CHIȘINĂU, 8 mai – Sputnik. Pentru sâmbătă, 9 mai, Primăria Chișinău anunță un program literar-artistic consacrat Zilei Victoriei, comemorării celor căzuți pentru Independența Patriei și marcării Zilei Europei.
În perioada următoare, municipalitatea va mai organiza o serie de evenimente culturale dedicate sărbătorilor oficiale marcate în luna mai, sub formă de programe literar-artistice, concursuri internaționale, expoziții de arte plartice și tururi virtuale ale expozițiilor Muzeului Orașului Chișinău.
Din cauza pandemiei COVID-19 și restricțiilor la desfășurarea acțiunilor în masă, Direcția Cultură a Primăriei invită publicul să urmărească online evenimentele planificate.
Din 27 aprilie și până pe 15 mai, în format online se desfășoară Expoziția de arte plastice organizată de Școala municipală de Arte Plastice „A. Șciusev”, în colaborare cu Muzeul Orașului, dedicată Zilei Internaționale a Muzeelor 2020, cu genericul „,Muzeele pentru egalitate, diversitate și incluziune”.
Pe 18 mai, de Ziua Internațională a Muzeelor, va avea loc lansarea a 4 tururi virtuale pe la expozițiile Muzeului Orașului. În cadrul evenimentului va fi prezentată o anumită perioadă de dezvoltare a orașului Chișinău.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU 18 ian - Sputnik. Actorul, regizorul și umoristul Gheorghe Urschi împlinește marți, 18 ianuarie, vârsta de 73 de ani. Dacă în ceilalți ani casa îi era plină de oaspeți în această zi, când zeci de colegi și prieteni mergeau să-l felicite cu diverse surprize, atunci în acest an toți îl felicită la telefon sau prin intermediul rețelelor de socializare. Una dintre fiicele maestrului a scris pe pagina sa de Facebook că ziua de naștere a lui Gheorghe Urschi din acest an va fi altfel și va fi sărbătorită la distanță. Laura Urschi a mai scris că pandemia nu va împiedica prietenii și colegii să-l felicite, doar că prin intermediul tehnologiilor. Fiica umoristul a menționat că va avea grijă să îi citească toate mesajele de felicitare.
În cadrul emisiunii radio „Sputnik Matinal”, cea de-a doua fiică a maestrului, Liliana Urschi, a vorbit despre faptul că în acest an ziua de naștere a umoristului pare a fi o zi obișnuită din cauza că nu pot să vină prietenii să-l felicite. Liliana Urschi a mai spus că anul 2020 a fost un an trist pentru Gheorghe Urschi din caza că din luna martie el a fost nevoit să stea în casă și să fie protejat la maximum de noul virus.
„A fost un an trist pentru că tata vedea la televizor cum a ars Filarmonica. (...) Este trist că a văzut știrea cu reprofilare artiștilor, cu această mască care li s-a pus peste față. În anul 2020 a plecat la ceruri și mătușa noastră. (...) A fost un an trist, plin de smerenie, înțelepciune și de conștientizare că trebuie să ne bucurăm de fiecare zi așa cum este și să dăm apreciere lucrurilor care ni se păreau mărunte. Să vorbim cu părinții, să ne uităm în ochii lor. Tata știe că este iubit, că este apreciat. Îi îndemn pe toți să-și păzească părinții”, a menționat fiica lui Gheorghe Urschi, Liliana Urschi.
Pe pagina de Facebook a lui Gheorghe Urschi zeci de colegi, prieteni, dar și admiratorii creației lui l-au felicitat și i-au urat multă sănătate. Directorul „Moldova-Concert” Andrei Locoman a scris că „Gheorghe Urschi este un actor polivalent, cum rar se întâlnesc - să întrunească abilități de actor umorist și de actor dramatic, să facă publicul să râdă până la lacrimi, ca tot el să-l facă să plângă de tristețe”. Locoman a mai scris că Urschi este un adevărat talent și că scena îl așteaptă.
În iunie 2011, Gheorghe Urschi a suferit un atac cerebral, urmând un an de spitalizare, printre care 4 luni la o clinică de reabilitare în Israel. La 20 iulie 2012, fostul președinte al Republicii Moldova Nicolae Timofti i-a conferit titlul de „Artist al poporului” pentru succese în activitatea de creație și merite în dezvoltarea genului satirico-artistic. În 2014, de ziua sa de naștere, a devenit cetățean de onoare al orașului Chișinău.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 16 ian - Sputnik. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a înmânat premiile decernate laureaților ediției 2021 a Galei Premiilor anuale în domeniul Culturii.
Aceste premii sunt acordate anual de MECC pentru produse de creaţie şi inovaţii artistice cu „un impact semnificativ asupra patrimoniului cultural naţional şi internaţional, au obținut aprecierea societăţii şi au contribuit la promovarea culturii naţionale pe plan internaţional”.
Festivitatea de înmânare a premiilor a fost organizată în seara de 15 ianuarie, de Ziua Culturii. Laureaților li s-a oferit Trofeul, diploma de onoare a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și o recompensă bănească în valoare de 20 de mii de lei.
Laureații ediției din acest an sunt:
1. Premiul „Valeriu Cupcea” în domeniul artei teatrale – Diana Decuseară-Onică, actriță, Teatrul Național Mihai Eminescu;
2. Premiul „Constantin Stere” în domeniul literaturii – Arcadie Suceveanu, scriitor, Președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova;
3. Premiul „Gavriil Muzicescu” în domeniul muzicii - Capela Corală Academică „Doina”;
4. Premiul „Vladimir Curbet ” în domeniul dansului - Constantin Șeremet, artist de balet, maestru-coregraf al Ansamblului de dansuri populare „A doua tinerețe”;
5. Premiul „Ştefan Ciobanu” în domeniul conservării patrimoniului cultural și al muzeografiei –Aurelia Cornețchi, muzeograf în cadrul Muzeului Național de Istorie a Moldovei;
6. Premiul „Ion Madan” în domeniul biblioteconomic și bibliografic – Renata Cozonac, Director general, Camera Națională a Cărții;
7. Premiul „Isidor Burdin” în domeniul patrimoniului imaterial – Svetlana Badrajan, etnomuzicolog, Doctor în studiul artelor;
8. Premiul „Gheorghe Cincilei” în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media – Rusalina Russu, redactor-șef, prezentator, Redacția Educație, Cultură, Copii și Tineret, IPNA Compania Teleradio Moldova;
9. Premiul „Mihai Grecu” în domeniul artelor plastice – Tudor Zbârnea, artist plastic, Director general al Muzeului Național de Artă al Moldovei;
10. Premiul „Emil Loteanu” în domeniul cinematografiei – Vlad Druc, regizor de film, scenarist;
11. Premiul „Veniamin Apostol” în domeniul educației artistice – Tatiana Sviridova, profesor de pian, Liceul Internat Republican de Muzică „Serghei Rahmaninov”;
12. Premiul pentru cel mai bun manager al instituției de cultură de nivel local – Ion Tulbu, șef Direcție cultură și turism, Hâncești.
„Apreciez enorm talentul, munca, devotamentul și dedicația Dumneavoastră pentru a crea și a fideliza publicul, pentru a păstra patrimoniul țării noastre și de a-l face cunoscut departe peste hotarele Republicii Moldova”, a menționat în cadrul evenimentului ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa.
MECC precizează că premiile în domeniul culturii „au caracter personal și se decernează la fiecare categorie în parte unui singur laureat sau unui colectiv laureat, dacă se constată implicarea decisivă a mai multor persoane la elaborarea/realizarea unei lucrări/activități”.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Ministerul Afacerilor Interne va propune dezvoltarea serviciilor de protecție a minorilor în cadrul inspectoratelor de poliție. Despre necesitatea acestei măsuri a vorbit Pavel Voicu, ministrul Afacerilor Interne, în cadrul emisiunii ATITUDINI.
”Până în 2015, au funcționat centre de triere a minorilor. În comisariate erau până la zece angajați, responsabili de combaterea problemelor minorilor și evidența lor. Activitatea lor începea încă de la grădiniță. Zilnic, mergeau în instituțiile de învățământ, vorbeau cu educatori și învățătorii, erau luați la evidență minorii delicvenți, cei care nu frecventează școală. În prezent avem doar câte un inspector la 30 de localități, care nu face față acestor responsabilități”, a relatat Pavel Voicu.
În lipsa sprijinului din partea statului, copiii aflați în dificultate își caută adăpost în stradă. Pentru a supraviețui, sunt nevoiți să cerșească și să comită furturi. Iar unele cazuri, ajung să se omoare între ei, sub influența alcoolului sau drogurilor.
”Dacă statul nu va soluționa această problemă, va crește nivelul criminalității. Acești copii nu se vor regăsi în societate, vor comite contravenții și infracțiuni. Dacă nu vom planifica bani pentru educație și protecția copiilor aflați în dificultate, vom fi nevoiți să deschidem mai multe locuri în penitenciare”, a conchis Pavel Voicu.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova