Harta Europei

Mesaj profetic despre viitorul Europei: se va prăbuși mai devreme sau mai târziu

672
Filosoful tradiționalist Julius Evola scria încă în anul 1934 că Europa a realizat cea mai profundă pervertire a ordinii normale a lucrurilor și din această cauză se va prăbuși mai devreme sau mai târziu

CHIȘINĂU, 19 mai — Sputnik. În data de 19 mai 1898 s-a născut publicistul și filozoful tradiționalist italian Julius Evola. În una dintre cele mai cunoscute sale lucrări ”Revolta contra lumii moderne” (Rivolta contro il mondo moderno), scrisă în anul 1934, el constata încă atunci declinul civilizației occidentale.

”Civilizația occidentală contemporană — scria Evola — se găsește în așteptarea unei metamorfoze substanțiale, fără de care se va prăbuși mai devreme sau mai târziu. Această societate a realizat cea mai profundă pervertire a ordinii normale a lucrurilor. Domnia materiei, a aurului, a mașinăriilor, a numerelor; în această civilizație nu mai există posibilitatea de a respira, nu mai există libertate sau lumină. Occidentul și-a pierdut abilitatea de a ordona și de a se supune. A pierdut simțământul contemplației și acțiunii. A pierdut capacitatea de a simți valorile, puterea spirituală, oamenii divini. Nu mai cunoaște natura. Nemaifiind un corp viu compus din simboluri, zei și acte rituale, nemaifiind o armonie, un cosmos în care omul se mișcă liber precum „un regat în interiorul unui regat", natura și-a asumat pentru omul occidental o exterioritate anostă și fatală a cărui mister științele seculare caută să îl îngroape în legi și ipoteze neînsemnate.”

Evola constata atunci că ”Europa și-a pierdut simplitatea, poziția centrală” și anunța profetic că ”o plagă egalitaristă îi devorează rădăcinile fie în domeniul dreptului, al științelor, fie în cel al speculației”. El considera că ”Europa este un mare trup irelevant, transpirat și neliniștit datorită unei anxietăți pe care nimeni nu cutează să o exprime. Prin venele ei curge aur; carnea ei e făcută din mașinării, uzine și muncitori; creierul ei e compus din gazetărie. Un mare trup irelevant ce se clatină și se învârte, condus de forțe întunecate și imprevizibile ce strivesc fără milă pe oricine îndrăznește să se opună ori încearcă să scape de roțile-i dințate”.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

672
Tagurile:
mai tarziu, mai devreme, se va prabusi, despre viitorul Europei, Mesaj profetic, Julius Evola
Тема:
Integrarea europeană: ieri, azi, mâine (34)
Tematic
Aleksandr Dughin: Moldova poate să renască prin cultură română și rusă
Declarația unui preot ortodox despre viitorul Europei
Fostul șef al Comisiei Europene, Prodi, îngrijorat de viitorul UE
Georgeta Voinovan

Creația Georgetei Voinovan în Rusia: Colaborarea cu Jasmin

98
(reînnoit 18:28 21.09.2020)
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldov,a cantautoarea Georgeta Voinovan a vorbit despre creațiile muzicale compuse de ea în limba rusă. Iată ce ne-a dezvăluit interpreta.
Creația Georgetei Voinovan în Rusia: Colaborarea cu Jasmin

Creațiile în limba rusă prezintă un capitol aparte în activitatea Georgetei Voinovan. Interpreta a mărturisit că versurile scrise în limba rusă au o semnificație aparte în cariera ei profesională, acestea fiind alcătuite cu ocazii speciale.

"Eu cunosc bine limba rusă și în adolescență scriam multe versuri în această limbă. Cumva toate versurile scrise în limba rusă sunt mai deosebite, sunt profunde și ascund un mesaj filosofic. Recunosc că noi artiștii avem undeva acel sentiment de neîncredere sau rușine de a promova piesele în limba rusă. Însă nu este corect să fim privați pe nemeritate de amintirile noastre, de lucrurile care ne-au format, care ne sunt dragi și fac parte din viața noastră", a afirmat interlocutoarea.

Mai mult, Georgeta Voinovan spune că este nespus de bucuroasă de faptul că tinerii interpreți din Republica Moldova, precum Ionel Istrati, Natalia Gordienco, Olia Tira și alții au în repertoriul lor piese deosebite în limba rusă, astfel promovând și contribuind la dezvoltarea culturii.

Interpreta a împărtășit că multe dintre piesele pe care le-a scris în limba rusă au fost create cu gândul de a le oferi interpreților din Rusia. Georgeta Voinovan recunoaște că este destul de complicat să fii remarcat de artiștii din străinătate, însă creația ei a reușit să fie observată chiar de către cunoscuta interpretă Jasmin.

Cum a ajuns Georgeta Voinovan să colaboreze cu interpreta din Rusia și când ar putea fi lansată piesa semnată de îndrăgita moldoveancă - aflați din interviul audio atașat.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

98
Tagurile:
Rusia, Jasmin, limba rusă, piese


Загрузка...

Anastasia Lisovaia va participa în semifinala "Tu ești super"

34
Reprezentanta Republicii Moldova Anastasia Lisovaia a ieșit pe scenă deja în prima ediție a sezonului patru a concursului "Tu ești super" – ce emoții o încercă după ce a fost admisă în etapa următoare, aflați din acest material video.

Anastasia participă la acest concurs internațional deja a doua oară. Prima data a participa la concursul "Tu ești super" anul trecut. Atunci ea a fost invitată să participe și la ediția din anul acesta.

Ea spune că anul trecut a avut mai multe emoții, nu și anul acesta. Asta și pentru că a mai crescut. Dar și pentru că a exersat mult, a relatat tânăra interpretă pentru Sputnik.

În acest nou sezon Anastasia este una dintre concurentele care au evoluat în deschiderea spectacolului, chiar din prima zi ea s-a înfățișat în fața juraților, printre care se află liderul grupului roc "Ночные Снайперы", Diana Arbenina, interpretul și actorul Alexei Vorobiov, compozitorul Igor Krutoi și interpreta Iolka.

Reprezentanta Moldovei, care este susținută de bunica ei Ecaterina, va interpreta o piese de-a Sofiei Rotaru - "Только этого мало" (Doar că asta e puțin – traducerea noastră) și a ajuns în finala concursului. Este adevărat că, deși a avut un mare succes, pe scenă Anastasia a vărsat o lacrimă. Și asta pentru i-a fost jale de ceilalți concurenți care nu au promovat în următoarea etapă și vi obligați să meargă acasă.   

"Am devenit prieteni și nu vreau ca ei să plece. Mi-aș dori ca tot ei să vină în următorul sezon, așa cum am venit și eu. În sezonul trecut eu am fost indispusă că nu am trecut în următoarea etapă, dar am depus efort să fiu mai bună și iată că am reușit", a declarat Anastasia pentru Sputnik.   

"Tu ești super!" este un concurs organizat de compania de televiziune NTV și de Agenția Internațională de Presă și Radio Sputnik, cu sprijinul Ministerului Educației al Federației Ruse. Proiectul oferă copiilor rămași fără îngrijire părintească șansa de a-și îndeplini visele.

În noul sezon participă la show 58 de concurenți din Rusia, Ucraina, Belarus, Georgia, Abhazia, Kârgâzstan, Moldova, Azerbaidjan și Estonia. Participanții vor fi evaluați de către liderul trupei „Nochnie Snaiperî” Diana Arbenina, interpetul și actorul Aleksei Vorobiov, compozitorul Igori Krutoi și interpreta Iolka.

Moldova este reprezentată tot de Anastasia Lisovaia, care a evoluat deja pe scena proiectului „Tu ești super!” anul trecut. Tot atunci, ea a fost invitată să participe și la cel de-al patrulea sezon.

Anterior și alți reprezentanți ai Moldovei au participat la concursul internațional. În primul sezon al competiției, publicul a fost cucerit de Cristina Covalenco, în vârstă de 16 ani, de la internatul Ceadîr-Lunga și de Anna Ierhan, în vârstă de 8 ani, de la internatul din satul Cărpineni.

În 2017, la concursul „Tu ești super! Dansuri” Moldova a fost reprezentată de Tatiana Untilova, Olga Șumeiko și Emilia Danici de la casa de copii de tip familial din orașul Bender.

În 2018, în al doilea sezon al proiectului „Tu ești super!” a participat Maxim Gnatiuc în vârstă de 18 ani, din orașul Bălți, care a ajuns până în semifinală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

34
Tagurile:
Tu ești super, Anastasia Lisovaia


Загрузка...
Secetă

Savant, despre adevărata cauză a secetei din Moldova și efectelor ei

0
(reînnoit 19:26 21.09.2020)
O secetă hidrologică de asemenea proporții ca în anul 2020 țara nu a mai cunoscut din 1947 în coace: Doctorul habilitat Boris Boincean a vorbit despre cauzele dezastrului natural.

CHIȘINĂU, 22 sept - Sputnik. În acest an, țara noastră s-a ciocnit cu o adevărată catastrofă naturală, când după o iarnă fără de zăpadă a urmat primăvara și vara secetoasă, când deficitul lunar de precipitații pe metru pătrat a constituit 180 de milimetri, comparativ cu ​​anii precedenți și când soarele a ars fără milă pământul moldovenesc. Despre acest lucru a vorbit directorul executiv al Institutului „Selecția” (Bălți), Boris Boincean, în Studioul Radio Sputnik Moldova.

"De îndată ce apare secetă în țară, toată lumea începe să vorbească despre necesitatea irigării artificiale. Acest lucru este greșit. De ce? Pentru că seceta este o consecință și trebuie să stabilim cauza acesteia. În cazul Moldovei, este incapacitatea solului de a absorbi și a utiliza rațional umiditatea. Solurile noastre nu au suficient humus deoarece sunt uzate”, a declarat expertul.

În anul trecut, după o lungă perioadă de secetă, a urmat încă o perioadă de ploi prelungite, care a dus la eroziunea structurii solului supra-compactat. Acest lucru a agravat calitatea cernoziomurilor noastre, care și așa sunt epuizate de rotația incorectă a culturilor, cultivarea pe aceleași terenuri, timp de mai mulți ani, doar a culturilor industriale - floarea soarelui, porumb și rapiță.

"Astăzi este necesar să luăm în studiem în mod serios calitatea și gradul de deteriorare a solurilor noastre. Oamenii de știință, inclusiv Doсuceav și Kosîceov, au susținut că seceta poate fi parțial cauzată de incapacitatea solului de a absorbi umezeala. Cernoziomul moldovenesc are nevoie astăzi nu doar de chimizare și îngrășăminte minerale, cât de îmbunătățirea structurii, de revigorarea sa”, spune Boinchan.

Multe terenuri agricole din Moldova au nevoie ca cel puțin 4-5 ani ca să fie cultivate cu culturi furajere - lucernă, care îmbogățește solul. Pe viitor, aceste măsuri vor da roade - cernoziomurile din Moldova vor deveni din nou fertile și bogat în humus, a concluzionat expertul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, secetă
Tematic
Recolta de floarea-soarelui a fost compromisă de secetă: Prețul semințelor este mai mare


Загрузка...