Aist MD

De ce scade natalitatea în Moldova

1251
(reînnoit 13:58 19.07.2018)
Experții consideră că situa demografică în țara noastră este catastrofală: copii se nasc tot mai puțini, iar către anul 2050 o treime din populația Moldovei o vor constitui bătrânii.
Aist MD

Specialiștii consideră că în anii apropiați declinul demografic va fi greu de oprit. Țara noastră este pe locul doi în lume printre țările cu cea mai mică natalitate, prima fiind Portugalia. Potrivit datelor pentru 2016, nivelul nașterilor era de cinci copii la șase femei.

bătrâni, imagine de arhivă
© Sputnik / Дмитрий Коробейников

Studiile sociologilor arată însă că o situație demografică normală se constituie atunci când la fiecare zece femei revin 21 de copii, cu condiția că populația nu ar emigra. Evident, pentru Moldova acest lucru nu este real în prezent.

Pronosticurile sunt îngrijorătoare nu doar în ceea ce ține de natalitatea redusă, ci și de creșterea alarmantă a numărului celor care emigrează. Anual, aproximativ un procent din populația Moldovei pleacă din țară.

De ce tinerii nu se grăbesc să-și întemeieze o familie și să aducă pe lume copii? Cauze sunt multe, inclusiv de ordin material.

1251
Tagurile:
emigreaza, scade natalitatea, situatia demografica, declin demografic, copii
Tematic
Demografii trag un semnal de alarmă. Cum va arăta Moldova peste câțiva ani
Demograf: Mii de oameni pleacă în fiecare an din Moldova
Slabi și săraci

De ce sunt moldovenii slabi și săraci răspunsul pare a fi la suprafață

1031
(reînnoit 09:04 29.05.2019)
De ce moldovenii sunt considerați printre cei mai slabi din lume: vă prezentăm o viziune ironică a pictorului Sputnik în această chestiune.
Slabi și săraci

CHIȘINĂU, 28 mai – Sputnik. Organizația Mondială a Sănătății a publicat lista țărilor în care oamenii suferă cel mai mult de obezitate (au fost studiate 53 de țări). Potrivit studiului, populația de la noi este afectată de această problemă într-o măsură mult mai mică decât în alte țări ale lumii.

Astfel, la acest capitol Moldova este pe locul doi în Europa, cu 18,9% din populație afectată de obezitate. Situația este mai bună doar în Bosnia și Herțegovina.

Cei mai mulți oameni pentru care nu există problema surplusului de greutate locuiesc în Asia. Țara în care trăiesc cei mai mulți oameni cu kilograme în plus este Turcia – 32,1%, urmată de Malta – 28,9%. Din Top trei mai face parte Marea Britanie, unde suferă de obezitate 27,8% din populație.

Anterior, Fondul Monetar Internațional a elaborat un clasament al celor mai sărace țări din Europa conform situației din 2018.

Astfel, potrivit FMI, cea mai săracă țară din Europa este Moldova. Doar un pic mai bogate sunt Ucraina, Armenia și Georgia.

Anterior, Biroul Național de Statistică a anunțat care au fost veniturile medii ale moldovenilor în 2018.

Potrivit BNS, în 2018 veniturile disponibile ale populației au constituit în medie pe lună pentru o persoană 2383,1 lei, ceea ce este cu 6,2% mai mult decât în 2017.

În expresie reală, veniturile s-au majorat cu 3,1%. Ca și până acum, cea mai mare parte a veniturilor moldovenilor se duce pe mâncare (peste 40%).

1031
Tagurile:
de ce, saraci, slabi, moldoveni
Tematic
Incredibil: Câți ani trebuie să muncească un moldovean cu venituri medii pentru o locuință
Locuințe mai ieftine în Moldova pentru familiile cu venituri mici - detalii


Загрузка...
Gândac de Colorado

Aventurile incredibile ale gândacului de Colorado în Moldova

613
(reînnoit 10:24 21.05.2019)
Pictorul Sputnik vine cu o viziune ironică asupra problemei recoltei de cartofi în țara noastră și prețului exagerat la acest produs consumat cel mai des de marea majoritate a moldovenilor.
Gândac de Colorado
613
Tematic
De ce un kilogram de cartofi a ajuns să coste aproape 40 de lei: Explicația autorităților


Загрузка...
Armă - foto simbol

A împușcat-o pentru voia carne: Poliția a dezvăluit fapta unui minor

0
(reînnoit 21:53 16.01.2021)
Un băiat de 17 ani a împușcat o căprioară dintr-o armă deținută ilegal. Polițiștii au găsit bucăți din carnea animalului la domiciliul minorului. Pe acest caz a fost deschisă o cauză penală.

CHIȘINĂU, 16 ian - Sputnik. Un adolescent de 17 ani din satul Pietrosu, raionul Fălești va fi cercetat penal pentru vânătoare ilegală.

Băiatul este învinuit că a împușcat o căprioară într-o fâșie forestieră din preajma localității.

Minorul a recunoscut că deținea ilegal arma de vânătoare cu țeavă lisă pe care a folosit-o, a informat Poliția.

Băiatul ar fi avut nevoie doar de carnea căprioarei – blana animalului a fost găsită în fâșia forestieră, la o distanță de vreo 50 de metri de domiciliul său. 

„În urma cercetării domiciliului suspectului, polițiștii au depistat într-un șopron din gospodărie urme de sânge și aproximativ 10 kg de carne. Carnea a fost ridicată și transportată pentru efectuarea expertizei biologice”, a precizat Poliția.

Pe acest caz a fost pornit un proces penal, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. Arma a fost transmisă Centrului Tehnico Criminalistic și Expertize judiciare pentru efectuarea expertizei.

Precizăm că vânătoarea de căprioare este interzisă în Republica Moldova chiar și în sezonul de vânătoare, fiind permisă doar „recoltarea” unor căpriori „în scopul completării colecției de animale pentru expoziții zoologice (scop cultural) a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală”.

Hotărârea Guvernului referitoare la vânătoarea în sezonul 2020-2021 poate fi consultată la acest link.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Ilegal, arma, împușcat, carne
Tematic
Ecologist, despre fauna din Republica Moldova: Vom vedea animale doar în filme
Cele mai ciudate și neobișnuite animale de pe planeta noastră - Foto
Savanții au descoperit ce animale pot contracta COVID-19


Загрузка...