Ion Suruceanu, la ceas aniversar: Top 7 curiozități despre „Celentano din Moldova” - Video

165
(reînnoit 08:33 09.09.2020)
Peste jumătate de secol pe scenă (mai exact, 52 de ani), popularitate fulminantă și lipsa aroganței. Această propoziție scurtă este suficientă pentru a înțelege cât de puternică este personalitatea lui Ion Suruceanu.

CHIȘINĂU, 9 sept - Sputnik. Renumitul interpret Ion Suruceanu a împlinit astăzi 71 de ani. De-a lungul carierei sale muzicale, el a încântat spectatorii și ascultătorii din cel mai sudic punct al URSS (Kushka din Turkmenistan) până la Arhanghelsk, de la Prut până la granița cu Japonia și de la același Prut până în Portugalia.

© Sputnik / И. Зенин
Ion Suruceanu în anii 80 ai secolului trecut
Odată, într-unul dintre interviurile sale, Suruceanu a spus în glumă că în Moldova era la fel de popular ca Iuri Gagarin! Să corectăm puțin maestrul. Ce înseamnă „a fost popular”? Ion Suruceanu este încă extrem de apreciat în rândul ascultătorilor. Și, evident, 71 de ani nu sunt limita unei cariere muzicale. 

Corespondenții Sputnik Moldova și-au amintit de câteva fapte interesante despre „Celentano din Moldova”. Anume așa este numit el în spațiul postsovietic. Și, probabil, nu doar aici, ci și în toate colțurile Europei în care susține concerte maestrul.

Debutul în formația „Noroc”

S-a născut pe 9 septembrie 1949 în localitatea Suruceni. A debutat în cariera sa în anul 1968 în calitate de solist al legendarei formații „Noroc”. A rămas în acest ansamblu până în 1970, apoi a fost formația „Contemporanul”. 

A făcut un hit dintr-un cântec popular

Piesa „În grădina lui Ion” (Ioane, ioane ...), interpretată de Suruceanu a devenit clasică. 

A interpretat imnul neoficial al Moldovei

Nu toată lumea reușea să combine funkul cu un cântec patriotic. „Inima mea e Moldova” este o piesă unică.

Aproape în fiecare dimineață, melodia răsună la toate posturile de radio ale republicii.

A fost solist la „Bucuria”

Între 1978 și 1979 Ion Suruceanu a fost solist al ansamblului „Bucuria” al lui Petre Teodorovici. 

Discul de debut a fost lansat de firma „Melodya”

Până la începutul anilor 80 Suruceanu interpreta piese preponderent în limba maternă și era popular doar în republică. Discul de debut a fost lansat de firma sovietică de înregistrări audio „Melodya” în 1976. 

A cântat în duet cu Sofia Rotaru

Iar „Moldova-Film” a prezentat un film muzical cu participarea lui Ion Surucianu și Sofiei Rotaru cam în aceiași ani. Împreună au înregistrat o serie de duete.

Anii 80 l-au făcut celebru în toată URSS

Mai târziu, în repertoriul artistului au apărut cântece și în limba rusă. Anume anii 80 au devenit perioada de glorie pentru Ion Suruceanu în cariera sa muzicală. 

Piesa „Nezabutka” de Veacheslav Dobrînin interpretată de Ion Suruchanu nu este uitată încă în fostele republici sovietice.

Dar Suruceanu a continuat să lanseze piese și în limba maternă. 

Piesa „De ce” putea fi ascultată la toate posturile de radio. 

Și acum artistul se bucură de popularitate. El susține concerte nu doar în țară, ci și în Europa și în Rusia. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

165
Tagurile:
Adriano Celentano, aniversare, Ion Suruceanu
Tematic
Ion Suruceanu, ”Celentano de Moldova”, la 70 de ani
Anastasia Lisovaia

„Tu ești super!” - Anastasia Lisovaia, gata ajungă în finală

84
(reînnoit 18:41 20.09.2020)
Anastasia Lisovaia va evolua din nou pe scena proiectului internațional „Tu ești super!”. Ea a povestit într-un comentariu pentru Sputnik ce emoții a trăit când a revenit la concurs.

CHIȘINĂU, 20 sept - Sputnik. Astăzi se dă startul celui de-al patrulea sezon al show-ului internațional „Tu ești super!”. Moldova este reprezentată în cadrul proiectului de către Anastasia Lisovaia din Rîbnița, care a mai urcat pe aceeași scenă anul trecut.

Ea a povestit ce așteptări are de la acest prestigios concurs. 

"Transmit salutări echipei Sputnik. Am venit aici din Moldova și sunt foarte bucuroasă că am ajuns la „Tu ești super!”, a declarat Lisovaia într-un comentariu pentru Sputnik

Anastasia spune că se simte mult mai încrezătoare, având în vedere că este pentru a doua oară când participă la acest concurs. De aceea, este pregătită să ajungă mai departe decât data trecută. 

„Nu știu dacă voi obține victoria, dar în finală vreau să ajung. Pentru a doua oară e mai simplu, pentru că nu mă mai tem atât de tare, știu ce urmează și cum va fi. Cu toate acestea, concurența este mai mare”, a mai spus participanta din Moldova. 

Anterior Anastasia Lisovaia a participat în cel de-al treilea sezon la concursul „Tu ești super!”. Ea nu a ajuns în etapa următoare, dar a primit tot atunci invitația de a mai evolua odată. 

În total, în noul sezon vor participa la show 58 de concurenți din Rusia, Ucraina, Belarus, Georgia, Abhazia, Kârgâzstan, Moldova, Azerbaidjan și Estonia. Participanții vor fi evaluați de către Diana Arbenina, Aleksei Vorobiov, Igori Krutoi și Iolka. 

"Tu ești super!" este un concurs organizat de compania de televiziune NTV și de Agenția Internațională de Presă și Radio Sputnik, cu sprijinul Ministerului Educației al Federației Ruse. Proiectul oferă copiilor rămași fără îngrijire părintească șansa de a-și îndeplini visele.

Anterior și alți reprezentanți ai Moldovei au participat la concursul internațional. În primul sezon al competiției, publicul a fost cucerit de Cristina Covalenco, în vârstă de 16 ani, de la internatul Ceadîr-Lunga și de Anna Ierhan, în vârstă de 8 ani, de la internatul din satul Cărpineni. 

În 2017, la concursul „Tu ești super! Dansuri” Moldova a fost reprezentată de Tatiana Untilova, Olga Șumeiko și Emilia Danici de la casa de copii de tip familial din orașul Bender. 

În 2018, în al doilea sezon al proiectului „Tu ești super!” a participat Maxim Gnatiuc în vârstă de 18 ani, din orașul Bălți, care a ajuns până în semifinală. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

84
Tagurile:
Moldova, participantă, show
Tematic
Un adevărat miracol: Vezi ce dar au primit 12 participanți la „Tu ești super” - Video


Загрузка...
75 de ani de la fondarea Ansamblului Național „Joc”

FOTO: In memoriam Vladimir Curbet - gest pentru fondatorul „Jocului”

63
(reînnoit 15:33 19.09.2020)
Fondatorul celebrului Ansamblu de dansuri „Joc”, Vladimir Curbet, ar fi împlinit în acest an 90 de ani. Cu acest prilej, în cinstea lui a fost inaugurată astăzi o placă comemorativă.

CHIȘINĂU, 19 sept - Sputnik. Fondatorul ansamblului "Joc", regretatul maestru Vladimir Curbet, ar fi împlinit 90 de ani în acest an. 

În acest context, astăzi la sediul colectivului artistic a fost dezvelită o placă comemorativă în cinstea lui. Tot astăzi s-a inaugurat sala mică de repetiții a ansamblului, care a fost renovată, având în vedere că tot în acest an colectivul împlinește 75 de ani de la fondare.

1 / 3
75 de ani de la fondarea Ansamblului Național „Joc”

La eveniment a participat și președintele țării, Igor Dodon. Șeful statului a înmânat distincții unui grup de artiști din cadrul ansamblului pentru merite deosebite în dezvoltarea artei coregrafice, care contribuie la afirmarea valorilor naționale. 

”Am menționat importanța Ansamblului ”Joc” în promovarea culturii moldovenești și a imaginii Republicii Moldova peste hotare. Timp de 75 de ani de activitate, de pe toate scenele lumii "Joc”-ul a prezentat publicului arta coregrafică, tradițiile și obiceiurile moldovenești, a fost expresia vieții și caracterului poporului nostru, devenind cartea de vizită a țării”, a menționat Igor Dodon. 

„Joc” la 75 de ani
© Photo : Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „Joc”
Ansamblul Naţional de dansuri populare "Joc" a devenit o emblemă a culturii noastre. Colectivul a fost înființat de maestrul Vladimir Curbet. El i-a dedicat ansamblului șapte decenii din viață. Curbet a decedat în anul 2017.

Maestrul a fost desemnat Artist al Poporului din Republica Moldova, Artist al Poporului din ex-URSS, Laureat al Premiului de Stat și deţinător al "Ordinului Republicii". A prezentat împreună cu Ansamblul "Joc" 10 mii de spectacole în peste 70 de ţări.

În 2013, lui Vladimir Curbet i s-a conferit cea mai înaltă distincţie a Organizaţiei Mondiale de Proprietate Intelectuală – Medalia de Aur pentru Creativitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

63
Tagurile:
Joc, președinte, ansamblu, dansator
Tematic
Ansamblul ”Joc”, așa cum nu l-ai mai văzut: Momente inedite ”din culise” - Foto/Video
Ansamblul "Joc" va aduce un omagiu în memoriam maestrului Vladimir Curbet


Загрузка...

Prima ediție a show-ului „Tu ești super!” din sezonul patru

0
(reînnoit 23:02 20.09.2020)
Astăzi s-a desfășurat prima ediție a proiectului internațional „Tu ești super!” din sezonul patru. Reprezentanta Republicii Moldova, Anastasia Lisovaia, a intrat în semifinală după ce a interpretat o cunoscută piesă din repertoriul Sofiei Rotari. 

"Tu ești super!" este un concurs organizat de compania de televiziune NTV și de Agenția Internațională de Presă și Radio Sputnik, cu sprijinul Ministerului Educației al Federației Ruse. Proiectul oferă copiilor rămași fără îngrijire părintească șansa de a-și îndeplini visele.

În noul sezon participă la show 58 de concurenți din Rusia, Ucraina, Belarus, Georgia, Abhazia, Kârgâzstan, Moldova, Azerbaidjan și Estonia. Participanții vor fi evaluați de către liderul trupei „Nochnie Snaiperî” Diana Arbenina, interpetul și actorul Aleksei Vorobiov, compozitorul Igori Krutoi și interpreta Iolka. 

Moldova este reprezentată tot de Anastasia Lisovaia, care a evoluat deja pe scena proiectului „Tu ești super!” anul trecut. Tot atunci, ea a fost invitată să participe și la cel de-al patrulea sezon. 

Anterior și alți reprezentanți ai Moldovei au participat la concursul internațional. În primul sezon al competiției, publicul a fost cucerit de Cristina Covalenco, în vârstă de 16 ani, de la internatul Ceadîr-Lunga și de Anna Ierhan, în vârstă de 8 ani, de la internatul din satul Cărpineni. 

În 2017, la concursul „Tu ești super! Dansuri” Moldova a fost reprezentată de Tatiana Untilova, Olga Șumeiko și Emilia Danici de la casa de copii de tip familial din orașul Bender. 

În 2018, în al doilea sezon al proiectului „Tu ești super!” a participat Maxim Gnatiuc în vârstă de 18 ani, din orașul Bălți, care a ajuns până în semifinală. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Tu ești super, show, patru, sezon
Tematic
Concertul de la Kremlin „Tu ești super!”: Despre minuni, talente și încredere în sine
Un adevărat miracol: Vezi ce dar au primit 12 participanți la „Tu ești super” - Video


Загрузка...