imagine din arhivă

"Le vom arăta cine este șeful": NATO dislocă trupe în Ucraina

373
(reînnoit 13:29 10.06.2021)
Mii de soldați, sute de vehicule, zeci de avioane și nave – Ucraina se pregătește pentru exercițiile comune cu NATO Sea Breeze 2021, cele mai mari din ultimii ani.

Moscova este sigură că, pe lângă verificarea gradului de pregătire a trupelor, Pentagonul urmărește și alte obiective ascunse.

Scopul evident

Exercițiile Sea Breeze au loc pe teritoriul Ucrainei aproape în fiecare an din 1997. Cu toate acestea, așa de mulți participanți nu au fost niciodată. Împreună cu Forțele Armate ale Ucrainei, se vor antrena soldați și ofițeri din 27 de state, în principal țări-membre NATO. În total, conform comunicatelor de presă oficiale ale Ministerului Apărării al Ucrainei, vor fi implicați în manevre aproximativ patru mii de militari, 40 de nave de război, ambarcațiuni și nave auxiliare, 30 de avioane și elicoptere, precum și peste 100 de unități de vehicule terestre.

Serghei Șoigu
© Sputnik / Ministry of defence of the Russian Federation

Scopul formal – restabilirea interacțiunii dintre armata ucraineană și trupele NATO. Conform scenariului, grupul de coaliție va fi implicat în "stabilizarea situației de criză", cauzată de activitatea "grupurilor armate ilegale", cărora "autoritățile țării vecine le oferă sprijin deplin". Nu trebuie să fii politolog ca să înțelegi că "formațiunile ilegale" sunt subunitățile Miliției Populare din Republica Populară Donețk și Republica Populară Lugansk.

Componenta navală a exercițiilor vizează formarea și coeziunea unei formațiuni multinaționale de nave, organizarea interacțiunii dintre flotă și forțele terestre și aviație, precum și utilizarea forțelor de asalt amfibii. Pe uscat se vor ocupa de planificarea operațiunilor în conformitate cu standardele NATO, de transferul de forțe și mijloace, precum și de exersarea unei ofensive în direcția de coastă. Aviația va efectua recunoașterea aeriană, va lovi ținte și va transporta trupe și mărfuri.

Manevrele vor fi efectuate în două etape. În cadrul primei etape, care începe pe 28 iunie, vor fi desfășurate posturi de comandă și comunicare, vor fi planificate operațiuni, vor fi formate detașamente de nave de război și vor redisloca aviația pe aerodromuri secundare. În cadrul celei de-a doua etape, trupele aliate vor ataca submarinele și navele de suprafață inamice cu toate armele disponibile, vor lovi ținte terestre, precum și vor organiza apărarea antiaeriană și anti-submarin.

Miza pe forțele speciale

Toate acestea nu pot decât să îngrijoreze Moscova, întrucât faza activă a exercițiilor va avea loc în imediata vecinătate a granițelor rusești. Potrivit reprezentantului oficial al Ministerului Apărării, generalului-maior Igor Konașenkov, instituția militară va monitoriza îndeaproape exercițiile Sea Breeze și va răspunde în mod adecvat situației.

"Exercițiile vor avea loc pe fundalul acuzațiilor constante din partea țărilor occidentale, conform cărora Rusia își consolidează potențialul militar la granițele de sud-vest", a menționat Konașenkov. "Mai mult, NATO, sub pretextul manevrelor, intenționează să aducă în Ucraina arme, muniții și bunuri materiale moderne pentru trupele ucrainene. În viitor, la fel ca și în anii precedenți, toate acestea vor fi direcționate Forțelor Armate ale Ucrainei și formațiunilor naționaliste dislocate lângă regiunile Donețk și Lugansk, care nu sunt controlate de Kiev".

Generalul a subliniat că, deși exercițiile sunt navale conform statutului și denumirii, adevăratele granițe ale activității militare se extind cu mult în afara porțiunii ucrainene a acvatoriului Mării Negre.

Se știe, în special, că vor exersa interacțiunea subunităților forțelor speciale din diferite state în timpul executării comune a sarcinilor, parașutarea sau debarcarea lor – din elicoptere, precum și debarcarea luptătorilor forțelor de operațiuni speciale pe o coastă neechipată. Kievul a declarat în repetate rânduri disponibilitatea Forțelor de Operațiuni Speciale ale Federației Ruse de a efectua operațiuni militare în Crimeea "ocupată". Evident, aliații occidentali vor să testeze acest lucru în practică.

Demonstrație de forță

Sea Breeze nu este singurul atac provocator recent al NATO împotriva Rusiei în regiunea Mării Negre.

Astfel, pe 28 mai, în apropierea țărmurilor Portugaliei, au început exercițiile militar-navale Steadfast Defender, care ar trebui să se transfere în timpul apropiat în regiunea Mării Negre. Pentru nava-amiral a escadrei unite – portavionul britanic Queen Elizabeth, această călătorie îndepărtată a devenit prima. În total, aproximativ douăzeci de nave participă la manevre.

Potrivit ziarului britanic Daily Mail, aceste exerciții au fost programate special pentru a coincide cu negocierile ruso-americane la nivel înalt, planificate la Geneva pentru mijlocul lunii iunie. Publicația consideră că, înainte de întâlnirea dintre Vladimir Putin și Joe Biden, NATO își demonstrează în mod deliberat puterea militar-navală, trimițând astfel Kremlinului anumite semnale.

În același timp, Alianța Atlanticului de Nord asigură din nou că manevrele nu au nicio legătură cu Rusia, ci vizează doar consolidarea influenței Occidentului în regiune. Cu toate acestea, jurnaliștii britanici constată că aceasta este o demonstrație a forței. Este puțin probabil ca Bruxelles-ul să trimită pur și simplu o escadră puternică și nouă mii de militari în Marea Neagră. Nu este surprinzător faptul că la astfel de acțiuni ale celui mai puternic bloc militar de pe planetă reacționăm. Și adesea oglindit.

În iunie, a început faza activă de pregătire pentru exercițiile comune ruso-belaruse "Zapad-2021", care se vor desfășura în septembrie la poligoanele din Belarus și din Districtul militar Vest. Armatele celor două țări vor exersa respingerea invaziei trupelor unui potențial inamic pe teritoriul Uniunii Statale Rusia-Belarus – în special, acțiunile comune ale grupurilor de asalt pe un teritoriu urbanizat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

373
Tagurile:
Ucraina, NATO
Tematic
Senator rus: NATO este în moarte cerebrală
Vaccinul Sputnik V

Virolog: pentru tulpina indiană a COVID-19 e nevoie de mai mulți anticorpi

52
(reînnoit 19:27 24.06.2021)
Medicul infecționist Evgheni Timakov a explicat de ce este atât de periculoasă tulpina indiană a COVID-19, dacă există riscul îmbolnăvirii după vaccinarea deplină și când se va reuși oprirea pandemiei.

MOSCOVA, 24 iun – Sputnik. “Virusul mutează mai rapid decât se presupunea. Inițial virușii nu aveau capacitatea de a ocoli barierele imune. Da, erau patogene, provocau sindroame postcovid serioase, însă peste 30 la sută din populație erau imuni la el, în cazul unui contact cu virusul și chiar la un contact strâns cu bolnavii, nu se îmbolnăveau. Virusului nu i-a plăcut acest lucru și a decis să-și schimbe proprietățile, începând să se adapteze la ele”, a declarat agenției Sputnik infecționistul, candidat în științe medicale, medicul șef al centrului Lider-Medițina, Evgheni Timakov.

Acesta a explicat că tipul coronavirusului din Wuhan a început să se schimbe în toamna anului trecut. Inițial era vorba de tulpina britanică, mult mai periculoasă și agresivă, care s-a răspândit în toată lumea. Virusul a ajuns în condiții prielnice. Ulterior, în fiecare țară au apărut mutații particulare.

“Au existat mutații epidemiologice semnificative și în Rusia – au apărut tulpini siberiene și nord-vestice. Însă ele nu s-au răspândit, fiind insuficient de patogene. Iată tulpinile care au apărut în țările calde – braziliene, sud-africane, indiene s-au modificat într-atât, încât au devenit foarte periculoase. Cea mai patogenă este acum tulpina indiană, care a suferit cinci mutații”, a explicat infecționistul.

Cel mai teribil, potrivit doctorului Timakov, este că tulpina indiană reușește să ocolească barierele imune ale omului, să se ascundă de imunitate și să schimbe tabloul clinic al îmbolnăvirii. Virusul “simulează” un simplu RTI, însă provoacă niște procese mult mai serioase.

Fiind întrebat cu poate fi oprit acest lucru, Evgheni Timakov a răspuns că sarcina constă nu în oprirea lui, cât în prevenirea unei tulpini mult mai grave, care ajunge să ocolească barierele imune nepregătite în cazul unei densități mari ai populației, în special în condițiile confortabile pentru el.

“E vorba de oamenii cu o imunitate slăbită, oamenii pe care i-a contaminat repetat, care deja aveau o imunitate față de coronavirus. Cu toate acestea el a ocolit această imunitate și i-a infectat. Vedem că pe lângă tulpina delta în India se formează și tulpina delta+, care a devenit mult mai activă. Problema nu este cum să ne apărăm de ea, ci cum să pune capăt acestei pandemii, pentru a nu sta mai mulți ani în frică. Din acest motiv e nevoie de formarea în organism a unor anticorpi activi care vor neutraliza virusul”, consideră expertul.

Pentru a evita contaminarea cu versiunea indiană a COVID-19, e nevoie de o cantitate de anticorpi de cel puțin cinci ori mai multă decât norma, menționează Timakov. Totodată, vă sfătuim să vă vaccinați, fără a mai aștepta când numărul anticorpilor va începe să scadă. Potrivit lui, vaccinul poate fi administrat și în cazul unei cantități mari de anticorpi, studiile arată – în toate statele și pe toate platformele, că acest lucru este sigur.

Evgheni Timakov a menționat în mod aparte că Sputnik V este foarte eficient, acesta sporește cantitatea anticorpilor de câteva ori mai mult decât după trecerea prin boală.

“Toate vaccinurile, platformele, nu doar Sputnik, generează de 1,3 – 1,5 mai mulți anticorpi decât un organism care a fost bolnav. Vaccinul acționează asupra organismului mult mai eficient”, a explicat specialistul. “E groaznic nu doar să treci prin boală, să ajungi la ventilator, dar e groaznic și sindromul postcovid. Printre persoanele mai în vârstă de 50 de ani, la fiecare al doilea, într-o formă sau alta. El afectează sângele, celulele sangvine, endoteliul, vasele de sânge, sistemul nervos, în general toate organele noastre. Toate acestea din cauza COVID-ului. Iar pentru a nu ne îmbolnăvi, vaccinul este singura soluție”.

Vaccinul în sine nu este purtător de virus și nu este contagioasă pentru cei din jur, a adăugat Timakov. Însă persoane care s-au vaccinat ar putea să nu dobândească suficienți anticorpi între prima și a doua administrare. Acest lucru vizează o parte din cei vaccinați – de la 2 până la 30 la sută, însă e posibil, explică medicul.

“Îmbolnăvirea e posibilă și după administrarea ambelor componente, însă vaccinul ne protejează de complicații, în urma căreia bolnavul ajunge la spital. Anume la persoanele vaccinate simptomele au forme ușoare, încât uneori omul nici nu știe că are covid”, spune Evgheni Timakov. “Dar acest lucru nu înseamnă că virusul nu e prezent în organism. Chiar și persoana vaccinată care s-a infectat cu coronavirus poate reprezenta un pericol pentru cei din jur”.

Potrivit medicului, Rusia și un șir de state din fosta URSS rămân în urmă în campania de imunizare, sunt vaccinați mai puțin de 10 la sută.

Virologul consideră că măsurile de activizare a vaccinării, care se întreprind acum de către autoritățile unor state sunt justificate.

Pandemia poate fi luată sub control doar atunci când se va desfășura în mod stabil vaccinarea primară, consideră Evgheni Timakov. Iat ulterior vor menține nivelul de anticorpi prin doze singurale ale vaccinului. Însă pentru acest lucru va fi nevoie, în opinia lui, de cel puțin doi ani.

“Virusul va trebui să se adapteze în cele din urmă la noi, iar noi vom dispune de o imunitate colectivă bună”, a conchis doctorul Timakov.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52


Загрузка...
Maia Sandu

Un alt Filat - primul "mare corupt" doborât de Maia Sandu

368
(reînnoit 17:32 24.06.2021)
Luca Filat, fiul lui Vladimir Filat, este singura victimă a luptei cu corupția anunțată cu surle și trâmbițe de președintele Maia Sandu la început de mandat. Acest lucru îl afirmă chiar ea.

În raportul de activitate pentru primele șase luni de mandat, prezentat joi de șeful statului, Maia Sandu bifează două realizări la acest capitol. Prima: semnarea Decretului de creare a Comitetului Consultativ Independent Anticorupție și a doua: decizia Guvernului Marii Britanii de a reîntoarcerea în Moldova a sumei de 458 de mii de lire sterline, confiscate de la Luca Filat.

Că decretul de constituire a Comitetului Consultativ Independent Anticorupție nu constituie o realizare pe tărâmul luptei cu corupția este mai mult decât evident. Acest Comitet este o păcăleală, el nu va aduce roade și nici nu are cum să aducă dat fiind că este o făcătură, nu are nicio încadrare legală în sistemul de drept moldovenesc.

Pe când decizia Guvernului de la Londra ca cei de 458 de mii de lire sterline, confiscate de la Luca Filat, să fie transferate Moldovei este o realizare, doar că foarte măruntă. Infimă, aș spune.

În condițiile în care toți marii corupți, cel puțin pe care îi știm noi, sunt la libertate, sunt bine-mersi și nu au returnat statului practic nimic din ceea ce au furat - dar au furat miliarde, mi se pare oarecum neserios să te lauzi că ai recuperat, timp de jumătate de an, jumătate de milion de euro.

Iată care este tabloul: toți cei care au fost acuzați public de Maia Sandu și/sau de organele de drept de la noi sau din străinătate că ar fi corupți, că au delapidat banul public, că au furat statul și pe cetățenii acestuia (între ei Vladimir Filat, Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon, Ilan Șor, Renato Usatîi) sunt la libertate, unii fac politică chiar și se pregătesc să coguverneze după alegeri cu PAS, partidul Maia Sandu. Și în aceste condiții să te lauzi că l-au pus la respect pe Luca Filat, care nici măcar nu este un mare corupt, ci un fecior de bani gata, care a profitat de milioanele "câștigate în sudoarea frunții" de tăică-său este total neserios.

La fel de neserios cum este să te lauzi că în domeniul economic ai reușit să obții 600 de milioane de euro de la Uniunea Europeană și de 6000 de tone de motorină de la România. Toată performanța economică constă în a umbla cu cerșitul, în a te milogi! Bună treabă!  

De dragul adevărului trebuie să recunoaștem că Maia Sandu nici nu a prea avut instrumentele necesare ca să facă ceva în cele 6 luni de mandat: Parlamentul este dizolvat, iar Guvernul este interimar. Ce poate să facă în aceste condiții șeful statului? Evident, nu mare lucru. Doar că tot Maia Sandu se face vinovată de această situație, căci ea a dizolvat Parlamentului și, în felul acesta, a blocat activitatea Guvernului. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

368
Tagurile:
lupta cu corupția, bilant, bilanţ, raport, Maia Sandu, Filat


Загрузка...
imagini din arhivă

Intimidări, violențe și cadouri: Cum se desfășoară campania pentru parlamentare