Premierul Ion Chicu, la ceremonia de decernare a Premiului Național, împreună cu laureații

Premiul Național 2020: Șase distincții, decernate medicilor și instituțiilor medicale

119
(reînnoit 16:32 27.08.2020)
Cele mai marcante personalități din diverse domenii: știință, tehnologie, cultură, artă și medicină au fost distinse cu Premiul Național 2020 în cadrul unei gale organizate cu prilejul decernării Premiului Național.

CHIȘINĂU, 27 aug – Sputnik. Premierul Ion Chicu a participat la ceremonia de decernare a Premiului Național, anunță Direcția Comunicare și Protocol al Guvernului Republicii Moldova într-un comunicat de presă.

Ion Chicu le-a mulțumit câștigătorilor pentru contribuția și efortul depus pentru dezvoltarea, modernizarea și promovarea imaginii țării pe plan internațional.

„Evenimentul de astăzi este un moment festiv, un prilej de mândrie și bucurie. Este o onoare să fiu alături de voi la decernarea Premiului Național pentru cele mai importante personalități ale Republicii Moldova din acest an”, a declarat premierul.

Șeful Executivului a menționat că, deși criteriile de desemnare a premianților de care s-a condus Comisia Națională au fost aceleași ca și în trecut, concursul din acest an a fost unul deosebit: „În anul 2020 Guvernul a decis să majoreze numărul premiilor acordate. Este un răspuns modest al nostru la efortul enorm al medicilor. Anul acesta 6 premii naționale au fost decernate medicilor și instituțiilor medicale. Moldova astăzi își cunoaște eroii. Vorbim despre oameni valoroși, care au obținut succese într-un anumit domeniu și prin propriul exemplu ne-au inspirat pe noi toți”, a subliniat Ion Chicu.

În domeniul medicinei, Premiul Național a fost acordat pentru autorii lucrărilor: „Abordări inovative în managementul pacienților critici Covid-19 spitalizați în Institutul de Medicină Urgentă” -  Adrian Belîi și Mihail Ciocanu; „Biotehnologii inovative în profilaxia și ameliorarea sănătății populației” - Ion Mereuță, Vladimir Carauș, Tudor Strutinschi, Serghei Cicalchin, Aurel Morar; „Contribuții la diagnosticul, tratamentul și instituirea unui management clinic eficient în bolile infecțioase emergente” - Tiberiu Holban, Victor Pântea, Gheorghe Plăcintă, Galina Rusu, Ludmila Bîrca, Liviu Iarovoi.

La aceeași categorie, în semn de recunoștință și apreciere, au fost acordate premii pentru 3 colective medicale. Astfel, a fost nominalizat Colectivul Instituției Medico-Sanitare Publice „Centrul Covid-19 Chișinău”, Asociația Medicală Teritorială Buiucani precum și Spitalul Clini de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”.

În domeniul culturii au fost acordate cinci premii și anume: profesorului universitar, membru corespondent, Constantin Gaindric - pentru rezultate remarcabile în domeniul matematicii și informaticii; compozitorului Anatolie Chiriac, pentru contribuția valoroasă la dezvoltarea artei muzicale naționale. De Premiul Național s-a învrednicit și pictorul Andrei Mudrea pentru merite deosebite în creație și promovarea culturii naționale. Opera „Omnia” a adus titlul de laureați pentru poetul Ion Hadârcă și actorul Boris Bechet.

Premiul Național, în valoare de 100 mii lei, se acordă anual de Guvern în semn de recunoștință și gratitudine pentru rezultate remarcabile ce au contribuit substanțial la promovarea imaginii țării pe plan internațional și au avut un impact considerabil asupra progresului științific.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

119
Tagurile:
distincții, Ion Chicu, Premiul Național de Stat
Sputnik

Concursul „Povestitorii satului”, la prima ediție - audio

15
(reînnoit 18:23 01.10.2020)
Peste o sută de moldoveni au participat la Concursul național de folclor literar „Povestitorii satului”, organizat de Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial. Detalii am aflat de la președintele juriului, Tudor Colac.
Concursul „Povestitorii satului”, la prima ediție

A luat sfârșit Concursul Național „Povestitorii satului” la care au participat aproximativ 200 de povestitori amatori – copii si maturi, care și-au etalat talentul la bancuri, istorii vesele, dialoguri hazlii ș.a. Concursuls-a desfășurat online, iar prestația  participanților a fost evaluată de un juriu profesionist.

"La etapa finală am audiat 122 de povestitori. Mă bucur nespus de mult că oamenii și-au manifestat interesul pentru asemenea concurs. Este o dovadă că în comunitățile noastre se păstrează cu grijă istoria limbii în formele ei mai arhaice, cu dialecte. Am primit o satisfacție enormă", a declarat pentru Sputnik doctorul în etnologie și maestrul în arte Tudor Colac.

Potrivit lui, în cadrul acestui concurs concurenții au evoluat la două categorii de vârstă. Astfel, copiii și adolescenții au prezentat un program (până la 10 minute) ce valorifică folclorul copiilor, specific locului de baștină (ghicitori, cimilituri, numărători, invocări, poezii populare pentru copii, legende, snoave, întâmplări).

Participanții din cea de-a doua categorie – maturii, au prezentat un program (până la 15 minute) în care au relatat snoave, poezii populare, întâmplări, legende, toasturi, strigături, proverbe, zicători, ghicitori, descântece ș.a.

Concursul național de folclor literar „Povestitorii satului” a fost organizat pentru prima dată, însă organizatorii au dat asigurări că evenimentul se va desfășura și în următorii ani, nu doar online.

Mai multe informații despre concurs aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

15
Tagurile:
concurs, povești pentru copii, povești


Загрузка...
Svetlana Bivol

Colectivul Filarmonicii susține primul concert după incendiu

51
(reînnoit 14:17 01.10.2020)
Colectivul Filarmonicii Naționale "Serghei Lunchevici" va organiza un concert de excepție "Gala Excelenței Muzicale – 2020". Acesta va fi susținut pe scena Palatului Național "Nicolae Sulac".
Concert organizat de colectivul Filarmonicii

Cu prilejul Zilei Mondiala a Muzicii marcate anual pe 1 octombrie, colectivul Filarmonicii Naționale din Chișinău va prezenta un eveniment inedit - "Gala Excelenței Muzicale – 2020". Concertul va fi susținut astăzi la ora 18:00. De obicei, evenimentul se desfășura în incinta Filarmonicii, însă în acest an, din cauza incendiului care s-a produs pe 24 septembrie și a mistuit clădirea instituției culturale, spectacolul va avea loc la Palatul Național "Nicolae Sulac".

"Eram foarte devastați din cauza situației în care ne-am pomenit în urma incendiului. Ne-am adresat autorităților. Astfel, ministrul Educației, domnul Igor Șarov, a dat asigurări că evenimentul nu va fi anulat. Muzica este cea care ne dă armonia absolută. Muzica este viața. Din toate genurile artei – muzica este cea mai desăvârșită, deoarece atinge toate strunele sufletului, iar asemenea evenimente sunt absolut necesare în viața culturală", a declarat pentru Sputnik directoarea Filarmonicii Naționale, Svetlana Bivol.

Potrivit ei, la concert vor participa cele mai notorii personalități din domeniul muzical.

"Pe scenă vor evolua legendele muzicii noastre - celebrul tenor Mihai Munteanu, legenda cântului popular Nicolae Glib și alți artiști cu renume care au contribuit la dezvoltarea culturii noastre", a subliniat Svetlana Bivol.

"Gala Excelenței Muzicale" a ajuns la cea de-a II-a ediție.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

51
Tagurile:
muzică, concert, Filarmonica
Tematic
Ion Ștefăniță a făcut o expertiză prealabilă a Filarmonicii
Imagini VIDEO exclusive: Un pompier vorbește din sediul prefăcut în scrum al Filarmonicii


Загрузка...
Ursula von der Leyen

UE pedepsește Londra: infringement împotriva Marii Britanii

0
(reînnoit 21:58 01.10.2020)
Comisia Europeană a lansat procedura de infringement împotriva Marii Britanii cu privire la noua lege britanică privind piaţa internă, semn că epoca post-Brexit este încă plină de necunoscute.

BRUXELLES, 1 oct - Sputnik. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat astăzi lansarea procedurii de infringement împotriva Marii Britanii, în conformitate cu prevederile Acordului de retragere. Penalizarea Londrei are legătură cu noua lege britanică privind piaţa internă.

”În această dimineaţă, Comisia a decis să trimită o scrisoare de notificare oficială guvernului Regatului Unit. Acesta este prima etapă într-o procedură de infringement. Acest proiect de lege este prin natura sa o încălcare a obligaţiei de bună credinţă incluse în Acordul de retragere”, a anunțat Ursula von der Leyen.

Marea Britanie beneficiază acum de un termen de 30 de zile pentru a răspunde scrisorii Comisiei Europene.

În urmă cu trei săptămâni, Comisia Europeană a dat termen Regatului Unit până la finalul lunii septembrie pentru a retrage proiectul de lege ce repune în discuţie angajamentele asumate de Londra în cadrul Brexitului, care a adus ''atingere gravă încrederii'', subliniind că Uniunea Europeană nu va ezita să se adreseze justiţiei.

Legea privind piaţa internă îi conferă premierului Boris Johnson puterea de a anula o prevedere din Acordul de retragere care i-ar impune provinciei Irlanda de Nord reguli vamale diferite de restul Regatului Unit în perioada post-Brexit.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condiţiile despărţirii.

Ţara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. În cazul absenţei unui asemenea acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Marea Britanie, Londra, UE
Tematic
Crimă şocantă la Londra: Adolescent înjunghiat mortal în plină zi


Загрузка...