Festivalul mondial al tinerilor de la Soci 2017

Entuziasmul tinerilor români i-a uimit pe organizatorii unui festival din Rusia

179
La Festivalul mondial al tinerilor de la Soci, Federația Rusă vor participa un număr record de tineri din România

CHIȘINĂU, 4 iun — Sputnik. Peste 200 de tineri din România vor participa în acest an la Festivalul mondial al tinerilor de la Soci. Potrivit directorul Centrului Rus de Știință și Cultură din București, Natalia Muzhennikova, este surprinzător că un numărul atât de mare de tineri din România au solicitat să participe la Fesitval.

”României i-a fost oferită cota de 50 de locuri. În februarie România a depășit 130 de înscriși. Pentru organizatorii din Moscova era complet neașteptat. Acuma se vorbește chiar de organizarea unui charter, iar prețurile vor fi astfel și mai mici. Înscrierile au fost prelungite până pe 10 iunie. Toți doritorii între 18-35 de ani au posibilitatea să se înregistreze pe site-ul http://www.russia2017.com”, a declarat Muzhennikova în cadrul unui interviu pentru napocanews.ro.

Ea a mai declarat că e o surpriză mare, având în vedere că Ungariei i-au fost oferite 100 de locuri și s-au înscriși doar 75 de oameni. Austriei i-au fost oferite 150 de locuri și ei sunt aproape 130 de înscriși pe listă.

”Asta arată că în România sunt foarte mulți tineri care vor să vadă cu proprii ochi ce și cum se întâmplă în Rusia”, a mai subliniat Muzhennikova.

Muzhennikova a mai declarat că este recunoscătoare autorităților românești pentru felul în care acordă atenție minorităților.

”Noi avem grijă de rușii lipoveni, conaționalii noștri, cu rădăcini în Rusia, care au plecat de la noi în sec. XVII-XVIII și mă bucur că au găsit în România un loc pentru trai liniștit. După pașaport ei sunt însă români. Legea românească e bine structurată pentru că le permite să-și păstreze rusa ca limbă maternă, pentru învățământ se poate apela la școli specializate” a menționat ea.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

179
Tagurile:
organizatori, uimit, entuziasm, drepturi, minoritati, NapocaNews, Festivalul mondial al tinerilor de la Soci, Natalia Muzhennikova, Rusia, București, România, Federația Rusă
Tematic
După 10 ani de pauză, tezaurul românesc pe agenda româno-rusă
Punct de vedere: relațiile comerciale romȃno-ruse, căderea din URSS în UE
Eugenia Bejan

O nouă ediție a Festivalului „Zilele Creangă”: Programul evenimentului

33
(reînnoit 19:01 01.03.2021)
În perioada 1-5 martie, în Republica Moldova se va desfăşura Festivalul „Zilele Creangă”, ediţia a XI-a. Organizatorii au pregătit un program amplu de activități.
O nouă ediție a Festivalului „Zilele Creangă”: Programul evenimentului

În pofida condițiilor dificile și a numeroaselor restricții, evenimentul se va desfășura în format online, a declarat pentru Sputnik Moldova directorul Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”, Eugenia Bejan.  

"Este o ediție neobișnuită, pentru că în virtutea condițiilor destul de dificile și a numeroaselor restricții, participanții își vor da întâlnire online. Activitățile vor fi transmise LIVE pe pagina de Facebook a Bibliotecii", a precizat Eugenia Bejan.

Directoarea Bibliotecii a menționat că evenimentul va reuni instituţii din România şi Republica Moldova, iar pentru prima dată participă la festival Biblioteca pentru Copii „Ion Creangă” de la Bălţi. În cadrul Festivalului vor participa elevi, cadre didactice, cercetători, scriitori, artişti și bibliotecari.

"Programul festivalului va începe cu depuneri de flori la bustul lui Ion Creangă de pe Aleea Clasicilor din Chișinău și la bustul scriitorului din Parcul Copou din Iași. În aceeași zi, va avea loc Colocviul „Ion Creangă al meu”, în al cărui cadru scriitori, cercetători, profesori și elevi își vor împărtăși propria experiență legată de descoperirea și percepția actuală a creației bunicului de la Humulești", a relatat Eugenia Bejan.

În cea de-a doua zi a Festivalului, pe 2 martie, Institutul de Filologie Română „B. P. Hasdeu” va organiza Simpozionul „Ion Creangă: lumea lui şi lumea noastră postmodernă”, la care vor prezenta comunicări renumiți academicieni, doctorii în filologie ș.a. Pe 3 şi 4 martie, vor participa în program bibliotecile pentru copii din Orhei şi Bălţi, care poartă numele Ion Creangă.

Festivalul „Zilele Creangă” se va încheia pe 5 martie, cu Parada povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să vorbim”, ediţia a VI-a.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

33
Tagurile:
bibliotecă, Festival, Ion Creangă
Tematic
Admitere 2020: Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”


Загрузка...
Andrei Locoman

Festivalul "Mărțișor 2021": Cum se va desfășura pe timp de pandemie

70
(reînnoit 13:28 26.02.2021)
Cea de-a 55-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor” se va desfășura cu respectarea tuturor normelor de protecție în contextul pandemiei COVID-19. Asta a declarat pentru Sputnik Moldova directorul „Moldova-Concert” Andrei Locoman.
Festivalul "Mărțișor 2021": Cum se va desfășura pe timp de pandemie

Cea de-a 55-a ediție a Festivalului „Mărțișor” va fi inaugurată pe 1 martie la Palatul Național printr-un concert de excepție în care vor evolua maestrul Nicolae Botgros, Formația „Zdob și Zdub”, orchestrele simfonice ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” și Companiei Publice „Teleradio Moldova”, Orchestra și Corul Național de Cameră, Capela Corală „Doina”, formația „Brio Sonores”, maestrul Eugen Doga și alți interpreți cu renume din Republica Moldova.

"A fost redus numărul de spectacole, dar și numărul vizitatorilor este limitat. Concertele vor fi prezentate pe 1, 4, 6, 8 și 10 martie. Pe scenă vor evolua interpreți cu renume și colective artistice precum Orchestra "Lăutarii", Ansamblul "Fluieraș", Ansamblul de Dansuri Populare "Joc" ș.a. Un concert deosebit va avea loc de Ziua Femeilor, pe 8 martie" a subliniat interlocutorul.

Potrivit lui Andrei Locoman, spectatorii vor trebui să respecte toate regulile anti-epidemice instituite de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională de Sănătate Publică.

Tradițional Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor – 2021” se va desfășura în perioada 1-10 martie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

70
Tagurile:
Festivalul Internațional de Muzică Mărțișor, Mărțișor, festival


Загрузка...
Primul medic vaccinat în Republica Moldova

Ce a declarat primul medic care s-a vaccinat împotriva COVID-19

0
(reînnoit 12:52 02.03.2021)
În Republica Moldova a început campania de vaccinare. Primilor medici din cadrul Spitalului Clinic Republican le-a fost administrată deja doza de vaccin. Cum se simt după imunizare.

CHIȘINĂU 2 mart - Sputnik. Primul moldovean vaccinat împotriva COVID-19 este șeful secției Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic Republican Alexandru Botizatu. El a primit serul, iar peste 15 minute a ieșit în fața presei pentru a face declarații. El susține că acest vaccin a adus o doza de speranță în rândul lucrătorilor medicali, care sunt acum la limita epuizării.

„Sunt cele mai frumoase emoții. Când am primit acest certificat de vaccinare, am avut aceleași emoții ca și atunci când am absolvit Universitatea de Medicină, cu aceeași mândrie și cu aceleași gânduri bune. Lumina se va aprinde pentru toți colegii și mă bucur că colegii mei sunt dornici să se vaccineze. Sun gânduri optimiste, gânduri bune, gânduri pline de speranțe și acum mă simt foarte bine”, susține șeful secției Terapie Intensivă, Alexandru Botizatu. 

Doctorul susține că vaccinul nu este dureros și că după imunizare se simte bine. 

„Au trecut acele 15 minute recomandate de specialiști și mă simt foarte bine. Senzațiile sunt foarte bune și cu acest gând plin de speranțe mergem mai departe la serviciu. (...) Nu este dureros. Am așteptat să fie dureroasă înțepătura, am mai primit injecții, dar aceasta este o procedură foarte simplă și durerea nu se simte”, a declarat doctorul. 

Alexandru Botizatu a fost și el unul dintre pacienții cu COVID-19 și a declarat că perioada de recuperare pentru fiecare este lungă și anevoioasă, indiferent de forma bolii pe care o face. 

„Trebuie să cunoaștem toți că pacienții care suportă COVID-19, indiferent de formă, trec o perioadă destul de complicată și absolut toți pacienții în ultima jumătate de an, când deja vorbeam de vaccin, au spus că vor să se vaccineze. Toți care au trecut prin complicații și prin boala provocată de acest virus, toți au spus că ar fi acceptat să se vaccineze și că nu vor să se mai întoarcă la acea experiență”, a explicat Alexandru Botizatu.

Doctorul a vorbit și despre reticența unor persoane la vaccin și a îndemnat oamenii să nu să se teamă, deoarece, consideră Botizatu, doar vaccinul poate scăpa omenirea de noul coronavirus.

„Noi, medicii, am discutat foarte mult, am urmărit și rezultatele primelor vaccinări în lume. Noi doar am așteptat ca vaccinul să ajungă în țară. Noi nu ținem cont de producător, noi acceptăm vaccinul pe care ni-l recomandă autoritățile și specialiștii din domeniu”, susține Botizatu. 

Un alt doctor care, la fel, este printre primii moldoveni vaccinați, spune că vaccinul a devenit o speranță pentru fiecare dintre medici.  

„Mă simt foarte bine, mă simt fericită că vaccinul a ajuns și în Republica Moldova și demult am așteptat să fim vaccinați. Noi știm că pot fi reacții adverse la oricare vaccin, nu contează care, dar eu nu mă tem. Sunt sigură de calitatea vaccinului care a ajuns în Republica Moldova”, a declarat un al medic al Spitalului Clinic Republican.

În cadrul campaniei de imunizare vor fi vaccinați mai întâi cei care lucrează nemijlocit în cadrul secțiilor de reanimare, anestezie și de terapie intensivă, precum și personalul din cadrul secțiilor cu profil COVID-19 din spitale. Ulterior va fi vaccinat întreg personalul medical din instituțiile spitalicești, a precizat anterior Ministerul Sănătății.

Campania a început cu vaccinarea lucrătorilor medicali de la Spitalul Clinic Republican, iar apoi vor fi imunizați angajați ai Institutului de Medicină Urgentă.

În cadrul celei de-a doua etape vor fi imunizate persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani, cele care au afecțiuni cronice, precum și angajații din cadrul structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorii din sistemului penitenciar.

Va fi permisă intrarea în Europa "cu un vaccin incorect din punct de vedere politic"?>>>

Abia la cea de-a treia etapă va fi imunizată toată populația, adică toți cei care nu au fost vaccinați în primele două etape.

Potrivit planului național de imunizare împotriva coronavirusului, 70% din populația Republicii Moldova ar urma să primească vaccinul. 

Primele peste 21 de mii de doze de vaccin AstraZeneca împotriva noului coronavirus au ajuns în Republica Moldova sâmbătă, 27 februarie, fiind oferite cu titlu gratuit de România.

Amintim totodată că Agenția Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a autorizat pe 26 februarie vaccinul rusesc "Sputnik V" în țara noastră.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
medici, pandemie, COVID-19, vaccin
Tematic
Cum va proceda Ministerul Sănătății în cazul celor care vor refuza vaccinarea - Video
Scăpăm sau nu de pandemie după vaccinarea în masă: Prognoza autorităților - Video


Загрузка...