Sărbătoarea Națională ”Limba Noastră”

Sărbătoarea ”Limba Noastră”: Ce activități cultural-artistice sunt programate astăzi

99
(reînnoit 09:36 31.08.2020)
În ultima ui de vară este marcată în fiecare an sărbătoarea națională ”Limba noastră”, instituită de Parlamentul țării în 1990, după ce pe 31 august 1998 Sovietul Suprem al RSS Moldoveneşti a adoptat Legea privind decretarea limbii moldovenești drept limbă de stat.

CHIȘINĂU, 31 aug – Sputnik. Sărbătoarea ”Limba Noastră” va fi marcată și astăzi printr-un șir de evenimente cultural-artistice, cele mai multe dintre care, din cauza epidemiei COVID-19, se vor desfășura online.

Potrivit programului elaborat de primăria Chișinău, la ora 09:00, va avea loc o depunere de flori la bustul poetului Mihai Eminescu, iar la ora 10:00 – la Monumentul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. După care vor urma depuneri de flori la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor și Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt.

Mai multe acțiuni vor fi organizate astăzi de Biblioteca Municipale B.P. Hașdeu: Începând cu ora 09:00, aici va avea loc Lecția publică ”In memoriam Vlad Pohilă - om al cărții” și ”Nicolae Mătcaș – 80 de ani, „Risipă și măsură”.

La toate filialele Bibliotecii Municipale vor avea loc expoziții virtuale carte, mese rotunde, momente poetice, discuții tematice, momente poetice,recitaluri.

Între orele 10:00 – 13:00, Biblioteca organizează Maratonul lecturii. „Floare divină, limba română” (recital de poezii cu participarea comunității chișinăuiene.

Cu începere de la ora 10.00, Academia de Științe a Moldovei va organiza o ședință festivă online consacrată Sărbătorii „Limba Noastră” și deschiderii Congresului Mondial al Eminescologilor

Congresul Mondial al Eminescologilor, ediția a IX-a, „Eminescu universal” va începe la ora 12:00.

Pr întreg parcursul zilei de 31 august se va desfășura Expoziția online „Bijuteriile Jocului”, dedicată aniversării a 75 de ani de la fondarea Baletului Național „JOC” și sărbătorii Naționale „Limba Noastră”, la Muzeul de Istorie a orașului Chișinău.

Decernarea premiilor expoziției-concurs „Saloanele Moldovei”, organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova și Asociația AP din or Bacău, ediția a XXX-a, va avea loc de la ora 12:00 la Centrul Expozițional Constantin Brâncuși al UAPM.

De la ora 17:15, la Moldova 1, dar și pe rețele de socializare ale Direcție Cultură, va fi transmis programul cultural „Cântare graiului străbun”, prezentat de ansamblului etnofolcloric „Plăieșii” și Nicolae Gribincea. Iar de la ora 17:55 -  programul, susținut de orchestra municipală „Avanti”, „Deschide-ți ușa - noi venim cu cântec și cu flori”,

Acțiunile dedicate sărbătorii ”Limba Noastră” vor culmina la ora 19:40 cu programul „E sărbătoare, să răsune muzica”, prezentat de orchestrei municipale de muzică populară condusă de Vasile și Vitalie Advahov”, la fel transmis live la Moldova 1 șipe  rețelele de socializare ale Direcției Cultură.

Istoria sărbătorii

În contextul mișcării de renaștere națională de la sfârșitul anilor '80 din RSSM, la Chișinău are loc Marea Adunare Națională de la 27 august 1989. În cadrul adunării, au fost revendicate declararea limbii române drept limbă de stat în RSSM, precum și trecerea la grafia latină.

Peste două zile, pe 29 august 1989, își începe lucrările cea de-a XIII-a sesiune a Sovietului Suprem din RSSM, care durează până pe 1 septembrie. Ca rezultat al unor intense dezbateri, limba română a fost declarată drept limbă de stat și a fost adoptată trecerea la alfabetului latin.

Sărbătoarea limbii a început sa fie marcată din 1990, fiind instituită printr-o decizie a parlamentului pe 23 iunie 1990 cu denumirea ”Limba noastră cea română” .Ulterior, în 1994, guvernul agrarian, a decis schimbarea denumirii inițiale în ”Limba noastră”, modificare determinata de prevederile art. 13 din Constituția Moldovei.

În decembrie 2013, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat limba română drept limbă oficială, făcând referire la faptul că ”textului din Declarația de Independență prevalează în raport cu textului Constituției”. Totodată, această modificare nu a fost introdusă în Constituția țării.

Denumirea sărbătorii a fost dată de poezia ”Limba Noastră” a clasicului literaturii moldovenești Alexe Mateevici (1888-1917), care din 1994 este și imnul Republicii Moldova. Compozitor – Alexandru Cristea, aranjamentul – Valentin Dânga.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

99
Tagurile:
program, sărbătoare, Limba Noastră
Tematic
Zeci de profesori au învățat limba română la distanță: Cine sunt beneficiarii
(0:00 / .00Mb / просмотров видео: 1)

Ediția a doua a sezonului patru al proiectului "Tu ești super"

31
(reînnoit 20:13 27.09.2020)
"Tu ești super!" este un concurs organizat de compania de televiziune NTV și de Agenția Internațională de Presă și Radio Sputnik, cu sprijinul Ministerului Educației al Federației Ruse.

Proiectul oferă copiilor rămași fără îngrijire părintească șansa de a-și îndeplini visele. În noul sezon participă la show 58 de concurenți din Rusia, Ucraina, Belarus, Georgia, Abhazia, Kârgâzstan, Moldova, Azerbaidjan și Estonia. Participanții vor fi evaluați de către liderul trupei „Nochnie Snaiperî” Diana Arbenina, interpetul și actorul Aleksei Vorobiov, compozitorul Igori Krutoi și interpreta Iolka.

Moldova este reprezentată tot de Anastasia Lisovaia, care a evoluat deja pe scena proiectului „Tu ești super!” anul trecut. Tot atunci, ea a fost invitată să participe și la cel de-al patrulea sezon.

Anterior și alți reprezentanți ai Moldovei au participat la concursul internațional. În primul sezon al competiției, publicul a fost cucerit de Cristina Covalenco, în vârstă de 16 ani, de la internatul Ceadîr-Lunga și de Anna Ierhan, în vârstă de 8 ani, de la internatul din satul Cărpineni.

În 2017, la concursul „Tu ești super! Dansuri” Moldova a fost reprezentată de Tatiana Untilova, Olga Șumeiko și Emilia Danici de la casa de copii de tip familial din orașul Bender.

În 2018, în al doilea sezon al proiectului „Tu ești super!” a participat Maxim Gnatiuc în vârstă de 18 ani, din orașul Bălți, care a ajuns până în semifinală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

31
Tagurile:
Show-ul „Tu ești super, Tu ești super


Загрузка...
Концерт в зале филармонии.

Filarmonica din Chișinău: Îndrăgită, confortabilă și renumită

59
(reînnoit 23:39 25.09.2020)
Clădirea Filarmonicii Naționale din Chișinău a fost întotdeauna considerată una dintre cărțile de vizită ale Capitalei Moldovei, acest templu al artei a obținut faima departe de granițele țării noastre.

CHIȘINĂU, 25 sept - Sputnik, Irina CarușActuala clădire a Filarmonicii a fost mai întâi un circ: clădirea a fost proiectată de celebrul arhitect al Chișinăului Mihail Cekerul-Kush, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Iar Filarmonica de Stat a Moldovei a fost constituită ca instituție în 1940. După Al Doilea Război Mondial, Filarmonica a primit un nou avânt, devenind treptat centrul vieții culturale al țării și principala sală de concerte din Chișinău.

Цирк в здании нынешней филармонии, межвоенный период
© Photo : Мой город Кишинев
Clădirea Filarmonicii de la Chișinău a fost inițial un circ al orașului.

Două decenii mai târziu, în anii 1960, clădirea a fost reconstruită. Lucrarea a fost supravegheată de talentatul arhitect moldovean Vladimir Voițehovski.

S-a decis nu numai renovarea sălilor mari și mici, ci și schimbarea fațadei: atunci intrarea principală a clădirii a fost decorată cu un portic cu șase coloane.

Filarmonica a dobândit un aspect solemn și monumental, rămânând în același timp confortabil și atractiv.

Putem spune cu certitudine că marele vedete de operă, de extradă și a artei simfonice au făcut primii pași în Filarmonica de la Chișinău. Aici au răsunat vocile Mariei Biesu și Mihail Munteanu, Nicolae Sulac și Tamara Ciobanu. Au evoluat ansamblurile „Joc”, „Flueraș”, „Lăutarii” și figuri proeminente ale culturii moldovenești - Timofei Gurtovoi, Veronica Garștea, Boris Miliutin, Dumitru Goia, Ghita Strahilevici, Serghei Lunchevici, Vladimir Curbet, Victor Copacinski, Nicolae Botgros.

De asemena, la Filarmonică au evoluat celebrele ansambluri de estradă „Noroc” și „Plai”, au cântat Ion Suruceanu, Iurie Sadovnic, Nadejda Cepraga, Maria Codreanu și Mihai Dolgan.

Colectivele filarmonice adesea plecau în turnee dar și, cu ospitalitatea tradițională moldovenească, primea oaspeți de renume mondial în templul artei: Dmitri Șostakovici, Aram Haciaturian, Tihon Hrennikov, Sveatoslav Rihter, Dmitri Oistrah, Mihail Rostropovici.

În 2003, Filarmonicii Naționale i s-a dat numele lui Serghei Lunchevici.

Mândria Filarmonicii Naționale moderne o reprezintă grupurile de renume mondial - Orchestra Simfonică și Corul Academic Doina, fondat în 1930.

Играет симфонический оркестр Национальной филармонии имени Сергея Лункевича
© Sputnik / Мирослав Ротарь
Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale. S. Lunchevici.

Din 2006, orchestra folclorică de muzică populară funcționează ca parte a Filarmonicii Naționale, iar din 2012 - grupul Millennium. Pe scenă cântă artiști moldoveni de renume: Constantin Moscovic, Sergiu Mușat, Anatoli Lapicus și Iuri Mahovici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

59
Tagurile:
Chișinău, Filarmonica
Tematic
Cronica coșmarului de la Filarmonica Națională – Video
Foto - Ce a rămas din Filarmonica Națională: Îngrozitor


Загрузка...
Radu Albot

Radu Albot a debutat cu o victorie clară la Roland Garros

0
Radu Albot revine la forma de altădată. După mai multe înfrângeri în acest an, tenismenul moldovean a debutat în forță la turneul de Mare Șlem de la Roland Garros.

CHIȘINĂU, 27 sep – Sputnik. Albot a dispus în trei seturi de australianul Jordan Thompson, numărul 53 mondial, scor 6-2, 6-4, 6-1, după 2 ore și 8 minute de joc.

În turul doi, tenismenul moldovean îl va întâlni pe americanul Taylor Fritz, numărul 29 ATP. Cei doi s-au duelat o singură dată, în semifinalele turneului ATP de la Los Cabos (Mexic). Fritz s-a impus în două seturi, scor 6-3, 6-2.

La Roland Garros, Radu Albot va concura și la dublu. El va face pereche cu georgianul Nikoloz Basilashvili. Pe 29 septembrie, ei vor întâlni duetul Mayer-Pella.

Radu Albot se află momentan pe locul 79 în clasamentul mondial.

Prima mare surpriză de la Roland Garros îl are ca protagonist pe italianul de 19 ani, Jannik Sinner. El a dispus de al 11-lea favorit al competiției, belgianul David Goffin în trei seturi, scor 7-5, 6-0, 6-3.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Federaţia Europeană de Tenis, Tenis de câmp, Tenis, Radu Albot


Загрузка...