Octavian Micleușanu

Cine este moldoveanul care a ajuns se învârte printre vedetele de la Hollywood

657
(reînnoit 15:09 13.07.2019)
Octavian Micleușanu este originar din Nisporeni, iar de mai bine de 18 ani se află în Italia, acolo unde a ajuns unul dintre cei mai apreciați fotografi.

CHIȘINĂU, 13 iul – Sputnik. Octavian Micleușanu are 42 de ani și este originar din Nisporeni. Deși are doar 18 ani de când s-a stabilit cu traiul în Italia, moldoveanul a reușit să-și facă un nume acolo, iar astăzi se numără printre cei mai apreciațiați fotografi din peninsulă. Recunoaște că meseria nu este cea mai ușoară, dar spune că ceea ce face, o face cu pasiune, motiv pentru care nu simte oboseala.

„Această meserie este foarte frumoasă, dar uneori te solicită mult. De exemplu, la Carnavalul de la Veneția, care durează două săptămâni, la ora 6 dimineața trebuie să fii deja în piață pentru că trebuie să-ți ocupi un loc mai bun. Toată ziua ești mega implicat și asta durează nu o zi sau doua, ci tocmai două săptămâni. Nu mai vorbesc de zecile sau chiar sutele de nopti nedormite. Este o muncă care necesită nu doar talent, ci și implicare, dedicație”, a mărturisit Octavian Micleușanu în cadrul emisiunii „Intersecții” de la Sputnik Moldova.

Recunoaște că nu prea are timp liber, mereu fiind implicat în diverse activități.
”Mereu merg la expoziții, vernisaje, festivaluri de cinematografie, motiv pentru care nu prea am timp pentru editarea fotografiilor”, spune Octavian Micleușanu.

Pasiunea pentru fotografie o are din adolescență, când făcea fotografie cu un aparat foto cu peliculă.

„Acel aparat foto a însemnat foarte mult pentru mine. Cu el am făcut multe fotografii. Am fotografiat natura, codrii Nisporeniului”, mărturisește Octavian Micleușanu.

Cert este că inclinații pentru fotografie a avut chiar din copilărie.

„Îi mulțumesc mamei mele că m-a dat la școala de arte. Eu eram mic, dar ea a presupus direcția potrivită pentru mine. Recunosc că am avut o pregătire foarte bună la scoala de arte din Nisporeni”, spune fotograful.

După școala generală din Nisporeni a urmat colegiul Republican de Arte din Chișinău, după care a mers la Cluj să-și continuie studiile.

„Orașul Cluj este extraordinar, dar eu am vrut ceva mai mult. Inițial mă gândeam să merg în Franța, după care am renunțat și am optat pentru Italia. Totuși, epoca renașterii este în Italia, această țară este un adevărat muzeu în aer liber. Și să știți că atunci când spun asta nu mă refer doar la Veneția”, subliniază fotograful.

În Italia și-a continuat studiile la Academia de Arte din Veneția, unde l-a cunoscut pe maestrul Guido Cecere.

„Am avut marele noroc să-l am profesor pe Guido Cecere, care m-a învățat adevărata artă”, a declarat fotograful.

Cert este că primii ani petrecuți în peninsulă nu au fost deloc ușori.

„În primii ani am muncit în diferite locuri, deoarece aveam nevoie de bani pentru chirie, pentru cheltuielile de zi cu zi. Am fost și consultant în diferite magazine de haine, am lucrat și în hoteluri, dar am făcut aceste munci doar în perioada studiilor. Ziua mergeam la ore, iar serile munceam”, conchide Octavian Micleușanu.

Iar acest efort a fost depus pentru a-și atinge scopurile. 

„Da, a fost greu, dar mi-a reușit. Astăzi fac ceea ce mi-am dorit dintotdeauna”.

Întrebat dacă se fac bani mari din fotografie, artistul a răspuns scurt:

„Da, se fac, dar eu fac fotografie nu pentru bani, ci din pasiune, arta se face din pasiune”, conchide fotograful.

Cert este că pe lângă fotografie, Octavian Micleușanu este pasionat și de pictură, iar de ceva timp practică și meseria de profesor. 

„În Italia sunt alte reguli. Pentru a ajunge profesor la Universitate, trebuie mai întâi ca în primii trei ani să înlocuiești alți profesori. Eu acum sunt la etapa asta de primii trei ani. Este o experiență nouă, o experieță care necesită multe cunoștințe, multă pregătire”, adaugă Octavian Micleușanu. 

Cum a ajuns Octavian Micleușanu la nunta lui George Clooney, dar și cât este de greu sau ușor să prinzi poze reușite cu vedetele care pășesc pe covorul roșu, aflați în interviul video atașat .

657
Tagurile:
performanță, realizare, moldovean, Italia, fotografie
Tematic
Mărturisirea unei moldovence: Suntem mai buni decât francezii
Jocul măștilor în stil italian: carnavalul de la Veneția
Destinul tragic al unei balerine de la Teatrul Balşoi din Moscova. Mărturii EXCLUSIVE
Valeriu Jereghi

"Pandemia.md" noua producție, semnată de regizorul Valeriu Jereghi

38
Pandemia de COVID-19 a devenit subiectul unui film, în regia maestrului Valeriu Jereghi. Producția "Pandemia.md" relatează istoria societății, care a fost pusă în fața unui virus nemilos, apărut în primăvara anului 2020.
"Pandemia.md" – noua producție, semnată de regizorul Valeriu Jereghi

Regizorul Valeriu Jereghi își lansează noua producție cinematografică - filmul "Pandemia.md", inspirat din realitatea cotidiană, dar și din propria experiență în lupta cu COVID-19.

© Sputnik / Екатерина Чеснокова
"De fapt, scenariul filmului a fost schițat la solicitarea unor jurnaliști. Nu pot spune că pandemia poate fi o sursă de inspirație, însă cumva această perioadă te apasă indirect și gândurile vin de la sine. Mai cu seamă că am trecut și eu prin această tristă experiență", a mărturisit pentru Sputnik Moldova Valeriu Jereghi.

Potrivit renumitului regizor, filmările pentru noua producție vor începe la mijlocul verii și vor avea loc în satul Ivancea, raionul Orhei. Scenariul a fost inspirat din situații absolut reale din viață, iar în cadrul fimărilor vor participa actori din Moldova, inclusiv din Găgăuzia, dar și din Ucraina ș.a.

Proiectul urmează să fie realizat cu susținerea financiară a Centrului Național de Cinematografie din Republica Moldova. Conform CNC, acesta va fi primul proiect cinematografic din țara noastră care va reflecta fenomenul internațional COVID-19.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

38
Tematic
Moldovenii vor putea merge în sfârșit la film: Iată de când


Загрузка...
Secvență din spectacolul prezentat de teatrul din Moldova

Un teatru din Moldova participă la Festivalul Internațional al țărilor CSI și Balticii

30
(reînnoit 13:23 15.05.2021)
Potrivit reprezentanței ”Rossotrudnicestvo” în Moldova, participarea actorilor din țară la festivalul internațional „Întâlniri în Rusia” a avut loc datorat sprijinului Casei Ruse din Chișinău.

CHIȘINĂU, 15 mai - Sputnik. Trupa unuia dintre cele mai importante teatre din Moldova - Teatrul Dramatic Rus de Stat ”A.P. Cehov” - participă la cel de al XXIII-lea Festival Internațional de Teatru al țărilor CSI și Statelor Baltice „Întâlniri în Rusia”, care se desfășoară până pe 18 mai la Sankt-Petersburg.

Astfel, pe 15 mai, pe scena Teatrulu-festival ”Casa Baltică”, actorii moldoveni vor prezenta publicului piesa „Iepurele alb sau Când nu toți sunt acasă” în regia artistului emerit al Republicii Moldova Dmitri Coev .

Санкт-Петербурге проходит ХХIII Международный театральный фестиваль стран СНГ и Балтии «Встречи в России»
© Photo : предоставили организаторы
Un teatru din Moldova participă la Festivalul Internațional al țărilor CSI și Balticii

”Festivalului Internațional de Teatru al țărilor CSI și Baltice „Întâlniri în Rusia” a este primul festival al teatrelor de limba rusă din străinătate care are loc în Rusia. El se desfășoară anual din 1998. Scopul festivalului este de a consolida legăturile culturale cu compatrioții care locuiesc peste hotare. Astfel, pe parcursul anilor în care a existat proiectul, în mare măsură datorită acestuia, au apărut noi festivaluri ale teatrelor de limba rusă nu numai în Federația Rusă, ci și în țările din vecinătate", a precizat reprezentanța ”Rossotrudnicestvo”.

Санкт-Петербурге проходит ХХIII Международный театральный фестиваль стран СНГ и Балтии «Встречи в России»
© Photo : предоставили организаторы
La Sankt-Petersburg are loc cel de al XXIII-lea Festival Internațional de Teatru al țărilor CSI și Statelor Baltice „Întâlniri în Rusia”

În cadrul acestui festival sunt organizate mese rotunde și conferințe, la care participanții pot afla informații despre noutățile din dramaturgie, tendințele în dezvoltarea teatrului, pot descoperi pentru sine noi nume de regizori și artiști. Programul ”Întâlnirilor din Rusia” include discuții zilnice ale criticilor de top din Moscova, Sankt-Petersburg, din țările CSI și cele Baltice despre spectacolele participanților la festival.

”Anul acesta, programul Festivalului a inclus cea de-a II-a Conferință internațională ”Teatrul rus de peste hotare ca institut al culturii ruse”, care a avut loc în perioada 13 - 14 mai. La ea au participat conducătorii teatrelor ruse din Belarus, Moldova, Kazahstan, Kîrgîzstan, Abhazia , Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Uzbekistan și Ucraina, cărora li s-au alăturat reprezentanți ai mai multor regiuni din Rusia. Participanții la conferință au discutat problemele culturii rostirii rusești pe scenă, perspectivele dezvoltării teatrelor de limba rusă în străinătate, dezvoltarea teatrului rus pentru copii și multe altele ", a adăugat reprezentanța ”Rossotrudnicestvo”.

Organizatorii al conferinței au fost Teatrul ”Casa Baltică” și Asociația lucrătorilor teatrelor ruse din străinătate, creată în 2017, care astăzi include 150 de figuri proeminente ale culturii teatrale din 40 de țări. Este demn de remarcat faptul că unul dintre conducătorii Asociației este directorul Teatrul Dramatic Rus de Stat ”A.P. Cehov”, Artistul Poporului al Republicii Moldova Constantin Haret.

Санкт-Петербурге проходит ХХIII Международный театральный фестиваль стран СНГ и Балтии «Встречи в России»
© Photo : предоставили организаторы
Unul dintre conducătorii Asociației este directorul Teatrul Dramatic Rus de Stat ”A.P. Cehov”, Artistul Poporului al Republicii Moldova Constantin Haret.

„Întâlnirile în Rusia” se desfășoară cu susținerea Ministerului Culturii al Federației Ruse, a Comitetului pentru Cultură din Sankt-Petersburg, a Uniunii Lucrătorilor de Teatru din Federația Rusă (Societatea teatrală din Rusia), a Agenției Federale pentru afacerile Comunității Statelor Independente, compatrioților care locuiesc în străinătate și pentru cooperarea umanitară internațională (Rossotrudnicestvo), a Adunării interparlamentare a statelor membre CSI.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

30
Tagurile:
Moldova, Sankt-Petesburg, teatru, Festival
Tematic
Foto: Protest cu măști la Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Bălți


Загрузка...
LGBT

"România arată Moldovei calea europeană" - susține LGBT de la Chișinău

0
În timp ce în România peste 20 de ambasade străine promovează LGBT, România face același lucru în Republica Moldova prin ambasada sa de la Chișinău.

BUCUREȘTI, 17 mai – Sputnik, Marius Holdean. Ambasada României la Chișinău și-a exprimat pentru prima oară susținerea pentru politicile LGBT din Republica Moldova, imitând gesturile inacceptabile ale ambasadelor străine de la București care fac o propagandă deșănțată pro-homosexuali, în dispreț față de valorile poporului român.

Acum, Bucureștiul face același lucru în Republica Moldova, Ambasada României semnând o declarație comună a 30 de diplomați acreditați în susținerea comunității LGBT din Republica Moldova, de Ziua Internațională împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei.

Declarația comună a fost anunțată în Moldova pe pagina de facebook a Ambasadei Olandei, un stat care militează de mult timp în favoarea politicilor anti-familie.

Astfel de declarații pro-LGBT au existat în anii precedenți în Republica Moldova, însă e pentru prima dată când apare și semnătura misiunii diplomatice românești de la Chișinău.

În declarația respectivă, care seamănă cu declarația dată cu aceeași ocazie și de mai mult de 20 de ambasade de la București pentru România, semnatarii își exprimă ”solidaritatea și sprijinul pentru persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgender și intersex (LGBTI) din Republica Moldova, dintre care mulți sunt discriminați pe baza orientării lor sexuale, identității sau expresiei de gen și caracteristicilor sexuale”.

În același mesaj, ambasadele anunță că în perioada 15-20 iunie, va avea loc cel de-al 20-lea Festival LGBTI „Moldova Pride”, preponderent online, din cauza condițiilor actuale de pandemie COVID-19.

Cu referire la acest pas șocant făcut de România în Republica Moldova, teologul și politologul Bogdan Duca a oferit pe pagina sa de telegram o replică care nu mai lasă loc de comentarii: ”Bun, bun. România arată Moldovei calea europeană :))”!

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
homosexuali, România, CHIȘINĂU, LGBT


Загрузка...