifestări culturale, dedicate comemorării a 132 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu.

 

Mihai Eminescu, comemorat la Chișinău: Evenimente consacrate poetului

În data de 15 iunie, la ora 12:00, la bustul poetului Mihai Eminescu din Grădina Publică "Ştefan cel Mare şi Sfânt" vor avea loc depuneri de flori și recitaluri de poezie. La eveniment vor participa membri ai Uniunii Scriitorilor, oameni de cultură, ziarişti şi simpli admiratori ai operei eminesciene. Despre acest lucru a anunțat directoarea Centrului Academic Internațional Eminescu, Elena Dabija.

Potrivit ei, după depunerile de flori, instițuția pe care o reprezintă va desfășura diverse manifestări culturale cu tematica Eminescu și lumea valorilor, dedicate comemorării a 132 de ani de la moartea poetului.

"Vom avea invitați de onoare care vor veni în fața publicului cu diverse comunicări, prelegeri, prezentări de carte, expoziții ș.a. Ușile Centrului sunt deschise pentru fiecare doritor", a precizat Elena Dabija.

Potrivit interlocutoarei, acum că au fost relaxate mai multe restricții cu privire la COVID-19, bibliotecile îi ademenesc pe cititori să revină în sălile instituțiilor și să participe la activitățile educative, pregătite de către bibliotecari.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

30
Tagurile:
Mihai Eminescu
Tematic
La Chișinău a apărut prima bibliotecă în aer liber - Foto


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Ziua Națională a Rusiei: Semnificație și curiozități

46
(reînnoit 12:23 12.06.2021)
Astăzi, ruşii de pretutindeni vor sărbători Ziua Națională a Rusiei, ocazie cu care sâmbătă şi duminică vor fi organizate numeroase evenimente culturale şi sportive.
Ziua Națională a Rusiei: Semnificație și curiozități

Pe 12 iunie 1990, Primul Congres al deputaţilor poporului din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă (RSFSR) a adoptat Declaraţia de Suveranitate a Rusiei.

Potrivit unui decret prezidenţial, semnat de primul preşedinte al Federaţiei Ruse, Boris Elţîn, ziua de 12 iunie a fost decretată zi de sărbătoare naţională – Ziua Independenţei Rusiei. Denumirea oficială „Ziua Rusiei” a fost stabilită mai târziu, în 2002, atunci când a intrat în vigoare noul Cod al Muncii care a inclus lista sărbătorilor legale.

Data de 12 iunie, când cetăţenii ruşi sărbătoresc Ziua Naţională a Rusiei, este considerată cea mai importantă sărbătoare din Rusia.

Pe 12 iunie, în anul 1990, Congresul deputaţilor poporului din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă (RSFSR) a adoptat Declaraţia privind proclamarea suveranităţii statului. La doar un an distanţă, pe 12 iunie a fost ales primul preşedinte al Rusiei, Boris Elţîn. În luna decembrie 1991, URSS şi-a încetat existenţa, iar pe 25 decembrie a fost redenumit statul, noua denumire fiind Federaţia Rusă, care a moştenit toate drepturile fostului stat sovietic.

Din anul 1994, pe 12 iunie, această zi era marcată ca ziua adoptării Declaraţiei privind proclamarea suveranităţii statului rus. Ziua Naţională a Rusiei a fost instituită în anul 2002. Conform tradiţiei, în această zi, la Kremlin are loc ceremonia oficială de decernare a premiilor şi a înaltelor distincţii de stat în domeniile cercetare, ştiinţă, tehnologii, literatură și artă.

Capitala Rusiei şi regiunile ţării au pregătit pentru această zi însemnată un program festiv extrem de divers.

În fișierul audio atașat găsiți cele mai interesante informații despre Federația Rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

46
Tagurile:
zi națională, Rusia
Tematic
Rusia face un ultim avertisment: experții, despre interviul „ucrainean” al lui Putin


Загрузка...
Consiliul Superior al Magistraturii

Consiliului Superior al Magistraturii are un nou președinte: Cine este