CHIȘINĂU, 05 oct — Sputnik. În acest sfârșit de săptămână va avea loc unul dintre cele mai populare sărbători de la noi din țară — Ziua Vinului. Sputnik
De această dată, vizitatorii vor avea posibilitatea nu doar să se delecteze cu cele mai bune soiuri de vinuri moldovenești, prezentate de 47 de producători locali, dar și să asculte muzică clasică și populară.
În cazul în care intenționați să participați la eveniment, vă sfătuim să nu vă uitați acasă umbrela. Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează zile posomorâte și ploioase. Sâmbătă și duminică temperaturile vor fi modeste, maximele termice oscilând între 13 și 16 grade. În orele dimineții, precipitațiile vor fi destul de puternice.
Sâmbătă, 7 octombrie, Piața Marii Adunări Naționale
— Tururi ale stand-urilor vinăriilor
11.00 — 12.45
Ceremonia oficială de inaugurare (o horă imensă și o paradă a celor 47 de vinificatori — număr record de participanți — care vor forma împreună Drumul Vinului Moldovei;
Fanfara Prezidențială;
Orchestra de muzică populară „Mugurel";
Ansambluri de muzică și dans popular.
14.00 — 19.30
Colective etno-folclorice din municipiul Chișinău și alte regiuni ale Moldovei
Școala Vinului (masterclass-uri cu sommelieri, ateliere gastronomice și cocktail party)
20.00 — 21.00
Moldovan Youth Orchestra
21.00 — 22.00
Cristofor Aldea Teodorovici&Orchestra
Duminică, 8 octombrie
Tururi ale stand-urilor vinăriilor
11.30- 14.00
Școala Vinului (master-class cu somelieri)
13.30 — 14.00
Premiul „Polobocul de Aur"
Orchestra de muzică populară „Plai Moldovenesc"
14.00 — 19.30
Colective etno-folclorice din municipiul Chișinău și regiuni ale Moldovei
Școala Vinului (masterclass-uri cu sommelieri și show gastronomic, cocktail party)
20.00 — 21.00
Vally Boghean Band
21.00 — 22.00
DJ Argatu (România)
Program de muzică electronică și show de lumini
A citi împreună cu copiii este cea mai bună metodă de a-i obișnui ca ei să citească singuri după asta. Așa sunt crescuți cititorii pasionați de lectură pe viață, nu care citesc doar pentru că li se impune de la școală. Cititul cu voce tare este considerat cea mai importantă activitate pentru dezvoltarea deprinderilor necesare unei persoane ce va iubi lectura.
În data de 1 februarie, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” celebrează, împreună cu mii de copii și sute de educatori, învățători, profesori, bibliotecari, librari și pasionați de lectură din întreaga țară, „Ziua Internațională a Cititului Împreună” (ZICI). În cadrul emisiunii „Sputnik Matinal”, Eugenia Bejan, director adjunct al bibliotecii, a menționat că, pe parcursul întregii zile, vor fi organizate Ateliere de lectură cu voce tare în toate secțiile publice.
„Părinții care vor să-și obișnuiască copiii cu lectura trebuie să cunoască cum să aleagă corect cărțile, astfel încât acestea să fie captivante, interesante și distractive pentru cei mici. Înainte de a cumpăra o carte, este recomandat să cerem sfatul profesorului, librarului sau al bibliotecarului, cu ajutorul cărora selectăm cartea în funcție de particularitățile fiecărui copil: vârstă, pasiuni și nivel de înțelegere”, a subliniat Eugenia Bejan.
Cititul este o artă și cei care au îndrăgit-o își dezvoltă imaginația, inteligența și orizontul de cunoaștere. De aceea, dragostea pentru carte trebuie să fie cultivată încă din fragedă copilărie.
Autor: Valeria Fortuna
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU 18 ian - Sputnik. Actorul, regizorul și umoristul Gheorghe Urschi împlinește marți, 18 ianuarie, vârsta de 73 de ani. Dacă în ceilalți ani casa îi era plină de oaspeți în această zi, când zeci de colegi și prieteni mergeau să-l felicite cu diverse surprize, atunci în acest an toți îl felicită la telefon sau prin intermediul rețelelor de socializare. Una dintre fiicele maestrului a scris pe pagina sa de Facebook că ziua de naștere a lui Gheorghe Urschi din acest an va fi altfel și va fi sărbătorită la distanță. Laura Urschi a mai scris că pandemia nu va împiedica prietenii și colegii să-l felicite, doar că prin intermediul tehnologiilor. Fiica umoristul a menționat că va avea grijă să îi citească toate mesajele de felicitare.
În cadrul emisiunii radio „Sputnik Matinal”, cea de-a doua fiică a maestrului, Liliana Urschi, a vorbit despre faptul că în acest an ziua de naștere a umoristului pare a fi o zi obișnuită din cauza că nu pot să vină prietenii să-l felicite. Liliana Urschi a mai spus că anul 2020 a fost un an trist pentru Gheorghe Urschi din caza că din luna martie el a fost nevoit să stea în casă și să fie protejat la maximum de noul virus.
„A fost un an trist pentru că tata vedea la televizor cum a ars Filarmonica. (...) Este trist că a văzut știrea cu reprofilare artiștilor, cu această mască care li s-a pus peste față. În anul 2020 a plecat la ceruri și mătușa noastră. (...) A fost un an trist, plin de smerenie, înțelepciune și de conștientizare că trebuie să ne bucurăm de fiecare zi așa cum este și să dăm apreciere lucrurilor care ni se păreau mărunte. Să vorbim cu părinții, să ne uităm în ochii lor. Tata știe că este iubit, că este apreciat. Îi îndemn pe toți să-și păzească părinții”, a menționat fiica lui Gheorghe Urschi, Liliana Urschi.
Pe pagina de Facebook a lui Gheorghe Urschi zeci de colegi, prieteni, dar și admiratorii creației lui l-au felicitat și i-au urat multă sănătate. Directorul „Moldova-Concert” Andrei Locoman a scris că „Gheorghe Urschi este un actor polivalent, cum rar se întâlnesc - să întrunească abilități de actor umorist și de actor dramatic, să facă publicul să râdă până la lacrimi, ca tot el să-l facă să plângă de tristețe”. Locoman a mai scris că Urschi este un adevărat talent și că scena îl așteaptă.
În iunie 2011, Gheorghe Urschi a suferit un atac cerebral, urmând un an de spitalizare, printre care 4 luni la o clinică de reabilitare în Israel. La 20 iulie 2012, fostul președinte al Republicii Moldova Nicolae Timofti i-a conferit titlul de „Artist al poporului” pentru succese în activitatea de creație și merite în dezvoltarea genului satirico-artistic. În 2014, de ziua sa de naștere, a devenit cetățean de onoare al orașului Chișinău.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BUCUREȘTI, 22 ian – Sputnik. Unul dintre primele anunțuri al noii administrații Biden pe teme internaționale s-a referit la prelungirea acordului „New START”, privind armamentul nuclear.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a transmis dorința președintelui Biden de a prelungi cu 5 ani acest acord, dar a îmbrăcat-o în tot felul de pretenții și alegații defăimătoare la adresa Rusiei. O atitudine plină de tupeu și aroganță, care a primit imediat replica firească de la Moscova.
Kremlinul a salutat voința politică a Washingtonului de a prelungi acordul New START, dar consideră că totul depinde de ”detaliile propunerii care sunt încă neclare”, a declarat azi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Desigur, Rusia este în favoarea păstrării Noului START și extinderea acestuia, deoarece acest lucru ar oferi timp pentru negocieri relevante, contacte relevante”, a spus Peskov. ”În al doilea rând, cu siguranță nu putem decât să salutăm voința politică de a extinde documentul, dar totul depinde de detalii despre ofertă - cu privire la care nu sunt pregătit să ofer niciun comentariu, întrucât va trebui mai întâi să le studiem”.
Peskov a subliniat că Moscova și Washingtonul ar trebui să „ia în considerare preocupările reciproce” cu privire la Noul START.
Despre aspectele nefirești din mesajul Casei Albe, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a pus la punct lucrurile:
”Obișnuiau să propună anumite condiții pentru prelungire, unele dintre aceste condiții fiind absolut inacceptabile pentru noi, așa că hai să vedem ce oferă americanii acum, înainte de a face orice comentariu”, a declarat Peskov, transmite Sputnik International.
De fapt, deocamdată nu se poate vorbi de o propunere americană concretă, pentru că SUA nu a venit cu ceva concret, cu vreo propunere scrisă.
Întrebat asupra acestui aspect, Dmitri Peskov a spus că nu știa ca Washingtonul să fi depus vreo propunere legată de ”New START” prin intermediul ambasadei ruse.
Reamintim că acordul „New START” expiră pe 5 februarie 2021.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova