Rodica Picireanu și Simone Frediani

Ieri - carabinier, astăzi - pe marile scene. Cum e să-ți schimbi profesia la 40 de ani

420
(reînnoit 12:13 05.05.2019)
Cum e să-ți schimbi profesia peste noapte, la 40 de ani, iar de la funcțiile de carabinier și lucrător bancar să ajungi pe cele mai mari scene ale lumii.

CHIȘINĂU, 5 mai – Sputnik, Silvia Zavadovschi. Ea este solistă şi regizor la Teatrul Național de Operă și Balet "Maria Bieșu" din Chișinău. El – solist la Opera din Italia. Talentul și vocile i-a dus pe marile scene, unde s-au cunoscut și au simțit că nu pot trăi unul fără de celălalt. De atunci, trăiesc o frumoasă poveste de dragoste. 

Cum se înțeleg în viața de după scenă opera italiană cu cea moldovenească, cât de ușor sau greu este să te hrănești cu vocea în zilele noastre, dar și ce planuri pentru viitor au Rodica Picireanu și Simone Frediani, aflați în interviul acordat pentru Radio Sputnik Moldova. 

Dragilor, când se trezeşte vocea unui cântăreţ de operă?
„Dacă știi că ai un concert dimineața, te trezești mai dimineața, pentru ați încălzi vocea. Este o adevărată artă lucrul cu vocea... Noi ne-o încălzim în mașină când nu reușim. Oricum, cel mai bine e ca repetițiile și concertele să fie după masă, fiindcă tu mai vorbești, reușești să-ți pregătești vocea natural, nu forțat”, spune Rodica Picireanu.

„Eu sunt tenor, vocea mea trebuie să fie grea. Dacă am un concert dimineața, la cinci dimineața deja trebuie să fiu treaz pentru a-mi pregăti vocea, deoarece eu sunt un tenor cu un spectru mai dur”, adaugă Simone Frediani.

Ce caută Simone la Chișinău?
„Simone nu caută nimic, deoarece el deja a găsit... (râde)”, spune Simone Frediani

Voi trăiți o poveste de dragoste. Cum s-a întâmplat această întâlnire a voastră?

„Noi am evoluat într-un spectacol în Spania. Este vorba de spectacolul „Norma” de Bellini. Eu jucam rolul „Adalgisa”, el - rolul lui „Pollione”. Era un duet de dragoste. Eu întotdeauna am fost contra unor emoții în afara scenei, dar uneori, lucrurile nu pot fi controlate, iar rațiunea nu mai poate face nimic”, spune Rodica Picireanu.

Cine de cine s-a îndrăgostit?
„Cum e de obicei în viaţă. Bărbații depun multe eforturi pentru a cuceri și ei sunt cei care cad primii în plasă”, spune Simone Frediani.

Povestea voastră este atât de frumoasă. Rodica, spune-ne, prin ce te-a cucerit Simone?

„Noi ne cunoșteam de mai bine de ani. Așa s-a primit că întâlnindu-ne de mai multe ori pe scenă, s-a înfiripat acel sentiment...”

Simone, te-ai îndrăgostit de vocea ei sau de Rodica dinafara scenei?

„Vocea ei o aud toți. Eu am descoperit, pe lângă voce, alte caracteristici frumoase, pe care le țin pentru mine”

Simone, tenorii sunt mai romantici?

„Tenorii sunt considerați persoane mai nepământești. Un pic nebuni. În Italia este așa o frază – capul de tenor. Pe mine nu mă caracterizează așa ceva, probabil din motiv că eu am ajuns în acest domeniu mai târziu, când deja îmi era format caracterul și personalitatea. Eu nu am fost afectat de „tenorismul tenorilor”, spune Simone Frediani.

„Mie din start mi-a plăcut că nu este doar un artist pe care-l interesează doar scena, doar cariera, este un bărbat în tot sensul cuvântului. Este serios, bine educat și a putut să descopere în mine lături pe care nici eu nu cunoșteam că le am”, adaugă Rodica Picireanu.

Simone, dar cum ai ajuns tu să fii interpret de operă?

„Da, eu nu am început ca majoritatea interpreților de operă. Când eram mic nici nu mă gândeam că voi ajunge să interpretez opera. Eu am fost carabinier în orașul Napoli, pe vremea când acest oraș era vestit pentru faptul că legea nu era lege. După care am avut posibilitatea de a face carieră militară, eu eu nu m-a regăsit, deoarece eu am alte percepții în ceea ace privește legea și aplicarea ei. Ulterior, am fost lucrător la bancă. Anterior, cântam doar când ascultăm casete și nu mă auzea nimeni, cântam pentru distracție. Familia, prietenii știau că eu pot să cânt și îmi plăcea să cânt peste interpreți. Părinţii mei nu au cântat și nici buneii. Nu pot spune că avem așa talente pe care aș fi putut să le urmez. Nu am fost încurajat pentru asta. Sora mea cântă în corul unui teatru”, spune Simone Frediani.

Cum s-a produs această trecere?
Eu am făcut mult sport. La un moment dat, nu mai puteam face sport și trebuia să înlocuiesc sportul cu o altă activitate. Așa am decis să merg la şcoala muzicală pentru a-mi ocupa timpul. Aveam 40 de ani. Prima profesoară mi-a zis să fac niște vocalize și a rămas impresionată de potențialul meu. Așa a pornit aventura din lumea muzicii. Am ajuns în fața diferitor maeștri din domeniu care mi-au spus că vocea mea este foarte rară. Îmi amintesc și acum că din start am ieșit pe o scenă mare. Atunci, o interpretă mi-a zis că eu sunt cel mai curajos interpret. Atunci nu înțelegeam de ce spune asta. Ulterior, când am început să studiez mai aprofundat am înțeles la ce s-a referit”, spune Simone Frediani.

Cum te simți pe scena de la noi? Cum e publicul nostru?
„Orice teatru are punctele lui slabe și cele forte. Asta vorbind de voce. Uneori, dacă te miști un metru mai în față sau mai în spate, riști să nu te mai auzi, ceea ce este foarte grav, deoarece nu te poți controla. Scena de aici este mare, de aceea trebuie să fii atent cu aceste momente. Eu mă simt bine cântând pe această scenă. Am fost întâmpinat și susținut mult de colegii de aici, din Moldova, și le sunt recunoscător pentru asta”, adaugă Simone Frediani.

Acasă tot vorbiți prin cântec?
„Nu prea. Doar când avem de studiat. Acasă încercăm să ne comportăm firesc, ca niște oameni vii, care-și trăiesc viața obișnuit”, spune Simone Frediani.

Simone, cum ți se par interpreții noștri de operă?
„Sunt voci foarte interesante aici, în Moldova. Eu nu mă simt superior lor. Consider că indiferent pe ce scene ai urcat, trebuie să-ți păstrezi cumpătul şi să-ți vezi de drumul tău în viață. Eu întotdeauna sunt cu picioarele pe pământ”.

Cât de populară este opera în Moldova?
„Poate nu atât de populară pe cât ne-am dori noi, dar este populară şi asta bucură. Noi suntem printre puținele țări, care deși sunt mici, avem așa un patrimoniu ca Teatrul de Operă. Este o mare reușită. Și trebuie să facem tot posibilul pentru a păstra acest patrimoniu. Da, este greu de întreținut acest teatru, dar trebuie să-l păstrăm. Eu şper că noi ne vom menține, și vom dezvolta această artă”, spune Rodica Picireanu.

Opera este populară, astăzi, în Italia?
„Italia este baștina operei. Dacă vrei o carieră în acest domeniu, tu trebuie să înveți italiană, deoarece 80% din creațiile de opera sunt în italiană. În italia cântă opera până și petrel. Italia este baștina multor genuri de artă. Noi creștem cu această muzică, e o cultură de secole.

Până în prezent, cei doi au interpretat împreună 50 de spectacole. Unde se vor stabili cu traiul, dar și ce planuri au de viitor, aflați în interviul VIDEO atașat ai sus.

420
Tagurile:
Silvia Zavadovschi, Dragoste, pasiune, muncă, carieră, Teatrul de Operă și Balet, operă, interpreți
Tematic
Festivalul Internațional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, ediția din acest an
Primadona Elena Gherman: Nu mai pot să pășesc pragul Teatrului Național de Operă și Balet
Ștefan Darie

O emoționantă poveste de dragoste, descrisă într-un roman

100
(reînnoit 17:29 24.10.2020)
Cantautorul Ştefan Darie a editat recent un roman de dragoste. Cine sunt eroii şi cum i-a venit ideea să scrie această carte am aflat chiar de la el.
O emoționantă poveste de dragoste, descrisă într-un roman

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Ștefan Darie a mărturisit că ideea de a scrie un roman de dragoste a apărut atunci când era într-o vizită în America, fiind inspirat de împrejurimile de acolo.

"Eroiii cărții sunt niște personaje din America. Am folosit denumiri de orașe și străzi de acolo. A fost o perioadă în care eram inspirat și am simțit că este momentul potrivit să scriu această carte", a dezvăluit el.

Cartea a fost scrisă în limba rusă și poartă denumirea "Призрак из прошлого", fiind redactată în capitala Federației Ruse, la Moscova.

"Am scris această istorie de dragoste în limba rusă, pentru că îmi este mult mai ușor să-mi aștern gândurile pe foaie. Romanul descrie relația dintre doi oameni, care dintr-o greșeală s-au despărțit și au suferit o viață întreagă", a relatat Ștefan Darie.

Potrivit lui, cartea poate fi găsită în format electronic.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

100
Tagurile:
dragoste, roman, carte


Загрузка...
Elena Marian

Cel mai important eveniment coral la cea de-a XIII-a ediție

81
(reînnoit 17:21 24.10.2020)
Singurul Festival de Muzică Corală Internațională din țara noastră a revenit cu o nouă ediție. Despre impactul evenimentului, organizat altfel în acest an, am aflat de la președintele Asociației Muzical-Corale din Republica Moldova, Elena Marian.
Cel mai important eveniment coral la cea de-a XIII-a ediție

La mijlocul lunii octombrie curent, s-a desfășurat cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Corală "A ruginit frunza din vii".

În premieră, în cadrul evenimentului au participat în format online 35 de formații corale din, Bulgaria, Letonia, Italia, Macedonia, Polonia, România, Rusia, Spania, Ucraina, Ungaria ș.a.

"Festivalul are un rol important în promovarea Republicii Moldova și a artei corale din țară pe plan național și internațional. Mai mult, evenimentul a devenit cunoscut în întrega lume. În acest an, formațiile corale au expediat videouri înregistrate până la pandemie. Pentru prima dată au participat patru formații din Cuba și una din Spania, a declarat în cadrul emisiunii Sputnik Matinal Elena Marian.

Potrivit organizatoarei, prestațiile interpreților au fost evaluate de un juriu profesionist din România, Ucraina, Republica Moldova, Spania ș.a.

De obicei, Festivalul se desfășura la Chișinău, în cele mai prestigioase săli de concerte. Astfel, tradițional sute de interpreți internaționali ne vizitau Capitala în luna octombrie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

81
Tagurile:
COR, festival


Загрузка...
Exoschelet din titan

Superarma unică pe care Rusia o va obține în curând - detalii

0
(reînnoit 23:27 26.10.2020)
Superarma rusească urmează să ajungă în dotarea unităților forțelor speciale până în 2025, iar până în 2030 - să fie disponibilă întreaga Armată rusă.

CHIȘINĂU, 26 oct - Sputnik. Revista americană The National Interest a relatat despre ultimele realizări rusești menite să sporească capacitatea infanteriștilor, informează RIA Novisti.

Potrivit publicației, Armata rusească dezvoltă tehnologii care vor spori gradul de informare a soldatului privind situația de luptă, vor minimiza eforturile fizice ale  acestuia și vor reduce riscul pentru viață.

Vorbim despre echipamentul de luptă ”Sotnik”, de nouă generație, dezvoltat de Rostec, care va înlocui actualul costum ”Ratnik” al soldaților. Promisorul exoschelet va fi dotat cu un număr mare de componente de înaltă tehnologie, dintre care unele au fost deja elaborate.

Acestea includ, între altele, încălțări antimină, costum anti-radar și o țesătură specială datorită căreia soldatul nu poate fi detectat în lumină infraroșie.

Astfel de echipamente pot fi integrate cu microdrone care vor oferi informații despre câmpul de luptă, de la camerele de bord la panoul de pe casca soldatului sau ochelari asemănători cu Google Glass, scrie publicația.

„În prezent <...> se formează și se constituie profilul unui echipament de luptă de perspectivă pentru militari, care prevăd introducerea de elemente ce sporesc capacitățile fizice ale ostașului”, îl citează revista pe comandantul-șef al Forțelor Terestre, generalul Oleg Saliukov.

Dezvoltarea echipamentelor pentru exoscheletul de nouă generație va dura din 2020 până în 2023.

Este planificat ca unitățile forțelor speciale rusești să fie dotate cu echipamente ultramoderne până în 2025, iar până în 2030 - întreaga armată rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Rusia, arma
Tematic
Dezvăluiri despre super-arma rusească Avangard: Niciun sistem de apărare n-o poate detecta
Cum a revenit pe pământ echipajul care pilota nava spațială Soyuz MC-13 - Video


Загрузка...