Felix Schulthess

Felix Schulthess vine la Chișinău

42
Pe data de 20 februarie, la Chișinău va veni Felix Schulthess - jurnalist, regizor și producător german, moderator TV și fondator al primului teatru gastronomic din Moscova, "Teatro del Gusto".

CHIȘINĂU, 17 feb — Sputnik. Schulthess a fost invitat de organizația Dialogum în cooperare cu Clubul mediatic internațional „Format-A3". Tema întâlnirii publice care se va avea loc la Chișinău este "Două culturi ale aceleiași Lumi".

Fiind neamț de origine și având o mentalitate occidentală, Felix Schulthess, cel care a realizat filme după operele lui Dostoievski și Cehov, locuiește la Moscova de mai bine de 20 de ani. Dar asta nu înseamnă că regizorul s-a stabilit definitiv în Rusia. Schulthess călătorește des în Germania, mai ales dacă apar proiecte și propuneri de colaborare interesante. Își duce și familia în Germania, pentru a le oferi copiilor săi posibilitatea da a învăța limba și a cunoaște cultura locală.

Обрядовый праздник Хололо. Dans naţional
© Sputnik / Александр Пирагис

Felix Schulthess s-a născut în 1968, în orașul Worms din sudul Germaniei. Și-a petrecut copilăria și adolescența în Bavaria, dar soarta l-a legat de Rusia. În 1990, pe când avea 22 de ani, el a decis să se mute cu traiul în Rusia.

A absolvit facultatea de regie la VGIK, clasa maeștrilor S. Soloviov și V. Rubincik. În perioada 1990-1996, Felix Schulthess a fost producătorul unor emisiuni de știri, activând în mai multe "puncte fierbinți" (Georgia, Nagorno-Karabah, Bosnia și Herțegovina, Transnistria, Cecenia), de unde a transmis reportaje pentru companii de televiziune germane și a organizat expediții pentru echipe de filmare.

Ulterior, a montat spectacole, a fost regizor și producător de filme. Pasiunea pentru teatru și gastronomie au dat naștere unui nou concept și anume Teatrului gastronomic "Teatro de Gusto". În cadrul acestuia se desfășoară evenimente publice și private, masterclass-uri, "lupte" culinare.

Participanții la întâlnire vor avea oportunitatea să discute cu Felix Schulthess despre televiziunea modernă, despre tendințele în materie de show-uri TV, inclusiv a celor politice, despre activitatea sa în calitate de corespondent de război, dar și să afle cum să reușești "pur și simplu să trăiești" într-un ritm atât de alert.

Întâlnirea de la Chișinău va avea loc pe 20 februarie, la ora 18.00, în sala de conferințe a hotelului Jolly Alon.

Intrarea este liberă, cu înregistrare prealabilă la numărul de telefon 079538405 sau la adresa electronică: a3md@mail.ru, unde pot fi expediate și întrebări pentru invitat.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

42
Tagurile:
"Teatro de Gusto", teatru gastronomic, Chișinău, întâlnire, producător, regizor, Felix Schulthess, Rusia, Germania
Galina Gherman

Concert de binefacere: Unde și când va avea loc

31
Sala cu Orgă va găzduit un concert de caritate, organizat de interpreta Galina Gherman. În cadrul evenimentului vor participa mai mulți interpreți cunoscuți din Republica Moldova.
Duminică va avea loc un concert de binefacere

În ziua de duminică, 18 octombrie, doritorii de a participa la un spectacol și totodată de a face o faptă bună pentru cei care au nevoie de ajutor sunt așteptați la concertul de binefacere "Cocktail de Toamnă".

La eveniment vor evolua interpreți îndrăgiți de muzică ușoară și populară precum: Anatol Mârzenco, Ian Raiburg, Laurențiu Popescu, Galina Gherman, Ludmina Pomujac ș.a.

"Este un concert de binefacere și ne dorim din tot sufletul să-i ajutăm pe cei nevoiași, în special în această perioadă dificilă. Va fi un spectacol nemaipomenit și cred că mulți oameni sunt dornici de asemenea evenimente. Concertul se va desfășura cu respectarea tuturor normelor de protecție – purtarea măștilor, păstrarea distanței sociale ș.a.", a relatat pentru Sputnik interpreta Galina Gherman.

Concertul  de binefacere va începe la ora 16:00. Prețul unui bilet variază între 100 și 150 de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

31
Tagurile:
concert de binefacere, concert


Загрузка...
Diana Josu Braniște

Tradiție nemaipomenită, de hram la Cigârleni - detalii

57
În satul Cigârleni a fost organizată o sărbătoare frumoasă de hramul localității. Iată cum a fost marcată de către localnici și ce tradiții respectă în această zi.
Tradiție nemaipomenită, de hram la Cigârleni - detalii

Pe 14 octombrie, în satul Cigârleni, raionul Ialoveni, a fost sărbătorit hramul. De obicei, în această zi, în centrul satului sunt organizate multe evenimente cultural-artistice la care participă toți doritorii de la mic la mare.

Însă de această dată sărbătoarea a fost organizată mai modest, din cauza pandemiei. Totuși, unul dintre evenimentele cheie la Cigârleni, organizat tradițional de mai mulți ani, rămâne a fi felicitarea familiilor din localitate care împlinesc în acest an 40 de ani de căsătorie.

"Familiile primesc diplome, flori și cadouri simbolice. Acestea sunt felicitate în mod solemn cu prilejul aniversării căsătoriei. Este deja o tradiție să organizăm astfel de evenimente în această zi", a declarat pentru Sputnik directorul casei de Cultură din satul Cigârleni, Diana Josu-Braniște.

Astfel, în acest an trei familii din satul Cigârleni au împlinit 40 de ani de căsătorie. Anul trecut, circa 18 familii au primit felicitări cu prilejul aniversării.

Potrivit Dianei Josu-Braniște, în următorii ani administrația publică locală își propune să organizeze asemenea evenimente și pentru familiile care marchează jubileul de 35,40 și 50 de ani.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

57
Tagurile:
jubileu, familii, hram, tradiție, Cigîrleni


Загрузка...
Igor și  Galina Dodon

Galina Dodon: Ne întindeam pe iarbă și ne uitam la stele

0
(reînnoit 14:04 20.10.2020)
Prima Doamnă a Republicii Moldova a dezvăluit în cadrul unui interviu detalii din viața de familie. Galina Dodon a povestit despre perioada dinaintea căsătoriei cu actualul șef al statului, nunta organizată în localitatea Sadova și relația lui Igor Dodon cu copiii săi.

CHIȘINĂU, 20 oct - Sputnik. Prima Doamnă a povestit că l-a cunoscut pe cel care avea să-i devină soț în anii studenției. 

„Eu eram în anul întâi, el era în anul trei. Am mers la o nuntă studențească împreună. Igor este foarte hotărât în tot ce face. Iată la această nuntă, cum m-a apucat de mână, așa și continuă să mă țină. Era o persoană foarte bună. Asta conta pentru mine. Petreceam foarte mult timp împreună și îmi povestea foarte multe lucruri interesante. Bunăoară, eu seara mergeam pe stadionul de fotbal al Universității ca să alerg. Voiam să dau jos ceva din kilograme și el mergea cu mine, alergam împreună, după care ne întindeam pe iarbă și ne uitam sus la stele. Și el îmi povestea foarte mult despre constelații. Cred că de acolo a început povestea noastră. A fost și este foarte romantic”, a dezvăluit Galina Dodon. 

Игорь и Галина Додон
Igor și Galina Dodon în anii studenției

Prima Doamnă a mai povestit cum a fost cerută în căsătorie. 

„Noi am fost pereche patru ani de zile. Stăteam la masă într-o seară în doi, eram deja la finele anului 5, trebuia să văd unde merg mai departe. Era varianta să merg înapoi în sat. Iată că în seara aceea Igor a zis „eu cred că noi trebuie să ne căsătorim”. Aveam un pahar de apă în mână și când am auzit am răsturnat paharul peste mine”, a spus ea. 

Nunta a fost organizată în localitatea de baștină a lui Igor Dodon - Sadova din raionul Călărași. 

„A fost o nuntă foarte frumoasă. A fost o nuntă cu mult tineret. A fost vesel, am cântat și am dansat până dimineața. A fost o nuntă obișnuită, tradițională, cu toate obiceiurile moldovenești”, afirmă Galina Dodon. 

Фотография со свадьбы Игоря и Галины Додон
Nunta lui Igor și Galina Dodon

Soția președintelui spune că în viața de familie predomină armonia, dar nu lipsesc nici certurile.

 

„Eu tot timpul asociez relațiile dintr-o familie cu timpul de afară. Este cald, soare, foarte multă lumină, dar sunt și zile cu ploi, sunt zile cu nori, poate să fie și trăsnet, dar, dacă este respect și înțelegere în familie, iar perechea vrea să fie împreună, atunci iarăși iese soarele. Este cald și bine. De obicei, cedează soțul. Eu pot să țin pică o zi-două. Mai mult nu. Dar îi dau posibilitatea lui să înceapă împăcarea, să mă cucerească din nou și din nou. Uneori ne înțelegem doar din priviri și din timbrul vocii. Eu nu-l sun foarte des pe soțul meu, ca să nu-l deranjez, dar el mă sună în fiecare zi de câteva ori și iubește să pornească Face Time. Dacă nu răspund sau răspund și nu pornesc camera îm zice - „unde ești, vreau să te văd”. Știe ce fac, unde mă aflu și cu cine stau”, a mai declarat Galina Dodon. 

Cuplul prezidențial are trei copii. Cel mai mare fiu are 18 ani și se numește Vlad, cel de-al doilea are 13 ani și are numele Bogdan, iar mezinul Nicolae are 5 ani. Prima Doamnă susține că președintele se implică în educația lor, deși programul încărcat nu întotdeauna îi permite acest lucru. 

„Este un tată foarte atent, deși nu poate să le acorde suficient timp. Este la curent cu tot ce se întâmplă cu copiii noștri. Dimineață ne întâlnim de obicei cu toții la micul dejun și acolo avem 15 minute ca fiecare pe rând să îi povestească lui tati ceva foarte interesant sau ceva foarte important, pentru că de obicei seara când ajunge acasă copiii deja dorm”, a spus Galina Dodon. 

Soția lui Igor Dodon a mai povestit că atât părinții săi, cât și socrii, sunt prezenți în viața lor și îi așteaptă de fiecare dată cu nerăbdare în vizită. 

„Buneii sunt prezenți la toate evenimentele din familia noastră și stau în capul mesei. Prin acest exemplu le arătăm copiilor noștri cum trebuie să fie relațiile dintre părinte și copil. Între copii și bunei”. 

Galina Dodon s-a născut în localitatea Moldovata din raionul Dubăsari. S-a căsătorit cu Igor Dodon în anul 1999 și a devenit Prima Doamnă în 2016, când soțul ei a fost învestit în funcția de președinte. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Prima Doamnă, Galina Dodon


Загрузка...