Mihai Volntir

În satul Glinjeni va fi inaugurată Casa memorială „Mihai Volontir”

127
(reînnoit 12:04 04.03.2019)
În satul Glinjeni, raionul Șoldănești, va fi inaugurată Casa memorială „Mihai Volontir”. Marele actor ar fi împlinit pe data de 9 martie 85 de ani.

CHIȘINĂU, 5 mar – Sputnik. În satul Glinjeni, raionul Șoldănești, va fi inaugurată Casa memorială „Mihai Volontir”. Muzeul va fi creat în satul de baștină al renumitului actor și va fi introdus în circuitul cultural al Republicii Moldova.

Renumitul actor Mihai Volontir ar fi împlinit pe data de 9 martie curent 85 de ani de la naștere.

Potrivit directorului general al Agenției Proprietății Publice, Vladimir Baldovici, realizarea acestui proiect nu implică cheltuieli financiare publice.

”Împreună cu Consiliul local Glinjeni, va fi instituită comisia care va asigura  transmiterea bunului în conformitate cu prevederile legale”, a declarat Baldovici.

Imobilul are o suprafață totală de 70,85 de metri pătrați și nu este utilizat de mai mulți ani.

Mihai Volontir a decedat pe data de 15 septembrie 2015. Renumitul actor s-a stins din viaţă după o boală grea.

Fiind bolnav, actorul a continuat să lucreze la Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Bălți. Până la sfârşitul vieţii, a visat să realizeze filmul ”Hoinarul” după propriul scenariu, dar aşa şi nu a reuşit să găsească banii necesari pentru asta. Artistul era dispus să monteze şi spectacole, dar problemele de sănătate nu i-au permis să se dedice muncii îndrăgite.

Mihai Volontir
© Sputnik / Владимир Родионов

Mihai Volontir s-a născut în satul Glinjeni, raionul Șoldănești. A absolvit școala pedagogică din Orhei. Începând cu anul 1957, a făcut parte din trupa Teatrului Muzical-Dramatic în prezent Teatrul Național din Bălți. Pe scena acestui teatru a evoluat în peste 120 de roluri principale.

În cinematografie a debutat în 1967, în comedia ecranizată „Chirița în Iași” după piesa lui V. Alecsandri. Cele mai cunoscute filme în care s-a produs sunt „Dimitrie Cantemir”, serialele „Țiganul” și „Întoarcerea lui Budulai”.

Mihai Volontir are în palmares titlurile de Artist al Poporului din RSSM, Artist al Poporului din URSS, laureat al Premiului de Stat al RSSM, Premiului de Stat al RSFSR „Frații Vasiliev”, cavaler al Ordinului Republicii Moldova. A fost desemnat ca cel mai bun actor al secolului XX în cinematografia moldovenească (în viziunea Academiei de Științe a Moldovei).

A fost membru al Uniunii Cinematografiștilor din URSS, deputat în Sovietul Suprem al RSSM de legislatura a XII.

Mihai Volontir este înmormântat la Cimitirul Central din strada Armenească din Chișinău.

127
Tagurile:
Glinjeni, actor, Mihai Volontir
Tematic
Zi de doliu naţional în memoria lui Mihai Volontir
Dmitri Medvedev a transmis condoleanțe familiei lui Mihai Volontir
Filmele cu Mihai Volontir vor fi demonstrate la festivalul ”Întâlnire cu Rusia”
Marcă şi carte poştală în memoria actorului Mihai Volontir
Mii de oameni au venit să-şi ia rămas bun de la actorul Mihai Volontir


Загрузка...