La Cetatea Soroca a avut loc acțiunea ”Noaptea Muzeelor”

Rușinos: Ce fac vizitatorii moldoveni în Cetatea Soroca

587
(reînnoit 21:07 09.05.2019)
Peste 20 de mii de turiști vizitează anual Cetatea Soroca. Vezi ce fac vizitatorii moldoveni.

Chișinău, 10 mai – Sputnik, Silvia Zavadovschi. Cetatea Sorocii este vizitată anual de către 20 de mii de turiști localnici și străini care parcurg mii de kilometri doar pentru a vedea în realitatea bijuteria medievală.

Și dacă turiștii străini ascultă cu atenție cele povestite de muzeograful cetățenii, Nicolae Bulat, cu regret, unii vizitatori din țara noastră sunt mai interesați de istoria obiectivului turistic și nu fac decât să aducă stricăciuni fortăreței.

„De la renovare și până astăzi am avut mulți vizitatori. Anul 2015 chiar a fost un an foarte dificil, fluxul de turiști a fost cam mare. Ulterior, lucrurile s-au liniștit. Și avem în jur de 20 de mii de vizitatori pe an. Este o cifră optimă. Problema este că vizitatorul nostru nu are educația necesară”, a declarat directorul Complexului Cetatea Sorocii, Nicolae Bulat, în cadrul emisiunii „Intersecții”de la Radio Sputnik Moldova.

Ghidul cetății, Nicolae Bulat, se arată nedumerit de acțiunile unor vizitatori.

„Pe noi ne deranjează foarte mult atitudinea unor vizitatori. Unii au spart felinarele, alții au scris pe ziduri și au rupt unele garduri. Și asta nu au făcut-o turiștii străini sau cineva venit de pe Lună sau de pe Marte, ci vizitatorii noștri, cei din Republica Moldova. Generațiile trecute au creat, iar noi, pe lângă faptul că nu creăm nimic, mai și distrugem ce a mai rămas”, adaugă Nicolae Bulat.

Întrebat dacă știe ce stă în spatele acestui comportament condamnabil al unor vizitatori, Nicolae Bulat a răspuns franc. 

Noaptea Muzeelor, Cetatea Soroca
© Sputnik / Rodion PROCA

„E vorba de lipsă de educație. Noi nu avem șapte ani de acasă. Vizitatorul nostru este foarte iresponsabil și acest lucru poate fi observat nu doar în incinta cetății”, adaugă Nicolae Bulat.

Cetatea Sorocii datează de la mijlocul secolului XVI. Din porunca Voievodului Ștefan cel Mare, în 1499, este înălțată o cetate pătrată din lemn. Între anii 1543-1546, în timpul domniei lui Petru Rareș, cetatea este rezidită din temelie de piatră. De-a lungul timpului, bijuteria a suferit de pe urma ploilor și a umidității. Așa că, în perioada 2013-2015, fortăreața a fost renovată.

587
Tagurile:
Silvia Zavadovschi, turiști, ghid turistic, vizitatori, cetatea soroca
Nelly Ciobanu

Nelly Ciobanu, omagiată: Ce mărturisiri a făcut interpreta

102
(reînnoit 13:35 28.10.2020)
Îndrăgita interpretă Nelly Ciobanu își sărbătorește astăzi ziua de naștere. Cine au fost primii care au felicitat-o și ce semnificație au aniversările în viața artistei, am aflat chiar de la ea.
Nelly Ciobanu este omagiată: Ce mărturisiri a făcut interpreta

Astăzi, în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", i-am urat "La mulți ani" talentatei interprete Nelly Ciobanu. Astista ne-a mărturisit că la vârsta pe care o are se consideră o femei fericită și împlinită, asta pentru că are o familie frumoasă, o carieră muzicală de succes și se bucură și de aprecierea publicului.

"Pentru mine ziua de naștere este un prilej de bucurie. Îmi place mult vârsta pe care o am, cum mă simt, ceea ce am cultivat în suflet și în minte, experiența pe care o simt. Mă bucur de fiecare clipă", a relatat interpreta.

Chiar de la primele ore ale dimineții pe rețelele de socializare au fost adresate urări de sănătate și gânduri bune. Cei care au felicitat-o primii și i-au pregătiti o surpriză pe cinste au fost soțul și fiica.

"Ei de fiecare dată mă surprind frumos – cu baloane, tort, flori, petale. Chiar dacă intuiesc de fiecare dată că voi avea parte de surprize, oricum îmi aduce mare plăcere", a relatat Nelly Ciobanu.

În același interviu, interpreta a recunoscut că perioada de carantină a fost una complicată, întrucât toate evenimentele publice au fost sistate, însă a avut și un avantaj, întrucât cea mai mare parte a timpului i-a dedicat-o familiei. Chiar dacă pandemia a dat multe planuri peste cap, Nelly Ciobanu a mărturisit că pregătește câteva suprize pentru public.

Despre proiecte și planuri de viitor aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

102
Tagurile:
interpretă, zi de naștere, Nelly Ciobanu
Tematic
Nelly Ciobanu, mărturisiri emoționante: De ce iubește atât de mult ochii albaștri-Video


Загрузка...
Ștefan Darie

O emoționantă poveste de dragoste, descrisă într-un roman

120
(reînnoit 17:29 24.10.2020)
Cantautorul Ştefan Darie a editat recent un roman de dragoste. Cine sunt eroii şi cum i-a venit ideea să scrie această carte am aflat chiar de la el.
O emoționantă poveste de dragoste, descrisă într-un roman

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Ștefan Darie a mărturisit că ideea de a scrie un roman de dragoste a apărut atunci când era într-o vizită în America, fiind inspirat de împrejurimile de acolo.

"Eroiii cărții sunt niște personaje din America. Am folosit denumiri de orașe și străzi de acolo. A fost o perioadă în care eram inspirat și am simțit că este momentul potrivit să scriu această carte", a dezvăluit el.

Cartea a fost scrisă în limba rusă și poartă denumirea "Призрак из прошлого", fiind redactată în capitala Federației Ruse, la Moscova.

"Am scris această istorie de dragoste în limba rusă, pentru că îmi este mult mai ușor să-mi aștern gândurile pe foaie. Romanul descrie relația dintre doi oameni, care dintr-o greșeală s-au despărțit și au suferit o viață întreagă", a relatat Ștefan Darie.

Potrivit lui, cartea poate fi găsită în format electronic.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

120
Tagurile:
dragoste, roman, carte


Загрузка...
Rezultatele parțiale Exit poll

Rezultatele parțiale ale Exit Poll la alegerile prezidențiale

0
(reînnoit 20:44 28.10.2020)
Rezultatele parțiale ale Exit poll la alegerile prezidențiale din Moldova ar urma să fie anunțate imediat după închiderea secțiilor de votare.

Un exit-poll ar urma să fie organizat în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. Rezultatele parțiale ale acestuia ar urma să fie anunțate în data de 1 noiembrie la ora 21.00, iar rezultatele finale - la ora 22:00, potrivit organizatorilor studiului sociologic – reprezentanți ai comunității WatchDog.MD și Institutului de Politici Publice.

Spre deosebire de practica din anii precedenți, în acest an sondajul va fi efectuat prin telefon, din cauza pandemiei de coronavirus. În cadrul acestui sondaj urmează să fie chestionați 4 mii de cetățeni cu drept de vot, din diferite raioane ale țării.

Totuși, Comisia Electorală Centrală (CEC) precizează că nu a autorizat sondajul de tip exit-poll prin telefon, a cărui desfășurare pe 1 noiembrie, în ziua alegerilor prezidențiale, a fost anunțată pe 28 octombrie de reprezentanți ai unor ONG-uri.

Mai mult, CEC declară, într-un comunicat de presă, că-și „rezervă dreptul de a sesiza Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului și organele de drept pentru a documenta și investiga cazul”.

„Chestionarea alegătorilor la ieșirea din secția de votare (exit-poll clasic) nu poate fi echivalată cu efectuarea acestuia prin intermediul telefonului, or la chestionarea votanților nu se utilizează metode ce ar putea identifica alegătorul”, explică CEC.

Autoritatea electorală centrală mai menționează că „în cazul sondajului de opinie care se intenționează a fi realizat, acesta nu se încadrează în mecanismele desfășurării unui exit-poll, deoarece la momentul apelului telefonic nu există o certitudine că alegătorul a participat la alegeri”.

Totodată, CEC a atenționat că în ziua alegerilor, până la închiderea secțiilor de votare, se interzice publicarea în mijloacele de informare în masă a materialelor, inclusiv a interviurilor cu alegătorii, despre numărul de voturi întrunite de concurenții electorali pe parcursul zilei şi despre șansele acestora, inclusiv prezentarea rezultatelor exit-poll-urilor.

Notăm că, în conformitate cu articolul 6 din Codul electoral, votul este secret, iar autorităților publice și altor subiecți implicați în procesele electorale le revine obligația de a asigura caracterul confidențial al votului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Rezultatele parțiale Exit Poll
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Când va oferi CEC informații despre rezultatul alegerilor


Загрузка...