Tatiana Lisnic

Exclusiv: Soprana de renume internațional Tatiana Lisnic va evolua la Chișinău

225
(reînnoit 11:35 13.05.2019)
Tatiana Lisnic pentru Sputnik: „Moldova pentru mine este „acasă”. Cred că suntem într-o transformare și mi-aș dori foarte mult ca această transformare să fie în favoarea oamenilor”.

CHIȘINĂU, 13 mai – Sputnik, E.L. Interpreta a declarat pentru Sputnik că atunci când a trebuit să aleagă între copii și cariera muzicală, alegerea ei a fost în favoarea copiilor, a familiei.

Soprana Tatiana Lisnic, artistă de renume internațional originară din Republica Moldova, stabilită cu traiul în Malta, a revenit acasă pentru a evolua pe scena Operei Naționale din Chișinău. O nouă aniversare a surprins-o pe interpretă aici, ea sărbătorindu-și ziua de naștere în toiul repetițiilor.

Tatiana a fost invitată pentru spectacolul „Stabat Mater” de Gioachino Rossini, care va fi prezentat la 16 mai, în memoria primadonei Maria Bieșu.

Interpreta a mai evoluat în ”Stabat Mater”, dar pentru întâia oară o va face la Chișinău. „Stabat Mater Dolorosa” (tradus din latină: „Stătea Maica îndurerată”) este un imn creștin datând din secolul al 13-lea despre suferința Maicii Domnului în timpul răstignirii lui Iisus Hristos. Există vreo 200 de opere muzicale inspirate de acest imn, inclusiv semnate de cei mai faimoși compozitori clasici și contemporani.

Tatiana Lisnic
© Photo : Arhivă personală
Tatiana Lisnic

Într-o discuție cu reporterul Sputnik, Tatiana Lisnic a declarat: „Cei din managementul și administrația Operei Naționale au avut această idee frumoasă s-o comemoreze pe marea noastră artistă Maria Bieșu. Este o ocazie extraordinară și nu poate fi nimic mai potrivit decât „Stabat Mater”. Mi-a făcut mare plăcere să-mi întâlnesc colegii care cânta în cuartet, maestrul, corul, toată orhestra. Toată lumea se străduie, îmi place mult implicarea lor personală. Este și o temă extraordinară, un imn al Creștinătății. „Stabat Mater” este chiar un simbol. Mă contopesc foarte mult cu această muzică și cu textul. Abia aștept. Este o rugăciune făcută de un număr atât de mare de persoane – cuartetul, corul, orchestra, fiecare persoană implicată. Este ceva extraordinar”.

Tatiana Lisnic a spus că a acceptat cu multă căldură invitația, fiindcă Moldova înseamnă pentru ea „acasă”.  „Moldova pentru mine este „acasă”. Și familia mea și majoritatea celor dragi cu care am crescut sunt aici, acasă. Nu pot spune că sunt în contact direct cu oamenii cu care am crescut sau cu care m-am format la Chișinău, dar rețelele de socializare ne facilitează comunicarea. Am câțiva prieteni cu care sunt în legătură de când eram la Chișinău și bineînțeles că-mi face plăcere să ne întâlnim, să vorbim. De mică am considerat oamenii mult mai importanți decât orice altceva”, ne-a declarat interpreta.

Întrebată ce gânduri are la revederea Chișinăului, Tatiana Lisnic a oferit un răspuns delicat: ”Chișinăul și „acasă” pentru mine sunt întotdeauna cu mari emoții, pentru că orice revenire este mult așteptată și deja din avion am „fluturi”. Am aceeași emoție de fiecare dată când revin, indiferent ce găsesc. Cred că suntem într-o transformare și mi-aș dori foarte mult ca această transformare să fie în favoarea oamenilor”.

Soprana de renume internațional Tatiana Lisnic, într-un șir de spectacole
© Photo : Arhivă personală
Soprana de renume internațional Tatiana Lisnic, într-un șir de spectacole

La Chișinău, Tatiana Lisnic are programată o întâlnire cu studenții Colegiului de muzică „Stefan Neaga”, la care și-a făcut studiile. În timpul studenției, interpreta a fost și solistă a Orchestrei Prezidențiale. Ulterior a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, România. Timp de mai mulți ani a fost solista Operei de Stat din Viena. Cariera ei include cele mai importante scene ale lumii: Scala din Milano, Teatrul din Florenţa, Opera Regală „Covent Garden” din Londra, Staatsoper din Berlin, Opera Bastille din Paris, Theatre de la Monnaie din Bruxelles, operele din Liege, Dijon, Frankfurt, Ravenna, Montpellier, Veneţia, Zurich, Valencia, Hanovra, Hamburg, Tokyo, Essen, Nantes, Angers, Sankt-Petersburg, Hong Kong, Tallinn, San Diego, Seoul.

La acestea se adaugă scenele teatrelor de Operă din Cluj, București, Iași, Chișinău ș.a. 

Tatiana Lisnic a fost căsătorită cu faimosul tenor maltez Joseph Calleja, ei având o fiică și un fiu, aflați acum la vârsta adolescenței. Interpreta a declarat pentru Sputnik că atunci când a trebuit să aleagă între copii și cariera muzicală, alegerea ei a fost în favoarea copiilor, a familiei. De când copiii au crescut, îi reușește mai bine să îmbine cele două componente ale vieții ei.

Soprana Tatiana Lisnic s-a născut la 11 mai 1974, în satul Cobâlnea, raionul Șoldănești.  

225
Tagurile:
chisinau, soprana, exclusiv
Natalia Gordienko și Filip Kirkorov

Video: Când își va prezenta Natalia Gordienko piesa cu care va merge la Eurovision

71
Filip Kirkorov a mai dezvăluit un detaliu cu privirea la pregătirea interpretei din Moldova pentru Euroovision, în compania unor vedete din showbizul rusesc. Este cunoscută data la care va fi prezentat clipul la piesa cu care Gordienko va încerca să cucerească Europa.

CHIȘINĂU, 3 mart – Sputnik. Cântărețul din Rusia Filip Kirkorov a invitat vedete din showbizul rusesc la prezentarea clipului Nataliei Gordienko Sugar ("Zahăr"), cu care aceasta o va evolua la concursul internațional Eurovision-2021.

Printre alții, Kirkorov și-a invitat la premieră colegii alături de care face parte din juriul unui program de divertisment la o televiziune rusească: interpreta Valeria, showmenii Timur Rodrighes și Aleksandr Revva, prezentatoarea TV Reghina Todorenko.

”Iată așa îi invităm astăzi pe prietenii mei apropiați la o frumoasă prezentare”, a menționat Kirkorov.

Amintim că Kirkorov va fi anul acesta producătorul Nataliei Gordienko la concursul Eurovision-2021. Cântărețul a anunțat deja că la actualul eveniment muzical internațional el va fi producător doar pentru interpreta din țara noastră.

Prezentarea oficială a piesei este planificată pentru 4 martie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

71
Tagurile:
clip, Eurovision, Gordienko
Tematic
Cine este bărbatul alături de care Gordienko se simte zeiță
Așa n-ai mai văzut-o: Gordienko, cu buzele pudrate - Video


Загрузка...
Angela Scripcăraș

Mărțișorul, simbolul primăverii - celebrat la Moscova

53
(reînnoit 13:39 02.03.2021)
Un eveniment inedit întru promovarea culturii și tradițiilor moldovenești cu prilejul sosirii primăverii se desfășoară la Moscova. Detalii am aflat de la preşedinta Asociaţiei „Memoria vie”, stabilită de mai mulți ani în Federația Rusă, Angela Scripcăraș.
Mărțișorul, simbolul primăverii - celebrat la Moscova

Cu ocazia sărbătorilor de primăvară, în data de 2 martie curent, Asociaţia „Memoria vie” de la Moscova, în colaborare cu alte asociații obștești ale moldovenilor din Federația Rusă, organizează Conferinţa „Bine ai venit, Mărţişor”.

Potrivit Angelei Scripcăraș, evenimentul are drept scop promovarea culturii și tradițiilor moldovenilor în perioada sărbătorilor de primăvară.

"Felicitări moldovenilor de pretutindeni cu prilejul sosirii primăverii. Mărțișorul este simbolul poporului nostru, iar despre această sărbătoare și tradiție trebuie să cunoască o lume întreagă", a declarat interlocutoarea.

În cadrul evenimentului va fi organizată o masă rotundă la care vor participa mai mulți invitați de onoare. Conferința va avea loc și prin intermediul aplicației Zoom, iar ulterior va putea fi privită și online.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

53
Tagurile:
Moscova, Mărțișor
Tematic
Mărțișor – Obiceiuri și tradiții


Загрузка...
Protestul părinților, ipocrizia șefilor din Educație

Protestul părinților, ipocrizia șefilor din Educație și tăcerea Maiei Sandu

71
Zeci de părinți au manifestat vineri în fața Guvernului în semn de protest față de decizia autorităților de a în închide școlile și de a trece procesul de instruire la distanță în scopul de a împiedica răspândirea coronavirusului.

Dacă e să generalizăm raționamentele din care părinții sunt revoltați de închiderea școlilor, acestea sunt, în mare, două.

Primul - procesul de instruire online este necalitativ, copiii nu obțin cunoștințele pe care le obțin, în mod normal, atunci când merg la școală. Sau procesul de instruire, în general, nu are loc, dat fiind că nu toți copiii au acces la internet, au computere, planșete sau alte dispozitive care le-ar permite să participe la orele online. Situația este și mai complicată în familiile în care sunt doi - trei și mai mulți copii.

Al doilea - părinții, care sunt obligați să meargă la muncă ca să poată întreține familia, să le pună o bucată de pâine pe masă copiilor, respectiv, nu au cu cine să-i lase acasă. Nici nu pot să-i ia cu ei la muncă și nici să-i lase singuri acasă, ambele cazuri comportând mai multe riscuri.  

Este mai mult decât evident că părinții au dreptate atunci când cer redeschiderea școlilor. Argumentele lor sunt imbatabile: cu cine să lase copiii acasă și cine o să ajungă acești copii dacă nu merg la școală?

Spre marea mea surprindere, în fața acestor părinți a ieșit un secretar de stat al Ministerului Educației, mai exact, Natalia Grîu, care le-a spus pe un ton mai mult decât obraznic că Ministerul Educației nu are nicio treabă cu închiderea școlilor, că respectiva decizie de închidere a școlilor aparține Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

"Eu pot să mă expun pe domeniul Educației. Eu nu sunt medic, eu nu sunt președintele Comisiei Naționale, eu răspund de asigurarea accesului la educație în școală", a spus doamna secretar de stat.

Halucinant, nu? Părinții sunt revoltați că copiii lor nu au acces la educație, iar ea le spune că asta nu o privește pe ea pentru că răspunde de asigurarea accesului la educație în școală. Nu sesizați că este alogic?

Când o mamă i-a spus că nu are cu cine să lase copilul acasă, doamna Natalia Grîu i-a răspuns la fel: "Dacă îmi permiteți să mă expun. Eu cred că trebuie să facem o delimitare între competențele Ministrului Educației…". Deci, faptul că copiii nu merg la școală, iarăși, nu ține de competențele Ministerului Educației! Exact ca în procesul lui Kafka.

Și tot în cadrul acestui dialog, răspunzând părinților care spuneau ceva de genul că nu au bani pentru computere și planșete ca odraslele lor să participe online la ore, doamna secretar de stat a venit din nou cu același argument neghiob - asta nu este treaba Ministerului Educației.  

"Ministerul Educației se va expune pe domeniul de competență. Vreau să vă spun următorul lucru: la pachet cu anumite decizii care se iau pentru asigurarea dreptului la educație, sunt și anumite aspecte care vizează… care țin de protecția socială, anumite suporturi care trebuie să fie acordate părinților…", a declarat Natalia Grîu.

Alo! Ce-i cu tâmpenia asta? Adică de ceea ce li se întâmplă copiilor sunt vinovați părinții lor pentru că sunt săraci și nu au bani pentru computere și planșete sau cei de la Protecția Socială că nu le dau ajutoare financiare pentru asta, iar Ministerul Educației nu are nicio responsabilitate?

Dacă este așa, dacă nu Ministerul Educației a închis școlile, ci Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, de ce atunci în fața părinților a ieșit un secretar de stat de la Educație, ca să le povestească ce? Că Ministerul nu are nicio responsabilitate?

Nici nu știam că avem secretari de stat atât de impertinenți, obraznici și… agramați.  

Am transcris fragmentele de mai sus din discursul ei ca să arăt că doamna secretar de stat din Ministerul Educației nu prea cunoaște sensul cuvintelor de care face uz. Avem în cazul ei folosirea total improprie a verbului "a expune" la reflexiv: "pot să mă expun", "dacă îmi permiteți să mă expun", "Ministerul Educației se va expune".

La reflexiv, verbul "a expune" înseamnă a se pune, se afla într-o situație periculoasă, neplăcută. Corect ar fi fost să spună "să mă pronunț" sau "să-mi expun poziția, părerea". Dar așa doamna secretar chiar că s-a expus pe ea și întreg Ministerul Educației de a văzut o țară întreagă cine lucrează acolo.

Cam atât despre protestul părinților și poziția Ministerului Educației. Deși ar mai fi câteva chestiuni.

De ce tace avocatul poporului pentru problemele copilului, Maia Bănărescu, tace chitic, nu sare în apărarea drepturilor copiilor sau nici pe ea, ca și pe Ministerul Educației, nu o privește faptul că copiii nu sunt lăsați să meargă la școală.

Și de ce tace cealaltă Maie - Maia Sandu, care este ditamai președinte de țară și care anterior a fost și ministru al Educației? Ea de ce nu se implică în acest conflict sau nici pe ea nu o vizează, nu o privește faptul că sunt închise școlile și riscăm să avem o generație de analfabeți.

Bănuiesc că Maia Sandu nici nu a observat că au fost închise școlile și părinții protestează. Și cum ar observa în condițiile în care ea luptă vârtos cu corupția și corupții din Parlament, iar altceva nu o mai interesează. Închiderea școlilor e o chestie prea măruntă, nu se ostenește ea să se aplece asupra unui lucru atât de insignifiant.

NOTĂ: Opinia autorului ar putea să nu corespundă cu cea a redacției Sputnik Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

71
Tagurile:
școli închise, școli, parinti, parinți, protest


Загрузка...