Antip Țarălungă

Util pentru părinții care vor copii disciplinat și cu rezultate bune la școală!

255
(reînnoit 18:21 18.05.2019)
Nu toți copiii sunt energici, responsabili și sârguincioși. Aceste calități pot fi însă însușite. Vezi cum

CHIȘINĂU, 18 mai - Sputnik, Silvia Zavadovschi. Este cunoscut faptul că dansul este una dintre cele mai distractive forme de activitate fizică pentru cei mici. Pe lângă faptul că această formă de distracție ajuta la modelarea armonioasă a corpului, dansul are un rol desăvârșit în corectarea comportamentului celor mici. Astfel, odată înscriși la cercurile de dans, copiii ajung să fie energici, responsabili și sârguincioși, spune maestrul în coreografie Antip Țarălungă, care a antrenat copii mai bine de 50 de ani.

„Copiii care fac dans ajung oameni, mai buni decât ar putea fi fără a practica această activitatea. Dansul este cel mai bun sport pentru ați păstra sănătatea. Datorită dansului ai o ținută corectă, sângele circulă mai bine, iar inima funcționează mai bine. Și creierul este asigurat cu oxigen. Avem exemple concrete care demonstrează că elevii care dansează au mai multă energie, sunt mai responsabili și au rezultate mai bune la școală”, spune conducătorul artistic al Ansamblului de dansuri populare "Comoara" Antip Țarălungă.

În cei peste 50 de ani de activitate, maestrul s-a convins că orice copil poate dansa, diferența este că unii repetă imediat mișcările, în timp ce altora le vine mai greu să emită, dar cu muncă și răbdare se pot obține rezultate frumoase.

„Copiii sunt diferiți, dar toți sunt talentați. Chiar dacă unii fac mai greu pasul, ei ajung să-l facă mai bine decât alții care a prins din mers. Cel mai interesant este finalul, când vezi că toți ridică în același moment piciorușul sau mâna, îți râde inima de bucurie”, spune cercetătorul științific al Academiei de Științe.

Maestrul spune că dansul poate fi folosit ca un medicament, atât pentru corp, cât și pentru suflet.

„Cât nu ar fi copilul de zburdalnic sau cu spatele încovoiat de la ghiozdan, cu timpul îl corectezi. Dansul popular corectează tot, inclusiv rănile sufletești”, adaugă președintele uniunii coregrafilor din Moldova, Antip Țarălungă.

Cert este că rezultatele bune se obțin cu multă muncă și disciplină.  

„Dansul nu este matematică și nici limba română. Fără disciplină nu se poate. Dar și dacă se muncește, rezultatele sunt extraordinare.

Spune că în cei peste 50 de activitate a avut cazuri când discipolii au suferit diferite luxații, dar asta nu l-a speriat, deoarece deține cunoștințele necesare pentru a interveni în cazul excepționale.

„Am avut diferite cazuri și am intervenit prompt de fiecare dată. În primii doi ani de facultate, paralel cu dansul coreografia am învățat anatomia și fiziologia omului. Am învățat în care parte se rotește piciorul și ce trebuie să faci în cazul în care un copil își accidentează piciorul, mânuța sau gâtul. La fel, am învățat cum să corectezi spatele”, adaugă Antip Țarălungă.

Și nu doar discipolii săi au fost cei care au avut nevoie de ajutor.

„Am ajutat chiar și pe mămica unui copil care venea la noi la cerc. Era o mămică care umbla cu capul pe o parte, după ce în urma unui conflict, a fost lovită de soț. Am sfătuit-o să facă radiografie și după ce am văzut care este situația cu vertebrele, i le-am pus la loc. Era foarte recunoscătoare. Copilul ei a dansat la mine până au emigrat în Cehia. M-am întâlnit cu el o dată, întâmplător, peste ani”, adaugă maestrul.

Datorită dansului a cunoscut ce înseamnă împlinirea și tot datorită dansului a cunoscut-o pe cea căreia i-a jurat dragoste veșnică.

„Soția mea era eleva mea...(zâmbește). Era atât de frumoasă că nu puteam să nu o observ”.

Cert este că de-a lungul anilor, dansul pe care l-a transmis discipolilor săi, a format și alte cupluri frumoase, la fel ca a lui.

„Imediat după Facultate, în 1981 am început să lucrez. De atunci, generații de copii s-au perindat. Unii deja sunt la pensie. Cert este că am multe cupluri care anterior au fost perechi sau colegi. Prin anii `90 avem cele mai multe familii formate – ambii dansatori sau el - muzicant, iar ea- dansatoare. Mă bucur că aceste familii sunt trainice, cu unii mai păstrăm legătura”.

De menționat este că Antip Țarălungă a absolvit Institutul de Cultură din Leningrad, actualul Saint Petersburg, în 1978. Ce a învățat la Facultatea de Regie și Coreografie, pe care a absolvit-o și nu va uita niciodată, ce lipsește astăzi Moldovei, dar și care sunt planurile pentru viitor, aflați în interviul care va fi atașat mai târziu.

255
Tagurile:
Silvia Zavadovschi, activitate, dansuri, dansuri populare, copii
Tematic
Dansuri incendiare și hituri cunoscute: Imagini inedite cu Natalia Oreiro
Chișinăuianul Iurie Rîbac a trecut castingul pentru ”Dansuri la TNT”
Muzică și dansuri țigănești: Peripețiile legendarului Diego Maradona la Moscova
Șezătoare în Moldova: Cântece, snoave, dansuri, plăcinte și voie bună
Nelly Ciobanu

Nelly Ciobanu, omagiată: Ce mărturisiri a făcut interpreta

101
(reînnoit 13:35 28.10.2020)
Îndrăgita interpretă Nelly Ciobanu își sărbătorește astăzi ziua de naștere. Cine au fost primii care au felicitat-o și ce semnificație au aniversările în viața artistei, am aflat chiar de la ea.
Nelly Ciobanu este omagiată: Ce mărturisiri a făcut interpreta

Astăzi, în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", i-am urat "La mulți ani" talentatei interprete Nelly Ciobanu. Astista ne-a mărturisit că la vârsta pe care o are se consideră o femei fericită și împlinită, asta pentru că are o familie frumoasă, o carieră muzicală de succes și se bucură și de aprecierea publicului.

"Pentru mine ziua de naștere este un prilej de bucurie. Îmi place mult vârsta pe care o am, cum mă simt, ceea ce am cultivat în suflet și în minte, experiența pe care o simt. Mă bucur de fiecare clipă", a relatat interpreta.

Chiar de la primele ore ale dimineții pe rețelele de socializare au fost adresate urări de sănătate și gânduri bune. Cei care au felicitat-o primii și i-au pregătiti o surpriză pe cinste au fost soțul și fiica.

"Ei de fiecare dată mă surprind frumos – cu baloane, tort, flori, petale. Chiar dacă intuiesc de fiecare dată că voi avea parte de surprize, oricum îmi aduce mare plăcere", a relatat Nelly Ciobanu.

În același interviu, interpreta a recunoscut că perioada de carantină a fost una complicată, întrucât toate evenimentele publice au fost sistate, însă a avut și un avantaj, întrucât cea mai mare parte a timpului i-a dedicat-o familiei. Chiar dacă pandemia a dat multe planuri peste cap, Nelly Ciobanu a mărturisit că pregătește câteva suprize pentru public.

Despre proiecte și planuri de viitor aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

101
Tagurile:
interpretă, zi de naștere, Nelly Ciobanu
Tematic
Nelly Ciobanu, mărturisiri emoționante: De ce iubește atât de mult ochii albaștri-Video


Загрузка...
Ștefan Darie

O emoționantă poveste de dragoste, descrisă într-un roman

120
(reînnoit 17:29 24.10.2020)
Cantautorul Ştefan Darie a editat recent un roman de dragoste. Cine sunt eroii şi cum i-a venit ideea să scrie această carte am aflat chiar de la el.
O emoționantă poveste de dragoste, descrisă într-un roman

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Ștefan Darie a mărturisit că ideea de a scrie un roman de dragoste a apărut atunci când era într-o vizită în America, fiind inspirat de împrejurimile de acolo.

"Eroiii cărții sunt niște personaje din America. Am folosit denumiri de orașe și străzi de acolo. A fost o perioadă în care eram inspirat și am simțit că este momentul potrivit să scriu această carte", a dezvăluit el.

Cartea a fost scrisă în limba rusă și poartă denumirea "Призрак из прошлого", fiind redactată în capitala Federației Ruse, la Moscova.

"Am scris această istorie de dragoste în limba rusă, pentru că îmi este mult mai ușor să-mi aștern gândurile pe foaie. Romanul descrie relația dintre doi oameni, care dintr-o greșeală s-au despărțit și au suferit o viață întreagă", a relatat Ștefan Darie.

Potrivit lui, cartea poate fi găsită în format electronic.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

120
Tagurile:
dragoste, roman, carte


Загрузка...
Rezultatele parțiale Exit poll

Rezultatele parțiale ale Exit Poll la alegerile prezidențiale

0
(reînnoit 20:44 28.10.2020)
Rezultatele parțiale ale Exit poll la alegerile prezidențiale din Moldova ar urma să fie anunțate imediat după închiderea secțiilor de votare.

Un exit-poll ar urma să fie organizat în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. Rezultatele parțiale ale acestuia ar urma să fie anunțate în data de 1 noiembrie la ora 21.00, iar rezultatele finale - la ora 22:00, potrivit organizatorilor studiului sociologic – reprezentanți ai comunității WatchDog.MD și Institutului de Politici Publice.

Spre deosebire de practica din anii precedenți, în acest an sondajul va fi efectuat prin telefon, din cauza pandemiei de coronavirus. În cadrul acestui sondaj urmează să fie chestionați 4 mii de cetățeni cu drept de vot, din diferite raioane ale țării.

Totuși, Comisia Electorală Centrală (CEC) precizează că nu a autorizat sondajul de tip exit-poll prin telefon, a cărui desfășurare pe 1 noiembrie, în ziua alegerilor prezidențiale, a fost anunțată pe 28 octombrie de reprezentanți ai unor ONG-uri.

Mai mult, CEC declară, într-un comunicat de presă, că-și „rezervă dreptul de a sesiza Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului și organele de drept pentru a documenta și investiga cazul”.

„Chestionarea alegătorilor la ieșirea din secția de votare (exit-poll clasic) nu poate fi echivalată cu efectuarea acestuia prin intermediul telefonului, or la chestionarea votanților nu se utilizează metode ce ar putea identifica alegătorul”, explică CEC.

Autoritatea electorală centrală mai menționează că „în cazul sondajului de opinie care se intenționează a fi realizat, acesta nu se încadrează în mecanismele desfășurării unui exit-poll, deoarece la momentul apelului telefonic nu există o certitudine că alegătorul a participat la alegeri”.

Totodată, CEC a atenționat că în ziua alegerilor, până la închiderea secțiilor de votare, se interzice publicarea în mijloacele de informare în masă a materialelor, inclusiv a interviurilor cu alegătorii, despre numărul de voturi întrunite de concurenții electorali pe parcursul zilei şi despre șansele acestora, inclusiv prezentarea rezultatelor exit-poll-urilor.

Notăm că, în conformitate cu articolul 6 din Codul electoral, votul este secret, iar autorităților publice și altor subiecți implicați în procesele electorale le revine obligația de a asigura caracterul confidențial al votului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Rezultatele parțiale Exit Poll
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Când va oferi CEC informații despre rezultatul alegerilor


Загрузка...