Căpitanul James Cook

238 de ani de la moartea enigmatică a lui Cook. Vîsoțki dezleagă misterul

125
Au trecut 238 de ani de la omorârea marelui navigator britanic James Cook. Acest subiect l-a inspirat pe marele interpret rus care vine să dezlege ”O taină științifică sau de ce aborigenii l-au mâncat pe Cook”

CHIȘINĂU, 14 feb — Sputnik. În anul 1779, exploratorul, navigatorul și cartograful englez, care a ajuns la rangul de căpitan în Marina Regală, James Cook, a fost ucis în timpul unei altercații cu aborigenii hawaieni în apropiere de localitatea Kealakekua în Hawai, în timpul celei de-a treia călătorii de explorare în Pacific.

Moarta căpitanului James Cook
© Wikipedia / wikipedia.com
Moarta căpitanului James Cook

Renumitul poet, actor și interpret rus Vladimir Vîsoțkii i-a dedicat un cântec marelui navigator britanic — "Одна научная загадка, или почему аборигены съели Кука" (O taină științifică sau de ce aborigenii l-au mâncat pe Cook)

Vă propunem să ascultați această piesă.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

125
Tagurile:
238 de ani, dezleagă, enigmatic, Moarte, mister, Omor, James Cook, Vladimir Vîsoțki
Tematic
Vladimir Vîsoțki, cel care a cântat luptând și a luptat cântând
Premierul interimar Aureliu Ciocoi, împreună cu ministrul Educației Liliana Pogolșa, au depus flori la bustul lui Mihai Eminescu

Premierul interimar Aureliu Ciocoi a depus flori la bustul lui Mihai Eminescu

61
(reînnoit 09:15 15.01.2021)
Moldova sărbătorește astăzi aniversarea a 171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Cu acest prilej, premierul interimar a depus flori la bustul poetului.

CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Premierul interimar Aureliu Ciocoi, împreună cu ministrul Educației, Liliana Pogolșa, au depus flori la bustul lui Mihai Eminescu.

După ceremonie, oficialul a făcut declarații pentru presă.

„Aș dori să felicit oamenii de cultură, oamenii care și-au dedicat întreaga viață pentru promovarea valorilor culturale, fiind în ziua culturii naționale. Regret nespus faptul că anul 2020, fiind puternic marcat de efectele pandemiei COVID-19, a dus la un deficit enorm al culturii pentru fiecare din noi, prin faptul restricțiilor sanitare, epidemiologice. Ați văzut că în ședința Com isiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică am decis ca excepție să permitem reluarea activității teatrelor, dându-le posibilitatea talentaților noștri actori să iasă în scenă în fața spectatorilor”, a declarat Aureliu Ciocoi.

Și ministrul Educației a făcut declarații și a vorbit în fața presei despre importanța zilei de astăzi.

„Astăzi, de ziua de naștere a geniului poeziei românești, sărbătorim și Ziua Națională a Culturii, zi deosebită. Marele poet Mihai Eminescu spunea în una din operele sale că cultura nu o poți ridica cu umărul, doar prin muncă asiduă, de aceea, toate eforturile, toate realizările pe parcursul anilor ale personalităților din domeniul culturii, ale marcantelor personalități din domeniul culturii sunt incontestabil acea valoare care contribuie la dezvoltarea culturii naționale”, a declarat Lilia Pogolșa. 

Din anul 2012, pe 15 ianuarie, în onoarea lui Mihai Eminescu, în Republica Moldova este marcată și Ziua Națională a Culturii, instituită printr-o hotărâre a Parlamentului.

În acest an, din cauza restricțiilor impuse pentru prevenirea contaminărilor cu COVID-19, programul acțiunilor de omagiere a poetului național prevede o implicare a publicului mai redusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

61
Tagurile:
Mihai Eminescu, flori, Aureliu Ciocoi


Загрузка...
Oxana Crăciun

Colind deosebit la Sputnik Moldova de Crăciun - audio

93
În studioul Sputnik Moldova au răsunat cele mai frumoase colinde. Interpreta Oxana Crăciun ne-a încântat cu un colind deosebit, care aduce lumina sărbătorilor de iarnă.
Colind deosebit la Sputnik Moldova de Crăciun - audio

Chiar în ziua de Crăciun, interpreta de muzică populară Oxana Crăciun a oferit o surpriză muzicală pentru toți ascultătorii emisiunilor realizate în studioul Sputnik Moldova.

"Colind în orașul Betleem" vestește nașterea lui Hristos și transmite bucuria și energia deosebită a sărbătorii.

"Am mai multe colinde în repertoriu, însă această piesă este una cu adevărat specială. Îmi doresc să ajungă și să încălzească inimile tuturor celor care o vor asculta", a remarcat interpreta.

Oxana Crăciun a venit și cu un mesaj de felicitare pentru moldoveni, urându-le "sănătate, liniște, un an luminos și îmbelșugat".

Vă propunem să accesați interviul audio atașat pentru a asculta colindul interpretat de Oxana Crăciun.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

93
Tagurile:
Crăciun, colind
Tematic
Crăciunul pe stil vechi: Mesajul unui preot ortodox


Загрузка...
Natalia Donțu

De la servicii, la generarea de produse: Schimbări pe piața TIC din Moldova

0
Administratorul Moldova IT Park, Natalia Donțu, a vorbit la Sputnik Moldova despre dezvoltarea sectorului IT în contextul crizei pandemice, iar una din tendințele de pe piață în acest sector ar fi trecerea de la servicii la generarea de produse cu valoare adăugată.
De la sevicii la generarea de produse-Ce schimbări se anunță pe piața IT din Moldova

În anul 2019, industria IT din Moldova a înregistrat venituri de circa 6,8 miliarde de lei, depășind industria vitivinicolă, iar volumul exporturilor de produse și servicii a atins cifra de 5 miliarde de lei. Cele 2300 de companii aflate pe piața din Moldova își exportă produse și serviciile IT în peste 30 de țări ale lumii.

Administratorul Moldova IT Park, Natalia Donțu a vorbit în studioul Sputnik despre ultimele tendințe de pe piața IT din Moldova în contextul pandemiei. Ea spune că în prezent mai multe companii de pe piață își regândesc modelul de business pentru a se concentra mai mult pe generarea de produse, care au o valoare adăugată mult mai mare.

„Suntem focalizați pe serviciile IT, dar se observă o tendință de dezvoltare a componentei de produse IT. În general, estimăm că balanța va înclina spre generarea de produse pe viitor, pentru că ne confruntăm cu problema lipsei de capital uman pentru această industrie. Avem o cerere mai mare decât oferta de pe piață și atunci companiile vor fi în situația să-și regândească modelul de business astfel încât să se focalizeze mai mult pe generarea de produse, care au o valoare adăugată mult mai mare. În Moldova, companiile sunt dezvoltatoare de produse pentru sectorul de telecomunicații, sectorul bancar și pentru domeniul guvernamental”, a precizat Natalia Donțu

Ea mai spune că anul trecut companiile din Moldova - IT Park au generat o cifră de afacere de 3,7 miliarde de lei. La nivel național, cifrele sunt mai mari, dintre care 18% se datorează livrărilor de pe piața locală, inclusiv pentru structurile guvernamentale. Natalia Donțu este de părere că  Moldova a făcut pași buni pe partea de guvernare electronica, iar pandemia a generat noi soluții. La ora actuală, spune Donțu, avem trei factori care ar putea să ne miște înainte ca societate la capitolul digitalizare.

„Avem o comunitate IT foarte bună care poate oferi servicii la nivelul așteptărilor, avem o agenda guvernamentală ambițioasă de a trece cât mai multe servicii publice  în format electronic și avem cetățenii, consumatorii care au un grad înalt de digitalizare comparativ cu alte state și care absorb aceste servicii”, a precizat Natalia Donțu.

În anul 2019, contribuția sectorul TIC în PIB-ul național a constituit 7,1%, iar cea a pieței IT e de 3,1% și de circa 15 mii de angajați. La ora actuală, pe piața TIC activează 2300 de companii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
tehnologii digitale, IT
Tematic
Recordul bătut de sectorul IT din Moldova: Ne-a adus venituri mai mari decât vinurile
COVID-19 lovește în IT, sectorul cu dezvoltarea cea mai dinamică din ultimii ani


Загрузка...