Expoziție a învingătorilor concursului Andrei Stenin la Madrid, imagine de arhivă

Concursul Andrei Stenin: Internauții, îndemnați voteze pentru cele mai bune lucrări

30
(reînnoit 17:20 01.07.2020)
Internauții sunt îndemnați să voteze în cadrul concursul internațional ”Andrei Stein” - aflați cum o puteți face.

CHIȘINĂU, 1 iul - Sputnik. Conform tradiției, internauții sunt invitați să voteze pentru cea mai bună lucrare dintre cele care au fost în lista celor mai bune lucrări în cadrul concursului Andrei Stenin 2020. Pentru a face asta, ei pot accesa pagina de limbă rusă a concursului (https://stenincontest.ru/winners2020/) sau pe cea în engleză (https://stenincontest.com/winners2020/).

Pentru a participa la votarea online, trebuie să aveți un cont într-una din rețelele de socializare: VKontakte, Facebook, Twitter sau serviciul chinez Weibo. Votarea va fi deschisă până pe 31 iulie, ora 23:59 (ora Moscovei). Câștigătorul votării online va fi anunțat la începutul lunii august, iar autorul celei mai populare fotografii de pe Internet se va învrednici de o diplomă.

Potrivit coordonatorului concursului ”Andrei Stenin”, șeful Proiectelor vizuale al AIP ”Rossiya Segodnya”, Oksana Oleinik, votarea online oferă publicului posibilitatea de a discuta cu mediul de experți din cadrul juriului internațional, alegându-și favoritul.

”Astăzi, când toată lumea poate face o poză, pur și simplu, făcând clic pe butonul camerei de filmare de pe un dispozitiv mobil, mulți oameni judecă și vorbesc despre fotografie și deseori având cunoștințe și bun gust. Concursul nostru alege tot ce este mai bun în lumea fotojurnalismului modern și suntem incredibil de interesați de modul în care alegerea concursului este evaluată de spectator, pentru care și sunt create fotografiile. Juriul alcătuit din profesioniști a format o listă scurtă, iar premiile pe care tot juriul le-a determinat le vom anunța în septembrie. Dar care lucrare va deveni cea mai bună și mai importantă pentru publicul internet - o va arăta votarea online. Îi invităm pe toți cei care sunt pasionați de fotografie să ia parte la acest proces și vom aștepta cu nerăbdare rezultatele concursului!”, a subliniat Oleinik.

Câștigătorii concursul ”Andrei Stenin” vor fi anunțați în septembrie pe stenincontest.ru | stenincontest.com, apoi la Moscova va fi inaugurată o expoziție a învingătorilor concursului.

De asemenea, concursul intenționează să dea startul până la sfârșitul anului road-show-ului tradițional al câștigătorilor în mai multe orașe ale lumii.

Despre concurs

Concursul internațional de fotojurnalism ”Andrei Stenin”, organizat de ”Rossiya Segodnya”, sub auspiciile Comisiei Ruse pentru UNESCO, își propune să sprijine tinerii fotografi și să atragă atenția publicului asupra provocărilor fotojurnalismului modern. Aceasta este o platformă pentru tinerii fotografi - talentați, sensibili și deschiși la tot ce este nou, unde atenția oamenilor se îndreaptă asupra oamenilor și evenimentelor din preajma noastră.

În 2020, partenerii informaționali generali ai Concursului sunt: ​​portalul de informații și știri Vesti.Ru, canalul de televiziune de stat rusesc ”Rusia-Cultura”. Partenerii internaționali media ai competiției au fost: Agenția de Presă și Radio Sputnik, Agenția de știri Askanews, compania Independent Media holding, agenția de știri Notimex, agenția de știri ANA, canalul și portalul RT, Shanghai United Media Group (SUMG), portalul online China Daily, Internet Portalul The Paper, rețeaua de media Al Mayadeen, agenția de știri Prensa Latina, agenția de știri News1, portalul Internet DBW, portalul de știri Brasil247.

Concursul este sprijinit de partenerii de breaslă: revista National Geographic Russia, portalul Russian Photo, portalul Photo-study.ru, Academia de fotografie, portalul de informații YOung JOurnalists, revista Fotoargenta, clubul de jurnalism din New Delhi, revista Enfoque Visual, revista LF Magazine, o platformă internațională de parteneri - PhotON Festival.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

30
Tagurile:
Concursul Internațional de Fotojurnalism „Andrei Stenin"
Tematic
Componența juriului ediției 2019 a concursului de fotojurnalism „Andrei Stenin”
Cele mai reușite fotografii de la concursului „Andrei Stenin”
Ștefan cel Mare și Sfânt

Soarta ciudată și istoria monumentelor din Chișinău

31
(reînnoit 17:31 09.08.2020)
De-a lungul secolului XX, monumentele din centrul capitalei Moldovei s-au schimbat și au dispărut în funcție de preferințele autorităților.

Probabil că toată lumea a citit minunatul basm pentru copii „Minunata Călătorie a lui Nils cu gâștele sălbatice” - aceasta rămâne în memorie nu numai prin aventurile magice ale protagonistului, ci și de momentul înfricoșător - atunci când monumentele se plimbă pe timp de noapte. Ceva similar s-a întâmplat la Chișinău în ultimii 100 de ani. Într-adevăr, motivele schimbării locului au fost oarecum diferite. Dar să le luăm pe rând.

Primul mare monument inaugurat la Chișinău a fost monumentul lui Alexandru al II-lea, s-a întâmplat în primăvara anului 1886. Prilejul a fost unul trist - a cincea aniversare a asasinatului (după a șaptea tentativă de asasinat) a monarhului. Țarul, care i-a eliberat pe țărani de sclavia iobagilor, și-a încheiat viața tragic, dar a fost iubit de oameni, de aceea, monumentul a fost ridicat cu banii strânși de locuitorii Chișinăului. Celebrul sculptor este Alexandr Opekușin, același care un pic mai devreme a sculptat monumentul de la Chișinău și Moscova a lui Pușkin, care stau până astăzi în picioare.

Dar monumentul lui Alexandru al II-lea a fost instalat acolo unde astăzi stă compoziția de flori sub forma drapelului Uniunii Europene - aproape de începutul Aleii Clasicilor. Monumentul arăta foarte bine.

Памятник Александру Второму в Кишиневе. Начало ХХ века.
Monumentul lui Alexandru al II-lea din Chișinău. Începutul secolului XX.

 

Cel de-al doilea țar rus, care se înălța în centrul orașului, a fost Alexandru I - inaugurarea monumentului în 1914 a devenit un adevărat eveniment pentru întregul Imperiu rus - Nikolai al II-lea a ajuns la Chișinău împreună cu familia sa. S-a păstrat chiar și imagini video de la inaugurarea monumentului.

Apropo, sculptorul a fost Ettore Ximenez, un italian ale cărui opere încă împodobesc New York-ul, Buenos Aires-ul și Milano.

Monumentul lui Alexandru I a fost amplasat vizavi de Arcul de Triumf, în fața actualei Case a Guvernului. Atunci nu era o piață, întregul perimetru era ocupat de complexul mitropolitan. În fotografia de mai jos, Nicolae II stă alături de monument.

 

Памятник Александру Первому в Кишиневе, рядом с ним Николай Второй.
Monumentul lui Alexandru I din Chișinău, Lângă acesta stă Nicolae al II-lea.

 

Aceste monumente a existat o perioadă scurtă de timp - după 1917, în întreg teritoriul fostului imperiu au fost nimicite toate elementele trecutului colonial, iar Basarabia, în 1918 a devenit parte a României. Soarta monumentelor nu este cunoscută - fie au fost aruncați de pe piedestalele lor de către „masele revoluționare”, fie de noile autorități. În orice caz, datele arhivistice despre soarta lor după 1918 nu au fost încă descoperite.

La vremuri noi cu noi conducători, apar noi eroi și noi monumente. În ordine cronologică, următorul monument al Chișinăului a fost celebrul domnitor Ștefan cel Mare, simbolul capitalei Moldovei. Istoria creării acestuia merită un studiu separat și nu vom stărui asupra acestui aspect acum. Un monument longeviv și un adevărat monument-călător. A fost inaugurat pe 28 aprilie 1928 unde se află în prezent.

Монтаж памятника Штефану чел Маре в Кишиневе, межвоенный период.
Instalarea monumentului Ștefan cel Mare la Chișinău, în perioada interbelică.

 

În 1940, Basarabia a intrat în componența URSS, iar Ștefan cel Mare a fost evacuat în orașul românsc Vaslui. În mai puțin de un an, totul s-a schimbat din nou - iar monumentul a fost readus la Chișinău, totuși, l-au așezat acolo unde stătea Alexandru I - vizavi de Arcul de Triumf. În vara anului 1944, când soarta Germaniei și a aliaților săi a devenit evidentă, Ștefan cel Mare a emigrat din nou, de această dată în orașul românesc Craiova. Dar asta nu este totul - în 1945, monumentul a fost readus în capitala Moldovei și ridicat în locul său inițial. Atunci acesta a rămas fără postamentul original, sabie și crucea.

Conform unor zvonuri, se spune că după război, în timpul lui Hrușciov, au vrut să lichideze monumentul - unii lideri de partid nu le-a plăcut imensul rege medieval, cu o cruce în țara socialismului victorios. Și încă a călătorit de mai multe ori peste hotare. Cu toate acestea, au fost persoane care i-au luat apărarea. Dar aventurile lui Stefan nu s-au terminat nici atunci. În 1972, a început o restaurare de amploare a monumentului, acesta a fost readus practic la aspectul inițial, dar „pentru orice eventualitate” a fost împins în adâncurile parcului cu aproape 20 de metri, probabil, astfel încât să nu fie prea vizibil ca reprezentant al „Evului Mediu întunecat” și al unui produs românesc. În data de 31 august 1990, Ștefan cel Mare a fost din nou scos în față din parc până la locul unde stătea în 1928. De atunci, nu a mai fost mișcat.

Dar a mai existat și un alt rege, un alt monument despre care nu toată lumea cunoaște. La 5 februarie 1939, într-un loc popular - unde anterior se afla Alexandru I, și după aceea nu va sta mult Ștefan cel Mare, cu multă pompă, în prezența oficialităților române, a fost dezvăluit monumentul lui Ferdinand I, regele român, care a murit în 1927. Era sobru și impunător - dar, desigur, nu în aceeași măsură ca faimosul voievod moldovean.

 

Памятник Фердинанду Первому в центре Кишинева, межвоенный период.
Monumentul lui Ferdinand I din centrul Chișinăului, în perioada interbelică.

Regele român nu a vegheat mult timp în centrul Chișinăului - în 1940, ca și Ștefan, a fost dus peste Prut, dar nu s-a mai întors niciodată. Conform zvonurilor, acesta a fost deteriorat în timpul transportului, iar soarta monumentului nu se cunoaște.

Următorii, care, conform cronologiei și logicii istorice, s-au aflat în centrul Chișinăului, au fost „conducătorii roșii”. Monumentul lui Lenin de pe piața centrală a stat mult timp - din 1949 până în 1991. Imagini de la inaugurarea acestuia s-au păstrat în arhive.

Lenin a fost realizat din granit roșu și a fost creat de sculptorul Serghei Merkulov. Ilici din Chișinău, apropo, nu era unic - la Kiev și, poate, nu numai acolo, se afla gemenul său. Lângă acesta erau acceptați în rândul pionerilor și chiar au organizat ședințe foto de nuntă, iar de la tribuna de sub el conducătorii de partid își țineau discursuri și admirau masele la parade și manifestații.

 

© Sputnik / Яков Берлинер
RSS Moldovenească. Monumentul lui V.I. Lenin pe Piața Centrală a Chișinăului
Acum Lenin poate fi văzut pe teritoriul centrului expozițional. Odată, când a fost sărbătorită Ziua Vinului, l-au legat dintr-un motiv oarecare - poate ca să nu participe la o petrecere și să nu se ocupe cu ceea c i-a plăcut?

 

 

памятник Ленину на территории Молдэкспо.
© Sputnik / Сергей Цуркану
Monumentul lui Lenin pe teritoriul Moldexpo.

 

Dar la Chișinău au existat multe monumente - desigur, într-o anumită perioadă. Dar ne interesează centrul - marele Stalin alb stătea în locul lui Alexandru al II-lea - în fața intrării în Parcul Central, unde începe Aleea clasicilor. Acesta a fost instalat după război.

 

памятник Сталину в центре Кишинева, 50-е годы ХХ века.
Monumentul lui Stalin din centrul Chișinăului, anii 50 ai secolului XX.

 

După condamnarea cultului lui Stalin, monumentele au dispărut rapid - peste noapte. Unde a dispărut monumentul nu se cunoaște. Poate că a fost distrus, sau poate - îngropat, astfel se întâmpla uneori cu simbolurile deja inutile ale epocii.

Ei bine, acestea sunt toate cele mai „importante” monumente ale Chișinăului, care s-au înălțat pe parcursul ultimului secol și jumătate. Mai mult, pe un petic mic de pământ. Istoria furtunoasă a transformat soarta monumentelor - până acum doar Ștefan cel Mare a supraviețuit. Chișinăul duce o mare lipsă de monumente diverse și vechi. Acest lucru se simte. Desigur, cred că monumentele aduse personalităților odioase nu-și au loc în oraș. Monumentele nu trebuie să împartă și să înmulțească ura. Dar oare ar fi arătat rău Parcul Central, dacă acum s-ar afla acum și Alexandru I, Alexandru al II-lea și Ferdinand ar sta acolo, ca simboluri ale diferitelor epoci? Ei ar fi stat în picioare, s-ar fi uitat în ochii altora și, este posibil, și-ar fi făcut prieteni, ca în același basm suedez.

La scrierea articolului au fost parțial utilizate informațiile și fotografiile site-ului oldchisinau.com.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

31
Tagurile:
soarta, chișinău, monumente, Istoria
Тема:
Viața în Chișinău
Tematic
26 de monumente istorice riscă să fie demolate în Capitală
Ion Ștefăniță: Câte monumente ale lui Ștefan cel Mare sunt sub ocrotirea statului


Загрузка...
Юрий Хармелин

In memoriam Iuri Harmelin: Condoleanțe transmise de Ambasada Rusiei și de oameni de stat

72
Doliu în lumea teatrului din Moldova: Condoleanțe și cuvintele de regret sunt transmise familiei regizorului Iuri Harmelin din partea ambasadei Rusiei la Chișinău, a oamenilor de stat, dar și din partea colegii săi.

CHIȘINĂU, 8 aug – Sputnik. Ambasada Rusiei în Moldova și-a exprimat condoleanțele în legătură cu decesul fondatorului și directorului teatrului „S ulițî Roz”, Iuri Harmelin.

"Ambasada își exprimă cele mai sincere condoleanțe familiei și prietenilor lui Iuri Arkadievici, întregii comunități teatrale din Moldova. Memoria marii figuri culturale va trăi întotdeauna în inima spectatorilor recunoscători și a studenților talentați”, este menționat în mesajul transmis de misiunea diplomatică.

În legătură cu decesul lui Harmelin și-a exprimat regretul și reprezentanții ”Rossotrudnicestvo” din Moldova.

"Cele mai profunde condoleanțe familiei, celor dragi, dar și colectivului de teatru!".

Și ministrul Educației, Igor Șarov, a transmis un mesaj de condoleanțe.

Și primarul general al Capitalei, Ion Ceban a transmis un mesaj în legătură cu trecerea la Domnul a regizorului.

”Fiind consilier municipal mulți ani a dat dovadă de profesionism și dedicație în munca SA. La ultima ședință a CMC, în care a participat, au fost votate decizii importante pentru Capitală, printre care și decizia de a fi realizat Planul Urbanistic General al municipiului", a subliniat Ceban.

De asemenea și consilierul președintelui Corneliu Popovici a transmis condoleanțe membrilor familiei și apropiaților regizorului.

"Moștenirea dumneavoastră va trăi cu toți cei care au studiat la Liceul municipal de teatru, cu toți care au învățat de la dumneavoastră și de la ucenicii dumneavoastră și cu toți cei care sunt în orice fel legați de Teatrul „S ulițî Roz". Vă mulțumim pentru tot", - a scris interpretul Pavel Malîșev pe pagina sa de Facebook.

"Iuri Harmelin. Regizor, fondator și director al Teatrului ”S ulițî Roz”, a fost sufletul și inima sa, iar astăzi Moldova a devenit mai săracă”, a subliniat fosta parlamentară Elena Bodnarenko.

Actrița rusă Polina Necitailo a menționat că „se grăbea mereu cu inima plină de viață către Chișinău, așteptând cu nerăbdare o nouă întâlnire cu dragul și și iubitul Iurocika Arkadievici Harmelin”.

”În toate interviurile, în cadrul orelor cu studenții, în conversațiile cu camarazii de idei, maestrul era întotdeauna un exemplu, amabil, înțelept, sensibil, atent, creator, credincios, care a făcut atât de mult bine oamenilor și a creat atât de mult pentru Arta ...”, a precizat ea.

Știrea despre decesul regizorului Iuri Harmelin a apărut în dimineața zilei de sâmbătă.  

Ultimul său interviu, regizorul la acordat în ajun publicației Sputnik Moldova. Acesta poate fi citit aici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

72
Tagurile:
in memoriam, Iuri Harmelin
Tematic
Ultimul interviu al lui Harmelin pentru Sputnik: Artiștii ”mor” fără teatru și spectatori


Загрузка...
Spital

Avertisment OMS: Tinerii se pot îmbolnăvi de forme grave ale infecției COVID–19

0
(reînnoit 17:31 09.08.2020)
Organizația Mondială a Sănătății vine cu un îndemn reiterat față de tineră să respecte strict măsurile de protecție împotriva noului coronavirus.

CHIȘINĂU, 9 aug – Sputnik. Chiar dacă cele mai vulnerabile persoane la noul tip de coronavirus sunt vârstnicii, nici tinerii nu sunt scutiți de diferite forme clinice ale infecției. Precizarea a fost făcută recent de directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a îndemnat tinerii să întreprindă măsuri de precauție, precum igiena mâinilor, distanțarea fizică, purtarea măștii, autoizolarea în caz de boală, evitarea locurile aglomerate și adunările în masă pentru a reduce răspândirea infecției COVID – 19.

Potrivit acestuia și tinerii pot suporta forme severe de boală. Mai mult, aceștia sunt o sursă de transmitere a infecției pentru un număr mare de oameni, agravând astfel situația epidemiologică.

În Republica Moldova, conform datelor statistice, cumulativ până la 31 iulie, au fost diagnosticați cu COVID – 19 7616 de persoane tinere, ceea ce constituie aproape o treime din toate cazurile înregistrate.

Astfel, 876 cazuri au fost înregistrate printre adolescenții de 10 – 19 de ani, iar alte 2 627 – printre tineri de  20 – 29 de ani. Printre cei de 30-39 de ani 4 113 persoane au fost confirmate pozitiv la COVID-19. Autoritățile de la Chișinău informează că în rândul tinerilor au fost înregistrate și decese. Patru persoane din grupul de vârstă 20 – 29 ani și 13 persoane au decedat la vârsta de 30 – 39 de ani.

Specialișii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică reitearează îndemnul către cetățenii de toate vârstele să întreprindă măsurile de prevenire necesare pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus;

  • evitați locurile aglomerate și evenimentele cu un număr mare de persoane
  • respectați distanța socială de minim 1 metru față de cei din jur
  • respectați igiena mâinilor și eticheta tusei sau a strănutului
  • spălați-vă frecvent pe mâini cu apă și săpun, sau dezinfectați-le cu soluție pe bază de alcool
  • tușiți și strănutați într-un șervețel de unică folosință sau în cotul îndoit. Șervețelul trebuie aruncat imediat, nu depozitat. La final, nu uitați să vă igienizați mâinile
  • purtați mască în spațiile închise și în transportul public. Nu uitați că aceasta trebuie schimbată în mod regulat sau spălată zilnic (în cazul măștilor din bumbac) și trebuie să acopere atât nasul, cât și gura. Nu atingeți masca, ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate
  • ajutați persoanele în etate să facă cumpărături și implicați-vă în activitățile de voluntariat. Totodată, nu le vizitați, stați acasă și apelați la serviciul 112 dacă vă simțiți rău și aveți simptomele noului coronavirus;
  • respectați autoizolarea la domiciliu în cazul testului COVID-19 pozitiv și urmați toate indicațiile medicului;

Autoritățile îndeamnă cetățenii să raporteze cazurile de nerespectare a normelor antiepidemiologice, astfel vor putea contribui la stoparea răspândirii COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Spital, coronavirus, COVID-19
Tematic
Mesaj important, corect al OMS – prezentat într-o formă controversată


Загрузка...