Morocicletă

Din Viena la Butuceni cu motocicleta: Iată despre ce vedetă este vorba

104
(reînnoit 20:11 30.05.2018)
Un bărbat celebru a decis să parcurgă 1000 de kilometri pe motocicletă doar pentru a vizita țara noastră

Chișinău, 30 mai — Sputnik. Dirijorul austriac Friedrich Pfeiffer a ajuns astăzi în Moldova. El a parcurs distanța de peste 1000 de km dintre orașul Viena și satul Butuceni pe motocicletă. La intrarea în municipiul Chișinău, dirijorul austriac a fost întâlnit de mai mulți bikeri moldoveni, fiind condus în coloană până la Butuceni.

Dirijorul austriac va concerta în cadrul Festivalului de muzică Clasică în aer liber "DescOPERĂ", care se va desfășura în Rezervați Cultural — Naturală Orheiul Vechi. Evenimentul va avea loc în perioada 15-17 iunie. Dirijorul a venit mai devreme pentru a se pregăti de grandiosul eveniment.

Festivalul "DescOPERĂ" face parte din campania de promovare a Moldovei ca destinație turistică, „Fii Oaspetele Nostru".

Cei prezenți la eveniment vor avea posibilitatea să viziteze siturile, mănăstirea, complexele rupestre creștine, muzeul și gospodăriile oamenilor care păstrează atmosfera secolelor trecute, dar și să participe la master-class-uri culinare inedite, pregătite de gazdele evenimentului.

Festivalul de Muzică Clasică în aer liber, ediția a III-a, este organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în colaborare cu Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu" și Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici" și găzduit de Eco-Resort „Butuceni". Evenimentul este susținut de către partenerii strategici — Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare în Republica Moldova.

104
Tagurile:
Butuceni, Friedrich Pfeiffer, vedetă, Dirijor, Viena
Tematic
Moldovenii care au domiciliul în străinătate vor avea dreptul la pensie în Moldova
Eugenia Bejan

O nouă ediție a Festivalului „Zilele Creangă”: Programul evenimentului

27
(reînnoit 19:01 01.03.2021)
În perioada 1-5 martie, în Republica Moldova se va desfăşura Festivalul „Zilele Creangă”, ediţia a XI-a. Organizatorii au pregătit un program amplu de activități.
O nouă ediție a Festivalului „Zilele Creangă”: Programul evenimentului

În pofida condițiilor dificile și a numeroaselor restricții, evenimentul se va desfășura în format online, a declarat pentru Sputnik Moldova directorul Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”, Eugenia Bejan.  

"Este o ediție neobișnuită, pentru că în virtutea condițiilor destul de dificile și a numeroaselor restricții, participanții își vor da întâlnire online. Activitățile vor fi transmise LIVE pe pagina de Facebook a Bibliotecii", a precizat Eugenia Bejan.

Directoarea Bibliotecii a menționat că evenimentul va reuni instituţii din România şi Republica Moldova, iar pentru prima dată participă la festival Biblioteca pentru Copii „Ion Creangă” de la Bălţi. În cadrul Festivalului vor participa elevi, cadre didactice, cercetători, scriitori, artişti și bibliotecari.

"Programul festivalului va începe cu depuneri de flori la bustul lui Ion Creangă de pe Aleea Clasicilor din Chișinău și la bustul scriitorului din Parcul Copou din Iași. În aceeași zi, va avea loc Colocviul „Ion Creangă al meu”, în al cărui cadru scriitori, cercetători, profesori și elevi își vor împărtăși propria experiență legată de descoperirea și percepția actuală a creației bunicului de la Humulești", a relatat Eugenia Bejan.

În cea de-a doua zi a Festivalului, pe 2 martie, Institutul de Filologie Română „B. P. Hasdeu” va organiza Simpozionul „Ion Creangă: lumea lui şi lumea noastră postmodernă”, la care vor prezenta comunicări renumiți academicieni, doctorii în filologie ș.a. Pe 3 şi 4 martie, vor participa în program bibliotecile pentru copii din Orhei şi Bălţi, care poartă numele Ion Creangă.

Festivalul „Zilele Creangă” se va încheia pe 5 martie, cu Parada povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să vorbim”, ediţia a VI-a.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
bibliotecă, Festival, Ion Creangă
Tematic
Admitere 2020: Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”


Загрузка...
Andrei Locoman

Festivalul "Mărțișor 2021": Cum se va desfășura pe timp de pandemie

68
(reînnoit 13:28 26.02.2021)
Cea de-a 55-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor” se va desfășura cu respectarea tuturor normelor de protecție în contextul pandemiei COVID-19. Asta a declarat pentru Sputnik Moldova directorul „Moldova-Concert” Andrei Locoman.
Festivalul "Mărțișor 2021": Cum se va desfășura pe timp de pandemie

Cea de-a 55-a ediție a Festivalului „Mărțișor” va fi inaugurată pe 1 martie la Palatul Național printr-un concert de excepție în care vor evolua maestrul Nicolae Botgros, Formația „Zdob și Zdub”, orchestrele simfonice ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” și Companiei Publice „Teleradio Moldova”, Orchestra și Corul Național de Cameră, Capela Corală „Doina”, formația „Brio Sonores”, maestrul Eugen Doga și alți interpreți cu renume din Republica Moldova.

"A fost redus numărul de spectacole, dar și numărul vizitatorilor este limitat. Concertele vor fi prezentate pe 1, 4, 6, 8 și 10 martie. Pe scenă vor evolua interpreți cu renume și colective artistice precum Orchestra "Lăutarii", Ansamblul "Fluieraș", Ansamblul de Dansuri Populare "Joc" ș.a. Un concert deosebit va avea loc de Ziua Femeilor, pe 8 martie" a subliniat interlocutorul.

Potrivit lui Andrei Locoman, spectatorii vor trebui să respecte toate regulile anti-epidemice instituite de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională de Sănătate Publică.

Tradițional Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor – 2021” se va desfășura în perioada 1-10 martie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

68
Tagurile:
Festivalul Internațional de Muzică Mărțișor, Mărțișor, festival


Загрузка...
Валюта

Curs valutar pentru 2 martie: euro cade mult față de leu

0
(reînnoit 20:55 01.03.2021)
Euro se ieftinește în a doua zi de primăvară, cel puțin așa anunță Banca Națională a Moldovei în ratele de schimb pentru 2 martie.

CHIȘINĂU, 2 mart - Sputnik. BNM anunță pentru marți 21,04 lei pentru un euro, cu 7 bani mai puțin decât a anunțat pentru luni și cu tocmai 20 e bani mai puți decât a costat, de fapt, euro pe piața valutară, luni (cel mai bun curs a fost de 21,24 de lei pentru un euro la casele de schimb valutar).

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 02 martie 2021
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 02 martie 2021

În schimb, marți dolarul ar urma să se aprecieze față de moneda națională, ajungând la cotația de 17,47 de lei, în timp ce marți a fost apreciat de BNM l doar 17,43 de lei, iar pe piața a costat, de fapt, 17,56 de lei.

Situația altor monede, potrivit cursului oficial anunțat de BNM, este următoarea: hrivna ucraineană rămâne la aceeași valoare (0,62 lei), leul românesc se depreciază (4,37 lei), iar rubla rusească se apreciază (0,23 lei).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Leu, Euro, Curs valutar, Curs


Загрузка...